2021 P.V. Aalten

7-5-2021: Henri Doornink superprestatie met duif van Wim te Hennepe

Na drie vlekkeloos verlopen vitessevluchten was er nu veel gedoe rondom de weersverwachtingen voor het weekend. Zaterdag zou een slechte dag worden om te lossen, aldus het IWB, en zondag niet beter omdat er dan een sterke temperatuurswisseling kwam. Dat laatste deed denken aan soortgelijk weer toen er in 2019 uit Rethel gelost werd en de vlucht een buitengewoon slecht verloop had, met helaas veel verliezen.

Een beeld van een gedeelte van de oude stadsmuur in Dizy-le-Gros

Uiteindelijk werd besloten om vrijdag vanuit Duzy-le-Gros te lossen in plaats van zaterdag. Voor werkenden onder ons vervellend, maar het was kiezen uit de minst slechte optie.
De duiven konden er niet vroeg uit. De wagens waren om 7:00 uur op de losplaats. De duiven moeten dan een paar uur tot rust komen en verzorgd worden voordat ze los kunnen.. En uiteraard speelt het weer dan ook nog een belangrijke rol. Om 11:30 uur stonden alle seinen op groen en was het zover. Ze gingen los en hadden een goed vertrek.

Wie goed doet, goed ontmoet
Toen de duivencontainer bij onze vereniging in Aalten de duiven kwam ophalen, merkte een van de convoyeurs, Ben Koster, dat hij zijn broodjes voor de reis naar Dizy vergeten was. Alles was er verder, eieren en spek, maar geen broodjes. Lichte paniek, want waar haal je zo snel broodjes vandaan. In Aalten zag hij het busje van Tonnie Knippenborg staan. Ben vroeg Tonnie of hij hem aan broodjes kon helpen. Tonnie dook zijn bus in en kwam terug met broodjes, krentewegge en een lekkere koek. Toen Ben vroeg wat dat kostte antwoordde Tonnie: ‘dat schenk ik jullie’. Namens zijn mannen bedankte hij Tonnie.
De volgende dag draaide Tonnie met vader Hemmie Knippenborg in de afdeling de 78e prijs tegen 21.602 duiven van Dizy. Weliswaar niet de eerste in onze vereniging, maar toch wel een bijzonder knappe prestatie.

Wie had er dan wel de eerste?
Dat was Henri Doornink (links). En daar zit een mooi verhaal aan vast.
Zijn clubgenoot Wim te Hennepe (rechts) moest vorig jaar helaas stoppen met de duivensport. Hij deed enkele duiven over aan Henri, waaronder een doffer met ringnummer NL19-1420168. In november vorig jaar kwam de doffer op het hok van Henri. Overwennen was in de wintermaanden lastig, maar een paar maanden geleden begon Henri daarmee. Het wilde niet vlotten. De 168 bleek erg gehecht aan zijn hok bij Wim te Hennepe. Ook op twee eerdere vitessevluchten ging De 168 van de vlucht eerst even bij Wim kijken, voordat hij naar Henri’s hok kwam.

En je voelt ‘m al aankomen: van Dizy-le-Gros ging het echter op onverklaarbare wijze heel anders. Wim zat bij Henri te kijken en ze hadden aan de hand van de snelheid van Peter Janssen’s eerste duif (1493 m/min.) uitgerekend dat als ze rond 15:00 uur een duif zouden krijgen dat een mooie vroege zou zijn. Hun verwachtingen zouden overtroffen worden door De 168. Want Wim was nog maar net bij Henri om te letten en daar stoof De 168 als een raket binnen. Geklokt om 14:58 uur. Gemiddelde snelheid: 1514 meter/minuut. Een hele vroege duif dus.
Daarna is het afwachten hoe het verder in de club, de Achterhoek, Zuid en de Afdeling gaat. Uiteindelijk bleek De 168 niet alleen de 1e in de vereniging te vliegen, maar ook de 2e in de C.C., en in Zuid; en de 3e in de Afdeling tegen de al eerder genoemde 21.602 duiven. Een superprestatie.
Nogmaals proficiat Henri!

