2024 P.V. Aalten

25-9-2024: Tonnie Knippenborg 2e succes op rij

Deden we vorige week bericht van een mooie overwinning van Tonnie Knippenborg met de snelste van 11.320 postduiven vanuit Quiévrain; deze week flikte de warme bakker het opnieuw.

Nu niet op een jongeduivenvlucht, maar op de zogenaamde natoer. Dat zijn enkele vluchten die als laatste in het vliegseizoen worden georganiseerd voor de jonge duiven die wat later zijn geboren en waarop ook oude duiven mee mogen. Eén van die “oude” duiven was de NL21-1677690 een duivin van Tonnie Knippenborg, die zaterdagavond werd ingekorfd om het zondag vanuit Tongeren (België) op te nemen tegen 5.168 duiven uit het zuidelijk deel van de afdeling Oost-Nederland.

De weersomstandigheden waren goed en met een matige zuidwesten wind werden de duiven om 8:30 uur in Tongeren losgelaten. Ze kwamen met een snelheid van boven de 100 km/uur naar huis!

Hemmie Knippenborg … warme bakker … warme man … warme postduivenliefhebber

Onze plaatselijke postduivenvereniging P.V. Aalten stond weer op het ereschavot van de wijde omtrek. Het was Tonnie Knippenborg die in zijn club de 1e en 2e prijs wist te verdienen met twee duiven waartussen maar 21 seconden verschil zat in de aankomst. De eerste duif van Tonnie was bovendien ook de eerste van 5.169 duiven. Een topprestatie.

Behalve 3 duiven van Tonnie Knippenborg, stonden er maar liefst 14 duiven bij de eerste 100 op de uitslag van Afdeling Oost-Nederland Zuid. We zien daar duiven vermeld staan van Tonnie Obrink (19e); Henri Doornink (21e); Theo Kämink (26e); Herman Testerink (29e); Jan ten Have (57e); Anton Kuiperij (76e) en Vincent de Harder (77e). Zulke uitslagen tegen meer dan vijfduizend duiven mogen uitzonderlijk worden genoemd.

P.V. Aalten liet zich dus weer duidelijk van haar goede kant zien. Er zitten daar in die club aan de Nijverheidsweg postduivenhouders die van wanten weten; ook al is het nog geen winter.

Tonnie zal het ons niet kwalijk nemen als we hierbij nog één keer een foto van zijn vader Hemmie publiceren. Tonnie komt vast nog vaker aan bod. De postduivenliefhebberij ging van de vader van Hemmie over op Hemmie en van Hemmie over op Tonnie. Een soort erfenis die via het hart gaat in plaats van de notaris.

————————————————————————–

17-8-2024: Knippenborg & Zn. 1e van 11.320 duiven

De successen voor P.V. Aalten stapelen zich maar op.
Afgelopen zaterdag werden er door 536 postduivenhouders in Oost-Nederland meer dan tienduizend jonge duiven ingekorfd voor de vlucht vanuit Quiévrain, gelegen in België nabij de grens met Frankrijk. Afstand tussen Quiévrain en Aalten: 265 kilometer.

Om 11:00 uur ging het licht op groen en werden de duiven losgelaten. Met een zwakke westen wind wisten de kopvliegers met een gemiddelde snelheid van bijna 80 km/uur de weg naar huis te vinden. De allersnelste van het concours bleek een duivinnetje van Knippenborg & Zn., dat vrijdagavond was ingekorfd op aangepikte eitjes. Blijkbaar was de aankomende gezinsuitbreiding voor haar dé motivatie om zo snel mogelijk naar haar hok terug te keren, ondanks dat haar doffer zich wel om het jonge kroost zou bekommeren.

Ze twijfelde bij thuiskomst geen seconde. Tonnie Knippenborg zag haar om 14:18 uur vanuit de lucht rechtstreeks op de plank van het hok landen. “Lucht op plat” zeggen ze wel.

Dit kampioensduifje werd als jonkie begin van het jaar voor een paar tientjes in België gekocht. Zo zie je maar; succes in de duivensport hoeft geen bergen geld te kosten. Dit duivinnetje met ringnummer NL24-6023078 had al 5 wedstrijden meegedaan en 4 keer een mooie prijs gevlogen. Nu dus de kers op de taart vanuit Quiévrain.

