2020 P.V. Aalten

19-9-2020:
Jan Wiggers sluit seizoen af met winst van Quiévrain

Niet alleen de duiven vliegen; ook de tijd.
Er lig alweer een vliegseizoen achter ons. Een bijzonder seizoen, dat werd getekend door de strijd tegen het corona-virus.
Het zag er aanvankelijk naar uit dat we in 2020 het vliegen van wedstrijden wel op ons buik konden schrijven. Gelukkig keerde het tij en kwam er vanaf 12 mei toch de mogelijkheid om vluchten te organiseren. Al met al verloren we dus eigenlijk maar een maand.
De eerste vluchten mochten geen wedstrijden worden genoemd, maar dat was meer voor de bühne doordat we onder sportverenigingen werden geschaard. Alles overziend werd vandaag dus een seizoen afgesloten dat toch nog een behoorlijk aantal vluchten telde; 29 om precies te zijn.

brugje over het beekje La Grande Honelle in het natuurgebied bij Quiévrain

De duiven konden om 9:00 uur in Quiévrain gelost worden. Van onze vereniging brachten 17 leden 322 duiven aan de meet voor deze laatste natoervlucht. Vergeleken met vorige week een bescheiden aantal. Dat vond zijn oorzaak in de oosten wind die altijd verradelijk blijft voor jonge duiven en in het feit dat een aantal liefhebbers het door de inmiddels toegeslagen rui bij zowel de jonge als de oude duiven wel goed vonden en er een punt achter zette.

Jan Wiggers winnaar van Quiévrain
….. Kees van Rijs: 2e van Quiévrain én Natoerkampioen
Gert&Janni Visser 3e prijs van Quiévrain

De laatste vlucht werd gehouden vanuit Quiévrain, net als vorige week. En net als vorige week en de week daarvoor was het Jan Wiggers die met de winst ging strijken. Zijn jonge duif met het geluksgetal ‘de 013’ wist als eerste te finishen door zich om 12:36 uur terug bij de baas te melden.
Jan sluit het seizoen zo mooi af. Zeker gezien de 4e, 8e, 9e en 10e prijs die Jan nog bij zijn 1e aanplakt. Vijf bij de eerste tien!







Tweede werd Kees van Rijs met een jaarling: ‘de 892’.
Kees had maar drie duiven mee en dankzij de prestatie van ‘de 892’ sleept hij met dit kleine aantal duiven het Natoerkampioenschap in de wacht. Proficiat Kees!






Op de derde plaats staan Gert&Janni Visser op de uitslag met hun eerstgetekende ‘284‘, die vorig jaar de laatste natoervlucht nog wist te winnen, maar nu met brons genoegen moet nemen.









In de kop van de club-uitslag vinden we verder Theo Wiltink op plek 5 en Tonnie Obrink op de plaatsen 6 én 7!
Vermeldenswaardig is dat ‘ScooterBoy’ Arjan Voltman tevreden afscheid van het seizoen neemt met de klassering van zijn ‘407’ op de uitslag, te weten de 55e stek.

Voor de laatste vlucht waren er door Loedi Rave prijzen bij elkaar gebracht. Vier zakken voer die willekeurig onder de deelnemers werden verloot en voor de deelnemers die toen nog met lege handen stonden een krentenwegge van bakker Knippenborg.
Top geregeld Loedi, zo’n afsluiting!
(De krenten blijken overigens helemaal niet weg. Er zitten er meer dan genoeg in en … met zo’n brood schijn je in Drenthe en Overijssel ook nog op kraamvisite te kunnen. Zelfs in Rotterdam. Kijk hier maar.)

Concourscombinatie Achterhoek
1.638 duiven
Met de noordoosten wind en de massa duiven die sommige liefhebbers inkorven was er dit keer moeilijk een goede notering in de C.C. te bemachtigen. Toch lukte dat Jan Wiggers. Hij pakt in de Achterhoek de 19e prijs. Kees van Rijs scoort hier de 109e en Gert&Janni Visser de 137e plaats.

Afdeling 9 Zuid
4.954 duiven
Wat voor de C.C. Achterhoek geldt voor wat betreft de kansen, geldt ook voor Zuid. Moeilijk dus om hoge ogen te gooien en toch een prima prestatie van Jan Wigges met een 28e plaats tegen bijna vijfduizend duiven!
Kees van Rijs treffen we hier op plaats 185 en Gert&Janni Visser op de 242e plek.

Afdeling 9 Oost-Nederland
13.214 duiven
Hoe formidabel ‘de 013’ van Jan heeft uitgepakt blijkt uit de topprestatie in afdelingsverband. Daar schittert hij op de 54e plaats!
Kees vinden in de afdelingsuitslag op plaats 509 en Gert & Janni op 705.

Hoe het met de kampioenenhuldiging en de tentoonstelling zal gaan is nu nog niet te voorspellen.
Misschien komt er nog een protocol van de Covid-19 Werkgroep van de NPO voor het houden van tentoonstellingen. Zo niet, dan wachten we de omstandigheden af en bekijken de mogelijkheden die daarbinnen liggen.
Onze gezondheid staat voorop en het is een compliment aan iedereen waard dat we tot nog toe niet met het corona-virus zijn geconfronteerd. Houden zo!

.

12-9-2020: Jan Wiggers opnieuw zegevierend op de natoer

De op een na laatste natoervlucht werd vervlogen vanuit Quiévrain. Een mooie ruime lossingsplaats, waar de 16.000 duiven van onze afdeling om 8:45 uur konden worden gelost. Ze hadden een goed vertrek, zoals dat zo mooi heet, en de omstandigheden waren uitstekend. Echt duivenweer noemen we dat. Een heldere blauwe lucht met wat stapelwolken hier en daar.

Vorig week kon het niet op. Jan Wiggers vloog van Burdinne een 1e in Afdeling 9 Zuid en zijn NL20-002 was tevens de snelste van het hele afdelingsconcours met bijna 20.000 duiven. Een groot deel van onze Aaltense deelnemers vonden zichzelf terug op het eerste blad in de uitslag van Zuid.

Dit keer vertrokken de duiven dus uit Quiévrain voor een vlucht over 265 kilometer, geholpen door een overwegend zuidwestelijke wind.

….. Jan Wiggers (r) 1e en 2e van Quiévrain en Tonnie Knippenborg 3e en 4e
De nestor van de Combinatie Knippenborg & Zn: Hemmie

Van onze club werden er door 21 liefhebbers 496 duiven ingezet. Nog steeds een mooi aantal voor een natoervlucht.

Het werd, zoals de titel al verraadt, weer een zege voor Jan Wiggers. Een dubbele zege, want hij vloog de eerste en tweede prijs van Quiévrain met twee jonge duiven.
Jan had ze dus blijkbaar nog steeds op punt zitten op zijn hok. Bij de eerste 7 staan 4 duiven hem en in het totaal brengt hij 15 van zijn 36 ingekorfde duiven op papier!

Op de derde en vierde plaats leggen Knippenborg & Zn. beslag met twee 2-jarige doffers. Hemmie en Tonnie zien 13 van de 29 gespeelde duiven op de uitslag terug. Een mooi prijspercentage.

Bij de eerste tien staan verder Tonnie Obrink op de plaatsen 6, 9 én 10 !!! Tonnie ziet 6 van zijn 13 duiven op de uitslag terug.
Gert & Janni Visser vinden we op plek 8.

Concourscombinatie Achterhoek
1.710 duiven
Op de uitslag van de C.C. Achterhoek vinden we Jan Wiggers op de 23e en 30e plaats.
Knippenborg & Zn. bezetten daar de plaatsen 86 en 87.

Afdeling 9 Zuid
5.876 duiven
Het zuidelijk deel van onze afdeling nam met bijna zesduizend duiven deel aan Quiévrain.
Jan Wiggers klasseert zich hier op de zeer verdienstelijke plaatsen 40 en 47.
Knippenborg & Zn. staan hier op de 158e en 160e stek.
Hele nette prestaties.

Afdeling 9 Oost-Nederland
16.120 duiven
Deze massa duiven werden door 811 deelnemers bij elkaar gebracht.
Met de overwegend zuidwestelijke wind was het moeilijk in de top van de afdeling mee te draaien, maar in de uitslag scoort Jan Wiggers toch nog een mooie 229e en 276e prijs en Knippenborg & Zn. de 773e en 779e.

.

12-9-2020: Laatste jongeduivenvlucht voor Vincent de Harder

Dit weekend stond alweer de laatste jongeduivenvlucht op het programma. Een vlucht vanuit Nanteuil-le-Haudouin over ongeveer 410 kilometer. Zo’n laatste vlucht is de animo ook nog maar beperkt. Toch had P.V. Aalten nog 6 mandjes duiven, met daarin 142 duiven.

het oude buurstation in Nanteuil

Het weer was prima en de duiven konden na een wat kille nacht om 8:45 uur in Nanteuil worden vrijgelaten.
Met het staartwindje kwamen de snelste duiven met snelheden rond de 90 km/uur naar huis.

Vincent de Harder: winnaar van Nanteuil-le-Haudouin

De snelste in Aalten was ‘de 715’ van Vincent de Harder. Om 13:17 uur viel deze jonge duif bij Vincent op de klep.
Naast de eerste prijs klasseerden zich ook nog 3 jongen op de plaatsen 4, 5 en 6. Nadoen!
Vincent ziet 7 van zijn 20 duiven op de uitslag terug.

….. Deny te Vruchte; 2e en 3e én Snelheidskampioen!

Tweede en derde wordt Deny te Vruchte. Hij klokt in dezelfde minuut als de winnaar 2 duiven die met het zilver en brons wegkomen.
Deny draait maar liefst 11 van zijn 20 ingezette jonge duiven in de prijzen en sluit zo als jongedeuivenkampioen het seizoen 2020 af. Proficiat!

Bij de eerste tien staan Knippenborg & Zn. als 7e en 10e.

Concourscombinatie Achterhoek
779 duiven
Op de uitslag van de C.C. Achterhoek vinden we Vincent de Harder op de 44e plaats.
Deny te Vruchte staat op de plaatsen 50 en 55.

Afdeling 9 Zuid
2.054 duiven
Vincent de Harder registreert zich in Zuid op plek 48.
Deny te Vruchte wordt hier 57 en 67ste.

Afdeling 9 Oost-Nederland
5.822 duiven
Wat voor Quiévrain van toepassing was is het ook voor Nanteuil, namelijk dat het lastig was om in de top van de afdeling mee te komen.
Verhoudingsgewijs wisten de toppers in onze vereniging het er in de afdeling toch goed af te brengen: Vincent de Harder op plek 94 en Deny te Vruchten op de treetjes 109 en 125.

.

5-9-2020:
Jan Wiggers snelste van Burdinne tegen 20.000 duiven

“Burdinne: nieuwe losplaats nieuwe kansen” moet Jan Wiggers gedacht hebben. Of misschien dacht hij dat wel helemaal niet, maar zijn duiven waren er vrijdagavond in ieder geval wel perfect aan, volgens de inkorver. Dat die gelijk had werd de volgende dag bewezen.

de duiventoren van de
….. kasteelhoeve in Burdinne (16e-18e eeuw)

De bedoeling was om de 3e natoervlucht vanaf Bierges te vliegen, maar ook Afdeling 8 stond daar gepland. Deze keer week onze afdeling uit naar het iets oostelijker gelegen Burdinne.
De afstand Burdinne – Aalten is hemelsbreed zo’n 185 kilometer. Daar zouden de duiven dus met de west-noordwesten wind zo’n twee uur over kunnen doen.

Door het matige weer werden de duiven niet eerder dan om 11:30 uur gelost.
Het was passen en meten wat de lossing betrof, want de afdelingen 10 en 11 stonden met 40.000 duiven in Sittard, maar gingen ‘s-morgens ook nog eens verkassen naar Venlo. Niemand wil 40.000 duiven over de zijne heen krijgen, maar wachten was ook geen goede optie, omdat dan pas om 14:30 uur zou kunnen worden gelost. De Belgen stonden namelijk aan de deur in Burdinne te kloppen en hebben altijd voorrang op hun losplaatsen.

Die noordelijke afdelingen waren trots op hun samenwerking en de massale lossing die zo tot stand kwam, maar er werd weinig rekening gehouden met de andere afdelingen. Helaas gebeurde dat al twee keer eerder dit jaar. Nu begrijpen we wel beter waarom de Belgen vaak nijdig zijn over de Nederlandse lossingen in Frankrijk en hun eigen land. Soms is het puzzelen om tot een verantwoorde lossing te komen. En soms is er zelfs geen goede oplossing en is het kiezen uit twee of meer slechte.
Maar goed. Onze duiven konden vanuit Burdinne rond 13:30 uur thuis zijn en de afdelingen 10 en 11 hadden in ieder geval beloofd niet voor 13:15 uur in Venlo te lossen. Dus er was een voorsprong van zo’n kleine driekwartier.

….. Jan Wiggers, glorieuze winnaar van Burdinne

In Burdinne kwamen zoals gezegd inmiddels ook de Belgen met duiven aan en moesten de onze er om 11:30 uur in één lossing uit, terwijl de bedoeling was om Noord en Zuid apart te lossen met bijvoorbeeld een kwartier tussenruimte.
Het gevolg was een lossing van 19.825 duiven in één keer.

Voor Jan Wiggers werd het een dag om niet te vergeten.
Om exact 13:30 klokte hij zijn ‘002’. Een jonge duif die de concurrentie in Aalten te snel af was en de eerste prijs won tegen 596 duiven.
De 5e, 7e, 8e en 10e plek zijn ook van Jan Wiggers. Vijf duiven dus bij de eerste tien! Een fraai staaltje, maar daar zou het niet bij blijven.
Zijn winnende jonge duif is er een van het soort Jan Hooymans, waar -hoe kan het ook anders- veel bloed van “Harry” in stroomt.

