27-05-2023
Gert & Janni Visser pakken 1e dagfondvlucht Sermaises
Zaterdag stond de eerste dagfondvlucht op het programma. Een vlucht vanuit Sermaises, dat hemelsbreed zo’n 510 kilometer van Aalten ligt.
Daar werden de duiven dankzij het mooie weer lekker vroeg gelost. Om 7:30 uur kregen ze de vrijheid en dat zou met een oostnoordoosten wind een vluchtduur van circa 7 1/2 uur betekenen, want het zou ook nog aardig warm worden.
In Sermaises werden met veel kabaal een kleine 4.500 duiven losgelaten uit onze Afdeling Oost-Nederland. Ze hadden een goed vertrek en dat gaf het vertrouwen op een goede thuiskomst.
De duiven van Sermaises kregen het zeker niet cadeau. Het was wel prachtig ‘duivenweer’, maar met de wind voornamelijk op kop moest er flink aan worden getrokken. De voorspelde vluchtduur van 7 ½ uur kwam daardoor uit.
De eerste duif van onze club viel bij Gert&Janni Visser op haar hok aan de Gendringseweg in Lintelo. Het was een 3-jarige duivin waarvan de ouders al eerder hun strepen op de dagfond hadden verdiend.
De ’20-240′ liet zich om 15:03 uur registreren en toen was het in dit zuidelijke deel van de afdeling afwachten hoe het noordelijker zou gaan. Dat bleek alles mee te vallen. In de C.C. Achterhoek bleek de “240” uiteindelijk de 3e prijs te vliegen; in Kring 3 de 4e en in de Afdeling de 21e.
Tweede en derde werd Vincent de Harder (rechts).
Hij zag, zoals vaker dit seizoen, twee duiven tegelijk op de plank vallen. Enkele minuten later waren ook de 4e en 5e plek voor hem, naast de 8e die hem ook ten deel viel.
Gert & Janni namen de 6e plek nog voor hun rekening en G. (Marja en Gerrit) Rave pakken de plekken 7, 9 en 10.
Zo werden met de slechts drie deelnemende liefhebbers van onze vereniging de prijzen verdeeld.
Dan blijft de vraag hoe het in groter verband ging.
In de C.C. Achterhoek tegen 773 duiven zien we zoals al gezegd Gert&Janni op plek 3 terug en Vincent de Harder op 6 en 7.
In Kring 3 plaatsen Gert & Janni zich op de 4e plaats tegen 1.491 duiven en Vincent de Harder op de plekken 10 en 11. Ook de 32e en 57e plaats zijn daar voor Vincent.
De noteringen in de Afdeling Oost-Nederland zijn ook niet voor de poes. Gert & Janni scoren daar de 21e plek tegen 4.425 concurrenten en Vincent vinden we hier op de plaatsen 40 en 41.
Kan het mooier? Wie weet …
————————————————————————————–
27-5-2023
Vincent de Harder 1e in de Achterhoek van Charleville-Mézières
Zaterdag stond de vierde vitessevlucht op het vliegprogramma. Een vlucht vanuit het Franse Charleville-Mézières, waar vrijdagavond in de clublokalen voor werd ingekorfd. De bedoeling was aanvankelijk om vanuit Mettet te lossen, maar door werkzaamheden aan het parkeerterrein waar vanaf gelost zou worden moest worden uitgeweken naar Charleville.

De vrijdagavond ingekorfde duiven werden ‘s-nachts naar de losplaats vervoerd en na een tweetal uren rust en voorzien te zijn van drinkwater werden de duiven zaterdag om 8.30 uur in vrijheid gesteld. Onze club had met 24 postduivencoaches voor deze vlucht 399 duiven aan de meet gebracht, die een afstand van 275 kilometer terug naar Aalten hadden te overbruggen.
Het was stralend weer, maar de voornamelijk noordoosten wind zorgde ervoor dat het toch een pittige klus voor de duiven werd.
Na drie uur en driekwartier vliegen meldde zich de eerste duif in Aalten bij Vincent de Harder aan de Haartsestraat. Hij klokte zijn ’22-105′ om 12:14 uur als winnares.
