16-9-2023
Hemmie en Tonnie Knippenborg sluiten 2023 winnend af
De laatste natourvlucht vanuit Dizy-le-Gros die op het programma stond was tevens de laatste vlucht van dit seizoen.
Een seizoen dat weer voorbij leek te vliegen. We gaan weer denken aan de tentoonstelling, de prijsuitreiking en de vergaderingen ter voorbereiding op het nieuwe seizoen 2024. Ook dat staat zo weer voor de deur.
Het laatste ‘trucje’ voor onze natourduiven was geen makkelijke. De ‘taartvlucht’ uit Velden verliep al niet al te vlot en vanuit Dizy ging het niet veel beter. Ondanks dat het weer uitgesproken mooi leek voor onze gevleugelde vrienden, hadden ze toch moeite met de laatste 315 kilometer van dit jaar. Na de lossing om 8:30 uur kwamen de duiven met een snelheid noordwaarts die niet veel hoger lag dan 75 km/uur.
De duif die in Aalten als eerste arriveerde was een driejarige duivin van Knippenborg & Zn., die zich om 12:41 uur liet klokken en zo haar 285 clubgenootjes achter zich liet. De ‘937’ bezorgde de Knippenborgen zo een mooie finale.
Ook de 5e en 10e plek waren voor Hemmie en Tonnie. Drie bij de eerste tien en 16 in de prijzen is een keurige afsluiting.
Henri Doornink sloot ook succesvol af met de tweede plaats. Daar zorgde de ‘045’ van Henri voor. Een oude getrouwe duivin die haar sporen de afgelopen jaren dik heeft verdiend.
Als derde kwam de ‘076’ van Tonnie Obrink over de streep. Met drie duiven bij de eerste tien en de helft van zijn 24 duiven op papier zal Tonnie ook met een goed gevoel terugkijken op het afgelopen seizoen.
Bij de eerste tien treffen we verder: Gerrie Heinen (6e); Herman Testerink (8e) en …. Willem Stoelhorst (9e)! Een uitzonderlijke prestatie van Willem die met dit resultaat ongetwijfeld goed gemutst de winterperiode zal doorkomen.
In groter verband zag het er van Dizy prima uit voor de drie toppers van P.V. Aalten.
C.C. Achterhoek met 1.906 duiven
Knippenborg & Zn.: 5e
Henri Doornink: 8e
Tonnie Obrink: 9e
Afdeling 9 Zuid met 3.779 duiven
Knippenborg & Zn.: 49e
Henri Doornink: 59e
Tonnie Obrink: 62e
Afdeling 9 Oost-Nederland met 9.131 duiven
Knippenborg & Zn.: 96e
Henri Doornink: 120e
Tonnie Obrink: 136e
Het seizoen zit erop.
Alle kampioenen van harte gefeliciteerd en allemaal een goede overwintering gewenst!
————————————————————————-
9-9-2023
Anton Kuiperij flikt het … 1e van Mettet
Het was zaterdag een lastige keuze. Liefst zo vroeg mogelijk lossen, maar ook oppassen voor de nevel die ‘s-morgens vroeg aanwezig was. Uiteindelijk kon de op één na laatste natourvlucht om 8:30 uur worden afgeschoten. De start bedoelen we dan.
Onze club had 472 duiven in de race van 23 deelnemers. Bijna iedereen deed dus mee. Het feit dat de natour meetelt voor het kampioenschap Snelheid leidt duidelijk tot een grotere deelname.
De duiven hadden 225 kilometer voor de boeg van Mettet naar Aalten.
Eerste werd een jaarling van Anton Kuiperij. Een jaarling doffer, de ‘605’ arriveerde om 11:44 uur bij Anton aan de Broekdijk op de plank.
Anton pakte vorig seizoen de draad weer op, In het verleden boekte hij veel successen samen met zijn helaas te vroeg overleden combinatiepartner en erevoorzitter Wim Saalmink. Knap dat hij in het tweede seizoen van zijn comeback nu een eerste in de vereniging vliegt. En dat met maar 6 duifjes mee.
De tweede prijs was voor Jan ten Have.
Voor Jan pakte een jonge duivin het zilver, de ‘485’. Jan draaide 8 van zijn 10 duiven in de prijzen.
Leuk dat twee liefhebbers met weinig duiven mee op het ereschavot staan.
Derde werd Gerrie Heinen. Eveneens met een jonge duif. Gerrie legde ook beslag op de 5e plaats.
Bij de top tien staan verder: Tonnie Obrink op de 4e, 7e, 9e én 10e plaats! Deny te Vruchte bezet de 6e en 8e plek.
Vermeldenswaardig is nog de 33e plaats van ons nieuwe lid Gerben Kraaijenbrink.
In groter verband zaten onze toppers er heel goed bij, zowel in regionaal- als afdelingsverband.
In de afdeling laten zij meer dan 12.000 duiven achter zich. Proficiat mannen!
C.C. Achterhoek met 2.410 duiven
Anton Kuiperij: 12e
Jan ten Have: 17e
Gerrie Heinen: 25e
Afdeling 9 Zuid met 4.710 duiven
Anton Kuiperij: 30e
Jan ten Have: 36e
Gerrie Heinen: 47e
Afdeling 9 Oost-Nederland met 12.148 duiven
Anton Kuiperij: 84e
Jan ten Have: 94e
Gerrie Heinen: 125e
—————————————————–
9-9-2023
Opnieuw 1e en 2e prijs voor Deny te Vruchte
Net als vorige week beloofde het deze zaterdag weer zeer warm te worden. Het hitteprotocol was dan ook van kracht. Dus minder duiven in de mand en extra voorschriften voor het vervoer qua rusten en drinken geven.
De laatste losplaats voor onze jonge duiven was opnieuw Courtisols, nabij Châlons-en-Champagne.
Tussen Courtisols en Aalten liggen 360 kilometer. De wind zat overwegend zuid en dus beloofde dat hoge snelheden. Toch viel dat tegen. De weersomstandigheden waren verder niet bijster geweldig. Naast de warmte was de lucht wat nevelig blauw en de duiven bleken daar de nodige moeite mee te hebben.
Met een snelheid van ongeveer 75 km/uur bereikten twee duiven van Deny te Vruchte als eerste van het Aaltense peloton het hok. Net als vorige week scoorde Deny de eerste en tweede prijs op deze lastige vlucht. Er zat 9 ½ minuut tussen zijn eerste en tweede duif en dat schetst dat het niet erg vlot ging deze reis.
Op de derde plek treffen we Gerrie Heinen, die we ook op plaats 7 zien staan. Hij draaide maar liefst 6 van zijn 9 duiven in de prijzen.
Bij de eerste tien staan verder: Knippenborg & Zn. op de plaatsen 4, 5, 6 en 8 (een mooie reeks!) en Frans Wiltink (9e).
In groter verband zagen de uitslagen van Courtisols er als volgt uit:
Concourscombinatie Achterhoek met 651 duiven
Deny te Vruchte: 6e en 15e
Gerrie Heinen: 35e
Afdeling 9 Zuid met 1.349 duiven
Deny te Vruchte: 7e en 23e
Gerrie Heinen: 58e
Afdeling 9 Oost-Nederland met 4.159 duiven
Deny te Vruchte: 28e en 108e
Gerrie Heinen: 292e
——————————————————————-
02-09-2023
Theo Kämink wint Bierges met een jonge duif
Zoals in het verslag van Courtisols al aangegeven kwamen de opklaringen op de vlieglijn langzamer tot stand dan gehoopt. Dat gold ook voor de natourvlucht uit Bierges, hoewel die iets minder stroef verliep. De duiven werden in Bierges pas om 13:00 uur gelost, maar kregen toch ook met het wat mindere weer in ons kikkerlandje te maken.
Maar iedere vlucht kent zijn winnaar en in dit geval was dat Theo Kämink, die de eerste plaats greep dankzij zijn snelle jonge duif de ‘461’. Best knap, want bij de eerste 10 treffen we maar 2 jonge duiven aan. Naast die van Theo is dat de ‘133’ van Casper Brethouwer op plaats 6.
Een mooie prestatie van de jonge garde. Er wordt nog onderzoek ingesteld naar wie de duiven van Theo afgelopen week heeft verzorgd; hij of zijn dochter Esther.
Het kan ook mogelijk zijn dat Theo zich door Esther laat adviseren. We sluiten niets uit.
Tweede werd Tonny Obrink, die eveneens de zevende plek bezet en 17 van zijn 28 duiven op de uitslag bracht.
Op de derde én vierde plaats treffen we Vincent de Harder, die ook nog een derde duif bij de eerste 10 speelde, namelijk de 9e.
Naast de al genoemde Casper Brethouwer (6e) staan bij de eerste 10: Theo wiltink (5e); Deny te Vruchte (8e en 10/9) en Henri Doornink (10e).
Kijken we naar de uitslagen in grote verband dan zien we het volgende:
C. C. Achterhoek met 3.427 duiven
Theo Kämink: 9e
Tonny Obrink: 20e
Vincent de Harder: 38e
Afdeling 9 Zuid met 6.336 duiven
Theo Kämink: 61e
Tonny Obrink: 91e
Vincent de Harder: 126e
Afdeling 9 Oost-Nederland met 17.843 duiven
Theo Kämink: 155e
Tonny Obrink: 283e
Vincent de Harder: 398e
————————————————————————————
2-9-2023
Deny dendert door … 1e en 2e van Courtisols
Na de schitterende vluchten van vorig weekend was het nu een stuk minder. In het zuiden van het land was het ‘s morgens mistig. Op de losplaats in Courtisols (nabij Châlons-en-Champagne) was het weliswaar vroeg in de morgen al mogelijk te lossen, maar op de vlieglijn dichter bij huis bleven de zichtlijnen onder de maat.
|De duiven werden uiteindelijk in Courtisols om 9:30 uur gelost in de verwachting dat het op de vlieglijn vlot zou opknappen. Achteraf bleek dat minder snel te gaan dan werd gedacht en zo werd Courtisols voor onze gevleugelde vrienden toch nog een lastig karwei. Van die gevleugelde vrienden korfden onze club er 205 in, die zo’n 360 km hadden te overbruggen.
Deny te Vruchte bleek weinig last van een kater te hebben na zijn zilveren huwelijksfeest, want zijn duiven waren er perfect aan. Deny klokte niet alleen de 1e en 2e, maar ook de 4e, 5e, 7e en 10e prijs!!!
Zes duiven bij de eerste 10 dus. Nadoen.
Die eerste 10 prijzen werden onder drie liefhebbers verdeeld.
Derde werd Casper Brethouwer, die ook beslag legde op de 8e plaats. De plekken 6 en 9 waren voor Knippenborg & Zn.
Tot slot mogen de prijspercentages van G. (Gerrit en Marja) Rave en Gerrie Heinen nog worden vermeld: respectievelijk 14/9 en 9/6.
Op de hogere niveaus zag het er als volgt uit:
C. C. Achterhoek met 1,377 duiven
Deny te Vruchte: 29e en 50e
Casper Brethouwer: 55e
Afdeling 9 Zuid met 2.411 duiven
Deny te Vruchte: 53e en 94e
Casper Brethouwer: 107e
Afdeling 9 Oost Nederland met 7.610 duiven
Deny te Vruchte: 196e en 390e
Casper Brethouwer: 461e
—————————————————————————————
26-8-2023
Deny dubbel feest …. Gerrie Heinen dubbelslag
Twee vluchten stonden er voor zaterdag geprogrammeerd. De jongeduivenvlucht uit Dizy en de natourvlucht uit Tongeren.
Dit weekend was het zoals eerder al geschreven dubbel feest in huize Te Vruchte, maar bij Gerrie Heinen was het ook raak.
Zaterdagmorgen waren er van onze club 564 duiven onderweg naar Aalten vanuit Tongeren, waar ze om 8:10 uur waren gelost met 145 kilometer voor de boeg. Een flinke ploeg dus en dan is winnen geen sinecure. Een eerste én een tweede plek spelen al helemaal niet. Toch lukte Gerrie Heinen dat. Met twee jaarling duivinnen pakte Gerrie de eerste en tweede plek! Een mooie dubbelslag. Bovendien scheelde het maar een haar of Gerrie had ook de eerste duif van de Achterhoek op het hok gehad.