Theo Wiltink: 9e tegen 6.815 duiven

Als tweede noteren we Theo Wiltink. Weer een jonge duif die de oudere en de rest van zijn leeftijdgenootjes te vlot af was. Theo klokt zijn ‘725’ tweeenhalve minuut na de winnaar. Op de 4e plek legt hij eveneens beslag; ook met een jonge duif.

….. Gerrie Heien: 11e tegen 6.815 duiven

Gerrie Heinen meldt zich als derde met een 3-jarige duivin, ‘de 354’. Geklokt in dezelfde minuut als nummer 2.
Het ging er hard aan toe. De 149 prijzen werden in nog geen half uur verdiend.

Kees van Rijs kaapt de 5e plaats weg tussen al het geweld van zijn clubgenoten.
Kees staat er prima bij op de natoer en voert het duifkampioenschap aan met zijn 2-jarige duivin ‘de 809’.

Bij de eerste tien trefen we verder Casper Brethouwer op de 9e stek.

Hoe ging het in groter verband?
Hou je vast ….

Concourscombinatie Achterhoek
1.949 duiven
Natuurlijk bleef het spannend tot de laatste vereniging zijn uitslag had ingeleverd. Maar toen was het overduidelijk dat Jan Wiggers de eerste prijs speelt in de Achterhoek.
Theo Wiltink prijkt hier op de 7e en Gerrie Heinen op de 9e plaats. Top dus!

Afdeling 9 Zuid
6.815 duiven
Het was niet alleen top in de C.C., want in de uitslag van Zuid komt Jan Wiggers eveneens trots op de eerste plek te staan! Schitterend: een 1e prijs tegen bijna zevenduizend duiven. Hier de uitslag.
Theo Wiltink is hier 9e en Gerrie Heinen 11e. Wat een geweldige top-noteringen.
Op het eerste blad van de uitslag van Zuid staan verder Kees van Rijs (36e) en Casper Brethouwer (47e). Wim (G.W.) te Hennepe (55e), Herman Testerink (57e), Sjaak Lubbers (72e), Tonnie Obrink (73e) en Gert&Janni Visser (91e). Onze nieuwe club heeft zich weer van haar beste kant laten zien.

Afdeling 9 Oost-Nederland
19.825 duiven
Er is geen officiële uitslag voor de gehele afdeling, omdat er geen sprake was van een afdelingsvlucht. Eigenlijk zouden Noord en Zuid apart worden gelost. Maar door toeval gebeurde dat niet en gingen alle duiven van de afdeling om 11:30 uur los.
Dan is het niet zo moeilijk om na te gaan welke duif het snelste van de afdeling was. Dat is een kwestie van de beide uitslagen naast elkaar leggen.
En dan blijkt de ‘002’ van Jan Wiggers ook het snelste van de totale lossing van bijna twintigduizend duiven!
Proficiat Jan. Dit is een geweldige start voor een herintreder. Geniet ervan.
En natuurlijk ook de overige winnaars gefeliciteerd met de mooie klasseringen.

Hoezo ….. P.V. Aalten blijft de successen aaneen rijgen ???

5-9-2020: Tonnie Obrink wint pittige Morlincourt

De op één na laatste jongeduivenvlucht stond vandaag op het programma. Een vlucht over 360 kilometer vanuit Morlincourt.

de ruime losplaats in Morlincourt

De duiven konden daar niet vroeg gelost worden door de weersomstandigheden. Laaghangende bewolking was de boosdoener. Die bewolking en het weer verbeterde pas in de loop van de ochtend. De jonge duiven werden om 10:30 uur gelost.

Tonnie Obrink winnaar van Morlincourt

Uit Aalten deden er precies 200 duiven mee van 12 deelnemers. Ze vertrokken met een noordwesten wind, die steeds westelijker werd naarmate de vlucht vorderde.
Na zo’n dikke vier uur vliegen werden de eerste duiven in Aalten gespot.

Tonnie Knippenborg, wat melancholiek maar niettemin 2e van Morlincourt

Bij Tonnie Obrink viel de snelste van allemaal en dus de winnaar. Zijn ‘692’ meldde zich om 14:41 uur terug bij de baas. Het was zijn 2e getekende. De 6e plaats was eveneens voor Tonnie. Zijn derde getekende wist hij ook in de uitslag te brengen.

Tweede werden Knippenborg & Zn., met de ‘951’.
Hemmie en Tonnie klokten deze jonge duif 3 minuutjes na de winnaar.

Deny te Vruchte klokt in dezelfde minuut als Knippenborg zijn eerste duf. Die vinden we op de derde plaats.
Deny draait een mooi prijspercentage met 13 van zijn 28 duiven op de uitslag. Een mooie score.
De 9e plek in de uitslag is eveneens voor Deny.

Deny te Vruchte: lachende derde

Bij de eerste tien treffen we verder Vincent de Harder op de plekken 4, 5 en 7 en Jan ten Have op de 8e plaats.

Concourscombinatie Achterhoek
937 duiven
De spoeling wordt dun. Er deden nog geen duizend duiven mee in de Achterhoek.
Het seizoen loopt naar het einde en dat is merkbaar.
In de C.C. speelt Tonnie Obrink een nette 14e prijs; Hemmie en Tonnie Knippenborg staan op plaats 29 en Deny te Vruchte bezet de 35e stek.

Afdeling 9 Zuid
2.666 duiven
In de uitslag van Zuid zien we onze snelste jongens terug in de kop.
Tonnie Obrink pakt in Zuid een zeer verdienstelijke 19e plaats; Knippenborg & Zn. de 30e en Deny te Vruchte de 45e stek.

Afdeling 9 Oost-Nederland
8.028 duiven
De deelnemers in de afdeling brachten toch nog ruim achtduizend duiven aan de start van Morlincourt.
Ook hier scoren onze Aaltense liefhebbers prima noteringen.
Tonnie Obrink treffen we zelfs op plek 35 tegen deze massa duiven! Een hele goede klassering.
Knippenborg & Zn. staan hier 108e en Deny te Vruchte 124e.

.

29-8-2020:
Klasse-uitslag van P.V. Aalten op Dizy-le-Gros.
Deny te Vruchte, Tonnie Obrink en Vincent de Harder

in de top 10 van de Afdeling.


Na het geweldige succes van Kees van Rijs met een tweede plaats tegen 7.608 duiven van de natoervlucht uit Heusden-Zolder, kunnen we dit weekend opnieuw een fantastisch huzarenstukje van P.V. Aalten bijschrijven in de annalen van onze gloednieuwe club.
Niet minder dan 10.104 jonge duiven werden in Dizy-le-Gros om 11:15 uur losgelaten om de thuisreis op te pakken.
De afstand: 315 kilometer.
Het weer: wisselend zonnig en bewolkt.
De temperatuur: 18 graden.
De wind: westelijk kracht 3.
De resultaten: verbijsterend!

Vorige week schreven we al dat we maar eens moeten ophouden met klagen over onze ligging.
Laten we eerlijk zijn; als er west in de wind zit hebben we weinig te klagen en die windrichting laat zich vaak gelden.
Hoewel er mensen zijn die roepen dat alleen de wind de duiven brengt, weten we inmiddels wel beter. Natuurlijk speelt de wind een rol, maar dan nog zijn er kopduiven die zich daar weinig van aantrekken. De afdelingswinnaar van Dizy woont in Beuningen en dat is niet bepaald in het meest oostelijke deel van onze afdeling. Integendeel.

Goede duiven bij goede liefhebbers is een doorslaggevende factor.
Een goede duif laat zich zien via de mand.
Een goede liefhebber door liefde voor zijn sport. Daar hoort gedrevenheid, doorzettingsvermogen bij tegenslagen, het voortdurend zoeken naar nog betere duiven en natuurlijk ook een stukje geluk bij.

Al die factoren vielen van Dizy-le-Gros samen voor Deny te Vruchte, Tonnie Obrink en Vincent de Harder. De nummers 1, 2 en 3 van onze club.

Deny te Vruchte (r) 3e en Vincent de Harder 6e in de Afdeling tegen 10.104 duiven

Maar wat een prachtige top-noteringen vinden we van deze mannen in de uitslagen terug van de Achterhoek, Zuid en de Afdeling.
In de C.C. Achterhoek noteren zij de 3e, 4e en 5e plaats tegen 1.060 duiven.
Die zelfde klassering treffen we ook aan in de uitslag van Zuid tegen 2.958 duiven.

Tonnie Obrink: 4e van 10.104 duiven !

En dan de afdelingsuitslag.
Tegen 10.104 duiven vliegt Deny te Vruchte een 3e plaats.
Tonnie Obrink schittert op de 4e plek.
En Vincent de Harder op de 6e positie.
Is het ooit eerder gebeurd dat er drie Aaltense duiven bij de top 10 van de Afdeling stonden tegen meer dan 10.000 duiven? Wie het weet mag zijn vinger opsteken.
Zo was het een memorabele vlucht, die J35 vanuit Dizy-le-Gros. Eén om niet gauw te vergeten.
Hier vind je de afdelingsuitslag.

Hing de rest van onze club er dan maar bij? Nee. Zeker niet!
Gerrie Heinen pakt de 4e plaats in onze club en noteert de 12e plaats in de Afdeling!
Knippenborg & Zn. zien we op de uitslag van P.V. Aalten op de 7e en 8e stek en deze vader-zoon-combinatie vliegt de 33e en 38e plaats tegen meer dan tienduizend duiven in de Afdeling.
Frans Wiltink vliegt in de vereniging de 14e, maar in de Afdeling de 81e!
Er staan maar liefst 16 duiven uit Aalten bij de eerste 100, waaronder 4 van Deny te Vruchte, 4 van Vincent de Harder, 3 van Gerrie Heinen en 2 van Frans Wiltink.
Een top-weekend voor P.V. Aalten dus.
Het geheim? Het zou pizza kunnen zijn …

.

29-8-2020: Tienen voor Vincent de Harder

Onze vereniging blijft de mooie resultaten aaneen rijgen.
Vorige week zette Kees van Rijs een wereldprestatie neer. Deze week kwamen we opnieuw op het eerste blad van de uitslag van Zuid tegen 7.185 duiven.
Zaterdag stonden de natoerduiven in Tienen. Van onze club een nog steeds respectabel aantal: 651.
De duiven konden na het optrekken van wat laag hangende bewolking om 9:30 uur worden gelost. De weg naar huis (Aalten) vanuit Tienen ging over bijna 170 kilometer.

….. Vincent de Harder winnaar van Tienen

De eerste duif die in Aalten zijn hok terug vond was er één van Vincent de Harder. Soms delen docenten Tienen uit; nu was het even andersom.
Zijn jonge duif, ‘de 720’, liet zich om 11:06 via de antenne registreren. In deze en de volgende twee minuten vielen de eerste 10 winnaars. Het zat dus heel dicht op elkaar. De 171 prijzen werden in 11 minuten verdiend.
Vincent had maar 6 duiven mee en er dan 3 in de prijzen draaien en het concours winnen is een hele mooie prestatie. Zijn jonge duiven komen geweldig af. Dat zal ook blijken uit de vlucht van Dizy-le-Gros op deze zelfde dag.

“Wounded Knee” Theo Wiltink 2e van Tienen

Tweede werd Theo Wiltink. Theo is herstellend van een knie-operatie. Met een nieuwe rechter knie kan hij zich weer aardig roeren. Hij liet zich weer even op de club zien.
Beterschap verder Theo! …..

….. Herman Testerink brons van Tienen

Op de derde plaats staat Herman Testerink. Herman had een flink portie duiven mee (72), maar wist ze ook goed te pakken. Hij draait er 23 in de prijzen.

Opmerkelijk is de vierde plaats voor Bert Stronks. Bert doet nog maar kort mee en weet prima uitslagen te maken. Vorige week zag het er al goed uit en van Tienen een 4e plaats pakken zal ongetwijfeld een stimulans geven. Gefeliciteerd Bert!

Wie vinden we verder in de kop van de uitslag.
Op plek 5 is dat Casper Brethouwer; 6e werden Marja en Gerrit Rave; 7e Knippenborg & Zn.; 8e Jan ten Have (terug van weggeweest met de “Bolle”); Tonnie Obrink op 9 en Han Schuurman op 10.

Concourscombinatie Achterhoek
1.874 duiven
Aalten deed weer goed mee op deze vlucht vanuit Tienen.
Vincent de Harder pakt de 17e plek, Theo Wiltink de 19e en Herman Testerink de 20e.

Kring Zuid van de afdeling
7.185 duiven
In Kring Zuid moest het worden opgenomen tegen meer dan zevenduizend duiven. Hier weten onze snelste clubgenoten uitstekend te scoren.
Vincent de Harder draait hier de 41e prijs, Theo Wiltink vinden we op 52 en Herman Testerink op 56.

Bert Stronks staat eveneens op het eerste blad van deze uitslag, namelijk op de 66e stek. Knap werk.

.

23-8-2020:
‘Good old’ Kees van Rijs 2e in Zuid van Heusden-Zolder


Het leek geen al te best weer te worden voor de eerste natoervlucht die werd vervlogen vanuit Heusden-Zolder.
Een harde westen wind zou het lastig maken, zeker voor de jonge duiven die daaraan meededen. Het weer was ook wat wisselvallig. Zon en bewolking, met hier en daar een spatje regen, wisselden elkaar af.
Toch gingen de duiven er vroeg uit. Om 7:40 uur kregen ze in Heusden-Zolder de vrijheid. Daaronder waren er maar liefst 723 bij van P.V. Aalten.

oude foto van de stadshaven in Heusden

We hebben het er nogal eens over dat onze ligging in de C.C. niet zou deugen. Maar het is toch verbazingwekkend hoe vaak en goed onze vereniging in groter verband scoort op vluchten met allerlei verschillende winden en weertypen. Kan het zijn dat we fanatieker zijn geworden; betere duiven proberen te bemachtigen; elkaar wat meer op weg helpen en soms ook wat meer geluk hebben?
Het zou zo maar kunnen …….