Tonnie gaf aan wel even te hebben staan janken op het hok. Na 40 jaar samen met zijn vader de duivensport te hebben beoefend, overleed vader Hemmie twee weken geleden. “Dat grijpt je bij zo’n mooie prestatie toch extra aan”. Van deze prachtige overwinning had Hemmie zeker ook dubbel en dwars genoten. Hij en zijn zoon hebben in het verleden al veel mooie uitslagen neergezet en zijn een begrip in de duivensport waar Aalten trots op mag zijn.
Zorgzame clubgenoot Frans Wiltink (rechts op de foto) steunt de ‘Knippenborgen’ al een poosje. In verband met de broze gezondheid van Hemmie hielp – en helpt hij nog steeds – bij de verzorging van de duiven. Volgens Tonnie heeft Frans dan ook een belangrijk aandeel in de overwinning.

Eerste van 11.320 duiven: het is een droom voor iedere postduivenhouder …..
Er zal nog wel een slümpken op genomen zijn.

————————————————————

10-8-2024: Theo Wiltink heeft de snelste van 3.313 postduiven

Het was voor Theo Wiltink, lid van P.V. Aalten en wonende aan de 1e Broekdijk, een bijzondere zaterdag. Vrijdagavond had hij 24 jonge duiven ingekorfd voor een vlucht vanuit Marche-en-Famenne in Frankrijk. Er lag voor de duiven een afstand van zo’n 210 kilometer te overbruggen om vanuit Marche terug te komen naar Aalten.
Het was mooi weer en dus konden de duiven al om 8:30 uur in Marche worden losgelaten. In totaal stormden daar 14.131 jonge duiven weg in noordelijke richting, afkomstig van 614 postduivenhouders uit Oost-Nederland.

Theo Wiltink: 3e van Marche in de Afdeling tegen 14.131 duiven

Dankzij digitale technologie kun je op internet het thuiskomen van postduiven zo goed als realtime volgen. Theo deed dat. Aan de hand van de aankomsttijden bij liefhebbers op kortere afstanden van Marche dacht hij dat het nog wel even zou duren voordat er bij hem een duif zou arriveren. Maar niets was minder waar. Hij werd om 10:38 uur verrast door een jonge duivin met ringnummer NL24-8214776.
Theo zag haar tot zijn verbazing uit de strak blauwe lucht met grote cirkels op het hok landen en ze bleek “een hele vroege”. Niet alleen eerste in de vereniging, maar ook eerste in de Concourscombinatie Achterhoek en in het zuidelijk deel van Oost-Nederland tegen 3.313 duiven.

In Oost-Nederland, waar genoemde 14.131 om de eer streden, werd “De 776” van Theo Wiltink derde. Een duizelingwekkend prestatie.

Leuk om te weten: Vorig jaar verdwaalde een jong duifje van Theo en kwam terecht bij zijn clubgenoot Herman Testerink aan de Lichtenvoordsestraatweg. Herman mocht dat duifje van Theo houden en in ruil daarvoor mocht hij dit voorjaar een jong duifje bij Herman halen. Uit zo’n 40 jonge duiven koos Theo “De 776”. Herman geniet dus mee van deze overwinning. Zo gaat dat in de duivensport.

Nog een weetje: Theo weet haast zeker dat het de liefde was die zijn jonge duivin zo hard naar huis deed vliegen. “De 776” kreeg afgelopen week verkering met een oudere doffer waar ze gek op is. Of het klopt of niet: een puike prestatie!

————————————————————————————————-

23-6-2024: Tonnie Obrink speelt 1e van Châlons

Châlons-en-Champagne
Tonnie Obrink: 1e van Châlons

De zomer heeft lang op zich laten wachten, maar het ziet er nu toch naar uit dat het begin er is.

Afgelopen zaterdag stond de midfondvlucht vanuit Châlons-en-Champagne geprogrammeerd, maar zaterdag was het weer in deze losplaats nog zo beroerd dat de lossing moest worden uitgesteld naar zondag.

….. Deny te Vruchte: 2e van Châlons (dat zit wel snor)

Zondag was het weer ten opzichte van de dag ervoor volledig tegengesteld. Prachtig weer met een kalme noordwesten wind. De duiven konden er vroeg uit. Om 7:30 uur konden ze vertrekken voor hun reis over 365 kilometer naar Aalten.

Bert Stronks: 3e van Châlons






Onze vereniging had 353 duiven in concours.
De snelste daarvan was van Tonnie Obrink.
Châlons was voor hem en dus de champagne ook.
Zijn jaarling duiven ‘de 020’ klasseerde zich als eerste.
Elf seconden eerder klokte Deny te Vruchte zijn 3e getekende ‘049’, maar door zijn kortere afstand tot Châlons moest hij de eer aan Tonnie laten en werd tweede.
Tonnie pakte ook de 6e plek en had zo dus 2 duiven bij de eerste 6!