Derde werd Deny te Vruchte, die zo een onvergetelijk weekend heeft. Zeker ook omdat hij als een volleerd grootmeester ‘volle bak’ draait: 10 uit 10. Ook plek 8 was voor Deny.
Verder zien we bij de eerste tien: de natourspecialist Henri Doornink (4e én 6e!); Tonnie Obrink (5e); Jan ten Have (7e); Han Schuurman (9e) en Kees van Rijs (als prima hekkensluiter 10e).
In groter verband ging het van Tongeren fantastisch.
Onze snelsten scoren daar de 2e, 3e en 4e plaats tegen duizenden duiven!
Concourscombinatie Achterhoek met 3.728 duiven
Gerrie Heinen: 2e en 3e
Deny te Vruchte: 4e
Afdeling 9 Zuid met 6.717 duiven
Gerrie Heinen: 2e en 3e
Deny te Vruchte: 4e
—————————————————————————————–
26-8-2023
Dubbel feest bij Deny te Vruchte
1e in Afd. 9 Zuid van Dizy-le-Gros
Dit weekend is het dubbel feest bij onze penningmeester Deny te Vruchte. Een klinkende overwinning op de jongeduivenvlucht vanuit Dizy-le-Gros op zaterdag en samen met Erna zijn zilveren bruiloftsfeest op zondag. Wat wil een mens nog meer …
Door het terugzetten van de vlucht van vorige week van Dizy-le-Gros naar Mettet in verband met het weer, werd Dizy deze zaterdag vervlogen. Onze club mande donderdagavond 254 jonge duiven in voor Dizy; een jongeduivenvlucht over 315 hemelsbrede kilometers. De duiven van P.V. Aalten werden zateragmorgen om 8:10 uur in de Franse losplaats vrijgelaten, samen met nog 9.128 andere uit onze Afdeling Oost-Nederland. De wind stond zuidwest en dat beloofde een snel concours. Met meer dan 100 km/uur stormden de duiven na hun vrijlating noordwaarts. Daaronder de ‘021’ van Deny te Vruchte die om 11:15 uur terug op zijn hok was.
De ‘021’ verzekerde Deny te Vruchte van de eerste plaats op de uitslag van Aalten, maar meer dan dat. In Afdeling 9 Zuid was de eerste plaats eveneens voor de ‘021’ tegen 2.838 duiven en in de gehele Afdeling ging ze met de 2e prijs aan de haal tegen niet minder dan 9.382 duiven.
Het geklaag van Deny over zuidwestelijke losplaatsen en het ontbreken van de noordwesten wind lapte de ‘021’ aan haar voetveren. Ze leverde gewoon een topprestatie!
Een mooie tweede plaats was er voor Han Schuurman met zijn ‘844’, die zich om 11:21 uur liet registreren op het hok aan de Julianastraat. Met maar 10 duiven mee een puike klassering en terug te vinden op het eerste blad van de afdelingsuitslag.
Derde werd Casper Brethouwer met de ‘239’. Hoe later in het seizoen hoe beter het bij Casper lijkt te gaan. De 8e plaats is eveneens voor een jonge duif uit zijn stal.
‘Goold old’ Wim Aalbers mag hier zeker worden vermeld met het pakken van de vierde plek. Een liefhebber die stug doorgaat ook al gaat het wat minder en die dat dit weekend beloond ziet worden door zijn ‘522’. Proficiat.
Verder vinden we bij de eerste tien: Herman Testerink (5e); Knippenborg & Zn. (6e); Theo Wiltink (7e) en zijn broer Frans Wiltink (9e én 10e).
De eerste duiven kwamen dan wel met hoge snelheden af, toch ging het niet supersnel in zijn geheel. Het concours stond in Aalten meer dan drie kwartier open voordat de 85 prijzen waren verdiend. Wel kwamen de duiven goed na dankzij het mooie weer.
Alles bij elkaar zeker een vlucht om in de analen van P.V. Aalten bij te schrijven.
In groter verband zagen de prestaties van onze toppers er piekfijn uit. Kijk maar:
Concourscombinatie Achterhoek met 1.511 duiven
Deny te Vruchte: 1e
Han Schuurman: 6e
Casper Brethouwer: 54e
King Zuid van de afdeling met 2.838 duiven
Deny te Vruchte: 1e
Han Schuurman: 10e
Casper Brethouwer: 112e
Afdeling 9 Oost-Nederland met 9.382 duiven
Deny te Vruchte: 2e
Han Schuurman: 97e
Casper Brethouwer: 949e
—————————————————————————
20-8-2023
Bert Stronks wint eerste natourvlucht
De eerste natourvlucht stond zondag op het programma. Een vlucht vanuit Kerkrade over zo’n 125 kilometer. Er werden veel duiven ingekorfd, mede omdat een aantal liefhebbers vrijdags de jongeduivenvlucht vanuit Mettet hadden overgeslagen. Maar liefst 654 duiven bracht onze club met 25 deelnemers bijeen om vanuit het Limburgse Kerkrade van start te gaan.
Het weer zag er prima uit en om 8:30 uur werde n de duiven losgelaten. Met de meest zuidelijke wind kwamen de duiven op huis aan stormen met gemiddelde snelheden van rond de 80 km/uur.
Zo’n eerste vlucht met natourjongen is altijd spannend. Zeker voor nieuwe leden en herintreders, waaronder Anton Kuiperij en Gerben Kraaijenbrink. Beiden vonden na de vlucht duiven op de uitslag. Herintreder Anton wist zich zelfs bij de eerste 10 te scharen met zijn 1e getekende op een 6e plek.
Ons gloednieuwe lid Gerben Kraaijenbrink wist ook 3 duiven op papier te krijgen. Een prima start!
Fijn was het ook om Cees van Rijs weer in ons midden te zien. Ongetwijfeld loert de oude meester tijdens de natour op een 1e prijs en natuurlijk het liefs van Zuid of de hele Afdeling.
Het was Bert Stronks die van deze massa duiven de eerste op het hok terug had. Het was een jonge duif die met de eer ging strijken. Berts ‘963’ gaf de rest van het veld het nakijken. Bert wist 21van zijn 36 duiven op de uitslag te brengen, waaronder tevens de 7e prijs.
Tweede werd Vincent de Harder.
Ook de tweede plaats was voor een jonge duif: de ‘185’.
Opvallend is dat bij de eerste tien zich maar 2 oude duiven wisten te klasseren. Vaak zijn het de routiniers die de boventoon voeren; zeker op zo’n eerste vlucht.
Verder draaide Vincent een mooi prijspercentage: 51/27. Plek 8 was eveneens voor hem.
Op de derde plaats treffen we Casper Brethouwer.
Loon naar werken voor Casper en zijn ‘254’, want werk en de postduivenhobby combineren is niet licht. Dat weten de enkele werkenden onder ons.
Dus deze derde plek zal extra zoet smaken voor Casper.
Verder mag de prestatie van Gerrie Heinen nog onder de aandacht worden gebracht: 4e én 5e en niet minder dan 21 van zijn 29 gezette duiven in de uitslag! Nadoen.
Bij de eerste tien zien we verder:
Theo Kämink (9e en 31/16) en
Henri Doornink (10e en 29/16).
Mooie klasseringen van beiden én prima prijspercentages.
In de Achterhoek zag het er van Kerkrade meer dan uitstekend uit.
We tellen 23 Aaltense duiven bij de eerste 100.
C.C. Achterhoek met 3.942 duiven
Bert Stronks: 9e
Vincent de Harder: 10e
Casper Brethouwer: 11e
…
——————————————————————
18-8-2023
Wie goed doet …. Deny te Vruchte wint van Mettet
Dit weekend stond de jongeduivenvlucht vanuit Dizy-le-Gros op het schema, maar omdat er in het vlieggebied temperaturen van 30 graden werden verwacht werd het hitteprotocol van kracht en de mogelijkheid geopend om de vlucht naar vrijdag te verzetten, omdat de weersverwachting voor zaterdag verre van rooskleurig was.
Bij temperaturen in het vlieggebied van 29 graden of meer is de NPO reglementair genoodzaakt om het hitteprotocol van ttoepassing te verklaren.
Donderdagmorgen bleek dat vrijdag de temperatuur eveneens zondanig kon worden dat ook voor vrijdag het hitteprotocol werd bekrachtigd, waardoor de vlucht moest worden ingekort naar Mettet en er 23 in plaats van 25 duiven in de mand gingen.
Van onze club werden er voor Mettet 182 duiven ingekorfd door 11 liefhebbers. Een aantal van ons heeft ongetwijfeld de voorkeur aan de natourvlucht uit Kerkrade aanstaande zondag gegeven.
In Mettet konden de duif pas in de middag worden gelost. Om 12:45 uur kregen ze de vrijheid.
Mettet verliep deze keer stroef. Het weer was niet geweldig. Een nevelige lucht voorspelde niet veel goeds. De duiven kwamen dan ook mondjesmaat af.
Eerste werd de ‘044’ van Deny te Vruchte. Deny vergastte ons vorige week weer op een uitstekende barbecue. Wie goed doet goed ontmoet schijnt hier te gelden, want Deny draaide vrijdag een hele mooie serie.
Deny klokte precies om 16:00 uur zijn eerste duif.
Niet alleen de eerste prijs was voor hem; ook op de plekken 5, 6 én 7 zien we duiven van hem terug! In totaal draaide Deny 16 van zijn 30 duiven in de rprijzen.
Op de tweede plek staat Gerrie Heinen met zijn ‘646;’. Met maar 12 duiven mee een prima prestatie.
Derde werd ‘kleine’ Theo Wiltink, die dus weer groots uitpakte en zijn positie in het jonge duiven kampioenschap verstevigde.
Tussen de eerste tien staan verder: Herman Testerink (die gewaarschuwd door Henri Doornink nog net op tijd zijn jongen kon binnen fluiten en inkorven: 4e én 9e); Gert&Janni Visser (8e) en Frans Wiltink (10e).
In groter verband zag het er weer sterk uit:
C.C. Achterhoek met 1.559 duiven
Deny te Vruchte: 10e
Gerrie Heinen: 21e
Theo Wiltink: 37e
Afdeling 9 Zuid met 3.057 duiven
Deny te Vruchte: 21e
Gerrie Heinen: 36e
Theo Wiltink: 62e
Afdeling 9 Oost-Nederland met 11.302 duiven
Deny te Vruchte: 31e
Gerrie Heinen: 48e
Theo Wiltink: 100e
Mooie noteringen tegen deze massa’s duiven!
—————————————————–
13-8-2023
Vincent de Harder winst van Mettet
Zaterdag was het weer te slecht om de duiven in Mettet (B) te lossen. De vijfde jongeduivenvlucht werd daardoor uitgesteld naar zondag.
Op zondag was het inderdaad beter en om 8:30 uur werden de 323 duiven van P.V. Aalten samen met nog 12.463 andere in Mettet gelost met een zuidwesten wind. Afstand tussen Mettet en Aalten: 225 kilometer.
Die staartwind bracht onze duiven snel naar huis. De toppers bereikten snelheden van om en nabij de 100 km/uur. Dat fietsen wij niet aan.
Het ging dus hard en bij De Harder het hardst. Vincent zag in 10:54 uur de eerste prijswinnaar op zijn hok vallen. De ‘660’ klemde samen met Vincents ‘644’ de overige duiven in de top tien in.
Tweede werd Theo Wiltink, die met de jonge duiven een goed seizoen doormaakt. Wellicht ook omdat zijn gezondheid gelukkig ten goede is gekeerd. Ook plek 8 op de ranglijst was voor Theo en hij ziet 10 van zijn 21 duiven op de uitslag terug.
Knippenborg & Zn. ontfermden zich over de derde prijs, na tweemaal een eerste te hebben gescoord. Mooie resultaten.
Verder zien we bij de eerste tien: Frans Wiltink (4e); Herman Testerink (5e); Deny te Vruchte (6e én 7e) en Gert&Janni Visser (9e).Jan ten Have en Han Schuurman verdienen nog een eervolle vermelding vanwege hun mooie prijspercentages van respectievelijk 6/4 en 10/9.In groter verband zag het er als volgt uit:
C.C. Achterhoek met 1.851 duiven
Vincent de Harder: 27e
Theo Wiltink: 46e
Knippenborg & Zn.: 77e
Afdeling 9 Zuid met 3.510 duiven
Vincent de Harder: 71e
Theo Wiltink: 99e
Knippenborg & Zn.: 159e
Afdeling 9 Oost-Nederland met 12.786 duiven
Vincent de Harder: 421e
Theo Wiltink: 554e
Knippenborg & Zn.: 848e
—————————————————–
5-8-2023
Knippenborg & Zn. opnieuw winnaar jongeduivenvlucht
De vierde jongeduivenvlucht kon zaterdag vroeg worden gelost. Van de verwachte mist in de vroege ochtend was gelukkig geen sprake en dus werden om 7:15 uur de jongen vanuit Bierges in vrijheid gesteld.