Kees van Rijs: 2e van Heusden-Zolder tegen 7.458 duiven !!!

Op deze natoervlucht uit Heusden-Zolder zat onze club weer vooraan.
Kees van Rijs was het dit keer die het bal voor de natoer opende met een eerste en derde prijs in de vereniging. Daar bleef het niet bij zou later blijken. In groter verband staat Kees er eveneens gekleurd op, met onder andere een tweede prijs in Kring Zuid.

Tweede werd Deny te Vruchte die zo een meer dan uitstekend weekend heeft. De 6e en 7e prijs zijn eveneens voor Deny.

links Bert Stronks; prima debuut

Bij de eerste tien treffen we verder:
Theo Wiltink met de 4e prijs (met dank aan Gerrie Heinen die Theo bijstaat na zijn knie-operatie!);
Herman Testerink op de 6e plaats;
Knippenborg & Zn. op de 8e en 9e plek;
Sjaak Lubbers op de 10e stek, met 8 van de 15 duiven in de uitslag.

Arjan: een tevreden mens … en er komt vast meer

Opmerkelijk is verder het debuut van ons nieuwe lid Bert Stronks.
Hij deed voor de eerste keer mee met 28 duiven.
Bert weet er daarvan 12 op papier te krijgen, beginnend met de 14e prijs tegen 723 duiven. Prima!

Ook de ‘dekselse’ Arjan Voltman was weer van de partij.
Hoewel zijn duiven het ritme nog moeten vinden, was hij zelf tevreden met zijn notering op de uitslag.
Dat is de juiste instelling. Want we herhalen nog maar eens de uitspraak van Joke Mengerink: “Als je op de uitslag staat laat je minstens driekwart van de duiven achter je.” En zo is het maar net!

Concourscombinatie Achterhoek
2.013 duiven
Kees van Rijs maakt een schitterende uitslag met een 1e en een 5e plek tegen meer dan tweeduizend duiven.
Bekijk hier die mooie uitslag van Kees.
Deny te Vruchte vliegt de 4e prijs. Wat een weekend …

King Zuid van de afdeling
7.608 duiven
In het zuidelijk deel van de afdeling kwam er voor Kees niemand tussen.
Hij vliegt gewoon de 2e prijs in Zuid.
Hier vind je die spectaculaire uitslag.
Zijn tweede duif pakt tegen deze meer dan zeven-en-halfduizend duiven de 18e prijs. En dan nog steeds beweren dat goede duiven niet bestaan. Ons wieg je niet langer in slaap Kees.
Deny te Vruchte prikt er overigens stiekem weer twee topnoteringen bij: 17e en 20e tegen 7.608 duiven. Theo Wiltink komt hier met de 19e prijs weg en Herman Testerink met de 23e. Ook Knippenborg & Zn., G.W. te Hennepe en Sjaak Lubbers vinden we voorin de uitslag. Er staan 13 Aaltense duiven bij de eerste 100 !
Kees: super gedaan. We gunnen het je van harte. Proficiat!

.

22-8-2020: Deny te Vruchte pakt bijna hele afdeling in

Deze zaterdag stond de jongeduivenvlucht van Quiévrain op het programma. Een vlucht over 270 kilometer. De wind zat zuidwest met een kracht 5. Dus het beloofde een snelle vlucht te worden. Dat kwam ook wel uit, want de winnende duiven kwamen uit op snelheden rond de 115 km/uur. Dat zou je met de auto vanuit Quiévrain niet redden. Tenminste als je je aan de verkeersregels houdt. Alleen als je een vliegtuig pakt zou je de duiven in Aalten kunnen zien aankomen.

zo moeten de ‘210’, “212′ en ‘061” van Deny te Vruchte zich gevoeld hebben ….
klik op de foto om ze binnen te zien lopen (met dank aan Anton Kuiperij)

Deny te Vruchte, onze nieuwbakken penningmeester, was vrijdagavond tegen zijn gewoonte in wat stil na het inkorven. Hij volgde weinig van de gesprekken tussen de overige deelnemende leden van onze club. De spanning lag er duidelijk bij hem al op.
“Winterjongen op jongen mee, dan kan je hoge ogen gooien”, moet hij gedacht hebben En zo gebeurde het ook.
De duiven werden om 7:45 uur in Quiévrain gelost en hadden een goed vertrek. Ze zouden ook een super aankomst hebben. Dat wil zeggen: de duiven van Deny op zeker!

Deny te Vruchte even bijkomend met een pafje: 1, 2 én 3 van Quiévrain

Deny zag op een goed moment (een van de betere in zijn leven) rond 10:00 uur 3 jonge duiven hoog uit de hemel vallen, die kop over bol hun hok in stormden.
De ‘210’ en ‘212’ als eerste en de ‘061’ enkele seconden later.
In 7 seconden 3 kopduiven draaien overkomt je niet iedere week.
Deny speelt in onze vereniging zo één, twee én drie.
Dit drietal zit bijna 5 minuten los van nummer 4 van Frans Wiltink.

Op de plaatsen 5, 6, 8 en 10 legt Vincent de Harder beslag. Een hele mooie serie.
Gerrie Heinen staat ook binnen de top 10, op plaats 7.
Deny te Vruchte vinden we ook terug op plek 9. Hij heeft dus 4 duiven bij de eerste 9. Van zijn 30 gespeelde duiven staan er 14 in de uitslag.
Vermeld mag zeker worden dat de eerste twee jonge duiven van Deny voor 50% het bloed van het soort van Bart Brockotter voeren. Deny nam vorig jaar wat duiven van Bart over en heeft daar dus geweldig succes mee.

Concourscombinatie Achterhoek
1.224 duiven
Behalve in de vereniging speelt Deny te Vruchte ook 1, 2 en 3 in de C.C. Achterhoek! In dit geval bofte hij dat Dinxperlo niet bij de C.C. Achterhoek is ingedeeld, zo gaf hij zelf aan.
Klik hier voor de uitslag.

King Zuid van de afdeling
3.504 duiven
In het zuidelijk deel van de afdeling wist slechts één liefhebber in Dinxperlo Deny voor te zitten.
Deny scoort hier de 2e, 3e en 4e plaats tegen ruim drie-en-halfduizend duiven!

Afdeling 9 Oost-Nederland
12.334 duiven
Er was weer een flinke massa duiven uit de hele afdeling ingekorfd.
Meer dan twaalfduizend jonge duiven bonden de strijd met elkaar aan vanuit Quiévrain.
Deny te Vruchte maakt hier een wereld-uitslag: 6e, 7e en 10e !!!!
Hier de uitslag. Doe dat maar eens na.
Gefeliciteerd en geniet ervan Deny.

.

15-8-2020: Tonny Rave is dit seizoen “MISTER BERGERAC”

De oude brug van Bergerac

Door het terugzetten van Dax naar Bergerac vorige week was het de 2e keer dat de marathonduiven vanuit Bergerac naar huis moesten komen.
Tussen Aalten en Bergerac liggen iets meer dan 900 hemelsbrede kilometers.
Vrijdag was het weer onvoldoende stabiel op de vlieglijn om de duiven te kunnen lossen. De vlucht werd uitgesteld naar zaterdag. Zaterdag kon er wel op de geplande tijd 13:00 uur worden gelost. Het zou een meer dan pittige vlucht worden, want met name op de oostelijke vlieglijn waren de weersomstandigheden verre van ideaal. Maar iedere vlucht kent -onder welke omstandigheden dan ook- zijn winnaars.

Rechts Tonny Rave: blije winnaar van Bergerac, met een even vrolijke Wim te Hennepe

In dit geval was dat Tonny Rave, die net als vorige week Bergerac op zijn naam schreef met de eerste prijs.
Zijn ‘Bergerakker’ keerde deze keer om 13:48 uur op het hok terug. De titel “Mr. Bergerac” kunnen we Tonny nu best toekennen. Hij voegde tenslotte twee opeenvolgende zeer moeilijke vluchten vanuit Bergerac aan zijn zegereeks toe.
Op de 5e plaats wordt eveneens door Tonny beslag gelegd.

Gert & …

Tonny heeft een uitstekend jaar op de marathon achter de rug. Met deze overwinning erbij is hij de Kampioen Marathon 2020 van P.V. Aalten en zal hij op hogere niveaus de nodige prijzen in ontvangst mogen gaan nemen. Gefeliciteerd!

….. … Janni Visser: 2e van Bergerac

De tweede duif viel in Lintelo op De Stroete bij Gert & Janni Visser om 14:04 uur.
Een jaarling-duivin waarvan de moeder afkomstig is van …. Tonny Rave.
De vader komt overigens bij Harrie Brundel weg.

De derde duif is ook afkomstig uit Lintelo, namelijk van Jos Goossens. Het is ‘de 741’. Eveneens een jaarling-duivin, die zich om 15:04 uur laat klokken.
Jos draait 6 van zijn 14 gezette duiven op papier, waaronder de 7e en 8e prijs!

Jos Goossens: 3e van Bergerac

Joke Mengerink zien we op de 4e én 6e plek.
Joke heeft dit door de corona ingekorte seizoen 2020 zijn prijzen goed weten te pakken. Hij sluit het marathonseizoen 2020 zo prima af.

Op de uitslag staan verder Herman Rave op 9 en Wim te Hennepe op 16.

Hoe zwaar het was blijkt uit het feit dat het bijna 6 uur duurde voor de prijzen in onze vereniging waren verdiend. In de Achterhoek, Zuid en de Afdeling werd maandagochtend nog doorgedraaid om de benodigde prijsduiven bij elkaar te krijgen.


Concourscombinatie Achterhoek
233 duiven
In de Achterhoek speelt Tonny Rave de 2e én 10e prijs.
Gert & Janni Visser bezetten in de C.C. de 3e plek.
Jos Goossens wordt hier 6e en Joke Mengerink mag hier zeker ook genoemd worden, gezien zijn 8e plaats.
Bij elkaar dus 5 Aaltense duiven bij de eerste 10.

King Zuid van de afdeling
854 duiven
Tonny Rave vinden in de uitslag van Zuid op de 12e plek.
Gert & Janni Visser klasseren zich als 26e en Jos Goossens als 56e.

Afdeling 9 Oost-Nederland
2.431 duiven
Hier nestelt Tonny Rave zich op een knappe 49e plaats en laat zo meer dan tweeduizend duiven achter zich. Net als Gert & Janni Visser die hier 99e worden en Jos Goossens met de 221e stek.

Sector 3 (Afdelingen 7, 8 en 9)
7.429 duiven
Op de uitslag van Sector 3 vinden we Tonny terug op de zeer verdienstelijke 197e plaats; Gert & Janny op de 362e en Jos Goossens op 813e.

Nationaal
25.321 duiven
Uit het hele land deden er ruim vijfentwintigduizend duiven aan Bergerac mee.
In de nationale uitslag treffen we Tonny op plek 587, Gert & Janny op 1143 en Jos Goossens op 2793.
Joke Mengerink zou zeggen: “Als je op de uitslag staat laat je in ieder geval driekwart van de deelnemende duiven achter je.
Dat is in dit geval een hele massa voor de deelnemers van P.V. Aalten aan Nationaal Bergerac.

.

15-8-2020:
Marja en Gerrit Rave winnen Châteaudun met de ‘761’

De laatste eendaagsefondvlucht werd zaterdag gehouden vanuit Châteaudun over een afstand van 570 kilometer ten opzichte van Aalten. Ongetwijfeld hebben de duiven vele kilometers meer gevlogen, want er was aan de oostkant sprake van hier en daar buien, motregen en zelfs onweer.
De betere ervaren duiven weten dat te omzeilen en vliegen zich zo naar de kop van de uitslagen.

1e Kasteel langs de Loire in Châteaudun
Marja Rave: winnares van Châteuadun

Eén van die betere duiven is ‘de 761’, een 5-jarige doffer van G. (Gerrit en Marja) Rave. Een duif die al meerdere knappe prijzen vloog in dit jaar en voorgaande jaren.

Deze zaterdag was hij de eerste in onze club.
Om 15:54 uur tikte hij de antenne aan. De lossing was om 8:10 uur, dus de ‘761’ had er bijna 8 uur vliegen op zitten toen hij terugkeerde in Bredevoort.
Hij werd met deze prestatie toegevoegd aan de voorgaande de Duifkampioen Dagfond. Een kanjer dus!
Ook de plaatsen 5, 8 en 13 waren voor Marja en Gerrit.

….. … en wederhelft Gerrit Rave
Vincent de Harder: 2e en Dagfondkampioen
….. Gert & Janni Visser: 3e van Châteaudun















Tweede werd Vincent de Harder.
Deze keer moest hij Gerrit en Marja voor laten gaan.
Dat neemt niet weg dat zijn ‘199’ er voor zorgde dat hij de Dagfondkampioen 2020 van P.V. Aalten is. Proficiat!
Van Vincent zien we 4 van zijn 10 duiven terug op de uitslag. De 6e, 9e en 10e plek zijn eveneens voor hem.



Op de derde plaats staat ‘de 165’ van Gert & Janni Visser.
Zij pakken ook de 7e stek.