Tweede van Dizy werd Deny te Vruchte (boven). Zijn 20-212 zat heel kort achter De 168 van Henri. Deny klokte zijn doffer in dezelfde minuut, maar een paar seconden later en een kilometer kortere afstand laten de 1e plek aan Henri.
Deny zag 1 minuut over drie ook zijn 2e duif aanstormen, die de 5e prijs in de vereniging veilig stelde. Twee duiven bij de eerste vijf dus. Mooi werk.

Op de derde plek wist Vincent de Harder (rechts en terecht breed lachend) beslag te leggen, die al voorspelde dat Aalten het bij de verwachte westen wind goed zou doen. En dat klopte. Vincent scoorde naast de 3e prijs ook nog de 9e.

Bij de eerste 10 staan verder: Han Schuurman (4e en 6 van de 11 duiven in de prijzen); Jan Wiggers (6e); Gerrie Heinen (7e); Knippenborg & Zn. (8e) en Herman Testerink (10e).

Concourscombinatie Achterhoek
In de Achterhoek streden 2.093 duiven om de eer.
Henri Doornink heeft hier de 2e prijs; Deny te Vruchte de 3e en Vincent de Harder de 4e plek.
Er staan 21 duiven van P.V. Aalten bij de eerste 100 in de uitslag.

Afdeling 9 Zuid
In Zuid moest het opgenomen worden tegen 7.014 duiven.
Daar neemt Henri ook de 2e plaats voor zijn rekening. Deny is hier ook 3e en Vincent 5e.

Afdeling 9 Oost-Nederland
Door de prima verlopen eerdere vluchten waren er weer een massa duiven voor de vlucht vanuit Dizy. Maar liefst 21.602 duiven stonden ingeschreven voor deze race.
Wat is het dan prachtig als je Aalten in de top van de uitslag ziet. Let op/
Bij de eerste honderd staan::
Henri Doornink (3e);
Deny te Vruchte (4e en 50e);
Vindent de Harder (8e en 86e);
Han Schuurman (16e);
Jan Wiggers (64e);
Gerrie Heinen (75e);
Knippenborg & Zn. (78e).
Een super weekend voor onze club. Laten we hopen dat er nog vele volgen.

1-5-2021: Tonnie Obrink wint Quiévrain met een jaarling duivin

De vlucht uit Quiévrain was de derde vitessevlucht. De weersomstandigheden waren anders dan de vorige twee wedstrijden. De temperatuur en de hoeveelheid zon verschilden niet veel, maar de wind waaide duidelijk uit een andere hoek. Die varieerde van noordwest naar west en hier en daar zelfs west-zuidwest. De duiven konden daardoor een gemiddelde snelheid van om en nabij de 90 km/uur maken over de afstand van 260 kilometer naar Aalten.

Ze werden om 10:00 uur in Quiévrain gelost en hadden een goed vertrek. Eerder al werden vanuit de zelfde losplaats de duiven van Noord-Holland gelost en die hadden door een strook laaghangende bewolking wat meer moeite om zich te oriënteren. Ook Afdeling 8 Gelders Overijsselse Unie stond in Quiévrain. Die gingen om 10:15 los en bleken een nog beter vertrek te hebben dan een kwartier eerder onze duiven. Zo zie je dat een kwartiertje toch nog behoorlijk wat uit kan maken Al met al waren de omstandigheden voor een vlucht best goed en de 151 prijzen in Aalten waren in nog geen 20 minuten verdiend.


Eerste werd Tonnie Obrink met een jaarling duiven, de NL20-1256673, die alle vluchten tot nog toe prijs won en 12e in het klassement voor het duifkampioenschap staat.. Tonnie klokte de duif om 12:57 uur.