Op de derde plek legt Bert Stronks beslag, die de laatste tijd voortdurend voorin te vinden is.
Bert is vooralsnog leider in het Hokkampioenschap Snelheid.

Bij de eerste tien staan verder: Knippenborg & Zn. (4e); Herman Testerink (5e en 10e); Theo Kämink (7e) en Vincent de Harder (8e en 9e).


Opvallend is de goede score van Casper Brethouwer op plek 11. Met 23/7 gaat het voor Casper de goede kant op.



Hieronder het overzicht van de prestaties in groter verband:

Châlons-en-ChampagneC.C. Achterhoek
2246 duiven
Afd.9 – Zuid
4097 duiven
Afdeling 9
11002 duiven
Tonnie Obrink1254154
Deny te Vruchte1457160
Bert Stronks1976200

———————————————————————-

15-6-2024: Han Schuurman 1e prijs in de C.C. Achterhoek

Plein in het centrum van Charleville-Mézières

Zaterdag stond voor onze duivensporters een lossing in Charleville (Noord Frankrijk) op het programma. Lossen in Mettet was niet mogelijk en daarom werd uitgeweken naar het wat verder gelegen Charleville, mede met het oog op de stevige zuidwesten wind.
De duiven hadden vanuit deze losplaats naar Aalten 275 kilometer voor de boeg.

Han Schuurman had voor deze vlucht 14 duiven ingekorfd. Tien daarvan wisten zich op de uitslag van P.V. Aalten te klasseren.

Han Schuurman: 1e in de C.C. Achterhoek tegen 2.315 duiven

De snelste duif, ‘de 650’ een vierjarige doffer, won niet alleen de 1e prijs in onze vereniging tegen 424 concurrenten, maar was ook de snelste in de Achterhoek.

….. Herman Testerink: 2e in de C.C. Achterhoek

In de Achterhoek spelen we met zo’n 150 duivencoaches uit 10 verenigingen. In het totaal hadden we 2.315 duiven bij elkaar gebracht voor de wedstrijd uit Charleville. ‘De 650’ van Han liet ze niet meer dan alleen zijn staart zien. Ook de 4e, 5e en 9e plek staan op naam van Han.

De duiven werden in Charleville om 10:00 uuur losgelaten en ‘de 650’ van Han Schuurman meldde zich om 12:20 uur terug op zijn hok aan de Julianastraat in Aalten. Hij maakte een gemiddelde snelheid van maar liefst 120 km/uur. Het record in Nederland staat overigens op naam van een duif uit Sibculo. Die vloog met harde wind achter 143 km/uur.

Han vliegt dit seizoen bijzonder goed. Behalve kopprijzen (ook de 15e en 16e prijs in de Achterhoek waren voor hem) weet hij hoge prijspercentages te scoren. Deze keer dus 10 van de 14.

In het felbegeerde Hokkampioenschap staat hij 78 puntjes achter op Bert Stronks, die eveneens geweldige prijspercentages neerzet. Beide mannen spelen met betrekkelijk kleine hokken heel hard.

Tweede werd Herman Testerink, die een paar seconden tekort kwam om de volle winst te pakken. Nu werd hij 2e in onze club en stijf achter Han ook tweede in de C.C.!
Op de clubuitslag zien we Herman ook op de achtste stek staan.

Theo Wiltink geeft zelf zijn gewonnen plek aan

Op de derde plek treffen we Theo Wiltink. “Kleine Theo” haalt de laatste tijd groots uit.
We zien hem regelmatig tussen de toppers staan. Hij is vast een bloedverwant van Piet Hein.
Tien van zijn 17 duiven komen in de uitslag terug. In de C.C. noteert Theo de 8e prijs.

Bij de snelste tien nestelden zich verder: Theo Kämink (6e); Tonnie Obrink (7e) en Knippenborg & Zn. (10e).


In groter verband kwam P.V. Aalten geweldig uit de verf, met de top 3 op het eerste blad van de afdelingsuitslag tegen bijna 12.000 duiven. Echte klasse mannen! Proficiat.
Hieronder het overzicht:

CharlevilleCC Achterhoek
2.315 duiven
Afd. 9 Zuid
4.004 duiven
Afdeling 9
11.957 duiven
Han Schuurman1432
Herman Testerink2534
Theo Wiltink81388

————————————————————————————

15-6-2024: Overtuigende winst van Vincent de Harder op Saulieu

François Pompon Museum in Saulieu

De eerste dagfondvlucht vond door slechte weersomstandigheden geen doorgang. Mogelijk wordt de atractievlucht vanuit Châteauroux (E32) als reservevlucht gebruikt.
Zo stond afgelopen zaterdag de eerste vlucht voor de dagfondspelers op program: Saulieu (540 km). Door de verwachte pittige zuidwesten wind lag de deelname 50% hoger dan vorig jaar. Enerzijds door het wegvallen van de eerste vlucht en anderzijds doordat het vorig jaar bijzonder warm was en de noordelijke wind zijn tol eiste.