Verder treffen we op de uitslag G. Heinen, die met maar 2 duiven mee een knappe 4e plaats in de wacht sleept.

Tot slot staan Knippenborg & Zn. nog op de plaatsen 11, 12 en 14.



Concourscombinatie Achterhoek
296 duiven
In de kop van de CC-uitslag is P.V. Aalten goed vertegenwoordigd, met de tafel van 2. Gerrit en Marja Rave vliegen tegen bijna 300 duiven de 2e plaats; Vincent de Harder de 4e en Gert & Janni Visser de 6e.
Gerrie Heinen sluit hier naadloos aan met de 7e prijs.

King Zuid van de afdeling
1.106 duiven
In Zuid is eveneens sprake van mooie noteringen. Tegen meer dan duizend duiven scoren Marja en Gerrit Rave hier de 5e plaats.
Vincent de Harder staat op positie 16 en Gert & Janni Visser op 20.
Gerrie Heinen laat er in Zuid ook nog een hele bups achter zich met de 30e plek.

Afdeling 9 Oost-Nederland
3.099 duiven
Hier vinden we ‘de 761’ van Gerrit en Marja op de 9e plaats! Een klasse-prestatie.
Vincent prijkt hier op de 49e stek en Gert & Janni op de 69e.
Gerrie Heinen speelt zich eveneens op het eerste blad met de 84e prijs.
Al met al knappe resultaten.

.

15-8-2020: Tonnie Obrink pakt de winst van Bierges j.d.

De Pizzahut” in Bierges

De vlucht van Bierges voor de jonge duiven werd vorige week afgelast door de te warme weersomstandigheden. Om met de jonge duiven geen te grote sprongen te maken werd het vervolgprogramma omgegooid. Vandaar dat Bierges voor dit weekend op de rol stond.
‘s-Morgens was het weer in Bierges en over de vlieglijn niet goed genoeg om de duiven vroeg te kunnen lossen. Uiteindelijk werd het 11:15 uur voordat de jongen konden worden gelost. Ze hadden volgens zeggen een goed vertrek, maar ze kwamen beslist niet lekker af. Mondjesmaat kwamen ze naar huis en de snelste duiven deden zo’n 2 ½ uur over de 190 af te leggen kilometers.

….. Tonnie Obrink:
….. mooie overwinning van Bierges

Van onze club P.V. Aalten lagen 182 duiven in de strijd.
Eerste werd de ‘672’ van Tonnie Obrink, zoals door Wim te Hennepe bij het inkorven werd voorspeld.
Tonnie klokte het jong om 13:45:02.
Eén seconde eerder werd de ‘951’ van Knippenborg & Zn. geconstateerd, maar werd tweede omdat Tonnie Obrink nu eenmaal zo’n slordige 600 meter verderop woont.
Tonnie Obrink legde ook beslag op de 5e plaats.

Derde werd Deny te Vruchte zag een hoofdprijs aan zijn neus voorbij gaan door een kwaardaardige roofvogel met een haviksneus. Ook dat kan je overkomen. We treffen Deny verder op de 10e plaats.

Binnen de eerste tien treffen we verder:
Frans Wiltink met een hele mooie reeks op 4, 7, 8 en 9;
Han Schuurman op stek 8.

In de sport concurrenten …. aan tafel vrienden
v.l.n.r. Tonnie en Hemmie Knippenborg (2e), Deny te Vruchte (3e)

Concourscombinatie Achterhoek
1.291 duiven
Tonnie Obrink scoort hier een mooie 20e plek.
Knippenborg & Zn. doen hier ook in de kop mee met een 23e plaats.
Deny te Vruchte vinden we in de CC-uitslag op een verdienstelijke 41e plaats.

King Zuid van de afdeling
3.781 duiven
De toppers van P.V. Aalten lieten zich binnen Zuid niet onbetuigd.
Hier staat Tonnie Obrink op de 49e stek;
Knippenborg & Zn. vinden we op plaats 54 en Deny te Vruchte op de 90e plek.
Alle drie op het eerste blad!

Afdeling 9 Oost-Nederland
17.906 duiven
Het was de eerste keer dat de jongen van de gehele afdeling in vrijheid werden gesteld.
Bijna achtienduizend duiven kozen in Bierges tegelijkertijd het luchtruim en dan staan wij nog wel ‘s te mopperen dat ze niet lekker vlot afkomen.
Tegen dit geweld vloog Tonnie Obrinks ‘672’ de 54e prijs !!!
Kort daarachter vinden we Knippenborg & Zn. op plaats 60 !!!
Deny te Vruchte sluit daar keurig bij aan op 104 !!!
Echt super noteringen. Proficiat mannen!

.

7-8-2020: Tonny Rave 1e in de Afdeling en VNCC van Bergerac !

De bedoeling was in Dax te lossen, maar wegens de warmte werd de vlucht met ongeveer 100 kilometer ingekort. Er werd verkast naar Bergerac. Voor de duiven uit Aalten is er dan nog altijd een hemelsbrede afstand van iets meer dan 900 kilometer te overbruggen om thuis te komen.

Bergerac aan de Dordogne

Ook wegens de warmte, werd er ‘s-morgens in plaats van ‘s-middags gelost. Om 10:00 uur kregen de duiven in Bergerac de vrijheid en hadden volgens zeggen een prima vertrek met een kalme oosten wind. Het zou zwaar worden, zoals al werd verwacht.

….. Tonny Rave met de NL17-1006861: 1e in de V.N.C.C.

Eerste in onze vereniging was een duivin van Tonny Rave. Tonny had er deze vlucht niet veel vertrouwen in. Net als van Périgueux. Maar dan blijkt hij op zijn best te zijn. Périgueux bond hij aan zijn zegekar en met deze Bergerac ging het net zo. En hoe!

Zijn winnende duivin kreeg ook niet veel vertrouwen mee. Ze was de laatst-getekende van de rij van zeven. Een duivin die nog nooit had gelegd, zo vertelde hij. Maar dit keer kwam ze met een gouden ei voor Tonny aan.

Ze wipte om 13:38 uur bij Tonny over de antenne. Zelf ontwaarde Tonny de ‘861’ pas toen hij naar het hok liep en een duif op het dak zag zitten. Gelukkig was ze al op de antenne geweest en ze zou een hele vroege blijken. Enige tijd bleef de spanning aanwezig door de vraag of het de eerste in de sector zou worden. Helaas werd ze op slechts een ½ meter/minuut afgetroefd. Desondanks een topprestatie van de 3-jarige duivin. Ze vloog de:
1e in de Achterhoek tegen 74 duiven:
1e in de Afdeling tegen 557 duiven;
1e tegen 659 duiven in de V.N.C.C.;
2e in Sector 3 tegen 1.936 duiven en
17e Nationaal tegen 8.451 duiven!!! Super. Onze felicitaties. Heel Aalten is trots op je Tonny!
De derde prijs was ook voor Tonny met een eveneens 3 jaar oude duivin: de ‘826’.

Jos Goossens: 2e van Bergerac

Hoe zwaar het was blijkt uit het feit dat Jos Goossens de tweede duif in onze club 3 uur later registreerde …… die in de ConcoursCombinatie Achterhoek óók de 2e gemelde duif is! Hoe zwaar wil je het hebben?
Dus ook een hele mooie prestatie van de ‘510’ aan de Halteweg in Lintelo.
Deze 7-jarige ‘510’ blijkt nog lang niet versleten. Hij scoort in de V.N.C.C. de 10e prijs; in de sector de 23e en Nationaal de 171e plaats.
Jos brengt 4 van zijn 7 gezette duiven op de uitslag. Een knap prijspercentage van zo’n moeilijke vlucht.

Op de uitslag zien we verder Herman Rave op de 6e en 7e stek.

Onder dezelfde zware omstandigheden wisten Gert&Janni Visser (1e in het nationaal inkorfcentrum/34e bij FIANTE), Loedi Rave en Joke Mengerink een nette duif van Rieux-Minervois te klokken.
Een ZLU-vlucht die wegens de warmte niet in Perpignan werd gelost, maar 65 kilometer dichterbij.

.

1-8-2020: Vincent de Harder 1, 2 én 3 van pittige Fay-aux-Loges

Deze zaterdag stond ook de 3e dagfondvlucht op het programma.

Eigenlijk zou er een nationaal concours vanuit Issoudun zijn, maar door de verwachte hoge temperaturen op vrijdag -de dag dat de duiven vervoerd moesten worden- werd het hitteprotocol in werking gesteld. Daardoor met het oog op het welzijn van onze duiven onder andere minder duiven in de mand en ‘s-nachts rijden.
Maar het concours werd helaas ook teruggebracht van nationaal naar sectoraal om de afstand voor de noordelijke afdelingen te beperken.
En zo belandde onze duiven in Fay-aux-Loges, net als vier weken geleden.

Het was ‘s-morgens niet mogelijk vroeg te lossen, maar om 9:00 uur kon er toch groen licht worden gegeven voor de 37 duiven van onze club en een dikke 3.000 duiven uit afdeling 9 Oost-Nederland.
Het werd een lastige klus. De duiven vertrokken met noordwesten wind. De wind zou gaande de vlucht westelijker en zelfs zuidwestelijk worden, waardoor toch nog aan een snelheid van zo’n 1250 m/min. werd gekomen.

Vincent de Harder neemt hele ereschavot in beslag: 1, 2 én 3

Voor Vincent de Harder werd het een prima dag. Hij vloog niet alleen de eerste, maar ook de tweede en derde prijs! Het hele erepodium was voor hem.
Ook plek 5 pakte hij nog en zo wist hij 4 van zijn 10 duiven in de uitslag te brengen.

Op de uitslag vinden we verder Gert & Janni Visser op 4, 8 en 10 en G. Rave (Gerrit en Marja) op 6, 7 en 9.
Weliswaar een kleine deelname, maar die wist in het grotere geheel op deze dagfondvlucht uitstekend te presteren.

Concourscombinatie Achterhoek
449 duiven
Vincent de Harder scoort in de uitslag van de Achterhoek de 3e, 6e en 10e plaats. Vincent vindt hier 7 van zijn 10 duiven op de uitslag terug: Gert & Janni 7 van de 14, Marja en Gerrit 6 van de 10 en Sjaak Lubbers treffen we ook nog op deze uitslag.

King Zuid van de afdeling
1.664 duiven
In Kring Zuid zet Vincent een prima reeks neer: de 15e, 30e en 60e plek zijn voor hem!

Afdeling 9 Oost-Nederland
4.190 duiven
Tegen meer dan deze vierduizend duiven zien we de eerste duif van Vincent de Harder op de 61e plaats prijken. Daarnaast zijn de plaatsen 109 en 207 voor hem. Mooi werk!

Sector 3 (Afd. 7, 8 en 9)
14.036 duiven
Tegen deze massa duiven en een veel te breed vlieggebied toch een hele sterke klassering voor Vincent. Met zijn eerste duif pakt hij daar de 213e plek.

.

1-8-2020: Han Schuurman wint met miniem verschil Tongeren

Tongeren wordt terecht de oudste stad van België genoemd, want vanaf 15 jaar voor Christus ontwikkelde de stad zich als een Gallo-Romeinse burgernederzetting. Op de Grote Markt kijkt Ambiorix, koning van de Eburonen, over de stad uit; en enkele straten verder vind je het Teseum, een museum boordevol religieuze kunstschatten van de Lage Landen.

Bagijnhof in Tongeren

Door de corona-maatregelen in de regio Antwerpen moesten er losplaatsen gezocht weer in meer oostelijke richting en dat zorgde voor nogal wat verschuivingen in vliegprogramma’s van meerdere afdelingen. Onze Kring Zuid verhuisde daardoor van Tienen naar Tongeren. Daar konden de duiven om 9:10 uuur worden gelost met een zuidwesten wind die de snelste duiven naar een gemiddeld kilometrage van 100 km/uur bracht.

Han Schuurman winnaar van Tongeren

Snelste van het concours was de ‘635’. Een jonge duif van Han Schuurman die met de eerste prijs tegen 155 clubconcurrenten aan de haal ging. Han klokte de duif om 10:37 uur. Een halve minuut na de 2e duif, maar die had een wat kortere afstand. Slechts 150 meter, maar dat was genoeg voor de ‘635’ om met de eer te gaan strijken.
Han maakte een mooie uitslag met 3 jongen bij de eerste 8 en totaal 5 van zijn 12 duiven op de uitslag.

….. Deny te Vruchte: 2 én 3

De tweede duif was van Deny te Vruchte.
Die miste op een haar na de koppositie. Deny zag twee van zijn duiven tegelijk aankomen. Ze liepen, aldus getuige Wim te Hennepe, prima binnen en dus was ook de derde plaats voor Deny.
Bijna speelde hij net als vorige week de 1e en 2e.
Deny klokte maar liefst 4 duiven bij de eerste 6. Nadoen!

Onder de eerste tien vinden we verder: Sjaak Lubbers (4e); Gerrie Heinen (9e) en Knippenborg & Zn. (10e).
De prijzen werden in 13 minuten verdiend.

Concourscombinatie Achterhoek
1.338 duiven
Aalten deed weer goed mee op deze vlucht vanuit Tongeren.
Han Schuurman pakt de 7e plek en Deny te Vruchte de 9e en 10e.
Bij de eerste 100 van de Achterhoek staan er 15 duiven uit Aalten.

King Zuid van de afdeling
4.337 duiven
In Kring Zuid moest het worden opgenomen tegen meer dan vierduizend duiven. Ook daar kopprijzen voor onze snelste clubgenoten. Han Schuurman draait hier de 8e prijs en Deny te Vruchte de 10 en 11e.
Op het eerste blad vinden we in dit geval 10 Aaltense duiven. Knap werk.