…..
Van onze vereniging kwamen er 277 duiven aan de start van 14 liefhebbers Het zou de eerste uren in de morgen goed weer blijven en daarna snel verslechteren. Ook dat laatste viel mee en zo konden ook de meeste laatkomers ‘s-middags het hok nog vinden.
Er was sprake van een matige zuidwesten wind en dat betekende dat de snelste duiven met zo’n 80 km/uur naar huis kwamen.
De snelste in Aalten was de ‘136’ van Knippenborg & Zn. die de eerste prijs opeiste. Hij liet zich om 9:39 uur klokken. Dit betekende een tweede opeenvolgende winst op de jongeduivenvluchten, want ook vorige week was de 1e prijs voor de ‘Knippenborgen’. Van Bierges pakten de combinatie ook de 6e plek nog.
Tweede werd Frans Wiltink, die weer ouderwets in de top meedoet op de jongeduivenvluchten. De 10e plaats op de uitslag was eveneens voor hem.
Als derde meldde zich Theo Kämink. Hij kreeg zijn 3e getekende voorop en draaide 8 van zijn 14 duiven in de prijzen!
Bij de eerste tien ontdekken we: Casper Brethouwer (4e én 9e); Tonnie Obrink (5e); Han Schuurman (7e en 14/7)en Gert&Janni Visser (8e).
Dat het niet vanzelf ging blijkt uit het feit dat er bijna een uur nodig was om de 93 prijzen te verzamelen, maar zoals gezegd kwamen de jongen redelijk goed na.
Een troost: alle liefhebbers op de uitslag staan op het eerste blad.
In groter verband zag het er van Bierges als volgt uit voor P.V. Aalten:
C.C. Achterhoek met 1.879 duiven
Knippenborg & Zn.: 62e
Frans Wiltink: 80e
Theo Kämink: 104e
Afdeling 9 Zuid met 3.213 duiven
Knippenborg & Zn.: 148e
Frans Wiltink: 185e
Theo Kämink: 232e
Afdeling 9 Oost-Nederland met 13.009 duiven
Knippenborg & Zn.: 1926e
Frans Wiltink: 2222e
Theo Kämink: 2561e
——————————————————-
29-7-2023
Tonnie Rave viert mooi einde van het marathonseizoen
Vrijdag waren de weersomstandigheden van dien aard dat er in Bergerac niet kon worden gelost.
De lossing van de laatste marathonvlucht werd uitgesteld naar zaterdag .
Het was maar afwachten of het dan zou lukken, want de weersverwachtingen waren letterlijk en figuurlijk weinig zonnig.
Toch konden de duiven zaterdag om 13:30 uur worden gelost.
Een stevige staartwind zorgde ervoor dat ondanks het wat latere tijdstip van lossen er ‘s-nachts al de nodige duiven thuis wisten te komen.
In onze afdeling Oost-Nederland moest er echter tot in de vroege ochtend worden gewacht voor de eerste duiven werden geconstateerd.
Onze club had 57 duiven bijeengebracht voor Bergerac; een jaarlijks terugkerende nationale vlucht waaraan vanuit heel Nederland bijna 28.000 duiven deelnamen.
Het was Tonnie Rave die in alle vroegte aan de 1e Broekdijk de eerste duif van de Aaltense deelname terug zag keren.
Zijn ‘919’ kende het klappen van de zweep en voelde om 6:10 uur weer vertrouwde vaste grond onder zijn poten. Deze vierjarige doffer pakte eerder dit seizoen al de 5e prijs van Cahors. Het was Tonnies eerst getekende. Tonnie had er dus het volste vertrouwen in en dat werd niet beschaamd.
Met maar 4 duiven mee zet Tonnie zo een mooi uitroepteken achter het marathonseizoen 2023.
Tweede werden Gert&Janni Visser, waar om 6:46 uur de ‘21-933‘ het stel verraste. Eigenlijk hadden ze niet verrast hoeven te zijn, want Klemens Ikink had al voorspeld dat deze duivin, afkomstig van Bart van den Bovenkamp, hoge ogen zou gooien toen hij haar nog voor het inkorven in hun mand zag zitten.
Ook de 4e, 5e en 7e prijs waren voor Gert en Janni.
Na de eerste twee duiven was het uren wachten op nummer 3.
Het weer werd almaar minder en het verloop van de vlucht werd daardoor zeer grillig.
Ondanks dat werd Bergerac ook voor Loedi Rave een mooie uitsmijter.
Zijn jaarling doffer ‘970’ gaf een groot deel van de oudere het nakijken en klasseerde zich als derde.
Verder zien we Wim te Hennepe op de plekken 6 en 8; Herman Rave op 9 en G. (Marja en Gerrit) Rave op plek 10.
Joke Mengerink moest genoegen nemen met een 12e plaats, na een buitengewoon goed seizoen voor Joke met een 1e, twee 2e en een 3e plek op de marathonvluchten.
In groter verband deden onze toppers het buitengewoon goed:
C.C. Achterhoek met 501 duiven
Tonnie Rave: 6e
Gert&Janni Visser: 8e
Loedi Rave: 43e
Afdeling 9 Zuid met 953 duiven
Tonnie Rave: 8e
Gert&Janni Visser: 10e
Loedi Rave: 97e
Afdeling 9 Oost-Nederland met 2.596 duiven
Tonnie Rave: 41e
Gert&Janni Visser: 56e
Loedi Rave: 411e
Sector 3 (Afdelingen 7, 8 en 9) met 8.038 duiven
Tonnie Rave: 139e
Gert&Janni Visser: 206e
Loedi Rave: 1260e
Nationaal met 27.942 duiven
Tonnie Rave: 334e
Gert&Janni Visser: 531e
Loedi Rave: 3383e
Hiermee is ook het marathonseizoen geschiedenis en resten ons nog een aantal jongeduivenvluchten en de natour, onder hopelijk betere weersomstandigheden!
29-7-2023
Hemmie en Tonnie Knippenborg snelst van Tienen
De derde jongeduivenvlucht werd zaterdag om 8:30 uur in Tienen gelost.
Van onze vereniging kwamen er 373 duiven aan de start van 15 liefhebbers.
De weersverwachting was verre van rooskleurig, maar de duiven konden bij goede omstandigheden worden gelost. Daarna was het afwachten want er was wisselvallig weer voorspeld met zonnige perioden, maar ook met regen, onweer en zelfs kans op hagelbuien. De hagelbuien bleven gelukkig uit, maar van de rest pikten we van alles wat mee.
De pittige zuidwesten wind zorgde voor hoge snelheden. De kopduiven kwamen met een gemiddelde snelheid van bijna 100 km/uur af. Hoewel de 125 plekken op de uitslag in 40 minuten werden verdiend waren er toch nog 3 reismanden onderweg bij het uitlezen van de klokken om 18:00 uur. Laten we hopen dat ze nog goed nakomen.
Het waren Knippenborg & Zn. die om 10:11 uur de eerste duif in Aalten wisten te constateren.
Hun ‘738’ bleek de snelste van het Aaltense concours. Hemmie en Tonnie wisten 3 duiven bij de eerste 10 te brengen: 1e, 5e en 10e en vonden in het totaal 23 van hun 45 duiven op de uitslag terug.
Na de deceptie met de oude duiven is dit een lekkere opsteker voor de vader-zoon-combinatie.
Tweede én derde werd Han Schuurman. Hij ging een minuut later heel knap met zilver én brons strijken en zag 8 van zijn 18 duiven op papier terecht komen.
Bij de eerste tien treffen we verder: Vincent de Harder (4e en 9e); Frans Wiltink (6e) en Deny te Vruchte (7e en 8e).
In groter verband zag het er van Tienen prima uit voor P.V. Aalten:
C.C. Achterhoek met 2.249 duiven
Knippenborg & Zn.: 24e
Han Schuurman: 25e en 29e
Afdeling 9 Zuid met 4.155 duiven
Knippenborg & Zn.: 59e
Han Schuurman: 60e en 65e
21-7-2023
Joke Mengerink haalt uit ….. nu van Bordeaux
Het kon deze zaterdag niet op. Er stonden niet minder dan 3 vluchten op het programma en wie ook nog aan Marseille van de ZLU had meegedaan kon op 4 vluchten wachten. Ongetwijfeld had dat nekkramp veroorzaakt, want dat was met 3 vluchten al nauwelijks te voorkomen.
Naast de jongeduivenvlucht en de dagfondvlucht stond er ook nog een marathonvlucht op de rol: Bordeaux. De op een na laatste van dit seizoen. Dinsdag kan er nog voor Bergerac ingekorfd worden en dan is er na het afslaan van de klokken de traditionele afsluiting van het marathonseizoen met een feestelijke barbecue bij de Blauwe Doffer ein Lichtenvoorde. Iets waar de ‘lange-afstand-spelers’ zich nu al op verheugen.
Maar eerst terug naar Bordeaux Deze wedstrijd over 945 kilometer werd vrijdag in gang gezet. De duiven werden die dag om 13:00 uur gelost in Bordeaux. In totaal deden er 2.050 duiven mee uit Sector 3, bestaande uit de Afdeling 7, 8 en 9.
P.V. Aalten bracht daarvan 37 marathonduiven op de been. Er waren dus 13 prijzen te verdelen.
Joke Mengerink had in de voorgaande marathonwedstrijden al vaker voorin gevlogen, maar een eerste prijs was hem tot aan afgelopen zaterdag nog niet gegund. Van Bordeaux was het echter raak! Zaterdagmorgen om 9:32 uur bracht zijn 5-jarige doffer, de ‘983’, Joke de overwinning. Uiteraard tot grote blijdschap van hem en zijn vrouw Sonja., want als je zo vaak tegen een eerste aan schuurt dan smaakt de overwinning des te lekkerder.
Joke zag 3 van zijn 6 duiven op de uitslag van Bordeaux terug.
G. (Marja en Gerrit) Rave brachten zelfs 5 van hun 6 duiven in de prijzen, beginnend met de tweede prijs en daarna ook nog de 4e, 6e en 10e. Een prijspercentage van bijna 100%.
Op de derde plek vinden we Wim te Hennepe, die ook de 7e plaats bezet.
De broers Tonnie en Herman Rave moeten het met respectievelijk de 5e en 8e stek doen. Maar ook dat is niet onverdienstelijk.
In groter verband werd als volgt gescoord:
C.C. Achterhoek met 217 duiven
Joke Mengerink: 9e
G. Rave: 11e
Wim te Hennepe: 16e
Afdeling 9 Zuid met 427 duiven
Joke Mengerink: 20e
G. Rave: 25e
Wim te Hennepe: 39e
Afdeling 9 Oost-Nederland met 1.025 duiven
Joke Mengerink: 52e
G. Rave: 67e
Wim te Hennepe: 133e
Sector 3 (Afdelingen 7, 8 en 9) met 3.205 duiven
Joke Mengerink: 147e
G. Rave: 189e
Wim te Hennepe: 437e
22-7-2023
Laatste dagfondvlucht opnieuw voor Gert&Janni
Zoals al aangegeven bij het verslag van de jongeduivenvlucht vanuit Kerkrade, stond er een staartwind die de snelheden van de duiven opstuwde. De winnende duiven van Kerkrade bereikten snelheden van boven de 90 km/uur. Die van Issoudun bleven daar net onder. Ook weer een snel concours dus, ook al bedroeg de afstand hier 645 kilometer.
De duiven werden in Issoudun om 7:15 uur losgelaten. Er verschenen 27.061 duiven aan de start voor deze nationale dagfondvlucht. Van onze club waren er slechts een handjevol: 16 om precies te zijn.
De duiven kwamen nog iets eerder dan verwacht. Bij lossing stond er nog een west-noordwesten wind, maar die verliep gaande de vlucht al gauw naar west en zuidwest.