Vincent de Harder met het gebaar dat past bij zijn overwinning

Het ging ook erg hard. De zuidwesten wind kreeg weliswaar pas later vat op het concours, maar de gemiddelde snelheden lagen boven de 100 km/uur en de Aaltense duiven hadden dus zo’n 6 uur en driekwartier nodig om hun hok te bereiken.

….. Gert & Janni Visser: 2e van Saulieu

Vincent de Harder zette een fantastische uitslag neer. Hij had 16 duiven mee, waarvan hij er 11 in de uitslag terug zag. Naast de eerste prijs scoorde hij maar liefst zes duiven bij de eerste zeven!!!

De reeks werd alleen onderbroken door een duivin van Gert & Janni Visser, die zich met de tweede prijs tussen de toppers van Vincent wrong. Plek 9 was evens voor de combinatie Visser.

Verder treffen we G. (Marja en Gerrit) Rave op de plaatsen 8 en 10.
Deny te Vruchte korfde op deze dagfondvlucht ook in en ziet zijn eerste duif in de uitslag op de 13e stek; Loedi Rave bezet plek 15 en Casper Breethouwer de 22e.




In de hogere segmenten staat het er met de top drie als volgt bij:

SaulieuC.C.
957 duiven
Zuid
2.054 duiven
Afd.
5.403 duiven
Vincent de Harder18 + 3148 + 71206 + 271
Gert&Janni Visser2256230

——————————————————————

15-6-2024: Winst voor Wim te Hennepe op St. Vincent

St. Vincent-de-Tyrosse in vogelvlucht

De lossing vanuit St. Vincent werd door weersomstandigheden uitgesteld van vrijdag naar zaterdag. Dus kwamen de duiven thuis op Vaderdag en dat is voor veel liefhebbers ongelukkig. Maar het was niet anders.

Wim te Hennepe
…. Janni Visser

Vrijdagmiddag om 14:00 uur gingen de ruim 10.000 duiven los en geholpen door een straffe wind werd een hele snelle vlucht verwacht.
Een deel van die verwachting kwam uit. Zaterdagmorgen vroeg vielen in onze afdeling al duiven. Om 4:00 uur de eerste en zuidelijker begon men al ‘s-nachts om 1:30 uur te draaien.
Dat deel van de verwachting kwam dus uit, maar het concours stond door de verder slechte weersomstandigheden toch behoorlijk lang open. In onze afdeling sloot het concours rond 12:00 uur. Sterk wisselende weertypen en de nodige buien maakten het onze marathonduiven behoorlijk lastig.

Dat weerhield ‘de 388’ van Wim te Hennepe er niet van om als eerste in Aalten zijn opwachting te maken. Wim klokte zijn 4-jarige doffer om 8:09 uur en maakte zo een knappe uitslag. In de C.C. Achterhoek werd de 5e plek genoteerd tegen 204 duiven.
Dat Wim kijk op het spul heeft is wel duidelijk. ‘De 388’ was zijn eerstgetekende.

Als tweede en derde staan Gert & Janni Visser op de clubuitslag. De 6e prijs viel hen ook ten deel.

Vierde en achtste werden G. (Marja en Gerrit) Rave, die zo 2 van hun 3 gezette duiven in de uitslag brachten. Daarna treffen we Loedi Rave op de 5e en 7e plaats. Hij ziet zelfs allebei zijn ingekorfde duiven terug op papier!

Joke Mengerink sluit af met de 9e en 10e plek en klasseert 2 van zijn 3 duiven.



Hoe het in groter verband ging staat hieronder:

St. VincentC.C.
204 d.
Zuid
416
Afd.
955
Sector
3016
Nat.
10319
Wim te Hennepe51527105492
Gert & Janni Visser22+3442+7287+168253+4441098+1853

———————————————————————

8-6-2024: Deny te Vruchte wint … “De Kraai’ verrast

Het gemeentehuis in Sourdun

We zouden naar Arcis, maar opnieuw moest er worden uitgeweken omdat daar door een ander evenement niet kon worden gelost. Geprobeerd werd nog in Nanteuil te lossen, maar ook daar kwam geen respons van. Uiteindelijk werd het Sourdun waar onze duiven wel gelost konden worden. Het zou een bijzondere vlucht worden. Let op!