Komend weekend worden er hoge temperaturen verwacht. Het is maar de vraag of er met de jonge duiven kan worden gevlogen. Afwachten maar. Niets is zo veranderlijk als het weer.

.

25-7-2020: Heusden-Zolder triompf voor Deny te Vruchte 1 én 2

Motorspeedway in Zolder

Na de dramatisch verlopen vlucht vanuit Maaseik vorig weekend was de 2e jongeduivenvlucht een verademing. Het blijft altijd spannend, omdat je maar af moet wachten hoe de duiven na zo’n moeilijk weekend zijn hersteld. Dat bleek oké. Er was gelukkig nauwelijks of geen sprake van verliezen.

Van onze vereniging waren er deze vlucht aanzienlijk minder duiven dan vorige week zaterdag.
Er werden in Aalten 203 duiven ingekorfd voor Heusden-Zolder.
Sommige liefhebbers speelden nu slechts een gedeelte van hun jongen; anderen haakten af om straks de draad bij de natoer weer op te pakken en er waren er die het weer niet vertrouwden. Er werd wisselvallig weer voorspeld.
De vlucht vanuit Heusden-Zolder vond zondag plaats, omdat er zaterdag onvoldoende vervoer voorhande was.

….. Deny te Vruchte: winnaar met de 1e en 2e van Heusden-Zolder


Het werd een uitstekend weekend voor Deny te Vruchte.

Van de midfondvlucht uit Dizy-le-Gros speelde hij al de 2e en van deze jongeduivenvlucht werd het een én twee.
De vierde plaats werd daar nog even achteloos door hem aan toegevoegd. Drie duiven bij de eerste vier is klasse.
Deny draaide 10 van zijn 32 jongen in de prijzen.

Frans Wiltink: 3e



Derde werd Frans Wiltink.
De winnaar van vorige week. Frans pakt zo weer de nodige puntjes mee.

Bij de eerste tien treffen we verder:
Tonny Obrink op plaats 5, 9 én 10 !!!
Gerrie Heinen op 6;
Sjaak Lubbers op 7 en
Knippenborg & Zn. op 8.

Opmerkelijk is nog dat Arjan Voltman voorspelde dat de ‘937’ van Knippenborg & Zn. bij hun voorop zou komen. Die voorspelling kwam uit!

….. Arjan Voltman “De Grote Voorspeller


Concourscombinatie Achterhoek
1.492 duiven
Er werden ook in de grotere concoursverbanden aanzienlijk minder jongen gespeeld. Vooral in Vreden, Eibergen, Beltrum en Winterswijk werd hard gepakt. Hele kladjes tegelijk.
Dan hoef je je niet af te vragen uit welke hoek de jongen naar Aalten kwamen. Maar van deze bijna vijftienhonderd duiven won Deny te Vruchte toch de 54e en 57e prijs.
Frans Wiltink legt op de 83e plaats beslag.

King Zuid van de afdeling
4.594 duiven
In de uitslag van Zuid zien we de jongen uit de hiervoor genoemde naburige plaatsen eveneens op kop. Dat is dan weer gunstig voor Aalten.
Deny te Vruchte scoort hier dan ook een mooie 57e en 60e plaats.
Frans Wiltink vinden we net niet op het eerste blad, maar wel bovenaan het tweede, op een verdienstelijke 104e plek.

.

25-7-2020: Dizy-le-Gros aan zegekar Knippenborg & Zn. …. en hoe !!!

Opnieuw naar Dizy-le-Gros met de duiven voor een middenlange afstandswedstrijd. Misschien wat eentonig, want dit was de derde keer dat we naar dezelfde losplaats gingen, waarvan één keer gedwongen door de weersomstandigheden.

Het oorlogsmonument in Dizy ter herdenking van de gevallenen in de WO I en WO II


De vlucht op zich was beslist niet eentonig en al zeker niet voor Knippenborg & Zn.! Maar dat later.
Door 19 liefhebbers van onze club werden er 239 duiven aan de start van deze wedstrijd gebracht.
Er werd in Dizy-le-Gros om 7:45 uur gelost. De duiven konden aan de vlucht over 315 kilometer beginnen onder goede weersomstandigheden.

Hemmie Knippenborg; prachtige noteringen van Dizy
….. Tonnie Knippenborg: alle redenen om net als zijn vader te lachen

Aan Plein Zuid zaten Hemmie en zoon Tonnie Knippenborg uiteraard ook gespannen te wachten op de door hen ingekorfde 20 duiven. Ze hadden onder andere hun zevenjarige doffer ‘de 443’ mee. Daar hadden ze blijkbaar vertrouwen in, want die stond als 3e getekende op de inkorflijst. En terecht! Deze doffer , de “Quivrainman”, heeft een lange … lange erelijst. Kijk hier maar eens.
Om 10:33 uur knalt hij op de klep en verdient zo de eerste prijs in Aalten. Hij laat een gemiddelde snelheid van ongeveer 110 km/uur aantekenen, geholpen door een zuidwesten wind.

De duif is gekweekt door Antoon Kuiperij.
Hemmie kocht in 2012 een late jonge doffer van de “15” van Deny te Vruchte, omdat dat zo’n goede duivin was. Tijdens de wekelijkse praatsessie bij Hemmie thuis kwam dat ter sprake. Antoon opperde toen: “Breng die late doffer maar naar mij en ik zal er een 1e prijswinnaar uit kweken.”
Zo gezegd zo gedaan en Antoon heeft woord gehouden. De doffer uit dit koppel vloog maar liefst 7 x de 1e prijs in Aalten, waarvan 1 x de 1e prijs in de C.C. Achterhoek.
Het duifje is een echt Aaltens product. Je ziet in de stamboom (klik hier) allemaal namen van Aaltense en Bredevoortse liefhebbers staan.
Hemmie en Tonnie hebben hem “Quievrainman” genoemd, omdat hij 15 x is ingekorfd op Quiévrain en 15 x prijs behaalde. Daaronder 3 eerste.
In totaal heeft de duif nu 75 prijzen (1op 4), waarvan 45 prijzen (1 op 10) en 8 prijzen (1 op 100).
Dit jaar is het laatste jaar dat hij meegaat, volgend jaar zit hij een jaar bij Antoon om samen te kweken.

….. Deny te Vruchte ook al in zijn sas: 2e van Dizy

Deny te Vruchte scoorde de tweede prijs. Slechts 30 seconden later en 78 meter verderop. Deny had maar 6 duiven mee en vliegt de 2e én 6e prijs. Een troost is natuurlijk dat hij werd geklopt door één van zijn eigen nazaten … nou ja … nazaten van zijn “15” wel te verstaan.

Gerrie Heinen: mooie 3e plek van Dizy

Derde werd Gerrie Heinen met zijn ‘049’. Gerrie draait 4 van zijn 12 duiven in de prijzen.
Hij noteert net als Hemmie, Tonnie en Deny mooie prestaties in groter verband.

Verder bij de eerste 10:
Herman Testerink, die de eerste jaarling klokt op de 4e plaats en 14 van zijn 22 duiven op de uitslag brengt;
Gert&Janni Visser, op de 5e stek met hun 3 getekende voorop;
Jan Wiggers op plaats 7;
Han Schuurman staat op 8 met 3 van de 9 in de prijzen;
Tonny Obrink bezet plek 9.

Concourscombinatie Achterhoek
1.025 duiven
Het scheelt één plekje of de Knippenborgen hadden de eerste prijs in de C.C. Achterhoek gepakt. Een schitterende tweede plek desondanks!
Deny te Vruchte gooit hier ook hoge ogen met de aansluitende 3e prijs in de C.C.
Gerrie Heinen vinden we in de C.C.-uitslag op een hele mooie 8e plaats.
Fraaie kopprijzen!

King Zuid van de afdeling
3.324 duiven
In Zuid is eveneens sprake van topnoteringen.
Hemmie en Tonnie Knippenborg staan hier op de 3e plek en Deny te Vruchte op de 4e.
Gerrie Heinen is 11e tegen deze ruim 3.000 duiven!

Afdeling 9 Oost-Nederland
10.271 duiven
Hier vinden we de “Quivrainman’ van Knippenborg & Zn. tegen meer dan tienduizend duiven op de 13e stek.
Die van Deny te Vruchte staat op 15 en van Gerrie Heinen op plaats 36.
Dat mag je toch zonder meer superprestaties noemen.

.

24-7-2020: Tonny Rave mooie zege in de C.C. van Périgueux

De Tour Mataguerre in Périgueux met een blauwe lucht erachter zoals we die graag zien

Als 2e marathonvlucht stond Périgueux op het programma. Een vlucht met hemelsbreed een verschil van 865 kilometer tussen de losplaats en Aalten.

De duiven konden op het geplande tijdstip worden gelost. Vrijdag kregen ze om 13:00 uur de vrijheid in Périgueux.

Omdat er ‘s-morgens al vroeg duiven waren leek het erop dat deze vlucht een snel verloop zou hebben. Eigenlijk viel dat nog tegen. Zo makkelijk bleek het niet. Het concours stond zo’n zes á zeven uur open voordat de prijzen waren verdiend en dus 25% van de duiven thuis was.

….. Tonny Rave: winnaar en 3e van Périgueux in de Achterhoek

Eerste in onze vereniging was een doffer van Tonny Rave.
Tonny had namelijk één van die vroege duiven in de ochtend, zijn drie-jarige ‘829’.
Om 7:56 uur vond deze kopvlieger zijn hok weer.

Het bleek de eerstgemelde duif in het Nationaal Inkorfcentrum.
Daar bleef het niet bij. Hoewel Tonny ruim een uur moest wachten op zijn tweede duif, was dat ook de derde in de vereniging én de derde in het NIC! Dat onderstreepte hoe vroeg zijn eerste zat.

Tonny had er volgens zijn zeggen niet zo heel veel fedusie in toen hij inkorfde, maar met 4 duiven bij de eerste acht (1e, 3e, 5e en 8e) en totaal 6 van zijn 13 duiven in de prijzen bleken zijn duiven daar anders over te denken.

Gerrit (m) en Marja (r) Rave: 2e van Périgueux in de C.C.
in gesprek met Loedi en Hettie Rave

Wie zaten er dan tweede?
Dat waren Marja en Gerrit Rave, die 5 minuten voor Tonny’s tweede duif het zilver grepen.
Hun ‘967’ zagen ze om 9:03 uur op de antenne strijken. Ook de 10e plaats was voor deze Bredenvoortse combinatie.

….. Joke Mengerink

Op de 4e plaats zien we Wim te Hennepe met een jaarling, de ‘791’; op plek 6 Jos Goossens; 7e werd Herman Rave en de 9e stek is eveneens voor Wim te Hennepe.
Verder zien we nog 2 duiven van Joke Mengerink op de uitslag.
Joke pakte vandaag overigens goed van Agen/Bordeaux.

Concourscombinatie Achterhoek
249 duiven
In de Achterhoek was het P.V. Aalten dat de trom sloeg.
Op de eerste zeven plaatsen vinden we zes duiven van onze vereniging. Tonny Rave trots op 1 en 3 (hier de uitslag) en Marja en Gerrit Rave op 2.

King Zuid van de afdeling
949 duiven
Tonny Rave staat hier op de plekken 8 en 25 en de combinatie Rave op 17.

.Afdeling 9 Oost-Nederland
2.521 duiven
Hier vinden we de twee duiven van Tonny Rave op de 39e en 140e stek.
Gerrit en Marja Rave bezetten de 113e plaats.

Sector 3 (Afdelingen 7, 8 en 9)
8.064 duiven
Op de uitslag van de sector tegen ruim achtduizend duiven treffen we Tonny op de plekken 149 en 454. Marja en Gerrit staan hier 395ste.

.

18-7-2020: Frans Wiltink ‘back on track’ met eerste jongeduivenvlucht

Het zag er voor de eerste jongeduivenvlucht allemaal veelbelovend uit. De weersverwachtingen luidde heel positief en met een rustige zuidwesten wind zouden de duiven uit Maaseik toch geweldig moeten afkomen. Eindelijk een goed begin van een jongeduivenseizoen zonder verliezen.
Zo was de verwachting, maar het pakte heel anders uit.

Historische koetsenparade in Maaseik

‘s-Morgens was het op advies van de weerdeskundigen wachten op het verdwijnen van een ochtendnevel en een scherpe inversie. Vervolgens was het wachten op het lossen van de afdelingen 10 en 11 om te voorkomen dat die onze jongen mee zouden nemen naar het hoge noorden.
Dat alles leidde ertoe dat de duiven van het noordelijk deel van onze afdeling pas om 10:30 en 10:45 uur los gingen in Boxmeer en onze Kring Zuid op dezelfde tijdstippen vanuit Maaseik.

Van Boxmeer verliep de vlucht perfect. Bij de meeste verenigingen stond het concours niet langer dan 10 minuten open.
Hoe anders ging dat echter in Zuid. Het druppelde duiven en tijdens het afslaan van de klokken om 18:00 uur was nog zo’n 60 tot 70% van de jonge duiven onderweg.
Naar de oorzaak wordt onderzoek gedaan, maar dat zal -zoals altijd- moeilijk te achterhalen zijn.

….. Frans Wiltink wint Maaseik

Maar -ook zoals altijd- kent ook deze vlucht zijn winnaars.
Frans Wiltink is weer helemaal terug waar hij hoort, zo lijkt het.
Hij wint de eerste prijs met zijn ‘608’, die om 11:49 zijn hok bereikte na een vlucht van 110 kilometer.
De ‘608’ had een uur en 19 minuten nodig om thuis te komen. Helemaal niet slecht. Maar daarna kwamen de duiven slechts druppelsgewijs naar huis, waar dat in Noord in dikke stralen gebeurde. Het concours stond bijna twee uur open!
Frans had 3 duiven bij de eerste 10 en van zijn 51 gespeelde duiven er 19 op papier.