De eerste duif van P.V. Aalten liet zich bij Gert&Janni Visser constateren en wel om 14:30 uur. Een driejarige doffer, de ‘546‘, pakte daar de volle winst. De tweede plek was ook voor Gert en Janni met de eveneens driejarige ‘540‘, die al eerder tweemaal winst boekte van Sermaises. Zij arriveerde 4 minuten na haar hokgenoot.
De derde en alle overige prijzen gingen naar Bredevoort, waar G. (Marja en Gerrit) Rave binnen 20 minuten 4 duiven thuis zagen komen.
Concourscombinatie Achterhoek
In de Achterhoek kwamen 371 duiven aan de start.
Gert&Janni Visser: 10e en 18e
G. Rave: 67e
Afdeling 9 Zuid
In Zuid moest het tegen 809 duiven opgenomen worden.
Gert&Janni Visser: 40e en 66e
G. Rave: 218e
Afdeling 9 Oost-Nederland
Bijna 2.800 duiven deden mee aan deze dagfondvlucht.
Gert&Janni Visser: 125e en 201e
G. Rave: 623e
……………………………………………………………………………………..
22-7-2023
Tonnie Obrink wint eerste jongeduivenvlucht
De bedoeling was om de eerste jongeduivenvlucht op zondag te houden. Enerzijds omdat het dan rustiger in de lucht is met duiven dan op zaterdag en anderzijds voor een betere spreiding van de inzet van vervoer en de vrijwilligers van onze afdeling.
De weersverwachting was echter van dien aard voor zondag dat de vlucht een dag werd vervroegd. Dus werd er vrijdagavond ingekorfd voor Kerkrade. Uiteindelijk een goede keuze, want de duiven kwamen zaterdag goed af, ondanks dat het toch nog wat wisselvallig weer was. Hoe het gaat blijft altijd spannend de eerste jongeduivenvluchten.
Onze club had met 16 leden 439 jonge duiven bij elkaar gebracht. Van de Concourscombinatie Achterhoek kwamen er in het totaal 2.347 aan de start in het Limburgse Kerkrade.
Om 8:10 uur konden de duiven worden gelost bij een matige westen wind en toen werd het afwachten hoe het zou gaan.
De eerste duif werd door Tonnie Obrink geconstateerd. Zijn ‘016’ vond om 9:28;36 uur het hok terug.
(Op de foto lijkt Tonnie bloedserieus, maar dat is hij in de dagelijkse omgang zeker niet.)
Een seconde later was het Jan ten Have die de tweede prijs opeiste met de ‘283’. Jan had maar 8 jonge duiven mee en dan is een tweede plaats scoren knap te noemen.
Derde werd Frans Wiltink. Een mooi succes voor Frans die we al een tijdje misten op het strijdtoneel. Frans zag maar liefst 18 van zijn 27 duiven tussen de geklasseerde terug.
Bij de eerste tien treffen we verder: Knippenborg & Zn. (4e) en twee mannen die ze goed in orde bleken te hebben:
Deny te Vruchte op de plaatsen 5, 6 en 7
Theo Wiltink op 8, 9, 10, 11 én 12
Knap werk!
Wim Aalbers en Han Schuurman mogen ook nog genoemd worden als mannen die er goed bij zaten.
In 25 minuten waren de prijzen verdiend en de snelheid van de kopduiven lagen net boven de 90 km/uur. Snel en vlot dus. Laten we hopen dat de komende jongeduivenvluchten ook goed gaan verlopen.
Concourscombinatie Achterhoek
Er werden vanuit de Achterhoek 2.347duiven meegegeven naar Kerkrade.
Tonnie Obrink speelt hier de 17e prijs.
Jan ten Have klasseert zich als 25e en Frans Wiltink als 29e.
Mooie resultaten mannen.
—————————————————————————-
16-7-2023
Laatste midfondvlucht prooi voor Herman Testerink
Afgelopen weekend stond Dizy-le-Gros op het programma. Een losplaats waarvan de duiven circa 315 kilometer naar huis hadden te overbruggen. Het weer liet niets te wensen over, afgezien van de stevige zuidwestelijke staartwind, die de duiven opstuwde naar een snelheid van bijna 100 km/uur.
De duiven konden in Dizy al vroeg worden gelost. Het was een wel heel vroege lossing (6:50 uur). Waarschijnlijk ingegeven door het feit dat de temperatuur weer snel zou stijgen. De duiven hadden een goed vertrek, maar kwamen tot wat stroperig af. Dat roept de vraag op of dat hele vroege lossen echt voordelen heeft. Het duurde 35 minuten voordat de 45 prijzen waren verdiend.
Maar ja: wie het weet mag het zeggen …
De ruim driehonderd kilometer werden als eerste van de 135 Aaltense duiven overbrugd door de jaarling doffer ’22-153′ van Herman Testerink. Herman zag de winnaar om 10:08 uur op zijn hok terug. En de ‘bijenkoning’ had een prima dag, want 2 minuten later arriveerde zijn ’22-189′, die de derde prjis aan zijn zegekar bond. Zo won Herman goud en brons op de laatste midfondvlucht.
Het was Han Schuurman die zich tussen deze winnaars wrong en met het zilver aan de haal ging. De tweede prijs was voor Han’s ’22-546′. Een duivin die hij voor de derde keer op rij als eerste op zijn hok zag verschijnen. Han speelt normaal alleen doffers, maar verloor er zoveel aan de roofvogel dat hij duivinnen inzette. En met succes blijkt nu. Han ziet 4 van zijn 7 gespeelde duiven op de uitslag terug.
Bij de eerste tien treffen we verder: Gerrie Heinen (4e én 7e); Tonnie Obrink (5e); Vincent de Harder (6e én 9e); Theo Wiltink (8e) en Deny te Vruchte (10e).
Zo zijn nu ook onze midfondkampioenen bekend. Gefeliciteerd mannen!
Op de hogere niveaus brachten onze Aaltense toppers het er als volgt af:
Concourscombinatie Achterhoek met 1.124 duiven
Herman Testerink: 30e en 37e
Han Schuurman: 32e
Afdeling 9 Zuid met 2.201 duiven
Herman Testerink: 91e en 110e
Han Schuurman: 94e
Afdeling 9 Oost-Nederland met 6.253 duiven
Herman Testerink: 443e en 518e
Han Schuurman: 450e
—————————————————————————————
8-7-2023
Deny te Vruchte 1e van Marche en 13 van de 16 in de prijzen
Het warme weer weet wat. Het gooit het africhtingsprogramma voor onze jonge duiven in de war en leidt tot het terugzetten van vluchten in heel Nederland dit weekend.
Dat was ook het geval met Charleville-Mézières dat op de planning stond. Deze laatste vitessevlucht werd naar Marche-en-Famenne teruggezet. Dat betekende een inkorting van 275 naar 205 kilometer en dus ongeveer een uur minder vliegen voor onze renpaarden van het luchtruim.
De duiven werden vooral korter bij gelost om op tijd op de losplaats te zijn en vroeg te kunnen lossen. De temperatuur werd verwacht snel op te lopen. Dus vandaar.
Om 7:30 uur werden onze duiven in Marche in vrijheid gesteld en spoedden zich noordwaarts. Het was aan de Keizersweg 41 in Aalten dat bij Deny te Vruchte de eerste duif viel. De ’20-061′ bleek eveneens een knap vroege in de C.C. te zijn. Deny draaide een heel mooi prijspercentage. Slechts 3 van zijn 16 duiven konden niet voor ‘sluitingstijd’ thuiskomen. Anders gezegd: 13 van de 16 wél!!! Daaronder ook de 5e prijs winnaar.
Met slechts 6 duiven mee wist Henri Doornink de tweede plaats te pakken met zijn 2-jarige doffer ‘de 105’. Een mooi huzarenstukje, waarmee Henri bewijst met een klein aantal duiven nog steeds zijn mannetje te staan. Hij zag de helft van zijn duiven op de uitslag terug.
Derde van deze laatste vitessevlucht werd Herman Testerink, die aansluitend ook op de vierde stek beslag legde. Herman wist 15 van zijn duiven in de uitslag te brengen.
Bij de eerste tien staan verder: Vincent de Harder (6e); Theo Wiltink (7e); Han Schuurman (8e en 10e) en Jan ten Have (9e).
Han Schuurman vond alle zes zijn gezettte duiven op papier. Een 100% score, met ook nog eens zijn eerste twee getekende duiven voorop. Proficiat!!!
Op de hogere niveaus ging het als volgt:
C.C. Achterhoek met 1.583 duiven
Deny te Vruchte: 18e
Henri Doornink: 21e
Herman Testerink: 25e
Afdeling 9 Zuid met 2.835 duiven
Deny te Vruchte: 81e
Henri Doornink: 88e
Herman Testerink: 101e
Afdeling 9 Oost-Nederland met 8.109 duiven
Deny te Vruchte: 250e
Henri Doornink: 287e
Herman Testerink: 313e
De vitessekampioenen zijn bekend. Gefeliciteerd mannen!
—————————————————————————-
8-7-2023
Vincent de Harder snelste van Gray
De op een na laatste dagfondvlucht over zo’n 505 kilometer werd gevlogen vanaf Gray. Een volkomen onbekende nieuwe losplaats, die werd opgezocht omdat vanwege het warme weer de vlucht werd ingekort. Aanvankelijk stond Vierzon op de planning, waarvan de afstand tot Aalten 615 kilometer bedraagt. Een forse inkorting dus, maar desalniettemin werd het een bijzonder pittig ‘potje’.
De duiven werden zaterdagochtend in Gray om 7:00 uur gelost met een overwegend zuidoosten wind. De temperatuur liep al rap op naar boven de 30 graden en dus hadden onze duiven het niet makkelijk.
Om 14:17 uur arriveerde de eerste Aaltense duif bij Vincent de Harder. Het was de ’21-624′ die al een reeks mooie prestaties achter zijn naam heeft staan. Vorig jaar werd hij nog 6e Asduif in onze vereniging. Geen kleine jongen dus ….
Tweede werden enkele minuten later Gert&Janni Visser met de ’21-844′ die 14 dagen eerder van Châteauroux won. En ook de derde prijs viel hen ten deel met de ’20-546′. In totaal draaiden Gert en Janni 8 van hun 19 duiven in de prijzen.
Verder treffen we bij de eerste 10 G. (Gerrit en Marja) Rave (4e en 7e) en Casper Brethouwer (10e).
Maar hoe dan ook geklasseerd; petje af voor iedere duif die zich op de uitslag wist te klasseren na een vlucht van ruim 7 uur of meer.
In groter verband ging het als volgt:
Concourscombinatie Achterhoek met 373 duiven
Vincent de Harder: 19e
Gert&Janni Visser: 34e en 47e
Afdeling 9 Zuid met 854 duiven
Vincent de Harder: 56e
Gert&Janni Visser: 99e en 138e
Afdeling 9 Oost-Nederland met 2.207 duiven
Vincent de Harder: 143e
Gert&Janni Visser: 259e en 349e
——————————————————————————————-
7-7-2023
Tonny Rave wint Cahors met ‘klasse-duivin’
Kijkend naar de weersverwachting moesten we dit weekend rekening houden met een zuidoosten wind en bijzonder warm weer. Het kwik zou stijgen tot ruim boven de 30 graden Celsius.
Zware omstandigheden dus voor onze gevleugelde vrienden.
Er stonden maar liefst drie vluchten op het programma in drie verschillende klassen: vitesse, dagfond en marathon.
Voor de marathon was een vlucht vanuit Cahors geprogrammeerd. De duiven stonden voor de opgaaf om 970 kilometer te overbruggen van Cahors naar Aalten, met een nacht rust van vrijdag op zaterdag. De lossing vrijdag vond om 11:00 uur plaats. Vrij vroeg dus en dat wees er al op dat het een pittige vlucht zou worden. En dat werd het.
Maar marathonduiven zijn taaie rakkers die weinig onderdoen qua volharding voor de renners van de Tour de France.
Van onze vereniging korfden 6 liefhebbers 35 duiven in voor dit lastige karwei. Er was voor 12 ruimte op de uitslag.
De eerste duif die in Aalten werd gesignaleerd was er een van Tonny Rave.