Van alle duiven uit de Achterhoek -en dat waren er niet minder dan 2.406- won Vincents jaarling duivin eveneens de 1e prijs en zo kon hij feestend het weekend in.
Dit is al de derde keer op zes vluchten dat de winnaar in de nieuwe Concourscombinatie Achterhoek uit Aalten komt, terwijl er toch tien verenigingen meedoen. Een mooi moyenne dus!
Vincent nam ook de 3e prijs voor zijn rekening en er staan 15 van zijn 20 ingezette duiven in de uitslag!
Daar tussenin was het Tonnie Obrink (rechts) die zijn 3-jarige “434” het zilver ziet grijpen.
Elf seconden eerder geregistreerd dan de duivin van Vincent, maar doordat Vincents hok 540 meter verder van de losplaats staat moest Tonnie genoegen nemen met een 2e plaats.
Vincent scoort bij de eerste tien ook nog de achtste plaats en Tonnie Obrink ziet zijn 2e duif terug op plek 10 van de uitslag.
Bij de eerste tien staan verder Theo Kämink (4e, waarbij we het flauwe vermoeden hebben dat zijn dochter Esther de hele voorafgaande week zijn duiven verzorgde … en gebeurde dat al niet eens eerder met een klinkend resultaat?); Herman Testerink (5e en 6e); Han Schuurman (7e) en Bert Stronks (9e).
Willem Stoelhorst leverde zijn klok in met de woorden: “Hier een doosje met wéér een misser”. Maar ook voor hem zal het tij wel keren.
In de C.C. Achterhoek wint Vincent zoals gezegd de 1e prijs en daarnaast de 4e. Tonnie Obrink neemt ook hier de 2e plek in bezit.
In Kring 3 van de Afdeling zien we Vincent terug op de plaatsen 10 en 14 en Tonnie op plek 11. En dat tegen maar liefst 4.488 duiven!
Tot slot is er dan nog de Afdeling Oost-Nederland, waar 13.310 duiven werden ingekorfd voor Charleville. Ondanks de oostnoordoosten wind worden daar door onze top drie geweldige noteringen geboekt: Vincent 30e en 40e en Tonnie 34. Grote klasse!
———————————————————————
20-5-2023: Herman Testerink 1e prijs van Châlons-en-Champagne

Net als vorige week beloofde het deze zaterdag weer warm te worden en de wind kwam uit dezelfde hoek: noordnoordoost. Wel was het prachtig weer voor een duivenvlucht. Een blauwe lucht met de nodige witte wolkjes. Begin van de middag trok het boven Aalten even dicht, maar dat was van korte duur. Het bleef de hele middag goed, ook al was er voorspeld dat het in het oosten kon gaan plenzen.
De omstandigheden bleken vooral voor Herman Testerink ideaal. Onze club bracht 368 duiven aan de meet in Châlons-en-Champagne. Hij kon de snelste duif van P.V. Aalten noteren. Naast de eerste prijs was ook plaats 8 voor Herman, die ze weer uitstekend zag komen. Van zijn 44 duiven vielen er totaal 25 in de prijzen. Het was de 3-jarige ‘912’ die Herman de zege van Châlons-en-Champagne bracht. De duiven werden om 7:30 uur gelost en De ‘912’ liet zich om13:11 uur registreren op het hok in de schilderachtige tuin van Herman.
Tweede werd Vincent de Harder die 3 minuutjes later de ‘140’ klokte, een jaarling duivin die zo haar derde prijs van dit seizoen kon bijschrijven. Vincent draaide een mooi prijzenpercentage met 12 van zijn 19 duiven op de uitslag, waaronder ook nog eens de 5e en 6e plaats!
Deny te Vruchte pakte de derde plaats, eveneens met een 3-jarige doffer. Ook op plek 7 vinden we Deny terug.
Bij de eerste tien staan verder Gert&Janni Visser (4e en 10e) en G. Rave (9e).
In groter verband zagen de uitslagen van Châlons-en-Champagne er als volgt uit::
Concourscombinatie Achterhoek
In concours 2.676 duiven.
Herman Testerink: 8e
Vincent de Harder: 10e
Deny te Vruchte: 17e
King Zuid van de afdeling
In concours 5.087 duiven.