Vincent de Harder 2e (hier nu ook met blommen)

Tweede werd Vincent de Harder, die een uitstekend weekend had met deze 2e prijs en de 1e van Bourges. Hij draaide 19 van de 51 duiven in de prijzen.

….. Marja Rave: jaaa … écht 3e

Op de derde plaats zien we G. (Gerrit en Marja) Rave En dat met slechts 10 duiven mee waarvan 2 prijs vlogen.
Had deze vlucht geteld dan hadden zij het jongeduivenkampioenschap aangevoerd. Ook Marja en Gerrit hadden een mooi weekend met de 2e prijs van Bourges en de 3e van Maaseik.

Verder zien we bij de eerste tien:
Jan Wiggers (5e)
Deny te Vruchte (6e)
Theo Wiltink (7e, 9e én 10e … wat een nieuwe knie al niet kan doen)
Wim Aalbers (8e).

Concourscombinatie Achterhoek
2.294 duiven
Frans Wiltink vinden we in de CC-uitslag tegen ruim tweeduizend duiven op de 22e plaats. Een zogenaamde 1:100 notering dus!
Vincent de Harder bezet de 45e plaats en G. Rave staat op 47.
Keurige klasseringen.

Jammer dat een vlucht die eigenlijk nergens voor telde zo slecht verliep. Er is nu (maandag) zo’n 70% van de jongen terug in onze contreien. Maar hier en daar ziet het er nog slechter uit.
Laten we hopen dat met het mooie weer deze week nog de nodige duiven nakomen of worden opgegeven.

Of we kans maken op de BBQ voor de hele vereniging, die in de C.C. Achterhoek als attractie werd vervlogen, moeten we nog even afwachten.
Wel een leuk idee overigens!

.

18-7-2020: Opnieuw winst voor Vincent de Harder op de dagfond

Oud stadsdeel van Bourges

Deze zaterdag stond de tweede dagfondvlucht op het programma.
Het was -of leek in ieder geval- goed duivenweer en de duiven in Bourges konden er dan ook stipt om 7:00 uur uit. Dat met een kilometer of 615 voor de boeg om tot Aalten te geraken.

Dat lukte de’921′ van Vincent de Harder het allerbest. Deze jaarlingdoffer pakte de eerste prijs om 15:14 uur met een gemiddelde snelheid van ongeveer 75 km/uur.
Ook de 6e prijs was voor Vincent en hij zag 5 van zijn 14 duiven op de uitslag terug.

…………………………………………………………. Vincent 1e
…………………………………………………. Marja 2e …… Janni 3e

Tweede werden Marja en Gerrit Rave, die slechts 3 minuten later om 15:17 uur in Bredevoort hun ‘921’ konden verwelkomen. Een magisch ringnummer dus ‘921’.
Deze combinatie zette een uitslag neer om bij te likkebaarden: 2e, 4e, 5e, 7e en 10e. Gerrit en Marja wisten 10 van hun 20 duiven in de prijzen te spelen.

Op de derde plaats treffen we Gert & Janni Visser, die om 15:15 uur de bronzen duif op de plank zagen vallen. Zo werden de eerste drie prijzen van Bourges in 3 minuten tijd verdiend; alsof deze winnende duiven samen zijn komen opvliegen.
Gert en Janni wisten ook de 8e en 9e stek op hun naam te schrijven.

Verder zien we dat Jan Wiggers twee duiven draaide op de plaatsen 12 en 13.

Concourscombinatie Achterhoek
574 duiven
Vincent de Harder treffen we in de CC-uitslag op een zeer nette 9e plaats. Gerrit en Marja Rave volgen op de voet: 10e en Gert & Janni Visser bezetten hier de 13e plek.

Kring Zuid van de afdeling
2.168 duiven
Ook in Kring Zuid werd door onze club goed gescoord. Vincent de Harder klasseert zich in Zuid als 48e.
Gerrit en Marja staan op de 56e stek en Gert en Janni op de 66e.

Afdeling 9 Oost-Nederland
5.677 duiven.
In de afdelingsuitslag vinden we Vincent op een verdienstelijke 149e plaats; Marja en Gerrit op plaats 166 en Gert en Janni op 202.

.

17-7-2020: Erepodium van St. Vincent voor Jos Goossens

De hoofdstraat in St. Vincent

Het werd een weekend met lastige tot dramatisch verlopende vluchten.

St. Vincent was een van de vluchten die zeer stroef verliepen. De duiven werden stevig aan de tand gevoeld tijdens de 1090 kilometer lange reis naar huis. De lossing kon op het geplande tijdstip plaats vinden.

Vrijdag om 13:00 uur werden de duiven lostgelaten in St. Vincent.
Zaterdagmorgen vielen rond 12:45 uur de eerste duiven in onze contereien. Dat gaf al aan dat het een zeer pittige vlucht zou worden.

Uit Aalten deden er 42 duiven mee aan St. Vincent.
Jos Goossens zag om 14:26 uur zijn eerste duif, de 2-jarige ‘179’ op de klep vallen. Hij zou niet alleen de 1e, maar ook de 2e (om 14:51 uur)en 3e prijs (om 15:26 uur) in onze vereniging wegkapen.
Zo is het hele erepodium voor hem alleen. Een knappe prestatie!

Jos draait in totaal 5 van zijn 9 duiven in de uitslag.

Verder zien we in de uitslag Tonny Rave op plaats 4; Joke Mengerink op 5 en 8; Herman Rave op 6 en 7 en Wim te Hennepe op plek 10.

Concourscombinatie Achterhoek
120 duiven
Uit de Achterhoek deden er 120 duiven mee aan deze klassieker. Jos Goossens scoort hier een mooie 2e, 8e en 9e plaats.

King Zuid van de afdeling
396 duiven
Jos vinden we hier op de plekken 18, 48 en 53 terug.

Afdeling 9 Oost-Nederland
787 duiven
Hier nestelen de 3 snelste duiven van Jos Goossens op de 47e, 85e en 115e stek.


Sector 3 (Afdelingen 7, 8 en 9)
2951 duiven
Op de uitslag van Sector 3 vinden we Jos terug op de plekken 108, 275 en 418.

Nationaal
12.255 duiven
Heel Nederland bracht nog een behoorlijk aantal duiven aan de start.
Tegen deze massa vlogen de duiven van Jos de 491e, 829e en 1398e plaats.

11-7-2020: Nek-aan-nekrace gewonnen door Vincent de Harder

Château-du-Marche in Châlons-en-Champagne


Het kasteel Château-du-Marche is gelegen aan het riviertje de Nau.
De brug die op de foto staat is versterkt. Hij maakte deel uit van de stadsmuren en overspande de Nau waar die de stad binnenstroomt.
De brug werd in 1602 herbouwd.
Château-du-Marche staat bekend als het marktkasteel vanwege de nabijheid van het marktplein.

Vincent de Harder: 1e van Châlons-en-Champagne
“het was een foto-finish”

Tussen dat marktplein naar het marktplein in Aalten ligt hemelsbreed ongeveer 365 kilometer.
Na veel slecht weer waren er dit weekend eindelijk weer eens goede omstandigheden voor onze duiven. Zon, een blauwe lucht rijkelijk gevuld met witte wolken en een aangename temperatuur.
Onze duiven konden na wat ochtendnevel zaterdag om 8:00 uur in Châlons-en-Champopne worden gelost.
In onze vereniging deden er 329 duiven mee van 21 liefhebbers.

….. Gert & (hier) Janni Visser: tweede

De duiven vertrokken in Châlons met een kalme kopwind en hoe dichter ze bij hun einddoel kwamen hoe meer de wind naar het westen draaide. Uiteindelijk maakten de snelste duiven een gemiddelde snelheid van ca. 80 km/uur.

De duif met de hoogste gemiddelde snelheid viel om 12:33 uur bij onze secretaris, Vincent de Harder, op de klep. De ‘949’ klopte als snelste zo zijn 2 jaar oudere tegenstrever, de ‘284 Chapeau Châlons van Gert & Janni Visser, die met een miniem verschil tweede werd. Een doffer die zijn naam dankt aan eerdere goede prestaties van Châlons.
De ‘949’ van Vincent nestelt zich met deze overwinning op de 2e plaats van het Midfond Duifkampioenschap, stijf achter zijn hokgenoot ‘de 207’.

Behalve de eerste prijs waren ook de 4e, 8e en 10e prijs voor Vincent, die 13 van zijn ingekorfde duiven in de uitslag terugvond!

Gert & Janni scoorde naast de 2e plaats tevens de 5e prijs van Châlons-en-Champopne.

Derde werd Gerrie Heinen met zijn jaarling ‘de 794’ (5e in het Duifkampioenschap Midfond).
Gerrie had een prima percentage prijzen (50%)!

Gerrie met zijn vrouw Lenie: derde

In de kop van de uitslag bij de eerste 10 staan verder: Sjaak Lubbers (6e met zijn altijd prijsvliegende ‘493’ en Knippenborg & Zn. (7e en 9e).

Opgemerkt mag het prijspercentage van Theo Wiltink nog worden. Twaalf van zijn 20 duiven verzamelden punten. En met een nieuwe knie gaat het strak vast nog beter uitpakken. Beterschap!

Tonnie Obrink was er deze week niet helemaal met het hoofd bij. Maar Tonnie is dan ook opa geworden. Gefeliciteerd!
Hij zei dat hij er niet veel onder geleden had en na een uur alweer op de fiets zat!?

In groter verband werd er uitzonderlijk goed gepresteerd door de snelste duiven van P.V. Aalten.

Concourscombinatie Achterhoek
1.164 duiven.
Vincent de Harder treffen we in de CC-uitslag op de 4e plaats.
Gert & Janni Visser staan op de 5e en Gerrie Heinen op de 6e plaats..
Bij de eerste 10 op deze uitslag staan ook nog de 2e duif van Vincent (8e) en van Gert & Janni (10e).

Kring Zuid van de afdeling
3.179 duiven.
Eén duif meer dan vorige week van Fay-aux-Loges.
Vincent de Harder klasseert zich in Zuid als 10e!
Stijf daarachter volgen Gert & Janni Visser op de 11e en Gerrie Heinen op de 12e plek.

Afdeling 9 Oost-Nederland
11.586 duiven.
Hier vinden we Vincent de Harder op plek 33, Gert & Janni Visser op 34 en Gerrie Heinen op 39.
Op het eerste blad van de afdelingsuitslag vinden we nog een duif van Vincent en van Gert & Janni.
Maar onze club scoorde ook als totaal prima in de afdeling tegen deze massa duiven. Niet minder dan 45 duiven uit onze vereniging lieten er 10.000 achter zich van deze midfondvlucht.
Aalten liet zich weer van zijn goede kant zien.

.

6-7-2020: Vincent wint Fay-aux-Loges met 3 getekende duiven

Het was een weekend waarbij duidelijk werd wat wisselvallig weer inhoudt. Zonnige perioden wisselden zich af met heftige regenbuien. Opklaringen vanuit het oosten op zaterdag. Opklaringen vanuit het westen op zondag. Code rood voor de duiven op zaterdag. Toch maar niet los op zondag vanuit Fay-aux-Loges, want maandag zou het beter worden.

Uiteindelijk gingen de duiven maandagmorgen om 7:00 uur los en viel het qua weer behoorlijk tegen. In onze regio viel het nog mee. Oké; er waren wat regenbuien. Maar wat westelijker en noordelijker werden die ook nog vergezeld door onweer en hier en daar zelfs door een hagelbui.

Alles bij elkaar mogen we niet ontevreden zijn over het verloop. De verliezen vielen reuze mee en laten we hopen dat de duiven die nog onderweg zijn zich gauw weer op hun hok melden.

Fay-aux-Loges in vogelvlucht

Op zich maakten de duiven over de af te leggen afstand van zo’n 550 kilometer best een knappe snelheid, geholpen door een stevige westen wind.

Vincent de Harder 1e van Fay-aux-Loges

De snelste duif in onze vereniging was van Vincent de Harder.
Die maakte zo’n 85 km/uur. Vincent zag zijn winnende ‘199’ om 13:21 uur terug aan de Haartsestraat.
Het was zijn 2e getekende die hij voorop kreeg. Zijn 3e getekende vinden we op plek 8. Daarbovenop was zijn 3e duif zijn 1e getekende. Als je er maar verstand van hebt ….
Vincent draait 5 van zijn 8 duiven in de uitslag. Een mooi percentage prijsduiven dus.

Rechts Marja Rave (2e, 3e én 4e) in gesprek met de winnaar van Duffel, Herman Testerink.
Kampioenen onder elkaar ….




G. (Gerrit en Marja) Rave pakten ze ook geweldig.
Zij bezetten de plekken 2, 3 én 4.
Daarnaast namen ze ook nog de 7e prijs voor hun rekening en deze combinatie heeft dus 4 duiven bij de eerste 7!

Bij de eerste 10 staan verder Gert & Janni Visser op 5, 6, 9 en 10.

Theo Kämink heeft het beste prijspercentage op deze vlucht: 4 van de 5 op de uitslag.

Verder pakten ook Tonnie Obrink, Casper Brethouwer en Joke Mengerink een duif van deze lastige vlucht.

Concourscombinatie Achterhoek
Uit de Achterhoek werden er 892 duiven aan de start van deze eerste dagfondvlucht gebracht.
Vincent de Harder treffen we in de CC-uitslag hoog boven in de eerste bladzijde: op plaats 5.
Marja en Gerrit Rave sluiten daarop aan met de 6e en 7e plaats.
P.V. Aalten deed dus weer goed mee in de Achterhoek. Bij de eerste 100 staan er 22 duiven van onze club.