Hij verwelkomde geen onbekende, want deze duivin (NL19-1418937) won een jaar geleden ook de eerste prijs van Agen en klasseerde zich toen als 8e in Sector 3 tegen iets meer dan 3.000 duiven! Haar zus vloog al eens een 2e Nationaal Bergerac bij Tonny, dus de klasse ligt stevig in dit soort verankerd.
Tonny constateerde de duif zaterdagmorgen om 10:33 uur en uiteraard was hij daar zeer mee in zijn schik. Vooral omdat de duivin niet al te veel kilometers had gemaakt in aanloop naar Cahors.
Een klein halfuurtje later kwam de tweede duif behouden thuis in Bredevoort bij G. (Gerrit en Marja) Rave. Hun 5-jarige ‘921’ raakte om 10:59 uur de plank.
Daarna was het lang wachten, maar was het opnieuw in Bredevoort waar kon worden gejuicht, want 1 ½ uur later was ook de derde duif voor Marja en Gerrit. Zij zagen 3 van hun 5 duiven op de uitslag terug.
Van de overige deelnemers zien we Gert&Janni Visser op de plekken 4 en 9; ‘good old’ Joke Mengerink op de plaatsen 7, 8 en 11 en Herman Rave op de 10e stek.
Tonny Rave heeft veel problemen met de roofvogels die Aalten teisteren. Met name de slechtvalken slaan daar regelmatig hun slag. Tonny heeft daar moeite mee, omdat hij elke dag vreest dat een van zijn betste duiven aan de roofvogel verloren gaat. Zoveel moeite zelfs dat hij de laatste tijd overweegt om de harp aan de wilgen te hangen. Het zou jammer zijn als zo’n fijne liefhebber met zulke goede duiven er een punt achter zet. Laten we hopen dat dit succes hem weer stimuleert om door te gaan. Al zijn “conculega’s” zien hem graag blijven.
Hieronder een overzicht van de klasseringen in groter verband:
C.C. Achterhoek met 234 duiven
Tonny Rave: 3e
G. (Marja en Gerrit) Rave: 14e en 31e
Afdeling 9 Zuid met 475 duiven
Tonny Rave: 9e
G. (Marja en Gerrit) Rave: 32e en 74e
Afdeling 9 Oost-Nederland met 1.320 duiven
Tonny Rave: 34e
G. (Marja en Gerrit) Rave: 103e en 198e
Sector 3 (Afdelingen 7, 8 en 9) met 3.772 duiven
Tonny Rave: 106e
G. (Marja en Gerrit) Rave: 347e en 594e
2-7-2023
Bert Stronks snelste van Châlons-en-Champagne
Al ruim van tevoren was eigenlijk al bekend dat het zaterdag niets zou worden. Het verwachte slechte weerbeeld met zware bewolking en veel regen zou lossen van de duiven onmogelijk maken.
Die weersverwachtingen klopten en de vlucht werd zaterdags al rap uitgesteld naar de zondag.
Het weer op zondag zag er volkomen anders uit. Als een blad aan een boom was het omgeslagen naar mooi ‘duivenweer’ en onze 204 Aaltense duiven konden zondagmorgen om 8:45 uur in vrijheid worden gesteld.
Door de stevige staartwind kwamen ze met zo’n dikke 90 km/uur naar huis gestoven en de 68 prijzen waren in goed 20 minuten verdiend.
Eerste werd Bert Stronks. De ‘230’, een jaarling doffer, bereikte als snelste zijn hok aan de Engelandsdijk in het landelijke buitengebied van Aalten. Alweer een mooie zege voor Bert, met een doffer die dezelfde vader heeft als zijn eerdere winnaars. Bert vond 8 van zijn 11 ingekorfde duiven op de uitslag terug, waarvan drie tegelijk op 12:55 uur. Ze waren er blijkbaar geweldig aan, zoals we dat dan zeggen.
Bert verontschuldigde zich mini of meer door schouderophalend te zeggen dat hij “er ook niets aan kon doen”. Maar voorlopig heeft hij deze overwinning weer mooi in de ‘pocket’. Proficiat!
Ook plek 4 was voor Bert met een driejarige duivin.
Daartussenin bemachtigde Vincent de Harder de tweede plaats en Tonnie Obrink de derde stek. Vincent legde ook beslag op de 10e plaats.
Verder vinden we bij de eerste tien Herman Testerink (5e, 6e, 8e én 9e!) en Deny te Vruchte (7e).
Op de hogere niveaus zat P.V. Aalten er ook weer uitstekend bij. Kijk maar:
Concours Combinatie Achterhoek met 1.368 duiven en 24 Aaltense duiven op het eerste blad
Bert Stronks:9e
Vincent de Harder: 10e
Tonnie Obrink: 11e
Afdeling 9 Zuid met 2.410 duiven
Bert Stronks: 9e
Vincent de Harder: 10e
Tonnie Obrink: 11e
Afdeling 9 Oost-Nederland met 7.279 duiven
Bert Stronks: 38e
Vincent de Harder: 41e
Tonnie Obrink:”43e
———————————————————————————————–
30-6-2023
Marja Rave leest mannen de les: 1e Ruffec
Vrijdag gingen om 7:15 uur de duiven los in Ruffec. Een marathonvlucht met een ochtendlossing. Door de ‘staartwind’ werden de duiven verwacht op de dag van lossing en die verwachting kwam ook ruimschoots uit. De snelste duiven behaalden snelheden boven de 70 km/uur en dat betekende dat er al vroeg in de avond duiven na 800 kilometer vliegen op hun hok arriveerden.
Uiteraard is er veel discussie over deze vlucht op het nationaal vliegprogramma. Een ochtendlossing met een voor de duiven gunstige wind lijkt een uitbreiding van het dagfondprogramma. Ook vorig jaar werden de prijzen verdiend op de dag van lossing.
Momenteel liggen er voorstellen van de Commissie Evaluatie Nationaal Vliegprogramma, waarin zelfs twee ochtendlossingen worden voorgeschoteld: één van om en nabij de 800 km. en later in het programma één van rond de 900 km. Het is afwachten hoe dit ontvangen wordt door de marathonspelers.
Van onze vereniging waren er 40 duiven in concours gebracht door 7 marathonspelers. De eerste duif meldde zich in Bredevoort bij G. (Gerrit en Marja) Rave. Het was de 5-jarige ‘952’ die zich om 18:22 uur meldde na een vlucht van 11 uur met een gemiddelde snelheid zo rond de 73 km/uur. Een knappe prestatie Marja en Gerrit hadden 4 duiven mee en zagen er 2 op de uitslag terug. De 4e plaats was ook voor hen.
Enkele minuten later arriveerde bij Joke Mengerink aan de Polstraat in Aalten de tweede duif, de tweejarige doffer ‘413’. Hiermee klasseert Joke zich op de voorlopige koppositie van het onaangewezen marathonkampioenschap. Op de 6e stek vinden we Joke nogmaals op de uitslag.
Derde werd Herman Rave, in dit geval weer enkele minuten na Joke. Naast zijn ‘049’ wist Herman nog 4 van jn totaal 10 gezette duiven in de prijzen te vliegen.
Het duurde toch nog 1 ½ uur voordat de 14 prijzen waren verdiend, maar snel ging het uiteindelijk wel.
Hieronder een overzicht van de klasseringen in groter verband:
C.C. Achterhoek met 392 duiven
G. (Marja en Gerrit) Rave: 28e
Joke Mengerink: 45e
Herman Rave: 54e
Afdeling 9 Zuid met 807 duiven
G. (Marja en Gerrit) Rave: 82e
Joke Mengerink: 111e
Herman Rave: 130e
Afdeling 9 Oost-Nederland met 2.361 duiven
G. (Marja en Gerrit) Rave: 277
Joke Mengerink: 352e
Herman Rave: 408e
——————————————————————-
24-6-2023
Bert Stronks wint Marche: 86e tegen 10.178 duiven !!!
De op één na laatste vitessevlucht van dit seizoen werd gevlogen vanuit Marche-en-Famenne.
Uit onze vereniging deden er 295 duiven mee, bijeengebracht door 20 duivencoaches.
De duiven konden om 8:00 uur worden gelost. Het weer was goed en met de zuidwesten wind kwamen de duiven heel vlot af. De prijzen waren er binnen 10 minuten uit en de snelheden van de toppers lagen boven de 90 km/uur!
Eerste werd de jaarling duivin ‘202’ van Bert Stronks.
Zij arriveerde om 10:16 uur op de plank bij Bert aan de landelijke Engelandsdijk.
De duivin liet meer dan tienduizend concurrenten achter zich.
Bert maakte een mooie uitslag. Maar liefst 9 van de 15 aan de meet gebrachte duiven vinden we in de uitslag terug. Klasse.
Wat indruk maakt is dat je om je heen hoort dat het de sympathieke Bert dubbel en dwars wordt gegund. Mooi toch.
Op de tweede plek treffen we Henri Doornink, die een zilveren plak wel eens goed kon gebruiken.
Een prima prestatie met slechts 6 duiven mee. Nadoen!
Voor plek drie meldde zich de ‘515’ van Gerrie Heinen. Gerrie draaide een mooi prijspercentage met 6 van de 10 gezette duiven op papier.
Volgens Bartjens 60% dus.
Bij de top tien staat verder Deny te Vruchte, die een indrukwekkende uitslag maakte met 3 duiven bij de eerste tien (4e, 6e en 9e). Tonnie Obrink is niet weg te slaan bij de snelsten: 5e. En dan zijn er nog Herman Testerink (7e); Vincent de Harder (9e) en Jan ten Have (10e).
In groter verband zag het er als volgt uit, met uitzonderlijk vroege scores:
C.C. Achterhoek met 1.952 duiven
Bert Stronks: 20e
Henri Doornink: 29e
Gerrie Heinen: 30e
Afdeling 9 zuid met 3.500 duiven
Bert Stronks: 41e
Henri Doornink: 57e
Gerrie Heinen: 58e
Afdeling 9 Oost-Nederland met 10.178 duiven
Bert Stronks: 86e
Henri Doornink: 130e
Gerrie Heinen: 131e
Proficiat mannen!
24-6-2023
Gert&Janni Visser winnen Châteauroux
Het was zaterdag tijd voor de derde dagfondvlucht op het programma: Châteauroux.
Onder prima weersomstandigheden werden de duiven daar om 7:00 uur gelost. Van onze vereniging helaas maar een handje vol (26), maar in de C.C. Achterhoek werden er toch nog 394 duiven in concours gezet.
De duiven vertrokken in Châteauroux met de wind op kop (noordoost), maar gaande de vlucht draaide de wind over noord naar west en uiteindelijk zelfs zuidwest. Een makkelijk karwei ewrd het niet voor de duiven. De snelste hadden zo’n 9 ½ uur nodig om het thuishok te bereiken. Dat was mede te danken – of te wijten zo je wilt – aan de hoge temperaturen die opliepen tot tegen de 30 graden.
Om 16:37 uur meldde zich van P.V. Aalten de eerste duif in Lintelo bij Gert&Janni Visser, onder toeziend oog van Anton Kuiperij en Wim te Hennepe. Met wachters erbij is het toch extra spannend of verwachtingen weer worden waargemaakt. Maar dat lukte. Een 2-jarige doffer, de ‘844’, kwam nu onverwachts op kop. De doffer van de ‘540’, die dit seizoen van Sermaises 2x een eerste vloog. De derde prijs was ook voor Gert & Janni met de “Antenne”, een 2-jarige duivin (de ‘849’), die de gewoonte heeft bij thuiskomst eerst op de antenne op het dak van het huis te gaan zitten. Dit keer was dat niet het geval.
De ‘844’ werd op de voet gevolgd door de ‘624’ van Vincent de Harder, die zich als tweede klasseerde en dat voor de tweede maal deed. Eerder vloog deze doffer al een 2e van Sermaises.
Vincent draaide net als Gert&Janni 3 van de gezette 10 duiven in de prijzen.
Ook G. (Gerrit en Marja) Rave zagen 3 duiven op de uitslag terug van de 6 gespeelde. De eerste daarvan, de 6-jarige ‘102’, werd vierde.
Zo werden de prijzen onder de drie deelnemers van P.V. Aalten verdeeld.
Dat het zwaar ging bewijst de tijd van uitlezen van de klokken in Lichtenvoorde: 22:00 uur.