Herman Testerink: 43e
Vincent de Harder: 52e
Deny te Vruchte: 71e
Afdeling 9 Oost-Nederland
In concours 14.539 duiven.
Herman Testerink: 138e
Vincent de Harder: 184e
Deny te Vruchte: 235e
————————————————————————————-
13-5-2023: Bert Stronks superieur op eerste midfondvlucht
Tot nog toe hebben we ieder weekend geluk met de weersomstandigheden. Midweeks is het meestal minder weer, terwijl in het weekend van goede weersomstandigheden voor onze duiven sprake is. Ook afgelopen zaterdag was het prima duivenweer; ook al kregen de duiven het met de noordnoordoosten wind en een temperatuur van rond de 22 graden Celsius beslist niet cadeau.
De molen Coquel in Dizy-le-Gros anno 1790
Bijna moest er nog naar een andere losplaats worden uitgeweken doordat in Dizy door landbouwwerkzaamheden bergen grond en mest het lossen onmogelijk maakten.
Gelukkig kon er enkele honderden meters verderop toch een geschikte plek gevonden worden waar de duiven zaterdag om 8:30 uur uur werden gelost. Ze hadden een zogenaamd supervertrek, maar het afkomen ging een stuk moeizamer.
De al genoemde noordelijke wind en de zomerse temperatuur maakten hoge snelheden niet mogelijk. Die kopduiven bleven rond de 70 kilometer per uur steken.
Op zich dus een mooi concours, ook al waren er bij het uitlezen van de klokken om 18:00 uur nog aardig wat duiven onderweg.
De eerste duif op deze pittige vlucht viel bij Bert Stronks (rechts) aan de Engelandsdijk 1a, die hiermee de overige 435 Aaltense duiven voor bleef. Bert klokte zijn jaarling doffer ‘237’ om 12:56 uur en die was dus bijna 4,5 uur op de vleugels geweest. Een hele knappe prestatie, waar Bert buitengewoon mee in de wolken was. Zijn vader en vrouw Karin niet minder.
De tweede duif viel 6 minuten later in Bredevoort bij Gerrit en Marja Rave (links) en de derde duif viel om 13:01 uur bij Vincent de Harder (onder) op de plank. Door de langere afstand van Marja en Gerrit viel het zilver hen te beurt.
Vincent ziet 4 van zijn 28 duiven bij de eerste 7 in de uitslag en totaal staan er 20 van hem op papier!!!
Bij de eerste tien staan verder Knippenborg & Zn. (5e), Herman Testerink (8e en 9e) en Gerrie Heinen (10e).
In groter verband zien we Bert Stronks in de C.C. Achterhoek op plaats 9; G. Rave op 29 en Vincent op 32.
Bert heeft in Zuid de 20e plek gescoord; Gerrit en Marja de 57e en Vincent de 63e.
Ook in de Afdeling tegen bijna 20.000 duiven zetten onze top drie hele mooie noteringen neer.
Bert Stronks 33e; Marja en Gerrit Rave 102e en Vincent de Harder 121e.
—————————————————————————————
6-5-2023: Gerrie Heinen super overwinning in Achterhoek
De inkt van het nieuws dat onze plaatsgenoot Han Schuurman de eerste prijs won in de Achterhoek op de duivenvlucht vanuit Heusden-Zolder is nog niet droog, of er dient zich alweer een lid van P.V. Aalten aan die in de Achterhoek opnieuw een eerste prijs wint.
Deze keer gaat het om Gerrie Heinen; een gepassioneerde duivenliefhebber. Zijn zoon Marcel helpt verenigingen en sterk spelende duivenliefhebbers met het opzetten van websites waarop verenigingen en topspelers hum wel en wee kwijt kunnen. Deze website is daar een voorbeeld van en kan nog steeds op de technische ondersteuning van Marcel rekenen. Dat mag wel eens geziegd.
Door de contacten met topspelers kan hij pa af en toe aan jongen helpen van goed presterende liefhebbers. Een mooie vader/zoon relatie in de duivensport. En niet alleen zijn vader profiteert; ook onze vereniging. Marcel versierde twee jongeduivenbonnen voor elk twee jongen 2024 van de in kampioenstijl vliegende Gebr. Langen. Uiteraard past onze Evenementencommissie die komend najaar graag in bij de bonnenverkoop van onze club.