Kring Zuid van de afdeling
Vanuit Kring Zuid vertrokken er 3.178 duiven uit Fay-aux-Loges.
Vincent de Harder klasseert zich in Zuid als 33e. Op de 36e en 37e plaats staan Gerrit en Marja Rave.

Afdeling 9 Oost-Nederland
Binnen de afdeling werden er 7.793 duiven ingekorfd. Hier vinden we Vincent de Harder op plek 66 en Gerrit en Marja Rave prijken eveneens op het eerste blad met de 70e en 71e prijs.
Hele mooie noteringen!

.

5-7-2020: Herman Testerink snelste van Duffel

Het was al ruim voor het weekend helder dat ons zaterdag geen best weer stond te wachten. Dat bleek zo te zijn. Op vrijdag werd besloten de vlucht te verplaatsen van Etroeungt naar Arlon, omdat oostelijk de beste kansen voor een goede lossing zouden bestaan. Zaterdag was het weer helaas nog slechter dan eerder voorspeld en dus werd de vlucht uitgesteld naar zondag.

Op zondag zouden de opklaringen vanuit het westen komen. Opnieuw werd er zaterdagavond verkast. Nu naar Duffel; een plaatsje waar een maand geleden een wolf werd gespot, die zich inmiddels aan twee schapen tegoed had gedaan. Er worden in het westen van Europa steeds meer wolven gezien. De natuur gaat zijn eigen weg.

Herman Testerinnk: blije winnaar van Duffel

Voor de natuurliefhebber Herman Testerink werd het een mooie dag.

De duiven in Duffel konden zondag om 13:50 uur gelost worden, om met een stevige zuidwesten wind naar huis te worden geblazen.

Van onze vereniging waren er 446 duiven in concours, waarvan Herman Testerink de eerste vloog.
Met een gemiddelde snelheid van boven de 130 km/uur zag hij om 15:07 uur zijn jaarling ‘696’ op het hok terugkeren en de concurrentie het nakijken geven. Herman staat ook op plaats 10 genoteerd.

….. Han Schuurman: knap 2e


Tweede werd Han Schuurman met de 3-jarige ‘138’, die 10 seconden na de winnende duif zijn baas terug zag. Han vloog 50% prijs met 4 van zijn 8 duiven in de prijzen.

Henri Doornink weer bij de toppers: 3e


Henri Doornink nestelde zich met de 2-jarige ‘065’ op de derde plek in dezelfde minuut als zijn 2 voorgangers.





Bij de eerste tien scharen zich verder Theo Wiltink (4e én 9e), Gert & Janni Visser (5e met een duivin van het ras Kees van Rijs), de jarige Jan Wiggers (6e), Loedi Rave (7e) en Gerrie Heinen (8e).

Vermeldenswaardig is dat Deny te Vruchte, die net als Jan Wiggers jarig was, 5 van zijn 8 duiven op papier wist te brengen, beginnend met de 25e.
Ook Sjaak Lubbers draaide een mooi prijspercentage met 6 uit 9, beginnend op de 26e stek, met zijn ‘493’ weer voorop. De ‘493’ voert nog steeds het generaal duifkampioenschap aan.

Concourscombinatie Achterhoek

Uit de Achterhoek deden er 1.298 duiven mee aan de laatste vitessevlucht. Herman Testerink scoort hier een hele knappe 9e plek. Han Schuurman en Henri Doornink pakken hier eveneens kopprijzen met een 11e en 12e plaats; direct gevolgd door Theo Wiltink en Gert & Janni Visser op de aansluitende 13e en 14e plaats. Geloof het of niet, maar P.V. Aalten zet 33 duiven bij de eerste 100 in de Achterhoek. King Zuid van de afdeling In Kring Zuid moesten we het opnemen tegen 3.929 duiven. Herman Testerink onderscheidde zich met de 20e plaats. Op de plekken 22 en 23 staan Theo Wiltink en Henri Doornink geklasseerd. Mooie prestaties. Afdeling 9 Oost-Nederland Binnen de afdeling werden er 11.898 duiven aan de start voor Duffel gebracht. Hier nestelen zich onze 7 snelste duiven onder de eerste 100. Hetman Testerink op 41, Han Schuurman 45e, Henri Doornink 47e, Theo Wiltink 59e, Gert & Janni Visser 64e, Jan Wiggers 75e en Loedi Rave 87e. Tegen bijna 12.000 duiven geen kattepis.

Vitessekampioen is Vincent de Harder gewonnen. Op minimale afstand gevolgd door de winnaar van Duffel: Herman Testerink.
Theo Wiltink is 3e op de vitesse geworden; Sjaak Lubbers 4e en Knippenborg & Zn 5e.
Gefeliciteerd mannen!

Netjes op 1,5 meter … blijf rekening met elkaar houden !

.

27-6-2020: Theo Kämink wint Dizy-le-Gros op weduwschap

Dizy-le-Gros is een klein Frans dorp, gelegen in het departement Aisne in de regio Picardië.
De inwoners worden de Dizois (doffers) en de Dizoises (duivinnen) genoemd.
De stad beslaat 20 km² en heeft 802 inwoners sinds de laatste volkstelling in 2004. Dizy heeft dus een dichtheid van 40,2 inwoners per km².

De bedoeling was dit weekend een wedstrijd vanuit Nanteuil-le-Haudouin te vliegen. De weersverwachtingen waren echter verre van rooskleurig. De weersdeskundigen van Meteo-Consult en Zimoa hadden geadviseerd om een losplaats wat dichterbij te kiezen, om de kans te vergroten op een goede lossing voor een midfondvlucht. Daarom stelden de wagens van onze afdeling zich in Dizy-le-Gros op, net als vorige week. Dizy ligt zo’n 90 kilometer dichter bij Aalten dan Nanteuil.

….. Theo Kämink wint van Dizy-le-Gros

Om 10:00 uur was het zover. De 453 duiven van onze verenging konden worden gelost. Ze maakten onderdeel uit van totaal meer dan 15.000 duiven.
Volgens zeggen hadden de duiven een goed vertrek en met een harde zuidwesten wind in de staart stormden ze naar huis.

Het was 12:45 uur toen Theo Kämink de snelste duif op de klep van zijn zolderhok zag vallen. Die maakt een gemiddelde snelheid van zo’n 110 km/uur.
Theo heeft de hele week kunnen poetsen, omdat zijn vrouw Inge en dochter Esther op vakantie waren in Duitsland. Dat weduwschap bezorgde hem geen windeieren. In totaal won hij 8 prijzen met 22 duiven.
“Geluk” mompelde hij, maar dat is meer om de concurrentie op het verkeerde been te zetten.

Gerrie Heinen mooie 2e plaats



Gerrie Heinen wist beslag te leggen op de tweede plaats. Hij klokte een paar minuutjes later zijn jaarling doffer ‘de 842’ en won zo zilver.

Op de derde plaats vinden we Theo Wiltink. Theo maakte een hele mooie uitslag met maar liefst 14 van zijn 22 ingezette duiven op de uitslag.

….. Theo Wiltink: duidelijk 3e

Bij de eerste tien staan verder: Gert & Janni Visser (4e, 9e én 10e), Herman Testerink (5e), Wim Aalbers (6e met maar 3 duiven mee), Vincent de Harder (7e) en Knippenborg & Zn. (8e).




Concourscombinatie Achterhoek
Vanuit de Achterhoek deden er 1.749 duiven mee aan Dizy-le-Gros.
Theo Kämink scoort hier een mooie 12e plek.
Gerrie Heinen en Theo Wiltink vliegen hier ook in de kop mee met een 16e en 24e plaats.
Bij de eerste 100 staan toch nog 17 duiven uit Aalten geklasseerd. Met de harde staartwind geen slecht resultaat.

King Zuid van de afdeling
Geen wonder dat met deze wind in het noordelijk deel van Kring Zuid de snelste duiven vielen. Daar kon je gif op innemen (niet thuis uitproberen!). Toch wisten onze besten zich weer redelijk te plaatsen tussen de 5.657 duiven. Zij het dat we deze keer boven in het tweede blad van de uitslag beginnnen.
Theo Kämink bezet daar de 104e stek; Gerrie Heinen de 116e en Theo Wiltink de 145e.

Afdeling 9 Oost-Nederland
Binnen de afdeling verschenen er 15.623 duiven aan de start in Dizy-le-Gros. Ondanks de wind wist Aalten in het zuidoostelijk deel van de afdeling toch redelijk te pakken ten opzichte van de concurrentie.
Theo Kämink vinden we hier op plaats 268; Gerrie Heinen op 309 en Theo Wiltink op 390.

Volgende week staat de eerste dagfondwedstrijd op het programma vanuit Fay-aux-Loges (Orléans). We korven in in eigen lokaal.

.

20-6-2020: Eerste midfondvlucht prooi voor Marja en Gerrit Rave

Deze zaterdag werd het begin ingeluid van het midfondprogramma. Daar staan 5 vluchten voor op de rails.
De losplaats was in de buurt van het inmiddels bekende Dizy-le-Gros, dat op een afstand van 315 kilometer van Aalten ligt. Zoals te zien is daar volop ruimte voor een lossing. Een lossing van dit keer ruim 19.000 duiven.

Losplaats Dizy-le-Gros

De vlucht verliep niet zo soepel als gedacht en het duurde bijna 40 minuten voor de 132 prijswinnende duiven terug op het hok waren.

….. … in combine met Gerrit Rave
Marja Rave, winnares van Dizy-le-Gros …
Herman Testerink, 2e
….. Tonnie Obrink, 3e

Naar Bredevoort is de afstand iets groter dan naar Aalten, namelijk zo’n 318 kilometer. Daar in Bredevoort viel de winnende duif bij Gerrit en Marja Rave.
De duiven waren om 8:15 uur gelost met een kalme zuiden wind en om 11:57 uur liet de 4-jarige ‘286’ zich registreren als 3e getekende duif. Niet alleen de eerste prijs was voor Marja en Gerrit. Bij de eerste tien duiven van P.V. Aalten namen ze ook de 5e plek voor hun rekening.

Tweede werd Herman Testerink, eveneens met een 4-jarige doffer.
Herman wist 8 van zijn 17 deelnemende duiven op de uitslag te brengen. De 10e (en ook de 11e) plaats waren voor hem. Een knappe score!

Als derde klasseerde Tonnie Obrink zich, met de ‘102’. We zien dus drie doffers voorop. Wel onmiddellijk gevolgd door drie duivinnen.
Tonnie draaide eveneens een mooi prijspercentage met 7 van de 18 duiven in de uitslag.

Bij de eerste tien van de 526 duiven treffen we verder aan: Vincent de Harder (4e én 7e en zijn eerst-getekende voorop, plus 14 van de 27 duiven op papier); Casper Brethouwer 6e; Gert & Janni Visser 8e en Frans Wiltink 9e.

Opvallend is het aantal prijzen dat Wim Aalbers binnen sleepte: 6 prijzen met slechts 8 gespeelde duiven, beginnend op de 18e plek.

Concourscombinatie Achterhoek
In de Achterhoek deden er 2.180 duiven mee aan Dizy-le-Gros.
Opnieuw vinden we Aalten bij de toppers.
Marja en Gerrit Rave staan in de C.C.-uitslag op de 3e en 9e plaats.
Herman Testerink scoort hier de 4e plaats en Tonnie Obrink de 5e.
Ook Vincent de Harder vinden we hier nog bij de eerste 10 (6e).
Bij de eerste 100 staan maar liefst 32 duiven van onze club genoteerd. P.V. Aalten heeft zich dus weer nadrukkelijk onderscheiden.

Kring Zuid van de Afdeling
Dat geldt zeker ook voor de prestaties in Kring Zuid, waar 7.120 duiven werden ingekorfd.
Op de kringuitslag staan Gerrit en Marja Rave op de 8e en 27e plaats;.
Herman Testerink is hier 11e en Tonnie Obrink 13e!
Op het eerste blad van de uitslag staan verder Vincent de Harder, Casper Brethouwer, Gert & Janni Visser en Frans Wiltink vermeld.

Afdeling 9 Oost-Nederland
Binnen de totale afdeling werden 19.711 duiven bij elkaar gebracht voor Dizy-le-Gros.
Gerrit en Marja Rave rangschikken zich hier op de 15e en 57e plaats!
Herman Testerink doet het ook geweldig met een 20e prijs en Tonnie Obrink niet veel minder met de 28e plek.
Vincent de Harder sluit tegen deze bijna twintigduizend duiven mooi aan met nog een 30e stek voor Aalten.
Dat mogen met recht uitstekende klasseringen genoemd worden.

.

13-6-2020: Wim (G.W.) te Hennepe, kleine ploeg … grote daden

Dit weekend stond er opnieuw een vitessevlucht op het programma. Omdat we Frankrijk weer in mogen werd de plaats van lossing Etroeungt: een dorpje net over de grens tussen België en Frankrijk met zo’n 1400 inwoners. Het ligt in de buurt van St. Quentin en Laon. De afstand tussen Etroeungt en Aalten telt bijna 280 kilometer. De duiven werden daar om 7:45 uur gelost. Van onze verenging deden er 654 duiven mee van 26 leden. Een mooi sprotje.

De vlucht verliep een stuk moeizamer dan verwacht. Sommigen dachten aan snelheden rond de 1500 m/min. (90 km/uur), maar daar kwamen de snelste duiven bij lange na niet aan. De zuid-zuidoosten wind, die later naar het westen draaide, en de warme wat benauwde weersomstandigheden maakten het de duiven niet makkelijk. Het duurde bijna een uur voordat alle prijsduiven thuis waren.