In groter verband zag het er als volgt uit:
C.C. Achterhoek met 394 duiven
Gert&Janni Visser: 11e en 39e
Vincent de Harder: 26e
Afdeling 9 Zuid met 891 duiven
Gert&Janni Visser: 43e en 122e
Vincent de Harder: 89e
Afdeling 9 Oost-Nederland met 2.273 duiven
Gert&Janni Visser: 125e en 325e
Vincent de Harder: 232e
—————————————————–
17-6-2023
Tonnie Obrink wint overtuigend van Dizy-le-Gros
De duiven hebben met de hoge temperaturen en de voornamelijk noordoosten wind niet makkelijk gehad de laatste weken en daarom werd op advies van het IWB en de Lossingscommissie van onze Afdeling de vierde midfondvlucht ingekort van Nanteuil naar Dizy-le-Gros. Dat scheelde onze renpaarden van het luchtruim al gauw 95 kilometer hemelsbreed en dus hoogstwaarschijnlijk meer dan 100 kilometer.
Ongetwijfeld zullen ze dat hebben gewaardeerd en dat geldt zeker voor de snelste onder hen.
De allersnelste in Aalten was de ’22-074′ van Tonnie Obrink, die 161 plaatselijke concurrenten achter zich liet na de lossing om 7:00 uur in Dizy. Tonnie registreerde deze jaarling duivin om 10:57 uur op haar hok aan de Slaadreef. Het bleek een mooie vroege duif; ook in groter verband. Maar daar straks meer over. Ook de 9e plaats was voor een van de duiven van Tonnie.
Vincent de Harder zet al enkele weken mooie reeksen neer en dat lukte ook deze vlucht. Hij nam de plaatsen twee, drie en vier voor zijn rekening met respectievelijk een tweejarige doffer, een jaarling duivin en een jaarling doffer. In totaal ziet Vincent 11 van zijn 20 duiven op de uitslag terug.
Bij de eerste tien staan verder: Gerrie Heinen (5e); Deny te Vruchte (6e en 7e) en Herman Testerink (8e en 10e).
Zoals gezegd onderscheidde P.V. Aalten zich dit weekend weer in de grotere samenspelen.
In de ConcoursCombinatie Achterhoek, waar vandaan 1.484 duiven mee deden, speelt Tonnie Obrink de 2e plaats!
Vincent de Harder bezet hier de 10e, 13e en 16e plek.
We treffen in het totaal 14 Aaltense duiven op het eerste blad van de uitslag.
Vanuit de Afdeling 9 Zuid verschenen er 3.085 duiven aan de meet en hier scoort Tonnie Obrink ook schitterend met een 10e plaats.
Vincent de Harder treffen we op de plaatsen 35, 39 en 49. Ook geen kattepis.
Tot slot is er dan nog de uitslag van de gehele Afdeling 9 Oost-Nederland. Hier hadden 8.973 duiven het met elkaar aan de zitstok.
Tonnie Obrink boekt hier eveneens een prachtig resultaat met de 26e stek!
Vincent de Harder noteert hier de plaatsen 123, 130 en 174 en laat dus ook nog 8.850 duiven achter zicht.
We noteerden dit weekend dus twee 26e plaatsen in de Afdeling.
Aalten zat er weer prima bij.
——————————————-
16-6-2023
Marja en Gerrit Rave winnen 26e St. Vincent Afdeling 9
Dit weekend waren er maar liefst twee vluchten en een africhting vanuit Tienen. Keuze genoeg dus.
De verste was de nationale marathonvlucht vanuit St. Vincent. Voor de duiven uit Aalten betekent dat een afstand van ongeveer 1.090 kilometer; voor die vanuit Bredevoort nog 4 kilometer meer.
De duiven werden dinsdagavond in de nationale inkorfcentra verzameld en vervoerd naar St. Vincent Tyrosse, waar ze vrijdag om 11:00 uur werden gelost. Vrij vroeg voor een zogenaamde ‘middaglossing’, maar de zware omstandigheden billijkten dat. Het werd een heel pittig karwei voor in het totaal 10.199 duiven uit heel Nederland.
Ook aan onze kant van de Afdeling vielen in enkele plaatsen vroege prijzen.
Bredevoort mag daar zeker onder genoemd worden, want bij Gerrit en Marja Rave viel de eerste duif van onze vereniging, maar dat was tevens de 26e in Afdeling 9 en de 74e in Sector 3! De vierjarige doffer, de ‘560’ viel om 11:59 uur op de klep in de Frederik Hendrikstraat van het schilderachtige Bredevoort. Uiteraard tot grote blijdschap van Marja en Gerrit toen bleek dat het een vroege was. Het was geen eendagsvlieg die ze klokten. De ‘560’ was vorig jaar de Duifkampioen Marathon in onze vereniging en de 2e in de C.C. Achterhoek. Een beste dus, die dat nu als 4-jarige continueert. In Bredevoort werd ook de 6e plek gepakt. En dat met 3 duiven mee.
Tweede was Herman Rave; Gerrits broer. Hij klokte om 13:10 uur zijn 18-840. Herman had er zes mee waarvan de helft op de uitslag verscheen: 2e, 4e en 8e. Een logische reeks.
Joke Mengerink, Gerrits zwager, geeft dit seizoen niet af en pakt nu een derde én een zevende plaats.
Verder scoorde Wim te Hennepe de 5e stek.
Hieronder een overzicht van de klasseringen van onze top 3 in groter verband:
C.C. Achterhoek met 165 duiven
Marja en Gerrit Rave: 4e
Herman Rave: 15e
Joke Mengerink: 19e
Afdeling 9 Zuid met 312 duiven
Marja en Gerrit Rave: 9e
Herman Rave: 35e
Joke Mengerink: 44e
Afdeling 9 Oost-Nederland met 782 duiven
Marja en Gerrit Rave: 26e
Herman Rave: 107e
Joke Mengerink: 132e
Sector 3 (Afdelingen 7, 8 en 9) met 2.650 duiven
Marja en Gerrit Rave: 74e
Herman Rave: 338e
Joke Mengerink: 448e
Nationaal met 10.199 duiven
Marja en Gerrit Rave: 243e
Herman Rave: 1313e
Joke Mengerink: 1880
—————————————————–
10-06-2023
Gert & Janni Visser winnen opnieuw van Sermaises
Zaterdag stond een dagfondvlucht vanuit Fontenay-sur-Eure op het programma. De NPO wilde daar geen lossingsvergunning voor geven omdat het te westelijk lag. Uiteindelijk werd het dus opnieuw Sermaises.
Donderdag werd er nog even getwijfeld of nog verder naar het oosten moest worden uitgeweken -naar Auxerre- omdat het daar minder snel bewolkt zou raken zaterdag. Dat bleek vrijdagmorgen volgens de actuele verwachtingen op dat moment niet het geval en dus bleef het Sermaises. Een goede keus want daar kon vroeg worden gelost voor de bewolking en dreigende buien uit.
Om 6:45 uur werden de duiven gelost en met de voornamelijk oostnoordoosten wind werd het een vlucht van ruim acht uur, mede door de temperatuur die opliep naar 30 graden.
De duiven van Sermaises kregen het dus opnieuw niet cadeau. Het was met name door de hoge temperatuur nog wat zwaarder dan 14 dagen geleden.
“L’histoire se répète” oftewel de geschiedenis herhaalt zich.
De eerste duif van onze club viel bij Gert&Janni Visser en het was dezelfde 3-jarige duivin die twee weken eerder op dezelfde vlucht won en nog een week eerder de 4e van Châlons.
De ‘20-540‘ liet zich nu niet om 15:03 uur registreren, maar om 15:02 uur. Dat lijkt een minuut sneller, maar de duiven werden dit keer drie kwartier eerder gelost dan op 27 mei j.l.
Twee minuten later klokten Gert en Janni ook hun tweede duif. Een 2-jarige duivin, de ‘21-855‘.
De derde duif van Sermaises viel in Bredevoort bij Marja en Gerrit Rave.
Hier gaat het om een 5-jarige doffer, de “18-921”, die dus ongetwijfeld zijn ervaring heeft gebruikt om zijn hok terug te vinden. Ook de 6e en 7e plek vallen Gerrit en Marja ten deel; 3 van de 10 in de prijzen dus.
Vierde werd Vincent de Harder, die ook op plaats 8 is terug te vinden.
In de C.C. Achterhoek tegen 416 duiven bemachtigden Gert en Janni de 16e en 20e plaats. Marja en Gerrit scoren hier de 40e plek.
In Kring 3 van de Afdeling zijn dit respectievelijk de 38e, 44e en 102e plaats tegen 1.025 duiven.
In de Afdeling Oost-Nederland werden de klasseringen voor Gert en Janni 135e en 153e en voor Gerrit en Marja 317e tegen totaal 2.707 duiven.
——————————————————–
10-6-2023
Vincent de Harder snelste van Marche
Door de aanhoudende noordoosten wind met daarenboven de hoge temperaturen werden veel vluchten teruggezet naar een kortere afstand. Zo ook in onze afdeling. Op het programma stond Charleville-Mézières. Deze vitessevlucht werd ingekort naar Marche-en-Famenne, dat zo’n 79 kilometer korter bij ligt en dus een uur vliegen scheelt voor onze gevleugelde vrienden.
Van onze club deden er 18 liefhebbers mee met 260 duiven. Niet veel, maar dat had alles te maken met de verwachte weersomstandigheden.. Onze vereniging maakte daarop geen uitzondering. Overal was men terughoudend met het inkorven.
In Marche konden de duiven vroeg worden gelost. Ze vertrokken om 7:00 uur en zelfs toen was het al rond de 20 graden. Ze hadden 210 kilometer voor de boeg met nog steeds die noordoosten wind.
De eerste plek was voor Vincent de Harder. Hij klokte om 9:51 uur de eerste duif in Aalten en kort daarna ook de derde. Vincent zag 13 van zijn 20 duiven op de uitslag terug, waaronder ook nog de negende stek.
De tweede plaats werd ingenomen door Herman Testerink. Herman draaide ook een mooi prijspercentages: 41/19.
Op de vijfde en tiende plaats in de uitslag staan eveneens duiven van deze op en top duivenman, imker en kunstschilder. Drie dus bij de eerste tien voor Herman.
Bij die eerste tien staan verder: Jan ten Have met een mooie 4e plaats; Deny te Vruchte (6e en 20/11) en Tonnie Obrink (7e en 8e met 19/9).
Er waren op het moment van uitlezen van de klokken nogal wat duiven onderweg, maar achteraf zijn de meeste gelukkig weer op hun hok terug.
Uit de C.C. Achterhoek werden in Marche-en-Famenne 1.945 duiven los gelaten van 154 deelnemers. Vincent de Harder neemt hier de plaatsen 12 en 69 voor zijn rekening. Herman Testerink pakt de 45e plek.
Van het zuidelijk deel van onze afdeling waren er 3.667 duiven in de race. De top drie uit Aalten vinden we in deze uitslag op de 65e, 205e en 263e plaats.
En tot slot is er nog de uitslag van de gehele afdeling met 10.897 duiven in concours. Hier staat Vincent met zijn eerste duif ook op het eerste blad met een hele knappe 92e plaats. Zijn tweede duif vinden we op plek 730. Herman Testerink klasseert zich in de afdeling op de 550e stek.
Dit weertype schijnt nog aan te houden, dus we kunnen de borst weer nat maken … of liever gezegd onze duiven …
Waarschijnlijk zullen wij en onze duiven moeten wennen aan het veranderend klimaat. Dat is voor de duiven en hun bazen een hele uitdaging.
———————————————————————————————————-
3-6 – 2023
Gerrie Heinen wint glansrijk van Nanteuil
Met dit mooie ‘duivenweer’ dat al weken aanhoudt mogen we niet ontevreden zijn, maar onze duiven zullen daar minder enthousiast over zijn. Het is al weken hard werken met een wind die voortdurend uit een noordoosten hoek waait.
Vanuit Nanteuil hadden onze gevleugelde vrienden zo’n 410 kilometer voor de boeg om thuis te komen. Dat wil zeggen als ze in één rechte lijn huiswaarts waren gekomen, maar we weten dat dat voor de meeste duiven niet is weggelegd. De duiven kwamen wel af, maar stroperig. Het concours stond meer dan een uur open.