Terug naar de vlucht.
Gerrie Heinen is met zijn 3-jarige doffer, de NL20-1264219, de snelste vanuit het Belgische Marche-en-Famenne. Een wedstrijdvlucht over 205 kilometer die de “219” afgetekend won van de 3.436 deelnemende duiven in de Achterhoek. Een superprestatie.
De weersomstandigheden waren top (zie foto) en stonden borg voor een mooie vlucht. Om 9.00 uur werden de duiven gelost en om 11:17 meldde de winnaar zich bij Gerrie op zijn hok aan de Eligiusstraat.
Ook in groter verband scoorde de “219” geweldig. In de Afdeling Oost-Nederland vloog hij de 5e prijs tegen 7.015 duiven en in de gehele Afdeling Oost-Nederland tekende deze kanjer een 6e plaats aan tegen niet minder dan 22.902 concurrenten. Onvoorstelbaar!
Ook de tweede duif op de uitslag van P.V. Aalten is gehuisvest op Gerrie’s hok. Eén en twee dus! Deze 5-jarige doffer klasseert zich in de Achterhoek als 25e, in Zuid als 48e en in de Afdeling was hij 98e.
Op de derde plek nestelt Vincent de Harder (onder) zich.
Zijn bronzen duivin vliegt in de Achterhoek de 29e , in Zuid de 52e en in de Afdeling de 104e prijs.
Zijn 21-624 speelt zich zo op de 14e plek van beste duiven in de club, maar ziet nog 3 hokgenoten voor zich genoteerd op de 5e, 9e en 12e plek.
Opvallend is de prestatie van Herman Testerink met 4 duiven bij de eerste 10 (4, 5, 6, en 10) en 30 van zijn 45 gespeelde duiven op de uitslag. Nadoen!
Tussen dit geweld treffen we bij de eerste tien Deny te Vruchte (7e), Theo Kämink (8e) en Gert&Janni Visser (9e) nog aan.
Verder is vermeldenswaardig dat Willem Stoelhorst zich in de uitslag terugvond. De al voorspelde stijgende lijn is blijkbaar al door onze secretaris gevonden. Het gaat vast en zeker crescendo.
Dit was de derde vlucht van het seizoen en tot tweemaal toe is het een Aaltenaar die in de Achterhoek met de winst gaat strijken. P.V. Aalten kent dus een kickstart. Eens zien waar dat dit jaar toe leidt. Per week stijgen de verwachtingen.
————————————————————————
3-4-2023: Vincent de harder 10 bij de eerste 18
Ook de tweede Vitesse vlucht kon niet worden gelost op de geplande losplaats Burdinne. Door het slechte weer afgelopen week was de lemen weg waarop gelost zou moeten worden dermate drassig dat één van de twee wagens vast kwam te zitten.

Centrum van Tienen
De andere wagen werd daarom iets verderop op particulier terrein gezet. De eigenaar van het terrein was daar niet blij mee, maar begreep dat door het rijtijdenbesluit niet eerder vertrokken kon worden dan om 13.00 uur. Voor die tijd was een lossing gezien de weersomstandigheden niet mogelijk. Daarom moest er worden vertrokken en werd gekozen voor de losplaats in Tienen. Daar aangekomen kregen de duiven niet alleen te drinken. Er moest ook worden gevoerd, want het werd overstaan naar zondag.
Een goede keuze van de Lossingscommissie, want zondag was het prachtig ‘duivenweer’. De duiven konden om 9 uur worden gelost en kwamen geweldig af. Door de oostnoordoosten wind lagen de gemiddelde snelheden van de winnende duiven rond de 80 km per uur. Een zogenaamd ‘waaivluchtje’ was het dus zeker niet.
De eerste en tweede prijs waren voor Vincent de Harder, die een geweldige reeks neerzette. Bij de eerste 18 duiven staan er maar liefst 10 op zijn naam. Bij de eerste 10 waren dat naast de 1e en 2e prijs ook de 6e, 7e, 9e, en 10e prijs!
Een hele knappe derde prijs viel Bert Stronks (links) ten deel. Zijn jaarling duivin de ‘202’ bracht het brons thuis.