Wim te Hennepe wint Etroeungt


Het was 11:10 uur toen Wim (G.W.) te Hennepe de ‘168’ op de klep van zijn hok zag landen. Deze jaarling doffer gaf alle concurrenten het nakijken en won de eerste prijs met een snelheid van iets meer dan 80 km/uur.
Wim draaide formidabel. We vinden vijf van zijn zes gezette duiven in de uitslag terug.

Tweede werd G. (Marja en Gerrit) Rave met hun ‘761’, die nu op de 8ste plaats voor het duifkampioenschap staat. Bij de eerste tien vinden we Gerrit en Marja ook nog op de 8e plaats. Ze weten 22 van hun 59 gezette duiven op de uitslag te brengen.

……… Marja en Gerrit Rave: zilver

Op de derde plaats treffen we Theo Wiltink. Ook hij heeft een mooi prijspercentage met 14 van zijn 24 duiven in de prijzen! Daarvan staan er 6 op het eerste blad.

Theo Wiltink: mooie derde plaats



Bij de eerste tien van Etroeungt zien we Gerrie Heinen op de 4e plaats (16/10), Herman Testerink op de 5e én 7e plaats! (17/13), good old Kees van Rijs als 6e, Deny te Vruchte op 9 (9/4) en ‘last but not least’ Casper Brethouwer op 10.

Concourscombinatie Achterhoek
In de Achterhoek verschenen er 2.576 duiven aan de meet.
Onze toppers Wim te Hennepe, G. Rave en Theo Wiltink pakken daar de 8e, 9e en 10e plaats. Gerrie Heinen en Herman Testerink sluiten hier naadloos op aan met de 11 en 12e prijs. We tellen maar liefst 28 duiven uit Aalten (en Bredevoort) bij de eerste 100! Een knappe prestatie.

Kring Zuid van de Afdeling
Aan het spel van de kring namen 8.329 duiven deel.
Op de kringuitslag prijkt Wim te Hennepe op de 31e stek; Gerrit en Marja Rave op de 32e en Theo Wiltink op de 38e plaats.
Bij de eerste 100 in Kring Zuid staan ook nog Gerrie Heinen, Herman Testerink en Kees van Rijs geklasseerd. Mooie noteringen.

Afdeling 9 Oost-Nederland
De liefhebbers in de afdeling brachten maar liefst 23.042 duiven bijeen voor de vlucht uit Etroeungt.
Uit onze club staan Wim te Hennepe, G. Rave en Theo Wiltink op respectievelijk de 115e, 119e en 139e plaats. Tegen zo’n massa duiven ook in de afdeling dus prima resultaten.

Wat we allemaal missen is het gezellig napraten over de vlucht bij het afslaan van de klokken, onder het genot van een drankje. Na 1 juli aanstaande mag dat waarschijnlijk weer.

Onze buren van de muziekvereniging “De Eendracht” hebben aangetoond dat wij er met onze leden en inachtneming van de voorschriften makkelijk inpassen als het zover is.
Een prima Opmaat dus naar onze ‘after-flight-gezelligheid’.

.

6-6-2020: Vincent de Harder wint Wittlich

Wittlich bleek voor onze Aaltense vereniging geen verkeerde losplaats. Wittlich is een nieuwe losplaats voor ons als Nederlandse duivensporters. Het is een dorp in het mooie natuurgebied de Eiffel. Behalve van de natuur genieten kun je er op een spectaculaire baan indoor kartracen. De baan ligt in een hal van 2.000 m2. Dus daar kun je je uitleven.

…………………….. Vincent de Harder, winnaar van Wittlich

Wie zich dit weekend eveneens uitstekend wist uit te leven was Vincent de Harder. Hij is de winnaar van de vlucht uit Wittlich over zo’n 220 kilometer. Vincent had behalve de eerste duif ook de 4e en 9e bij de eerste tien van totaal 589 duiven. Een puike prestatie, met ook nog eens 15 van zijn 28 ingekorfde duiven in de prijzen. In de C.C. Achterhoek was Aalten weer dicht bij een overwinning. Dit keer is het de 4e plaats voor Vincent tegen 2.597 duiven. In Kring Zuid tegen 7.950 duiven vloog de ‘433’ ook de 4e prijs!!! Super.

Theo Kämink: 2e en 3e plaats

Tweede en derde werd Theo Kämink. Ook Theo zette zo een meer dan uitstekende klassering neer. Net als de eerste duif van Vincent was de eerste duif van Theo een duivin. De dames troeven de heren dus af vanuit Wittlich.
Theo vloog in de C.C. de 7e en 8e plaats. Er zat slechts 15 seconden verschil tussen deze twee toppers.
In Zuid tegen de genoemde 7.950 duiven legde Theo beslag op de 7e en 8e stek. Noteringen om van te watertanden!

Bij de eerste tien staan verder Jan Wiggers (5e), Herman Testerink (6e én 7e), Knippenborg & Zn. (8e) en Han Schuurman (10e).

Alles bij elkaar weer een mooi weekend voor P.V. Aalten.
In de C.C.-uitslag vinden we 15 duiven van onze club bij de eerste 100 en in de uitslag van Kring Zuid 14.
Top!

.

30-5-2020: Knippenborg & Zn. snelste duif in C.C. “Achterhoek”

Het succes voor P.V. Aalten van vorige week wordt dit weekend geprolongeerd door Knippenborg & Zn. met de snelste duif in de Concourscombinatie “Achterhoek” tegen 2.211 duiven. Dat was hun 2-jarige doffer ‘de 758’.
Een sterk staaltje van Hemmie en Tonnie Knippenborg!

Tonnie Knippenborg
….. Hemmie Knippenborg

Blankenheim was zaterdag de losplaats. Een voor ons nieuwe losplaatst. Blankenheim is een dorp waarin duidelijk sporen zijn achtergebleven vanuit de Romeinse overheersing.
In het noorden van deze plaats zijn resten van een grote Romeinse villa gevonden. Ook liepen er belangrijke Romeinse wegen langs de plaats.

De burcht van Blankenheim dateert uit 1115. Tot de Franse tijd werd de plaats door de graven van Blankenheim bestuurd. De Franse bezetting duurde tot circa 1816.

Burcht in Blankenheim

Deze zaterdag was het een totaal andere vlucht dan een week geleden. Nu stond er een oosten wind kracht 3. De duiven kwamen zo als verwacht ook een stuk onregelmatiger dan van Sittard.

Dat kan mede het gevolgd zijn geweest van een vermenging met de duiven van afdeling 8 die in Maastricht en Kerkrade werden gelost, maar dat is moeilijk te bewijzen.
In ieder geval kwamen de duiven in Aalten weer goed af, gezien de prestaties in de C.C.

. …. Frans Wiltink: 2 én 3 !!!

De 2e en 3e snelste duif zijn beide van Frans Wiltink en vinden we in de aankomstlijst van de C.C. op de 7e en 8e plaats. In de kop van die lijst nestelen er zich nog duiven tussen uit Eibergen, waar ze ook goed afkwamen.
In Kring Zuid van de afdeling zijn we met deze wind niet op het eerste blad te vinden, maar het kan niet altijd feest zijn.

Bij de eerste tien zien we in de aankomstlijst van onze club Vincent de Harder op de 4e en 5e plek, Sjaak Lubbers op 6 en 7, Tonnie Obrink op 8, G. Rave op 9 en Theo Wiltink op plaats 10. Een brede spreiding van de snelste aankomsten dus over zeven liefhebbers.

We schijnen weer in Frankrijk te mogen lossen en door België te mogen vervoeren. Dat betekent dat de vlieglijn wordt verlegd naar Frankrijk zodra we België qua afstand voorbij zijn. Komend weekend gaan we hoogstwaarschijnlijk naar Wittlich (Dld.) op zo’n 215 kilometer van Aalten en daarna Frankrijk in.

Een volgende stap waar halsreikend door liefhebbers naar uit wordt gekeken is dat er weer enige gezelligheid mogelijk wordt na de vlucht. Blijkbaar zit niemand te wachten op de mogelijkheid om na de vlucht niet meer af te hoeven slaan. Zo leer je weer wat; ook in dit corona-tijdperk.

.

23-5-2020: Henri Doornink snelste duif in Kring Zuid

De kop is eraf. We moesten lang wachten voordat er weer een vlucht georganiseerd mocht worden. Vorige week was er een africhting vanuit Venlo, maar nu dan eindelijk een vlucht over een wat langere afstand. De bedoeling was aanvankelijk om in Gronsveld te lossen, maar dat bleek niet mogelijk door ondermeer de vele bomen die rondom het lossingsterrein staan. Daarom werd er uitgeweken naar Sittard, zo’n 25 kilometer dichterbij.

Centrum van Sittard

Voor sommigen was het de vraag of ze mee zouden doen. De angst voor het corona-virus leeft bij velen sterk. Terecht. Onder ons bevinden zich veel ouderen die extra voorzichtig moeten zijn, zeker als er al bepaalde gezondheidsklachten zijn. Maar gelukkig konden alle leden aan deze eerste vlucht deelnemen. Mede dankzij de getroffen maatregelen heeft het virus geen kans op verspreiding. Alle deelnemers reiken om de beurt buiten hun manden met duiven aan. De manden en klokken worden ontsmet door de toezichthouder (voorheen ‘concoursleider’). De inkorver korft de duiven in en geeft de klokken door aan de man achter de computer. De klokken en manden worden opnieuw ontsmet voordat ze terug worden gegeven aan de deelnemers. Zo zijn er niet meer dan de maximaal toegestane drie personen in het inkorflokaal en wordt aan alle voorschriften voldaan.
Vrachtduiven mogen de liefhebbers zelf buiten inkorven. Dat is dit jaar weer toegestaan om de druk op de inkorvers te verlichten. Ook hiervoor geldt het tijdschema zodat men een voor een inkorft.
Het protocol voor het inkorven ligt in het inkorflokaal, mocht er controle komen. Verder hangen er posters voor de ramen waarop te lezen valt waaraan men zich dient te houden. Het tijdschema voor inkorven is bedoeld om buiten samenscholingen te voorkomen. Ook die zijn nog steeds verboden en natuurlijk geldt overal (in en buiten het inkorflokaal) de 1,5 meter regel.
Zonder de rest van het bestuur tekort te willen doen overigens hulde aan onze secretaris Vincent de Harder, die de leden bestookte met mails over het inkorven, afslaan en de regels die nu gelden om onze duivensport toch te kunnen beoefenen. Top.

Terug naar de vlucht vanuit Sittard.

Henri Doornink: snelste van 7.455 duiven
………….. Vincent de Harder: 2e snelste in Aalten

Voor Henri Doornink werd dit een onvergetelijke opening van zijn seizoen. Hij had de snelste duif van Afdeling 9 Kring Zuid tegen 7.455 duiven. Wellicht door de west-zuidwesten wind vielen de duiven bij ons in de regio goed, maar dat er een eerste tegen heel Zuid uit de bus zou komen voor onze vereniging had niemand verwacht. Dit is ook een hele mooie opening voor onze fonkelnieuwe vereniging P.V. Aalten.
De duiven werden in Sittard om 12:00 uur gelost en hadden een super snel vertrek volgens de convoyeur. Henri zag een uur later om 13:05 uur zijn ‘181’ op de klep vallen. Die had de 112,6 kilometer naar zijn hok afgelegd met een snelheid net boven de 100 km/uur. Een prachtige prestatie.
Uiteraard was deze duif ook de snelste in de C.C. Achterhoek en onze vereniging.

Sjaak Lubbers met de 3e snelste duif in Aalten


De tweede snelste duif was van Vincent de Harder, die zich 1 1/2 minuut later in de Haartsestraat 45 meldde. Ook deze duif zette in Zuid een mooie prestatie neer en werd daar 16e tegen de genoemde 7.455 duiven.
Sjaak Lubbers zat daar strak achteraan. Hij heeft de derde snelste duif in onze vereniging en de 17e in Zuid.

Henri had 2 duiven bij de eerste 5 (1e en 5e); Vincent ook (2e en 10e) en Sjaak maar liefst 3 bij de eerste 8 (3e, 7e en 8e), waaronder zijn kampioensduif van 2019.
Bij de eerste tien treffen we verder Herman Testerink (4e) en G. (Marja en Gerrit) Rave (6e en 9e).

Bij de eerste 100 duiven in Zuid staan er 23 uit onze vereniging. In de C.C. Achterhoek zijn dat dezelfde 23.
Een beter begin voor P.V. Aalten hadden we toch niet kunnen dromen!

Er wordt op vele fronten gewerkt aan het vergroten van de mogelijkheden voor onze sport tijdens de corona-crisis. Het blijkt moeilijk uit te leggen hoe onze sport werkt, maar er worden vorderingen gemaakt, onder andere bij het Ministerie van L.N.V.
Duivensport is natuurlijk niet het belangrijkste op deze aarde, hoewel sommige liefhebbers ons dat wel willen laten geloven.
Afgelopen week vergaderde de Werkgroep Covid-19 met de contactpersonen van de afdelingen.



Er wordt gewerkt aan een verbeterd protocol (versie 2.0).
Verder werd duidelijk dat er door de NPO (voorlopig) geen nationaal programma wordt georganiseerd. Er zijn ook geen scenario’s voor bekend.
De afdelingen kunnen in samenwerking wel vluchten organiseren, bijvoorbeeld voor de marathon en eendaagse fond.
De V.N.C.C. heeft een voorzetje gegeven voor marathonvluchten. Wellicht kan daar met de betrokken afdelingen op worden doorgeborduurd.

Reacties zijn gesloten.