Het was Gerrie Heinen die een lekkere vroege duif kreeg. Om 13:41 uur kon hij zijn jaarling doffer ‘515’ verwelkomen, die meer dan zes uur onderweg was geweest. De snelste duiven raakten dus nog niet aan de 70 km/uur. De ‘515’ van Gerrie leverde een mooi huzarenstukje en zat bijna 10 minuten los. In de afdeling tegen ruim tienduizend duiven kreeg deze krachtpatser een puike notering.
Tweede werd Theo Kämink met de ‘762’, een 2-jarige duivin. Theo heeft ze er goed aan en draait 11 van zijn 25 duiven op de uitslag.
Op de derde plek treffen we Vincent de Harder, die een mooie reeks neerzet. Bij de eerste tien neemt hij de plaatsen 3 en 5 t/m 8 voor zijn rekening. Maar liefst 14 van Vincents 20 duiven vinden we in de uitslag terug.
Herman Testerink klokt 2 duiven bij de eerste tien op de plekken 4 en 9 (44/23) en Han Schuurman sluit het tiental af op de 10e plek.
Het was een pittige vlucht en iedere duif op de uitslag verdient een pluim; ook al hebben ze die eigenlijk al.
In groter verband ging het als volgt:
C.C. Achterhoek met 1.752 duiven
Gerrie Heinen: 8e
Theo Kämink: 20e
Vincent de Harder: 21e
Afdeling 9 Zuid met 3.629 duiven
Gerrie Heinen: 24e
Theo Kämink: 71e
Vincent de Harder: 72e
Afdeling 9 Oost-Nederland met 10.295 duiven
Gerrie Heinen: 44e !!!
Theo Kämink: 205e
Vincent de Harder: 206e
Prima mannen!
2-6-2023:
Na 1e dagfond ook 1e marathon voor Gert & Janni Visser
Al een paar weken zit de wind voortdurend tussen noord en oost. Dat voorspelde weer pittige vluchten, ook omdat de temperatuur in het binnenland zo’n 20 tot 23 graden aanwees.
Dit weekend stonden er ook nog eens twee vluchten over een behoorlijke afstand op het programma. Limoges (marathon) over 775 en Nanteuil (midfond) over 410 kilometer.
Voor Limoges korfde onze club slechts 32 duiven in. Nadat ze vanaf dinsdagavond naar de losplaats waren vervoerd, werden ze vrijdag om 13:00 uur in Limoges gelost. Totaal vertrokken daar 7.500 duiven van de Afdelingen 7 t/m 11.
In Lintelo viel op De Stroete de eerste duif van Limoges. Om 10:54 uur liet de “20-580” zich bij Gert & Janni Visser aan de Gendringseweg registreren. Met ook duiven op de africhtingsvlucht van Tienen mee was het voor Gert en Janni bij iedere aankomst afwachten of het er een was van Tienen of misschien toch van Limoges. Maar de “580” werd al snel herkent aan zijn verenpak: de blauwbonte witpen doffer werd uiteraard met open armen ontvangen. Een broer van de “580”, de “20-859” nam de vierde plek op de uitslag voor zijn rekening.
Tweede werd Joke Mengerink, die een hele mooie uitslag neerzette met 4 van zijn 6 gezette duiven in de prijzen. Ook de plaatsen 7, 9 en 11 vielen Joke ten deel. Plek 7 werd voor Joke door een duivin bemachtigd. Frappant dat het de enige duivin is die we op de uitslag terugvinden.
De derde plaats werd door een jaarling doffer van Wim te Hennepe (rechts) opgeëist. Van de 8 ingekorfde duiven van Wim wisten zich er drie te plaatsen: 3e, 5e en 6e.
Tot slot treffen we Herman Rave op de 8e en G. (Gerrit en Marja) Rave op de 10e stek.
In de C.C. Achterhoek legden Gert en Janni Visser beslag op de 30e plaats tegen 281 duiven; Joke Mengerink op plek 81 en Wim te Hennepe op de 86e.
In Kring 3 van de Afdeling tegen 521 duiven zien we Gert en Janni op de 57e plaats en Joke Mengerink op plek 165.
Tot slot noteerde Gert en Janni in de Afdeling Oost-Nederland tegen 1.804 duiven een 265e plaats. Nog ruimte genoeg voor verbetering dus.
——————————————————————
27-5-2023:
Gert & Janni Visser pakken 1e dagfondvlucht Sermaises
Zaterdag stond de eerste dagfondvlucht op het programma. Een vlucht vanuit Sermaises, dat hemelsbreed zo’n 510 kilometer van Aalten ligt.
Daar werden de duiven dankzij het mooie weer lekker vroeg gelost. Om 7:30 uur kregen ze de vrijheid en dat zou met een oostnoordoosten wind een vluchtduur van circa 7 1/2 uur betekenen, want het zou ook nog aardig warm worden.
In Sermaises werden met veel kabaal een kleine 4.500 duiven losgelaten uit onze Afdeling Oost-Nederland. Ze hadden een goed vertrek en dat gaf het vertrouwen op een goede thuiskomst.
De duiven van Sermaises kregen het zeker niet cadeau. Het was wel prachtig ‘duivenweer’, maar met de wind voornamelijk op kop moest er flink aan worden getrokken. De voorspelde vluchtduur van 7 ½ uur kwam daardoor uit.
De eerste duif van onze club viel bij Gert&Janni Visser op haar hok aan de Gendringseweg in Lintelo. Het was een 3-jarige duivin waarvan de ouders al eerder hun strepen op de dagfond hadden verdiend.
De ’20-240′ liet zich om 15:03 uur registreren en toen was het in dit zuidelijke deel van de afdeling afwachten hoe het noordelijker zou gaan. Dat bleek alles mee te vallen. In de C.C. Achterhoek bleek de “240” uiteindelijk de 3e prijs te vliegen; in Kring 3 de 4e en in de Afdeling de 21e.
Tweede en derde werd Vincent de Harder (rechts).
Hij zag, zoals vaker dit seizoen, twee duiven tegelijk op de plank vallen. Enkele minuten later waren ook de 4e en 5e plek voor hem, naast de 8e die hem ook ten deel viel.
Gert & Janni namen de 6e plek nog voor hun rekening en G. (Marja en Gerrit) Rave pakken de plekken 7, 9 en 10.
Zo werden met de slechts drie deelnemende liefhebbers van onze vereniging de prijzen verdeeld.
Dan blijft de vraag hoe het in groter verband ging.
In de C.C. Achterhoek tegen 773 duiven zien we zoals al gezegd Gert&Janni op plek 3 terug en Vincent de Harder op 6 en 7.
In Kring 3 plaatsen Gert & Janni zich op de 4e plaats tegen 1.491 duiven en Vincent de Harder op de plekken 10 en 11. Ook de 32e en 57e plaats zijn daar voor Vincent.
De noteringen in de Afdeling Oost-Nederland zijn ook niet voor de poes. Gert & Janni scoren daar de 21e plek tegen 4.425 concurrenten en Vincent vinden we hier op de plaatsen 40 en 41.
Kan het mooier? Wie weet …
————————————————————————————–
27-5-2023
Vincent de Harder 1e in de Achterhoek van Charleville-Mézières
Zaterdag stond de vierde vitessevlucht op het vliegprogramma. Een vlucht vanuit het Franse Charleville-Mézières, waar vrijdagavond in de clublokalen voor werd ingekorfd. De bedoeling was aanvankelijk om vanuit Mettet te lossen, maar door werkzaamheden aan het parkeerterrein waar vanaf gelost zou worden moest worden uitgeweken naar Charleville.
De vrijdagavond ingekorfde duiven werden ‘s-nachts naar de losplaats vervoerd en na een tweetal uren rust en voorzien te zijn van drinkwater werden de duiven zaterdag om 8.30 uur in vrijheid gesteld. Onze club had met 24 postduivencoaches voor deze vlucht 399 duiven aan de meet gebracht, die een afstand van 275 kilometer terug naar Aalten hadden te overbruggen.
Het was stralend weer, maar de voornamelijk noordoosten wind zorgde ervoor dat het toch een pittige klus voor de duiven werd.
Na drie uur en driekwartier vliegen meldde zich de eerste duif in Aalten bij Vincent de Harder aan de Haartsestraat. Hij klokte zijn ’22-105′ om 12:14 uur als winnares.
Van alle duiven uit de Achterhoek -en dat waren er niet minder dan 2.406- won Vincents jaarling duivin eveneens de 1e prijs en zo kon hij feestend het weekend in.
Dit is al de derde keer op zes vluchten dat de winnaar in de nieuwe Concourscombinatie Achterhoek uit Aalten komt, terwijl er toch tien verenigingen meedoen. Een mooi moyenne dus!
Vincent nam ook de 3e prijs voor zijn rekening en er staan 15 van zijn 20 ingezette duiven in de uitslag!
Daar tussenin was het Tonnie Obrink (rechts) die zijn 3-jarige “434” het zilver ziet grijpen.
Elf seconden eerder geregistreerd dan de duivin van Vincent, maar doordat Vincents hok 540 meter verder van de losplaats staat moest Tonnie genoegen nemen met een 2e plaats.
Vincent scoort bij de eerste tien ook nog de achtste plaats en Tonnie Obrink ziet zijn 2e duif terug op plek 10 van de uitslag.
Bij de eerste tien staan verder Theo Kämink (4e, waarbij we het flauwe vermoeden hebben dat zijn dochter Esther de hele voorafgaande week zijn duiven verzorgde … en gebeurde dat al niet eens eerder met een klinkend resultaat?); Herman Testerink (5e en 6e); Han Schuurman (7e) en Bert Stronks (9e).
Willem Stoelhorst leverde zijn klok in met de woorden: “Hier een doosje met wéér een misser”. Maar ook voor hem zal het tij wel keren.
In de C.C. Achterhoek wint Vincent zoals gezegd de 1e prijs en daarnaast de 4e. Tonnie Obrink neemt ook hier de 2e plek in bezit.
In Kring 3 van de Afdeling zien we Vincent terug op de plaatsen 10 en 14 en Tonnie op plek 11. En dat tegen maar liefst 4.488 duiven!
Tot slot is er dan nog de Afdeling Oost-Nederland, waar 13.310 duiven werden ingekorfd voor Charleville. Ondanks de oostnoordoosten wind worden daar door onze top drie geweldige noteringen geboekt: Vincent 30e en 40e en Tonnie 34. Grote klasse!
———————————————————————
20-5-2023: Herman Testerink 1e prijs van Châlons-en-Champagne
Net als vorige week beloofde het deze zaterdag weer warm te worden en de wind kwam uit dezelfde hoek: noordnoordoost. Wel was het prachtig weer voor een duivenvlucht. Een blauwe lucht met de nodige witte wolkjes. Begin van de middag trok het boven Aalten even dicht, maar dat was van korte duur. Het bleef de hele middag goed, ook al was er voorspeld dat het in het oosten kon gaan plenzen.
De omstandigheden bleken vooral voor Herman Testerink ideaal. Onze club bracht 368 duiven aan de meet in Châlons-en-Champagne. Hij kon de snelste duif van P.V. Aalten noteren. Naast de eerste prijs was ook plaats 8 voor Herman, die ze weer uitstekend zag komen. Van zijn 44 duiven vielen er totaal 25 in de prijzen. Het was de 3-jarige ‘912’ die Herman de zege van Châlons-en-Champagne bracht. De duiven werden om 7:30 uur gelost en De ‘912’ liet zich om13:11 uur registreren op het hok in de schilderachtige tuin van Herman.
Tweede werd Vincent de Harder die 3 minuutjes later de ‘140’ klokte, een jaarling duivin die zo haar derde prijs van dit seizoen kon bijschrijven. Vincent draaide een mooi prijzenpercentage met 12 van zijn 19 duiven op de uitslag, waaronder ook nog eens de 5e en 6e plaats!
Deny te Vruchte pakte de derde plaats, eveneens met een 3-jarige doffer. Ook op plek 7 vinden we Deny terug.
Bij de eerste tien staan verder Gert&Janni Visser (4e en 10e) en G. Rave (9e).
In groter verband zagen de uitslagen van Châlons-en-Champagne er als volgt uit::
Concourscombinatie Achterhoek
In concours 2.676 duiven.
Herman Testerink: 8e
Vincent de Harder: 10e
Deny te Vruchte: 17e
King Zuid van de afdeling
In concours 5.087 duiven.