Bert zag de helft van zijn duiven in de uitslag terug.
Bij de eerste 10 staan verder Deny te Vruchte (4e), Knippenborg & Zn. (5e) en Tonnie Obrink (8e).
Vermeldenswaardig is nog het verzoek van onze secretaris om volgend jaar 1:2 te gaan spelen, zodat hij zichzelf ook op de uitslag terugziet. Maar Willem zal zich naar onze stellige overtuiging dit seizoen wel herpakken en met steeds betere resultaten dat verzoek intrekken.
In groter verband zagen de prestaties van onze clubgenoten er als volgt uit:
Concours Combinatie Achterhoek met 3.624 duiven:
Vincent de Harder: 13e en 18e
Bert Stronks: 31e
Afdeling 9 Zuid met 6.870 duiven:
Vincent de Harder: 52e en 54e
Bert Stronks: 100e
Vroege constateringen weer in de C.C. en Zuid. Zeker gezien de wind die oostelijk blies.
—————————————————————————————
22-4-2023: Han Schuurman opent seizoen met 1e prijs van Heusden-Zolder in de nieuwe C.C. Achterhoek
De eerste klap is een daalder waard. Een veel gebruikt spreekwoord. De daalder bestaat niet meer, maar “de eerste klap” wel en die werd vandaag stevig uitgedeeld.
Mario Andretti op het toenmalige racecircuit van Heusden-Zolder
een fractie sneller dan de “635′ van Han Schuurman
In de afgelopen winterperiode is er door de nieuwe randvoorwaarden voor het Nationaal Kampioenschap een herindeling van Zuid in onze afdeling doorgevoerd. Vier concourscombinaties zijn samengevoegd tot twee. CC6 en CC7 zijn samengevoegd en dat is de nieuwe CC 6 Achterhoek geworden en CC 8 en 9 zijn samengevoegd tot de nieuwe CC 7 Ligra.
Op het programma voor de Achterhoek stond Kerkrade en voor Ligra was dat Heusden-Zolder. Maar al deze eerste vlucht werd de losplaats voor de Achterhoek gewijzigd in Heusden-Zolder. Om de zogeheten splijtleden niet al gelijk bij de eerste vlucht buiten spel te zetten werd tot een gezamenlijke lossing besloten.
Het zou ‘s-morgens wat nevelig zijn en ‘s-middags gaan regenen en dus werden de duiven niet al te vroeg gelost. Maar toch mooi op tijd om voor de buien thuis te zijn.
Om 9:45 uur kregen de 463 gevleugelde vrienden van onze club de vrijheid in Heusden-Zolder, tussen totaal bijna 3.400 duiven uit Zuid.
Het weer was inderdaad een paar uur goed en dus kwamen de duiven redelijk snel af. Het concours stond een half uur open en toen waren de 155 plaatsen verdeeld die punten voor de liefhebbers opleverden.
Winnaar werd Han Schuurman (foto boven) met een 3-jarige duivin. De ‘635’ meldde zich om 11:10 uur op het hok bij Han aan de Julianastraat. Ze was een ‘keivroege’, want uiteindelijk bleek de ‘635’ de snelste van het hele concours van de nieuwe CC Achterhoek te zijn. Ze liet 3395 concurrenten achter zich. Een hele knappe prestatie van Han en de ‘635’.
Het duurde 5 minuten voordat de 2e duif in Aalten arriveerde en ook die klasseerde zich goed in de CC.
Die prijs ging naar Vincent de Harder (foto links), die niet alleen de tweede prijs voor zijn rekening nam, maar ook de derde. Deze twee duiven vielen tegelijk op de plank.
Daarna vielen er bij Vincent nog eens vier duiven tegelijk op de plank en die scoorden de zesde tot en met de negende plaats. Zes bij de eerste negen dus!
Bij de eerste tien wisten Knippenborg & Zn. (4e) en Herman Testerink (5e en 10e) zich nog te nestelen.
Zo gaat dat dus met “de eerste klap”.
Met 13 duiven uit Aalten bij de eerste 100 in de nieuwe CC Achterhoek staan we er weer gekleurd op. Maar hopen dat dit voor P.V. Aalten de voorbode voor een goed seizoen 2023 is.
——————————————————————————————————-