Tweede werden Knippenborg & Zn. met een 2-jarige doffer, de NL19-1419597, die eveneens 3 prijzen op 3 vluchten won en zelfs 3e staat in het duifklassement. De betere duiven komen dus al bovendrijven. Hemmie en Tonnie (rechts) draaiden 14 van de 27 duiven op de uitslag. Ook al moesten zij, net als Tonnie Obrink, wel een paar minuten wachten op hun volgende duiven. Het was opmerkelijk dat er hier en daar nogal wat gaten tussen de duiven van de deelnemers zaten.


Vincent de Harder had daar minder last van met zowel een derde als vijfde prijs. Zijn 20-704 voert nu trots het duif-kampioenschap aan. Ook Vincent verdient lof voor zijn prijspercentage: 14 van de 30 duiven op papier


Bij de top tien staan verder: Bert Stronks (4e én 10e); Gert & Janni Visser (6e); Jan Wiggers (7e); Herman Testerink (8e) en G. (Gerrit en Marja) Rave (9e).

Mooie percentages prijzen werden ook gevlogen door Frans Wiltink (6 van de 12), Henri Doornink (5 van de 9) en Han Schuurman (7 van de 11).

Concourscombinatie Achterhoek
In de Achterhoek kwamen 2.963 duiven aan de start.
Onze toppers doen daar eveneens in de kop van de uitslag mee.
Tonnie Obrink pakt hier de 9e plaats; Knippenborg & Zn. de 10e en Vincent de Harder de 17e.

Afdeling 9 Zuid
Ook in Zuid, tegen maar liefst 8.448 duiven kwam Aalten er weer goed uit.
Tonnie Obrink prijkt hier op plek 18; Hemmie en Tonnie Knippenborg staan 19e en Vincent de Harder 36e.

Afdeling 9 Oost-Nederland
Vanuit de afdeling was de deelname weer massaal, hetgeen ook te verwachten was na het zeer goed verlopen van de eerste twee vluchten. Niet minder dan 25.525 duiven namen deel aan Quiévrain.
Tegen deze massa duiven scoort Tonnie Obrink een zeer verdienstelijke 79e prijs; Knippenborg & Zn. volgen daar kort op met de 86e stek en Vincent de Harder treffen we op plek 151. Ze laten meer dan vijfentwintigduizend duiven achter zich. Nadoen!

Volgende week staat de eerste midfondvlucht op het programma vanuit Dizy-le-Gros. Laten we hopen dat de weergoden ons zo goed gezind blijven als bij de eerste vluchten. Dan staat er weer een mooie vlucht te wachten.

24-4-2021: Jan ten Have schittert als vanouds met 1e Burdinne

De losplaats in Burdinne (klik op de foto om de lossing te zien)

De tweede vitessevlucht op het programma was Burdinne, gelegen tussen Luik en Charleroi.
Burdinne ligt dus in hartje België en het dorp telt iets meer dan 3.000 inwoners. Er is een prima losplaats waar onze duiven om 10:00 uur konden worden gelost. Het was inmiddels na een lichte nachtvorst wat warmer geworden en door het overwegend zonnige weer werd het net als vorig week zaterdag een mooi vluchtje over 185 kilometer.

Jan ten Have: winnaar van Burdinne
(met excuses voor het elastiek van het mondkapje)

De duiven vertrokken prima en de aankomsten waren naverwant.
Van onze club P.V. Aalten lagen er 576 duiven in concours. Er waren dus 144 prijzen en die waren in een kwartier verdiend. Dat onderstreept nog eens hoe goed het uit Burdinne ging.

Net als vorige week was er weer een verrassing. Nu in de persoon van Jan ten Have. Hij won met zijn jaarling De 492 nipt de eerste prijs. Jan heeft de laatste tijd nogal wat te verstouwen gehad en des te mooier dat hij weer op het erepodium te vinden is. Hij had maar 10 duiven mee, waarvan er 4 in de uitslag voorkomen. Een mooie prestatie.