Herman Testerink: 43e
Vincent de Harder: 52e
Deny te Vruchte: 71e
Afdeling 9 Oost-Nederland
In concours 14.539 duiven.
Herman Testerink: 138e
Vincent de Harder: 184e
Deny te Vruchte: 235e
————————————————————————————-
13-5-2023: Bert Stronks superieur op eerste midfondvlucht
Tot nog toe hebben we ieder weekend geluk met de weersomstandigheden. Midweeks is het meestal minder weer, terwijl in het weekend van goede weersomstandigheden voor onze duiven sprake is. Ook afgelopen zaterdag was het prima duivenweer; ook al kregen de duiven het met de noordnoordoosten wind en een temperatuur van rond de 22 graden Celsius beslist niet cadeau.
De molen Coquel in Dizy-le-Gros anno 1790
Bijna moest er nog naar een andere losplaats worden uitgeweken doordat in Dizy door landbouwwerkzaamheden bergen grond en mest het lossen onmogelijk maakten.
Gelukkig kon er enkele honderden meters verderop toch een geschikte plek gevonden worden waar de duiven zaterdag om 8:30 uur uur werden gelost. Ze hadden een zogenaamd supervertrek, maar het afkomen ging een stuk moeizamer.
De al genoemde noordelijke wind en de zomerse temperatuur maakten hoge snelheden niet mogelijk. Die kopduiven bleven rond de 70 kilometer per uur steken.
Op zich dus een mooi concours, ook al waren er bij het uitlezen van de klokken om 18:00 uur nog aardig wat duiven onderweg.
De eerste duif op deze pittige vlucht viel bij Bert Stronks (rechts) aan de Engelandsdijk 1a, die hiermee de overige 435 Aaltense duiven voor bleef. Bert klokte zijn jaarling doffer ‘237’ om 12:56 uur en die was dus bijna 4,5 uur op de vleugels geweest. Een hele knappe prestatie, waar Bert buitengewoon mee in de wolken was. Zijn vader en vrouw Karin niet minder.
De tweede duif viel 6 minuten later in Bredevoort bij Gerrit en Marja Rave (links) en de derde duif viel om 13:01 uur bij Vincent de Harder (onder) op de plank. Door de langere afstand van Marja en Gerrit viel het zilver hen te beurt.
Vincent ziet 4 van zijn 28 duiven bij de eerste 7 in de uitslag en totaal staan er 20 van hem op papier!!!
Bij de eerste tien staan verder Knippenborg & Zn. (5e), Herman Testerink (8e en 9e) en Gerrie Heinen (10e).
In groter verband zien we Bert Stronks in de C.C. Achterhoek op plaats 9; G. Rave op 29 en Vincent op 32.
Bert heeft in Zuid de 20e plek gescoord; Gerrit en Marja de 57e en Vincent de 63e.
Ook in de Afdeling tegen bijna 20.000 duiven zetten onze top drie hele mooie noteringen neer.
Bert Stronks 33e; Marja en Gerrit Rave 102e en Vincent de Harder 121e.
—————————————————————————————
6-5-2023: Gerrie Heinen super overwinning in Achterhoek
De inkt van het nieuws dat onze plaatsgenoot Han Schuurman de eerste prijs won in de Achterhoek op de duivenvlucht vanuit Heusden-Zolder is nog niet droog, of er dient zich alweer een lid van P.V. Aalten aan die in de Achterhoek opnieuw een eerste prijs wint.
Deze keer gaat het om Gerrie Heinen; een gepassioneerde duivenliefhebber. Zijn zoon Marcel helpt verenigingen en sterk spelende duivenliefhebbers met het opzetten van websites waarop verenigingen en topspelers hum wel en wee kwijt kunnen. Deze website is daar een voorbeeld van en kan nog steeds op de technische ondersteuning van Marcel rekenen. Dat mag wel eens geziegd.
Door de contacten met topspelers kan hij pa af en toe aan jongen helpen van goed presterende liefhebbers. Een mooie vader/zoon relatie in de duivensport. En niet alleen zijn vader profiteert; ook onze vereniging. Marcel versierde twee jongeduivenbonnen voor elk twee jongen 2024 van de in kampioenstijl vliegende Gebr. Langen. Uiteraard past onze Evenementencommissie die komend najaar graag in bij de bonnenverkoop van onze club.
Terug naar de vlucht.
Gerrie Heinen is met zijn 3-jarige doffer, de NL20-1264219, de snelste vanuit het Belgische Marche-en-Famenne. Een wedstrijdvlucht over 205 kilometer die de “219” afgetekend won van de 3.436 deelnemende duiven in de Achterhoek. Een superprestatie.
De weersomstandigheden waren top (zie foto) en stonden borg voor een mooie vlucht. Om 9.00 uur werden de duiven gelost en om 11:17 meldde de winnaar zich bij Gerrie op zijn hok aan de Eligiusstraat.
Ook in groter verband scoorde de “219” geweldig. In de Afdeling Oost-Nederland vloog hij de 5e prijs tegen 7.015 duiven en in de gehele Afdeling Oost-Nederland tekende deze kanjer een 6e plaats aan tegen niet minder dan 22.902 concurrenten. Onvoorstelbaar!
Ook de tweede duif op de uitslag van P.V. Aalten is gehuisvest op Gerrie’s hok. Eén en twee dus! Deze 5-jarige doffer klasseert zich in de Achterhoek als 25e, in Zuid als 48e en in de Afdeling was hij 98e.
Op de derde plek nestelt Vincent de Harder (onder) zich.
Zijn bronzen duivin vliegt in de Achterhoek de 29e , in Zuid de 52e en in de Afdeling de 104e prijs.
Zijn 21-624 speelt zich zo op de 14e plek van beste duiven in de club, maar ziet nog 3 hokgenoten voor zich genoteerd op de 5e, 9e en 12e plek.
Opvallend is de prestatie van Herman Testerink met 4 duiven bij de eerste 10 (4, 5, 6, en 10) en 30 van zijn 45 gespeelde duiven op de uitslag. Nadoen!
Tussen dit geweld treffen we bij de eerste tien Deny te Vruchte (7e), Theo Kämink (8e) en Gert&Janni Visser (9e) nog aan.
Verder is vermeldenswaardig dat Willem Stoelhorst zich in de uitslag terugvond. De al voorspelde stijgende lijn is blijkbaar al door onze secretaris gevonden. Het gaat vast en zeker crescendo.
Dit was de derde vlucht van het seizoen en tot tweemaal toe is het een Aaltenaar die in de Achterhoek met de winst gaat strijken. P.V. Aalten kent dus een kickstart. Eens zien waar dat dit jaar toe leidt. Per week stijgen de verwachtingen.
————————————————————————
3-4-2023: Vincent de harder 10 bij de eerste 18
Ook de tweede Vitesse vlucht kon niet worden gelost op de geplande losplaats Burdinne. Door het slechte weer afgelopen week was de lemen weg waarop gelost zou moeten worden dermate drassig dat één van de twee wagens vast kwam te zitten.
Centrum van Tienen
De andere wagen werd daarom iets verderop op particulier terrein gezet. De eigenaar van het terrein was daar niet blij mee, maar begreep dat door het rijtijdenbesluit niet eerder vertrokken kon worden dan om 13.00 uur. Voor die tijd was een lossing gezien de weersomstandigheden niet mogelijk. Daarom moest er worden vertrokken en werd gekozen voor de losplaats in Tienen. Daar aangekomen kregen de duiven niet alleen te drinken. Er moest ook worden gevoerd, want het werd overstaan naar zondag.
Een goede keuze van de Lossingscommissie, want zondag was het prachtig ‘duivenweer’. De duiven konden om 9 uur worden gelost en kwamen geweldig af. Door de oostnoordoosten wind lagen de gemiddelde snelheden van de winnende duiven rond de 80 km per uur. Een zogenaamd ‘waaivluchtje’ was het dus zeker niet.
De eerste en tweede prijs waren voor Vincent de Harder, die een geweldige reeks neerzette. Bij de eerste 18 duiven staan er maar liefst 10 op zijn naam. Bij de eerste 10 waren dat naast de 1e en 2e prijs ook de 6e, 7e, 9e, en 10e prijs!
Een hele knappe derde prijs viel Bert Stronks (links) ten deel. Zijn jaarling duivin de ‘202’ bracht het brons thuis.
Bert zag de helft van zijn duiven in de uitslag terug.
Bij de eerste 10 staan verder Deny te Vruchte (4e), Knippenborg & Zn. (5e) en Tonnie Obrink (8e).
Vermeldenswaardig is nog het verzoek van onze secretaris om volgend jaar 1:2 te gaan spelen, zodat hij zichzelf ook op de uitslag terugziet. Maar Willem zal zich naar onze stellige overtuiging dit seizoen wel herpakken en met steeds betere resultaten dat verzoek intrekken.
In groter verband zagen de prestaties van onze clubgenoten er als volgt uit:
Concours Combinatie Achterhoek met 3.624 duiven:
Vincent de Harder: 13e en 18e
Bert Stronks: 31e
Afdeling 9 Zuid met 6.870 duiven:
Vincent de Harder: 52e en 54e
Bert Stronks: 100e
Vroege constateringen weer in de C.C. en Zuid. Zeker gezien de wind die oostelijk blies.
—————————————————————————————
22-4-2023: Han Schuurman opent seizoen met 1e prijs van Heusden-Zolder in de nieuwe C.C. Achterhoek
De eerste klap is een daalder waard. Een veel gebruikt spreekwoord. De daalder bestaat niet meer, maar “de eerste klap” wel en die werd vandaag stevig uitgedeeld.
Mario Andretti op het toenmalige racecircuit van Heusden-Zolder
een fractie sneller dan de “635′ van Han Schuurman
In de afgelopen winterperiode is er door de nieuwe randvoorwaarden voor het Nationaal Kampioenschap een herindeling van Zuid in onze afdeling doorgevoerd. Vier concourscombinaties zijn samengevoegd tot twee. CC6 en CC7 zijn samengevoegd en dat is de nieuwe CC 6 Achterhoek geworden en CC 8 en 9 zijn samengevoegd tot de nieuwe CC 7 Ligra.
Op het programma voor de Achterhoek stond Kerkrade en voor Ligra was dat Heusden-Zolder. Maar al deze eerste vlucht werd de losplaats voor de Achterhoek gewijzigd in Heusden-Zolder. Om de zogeheten splijtleden niet al gelijk bij de eerste vlucht buiten spel te zetten werd tot een gezamenlijke lossing besloten.
Het zou ‘s-morgens wat nevelig zijn en ‘s-middags gaan regenen en dus werden de duiven niet al te vroeg gelost. Maar toch mooi op tijd om voor de buien thuis te zijn.
Om 9:45 uur kregen de 463 gevleugelde vrienden van onze club de vrijheid in Heusden-Zolder, tussen totaal bijna 3.400 duiven uit Zuid.
Het weer was inderdaad een paar uur goed en dus kwamen de duiven redelijk snel af. Het concours stond een half uur open en toen waren de 155 plaatsen verdeeld die punten voor de liefhebbers opleverden.
Winnaar werd Han Schuurman (foto boven) met een 3-jarige duivin. De ‘635’ meldde zich om 11:10 uur op het hok bij Han aan de Julianastraat. Ze was een ‘keivroege’, want uiteindelijk bleek de ‘635’ de snelste van het hele concours van de nieuwe CC Achterhoek te zijn. Ze liet 3395 concurrenten achter zich. Een hele knappe prestatie van Han en de ‘635’.
Het duurde 5 minuten voordat de 2e duif in Aalten arriveerde en ook die klasseerde zich goed in de CC.
Die prijs ging naar Vincent de Harder (foto links), die niet alleen de tweede prijs voor zijn rekening nam, maar ook de derde. Deze twee duiven vielen tegelijk op de plank.
Daarna vielen er bij Vincent nog eens vier duiven tegelijk op de plank en die scoorden de zesde tot en met de negende plaats. Zes bij de eerste negen dus!
Bij de eerste tien wisten Knippenborg & Zn. (4e) en Herman Testerink (5e en 10e) zich nog te nestelen.
Zo gaat dat dus met “de eerste klap”.
Met 13 duiven uit Aalten bij de eerste 100 in de nieuwe CC Achterhoek staan we er weer gekleurd op. Maar hopen dat dit voor P.V. Aalten de voorbode voor een goed seizoen 2023 is.
——————————————————————————————————-