….. Vincent de Harder: opnieuw knap 2e

Tweede werd Vincent de Harder, net als vorige week. Maar ook Joop Zoetemelk won uiteindelijk de Tour de France. Het duurt niet zo lang meer voor we vanuit Frankrijk vliegen, dus opgepast.
Vincent had een prijspercentage reikend aan de 50, met 15 van de 31 duiven op papier. Nadoen!

Theo Kämink: 3e prijs Burdinne

Op de derde plek staat Theo Kämink, met een duivin (De 20-380) die vorige week een 6e prijs vloog. Ze pakt gelijk de toppositie in het duivenklassement. Een toppertje dus.
Theo draaide 9 van zijn 22 duiven.

Bij de eerste tien treffen we verder: Gerrie Heinen (4e), Gert&Janni Visser (5e en 6e), Jan Wiggers (7e en 9e), Tonnie Obrink (8e) en Knippenborg & Zn. (10e).

Concourscombinatie Achterhoek
In groter verband deed P.V. Aalten het deze zaterdag uitstekend. In de Achterhoek, waar 2.490 duiven meededen pakt Jan ten Have de 5e plek; Vincent de Harder de 6e en Theo Kämink de 8e. Onze top drie bij de eerste 10 in de Achterhoek. Op het eerste blad vinden we 20 duiven uit Aalten.

Afdeling 9 – Zuid
De deelname is Zuid was net als vorige week groot. Er verschenen 8.791 duiven aan de meet.
De jaarling doffer van Jan ten Have wint hier de 22e prijs; Vincent de Harder prijkt op de 23e plaats en Theo Kämink op de 38e.

Afdeling 9 Oost-Nederland
De deelname vanuit de Afdeling is massaal te noemen: 22.266 duiven maakten een oorverdovend geluid toen ze uit de wagens in Burdinne werden vrijgelaten.
Jan ten Have vliegt tegen dit immense aantal duiven de 22e prijs en Vincent de Harder de 23e. Net zoals in Zuid. Theo Kämink moet ten opzichte van Zuid een paar duiven meer in de Afdeling voor laten gaan, maar zijn duivin grijpt hier een prachtige 42e stek.

Grandioos zoals Aalten dit weekend heeft gescoord op deze 2e vitessevlucht. Zeven duiven bij de eerste 100 in de Afdeling. Als dit een voorbode voor de rest van het seizoen is …….

17-4-2021:
Kees van Rijs wint 1e prijs in de Achterhoek tegen 2.298 duiven

De kop is eraf … En dan bedoelen we in dit geval van het vliegseizoen. Met de vlucht vanuit Tienen (BE) werd het vliegseizoen geopend. Voor onze duiven een wedstrijd over 165 kilometer.
Het weer was prima. Misschien nog wat fris, maar dankzij het zonnetje was het thuiskomen voor de duiven geen enkel probleem. Een noorden wind zorgde er wel voor dat de snelheid van de winnende duiven niet veel hoger lag dan 75 km/uur. Maar dat is toch altijd leuker dan zo’n ‘waaivlucht’.

In Tienen werd met lossen gewacht tot na tienen zodat het wat warmer zou zijn, want ‘s-morgens was het nog behoorlijk koud. Maar net een paar graden boven het vriespunt.
De duiven hadden om 10:30 uur een goed vertrek dankzij een mooie blauwe lucht, gelardeerd met wat witte wolken. Een weerbeeld dat wij duivenhouders graag zien. Het is de beste garantie voor een goede vlucht. De duiven konden zich onder deze prima omstandigheden snel oriënteren en ook de 612 renpaarden van het luchtruim uit Aalten hadden de koers naar de Achterhoek gauw te pakken.

Hoppa …. en weer een eerste in de Achterhoek voor Kees van Rijs

Deze eerste vlucht van het jaar kent uiteraard een winnaar. Dankzij de moderne communicatiemiddelen weten we tegenwoordig al snel waar de vroege duiven zitten. Dat dachten we te weten toen we naar het lokaal gingen om de klokken uit te lezen, maar de winnaar van Tienen bleek een verrassing. Aan ‘good old’ Kees van Rijs zijn de moderne media niet besteed en eigenlijk heeft dat ook wel iets. Hij bleek de snelste duif te hebben geconstateerd: zijn 5-jarige duivin NL16-1158195. En niet alleen de snelste in Aalten, maar ook de snelste in de Concourscombinatie Achterhoek tegen bijna 2.300 duiven! En dat alles met maar 8 duiven mee, waarvan er 3 op de uitslag prijken. Een heel mooi resultaat en een hele mooie overwinning.
Hoe Kees dat doet? Er gaan geruchten dat hij veel met zijn duiven praat. Dat hij ze bij het schoonmaken van de broedbakken netjes vraagt hun pootjes op te tillen. Of het waar is … alleen Kees kan dat bevestigen. We zullen eens navraag doen.

Vincent de Harder: 2e van Tienen

Tweede werd onze onvolprezen secretaris Vincent de Harder met een jaarling-duivin. Opvallend dat de dames het deze vlucht erg goed deden. De eerste vier plaatsen zijn voor duivinnen.
Vincent zou zijn duiven nog niet ‘op de rit’ hebben, maar niets bleek minder waar. Ook de 7e prijs is voor hem en hij draaide 13 van zijn 31 duiven in de prijzen. Een lastig te berekenen maar niet minder mooi percentage.

Tonnie Obrink: 3e én 4e van Tienen

Op de derde én vierde plek staat Tonnie Obrink, met twee eenjarige duivinnen. Ook Tonnie draaide 13 duiven op de uitslag, maar dat van 21 mee. Zes van zijn duiven zitten bij de eerste achttien! Een knap staaltje.

Bij de eerste tien treffen we verder:
Han Schuurman 5e met 8 van de 11 duiven op de uitslag; Theo Kämink 6e; Knippenborg & Zn. 8e met 14 van de 28 duiven in de prijzen en Gert&Janni Visser 9e en 10e.

Concourscombinatie Achterhoek
Uit de Achterhoek verschenen er 2.298 duiven aan de meet. Onze club zette meteen de toon: Kees van Rijs laat de hele concurrentie achter zich. Een eerste plaats! Kan je een seizoen nog beter beginnen? Proficiat Kees.
In de C.C. Vinden we Vincent de Harder eveneens op een plaats in de top tien: 5e.
Tonnie Obrink vliegt hier de 13e en 15e prijs.

Afdeling 9 Zuid
In Zuid, waar maar liefst 8.117 duiven meededen, pakt Kees van Rijs de 13e plaats; Vincent de Harder de 27e en Tonnie Obrink de 54e en 56e stek. Klasse mannen!

Tot slot
Het seizoen is mooi begonnen, met een record aantal duiven in de Afdeling. Totaal deden er zo’n 26.000 duiven mee. Knap werk van degenen die voor het ophalen en vervoeren van de duiven zorg dragen onder druk van de avondklok. De duiven zijn overal goed afgekomen en dus wordt er komend weekend weer een groot aantal duiven verwacht. Laten we hopen dat dat zo blijft. We kunnen wel weer eens een normaal verlopend seizoen gebruiken. Nu de avondklok er nog af en de kantine weer open. Dan komt er ook weer een stuk gezelligheid bij, waar we met z’n allen naar verlangen. Nog even volhouden.
Nog een weetje: De eerste vitesse-vlucht is niet doorgegaan en dat betekent dat voor het vitesse-kampioenschap nu alle vluchten tellen; 5 van de 5 dus.
Succes verder allemaal.

Reacties zijn gesloten.