Deny te Vruchte: 1e

Het weer was deze zaterdag prima en dat gaf de mogelijkheid om al om 7:15 uur de duiven in Sourdun te lossen. Voor Aalten een afstand van 440 kilometer en in het noorden van de afdeling reikte het aan bijna een dagfond afstand. Maar toch …

Gerben Kraaijenbrink: verrassend 2e !!!

De overwegend zuidelijke wind bracht onze duiven met snelheden in de buurt van 85 km/uur naar huis.

Dat Deny te Vruchte dan de eerste in onze vereniging pakt daar staat niemand versteld van. Hij ziet zijn ’21-049′ na zo’n 5 uur vliegen om 12:12 uur op de plank landen, als eerste van het concours.

Maar dan …. Op plek twee …. Geloof het of niet …. Je mag raden …. maar raad het nooit …. Gerben Kraaijenbrink draait de tweede van 436 duiven! Uniek toch voor een beginnend liefhebber en een geweldige opsteker om vooral door te gaan. Iedereen gunde Gerben dit succes dubbel en dwars. Zeker ook de winnaar Deny.

Herman Testerink haalde het brons op en pakte ook de 4e plek op de uitslag, met 27 van zijn 41 duiven op de uitslag. Deny had er overigens ook 16 van de 22 op papier!

Herman Testerink: 3e

Bij onze beste tien staan verder: Gert & Janni Visser (5e en 8e); Bert Sronks (6e en 10e) en Tonnie Obrink (7e en 9e).

Hieronder de prestaties op de hogere levels:

————————————————

SourdunC.C. Achterhoek
2623 duiven
Afd. 9 Zuid
5271 duiven
Afdeling 9
14.497 duiven
Deny te Vruchte1031222
Gerben Kraaijenbrink1133238
Herman Testerink 2765417

——————————————————————–

7-6-2024: Herman Rave pakt eerste marathonvlucht

Zonnig Ruffec

Ruffec was de eerste marathonvlucht op het programma 2024. Een vlucht over zo’n 800 kilometer voor onze duiven in en rondom Aalten.

Herman Rave: 1e en 48e Nationaal Sector 3 tegen 6880 duiven



De weersverwachtingen waren niet ongunstig. De duiven zouden met een kalme noordoosten wind vertrekken, maar vanaf ongeveer Parijs zou de wind draaien naar west en wat laten zelfs nog naar zuidwest.

Daarom werd er in Ruffec niet al te vroeg gelost, om nachtvliegers te voorkomen. Dat had resultaat. De eerste duiven in onze afdeling vielen rond half zeven ‘s-morgens. Cees Nijdeken in Rijssen was de gelukkige winnaar.

Marja Rave, samen met “Edje”: 2e van Ruffec
Joke Mengerink: 3e van Ruffec



Voor ons in het zuiden van de afdeling was het weertype niet echt gunstig. Dat verhinderde de ’20-066”van Herman Rave niet om zich vroeg in de ochtend aan de Kriegersdreef te melden en zo de eerste te spelen in onze club. Herman zag deze doffer om 7:04 uur op het hok verschijnen en klokte daarmee ook een vroege in groter verband. Maar daarover straks meer.



Vijf kwartier later was het G. (Marja en Edje) Rave die de tweede prijs binnen sleepte met de ’22-248′. Ook de vierde prijs viel deze combinatie ten deel.



Derde werd Joke Mengerink met de ’22-924′.

Het duurde toch nog tot kwart voor elf voordat de 10 prijzen waren verdeeld. Wim te Hennepe vinden we op de plekken 5 en 7; Gert & Janni Visser op 6, 8 en 10 en Herman Rave ziet zijn tweede geklokte op plaats 9.



Herman Rave zette een puike prestatie neer met zijn 2-jarige doffer. Hieronder kort samengevat de prestaties in groter verband.

RuffecC.C. Achterhoek
440 duiven
Afd. 9 Zuid
815 duiven
Afdeling 9
2550 duiven
Nat. Sector 3
6880 duiven
Herman Rave582354
Marja en Edje Rave1730148335
Joke Mengerink42744221012
-----------------------------------------------------

2-6-2024: Mooie winst voor Hemmie en Tonnie Knippenborg

Pleziervaart in Duffel

Vorige week schreven we nog dat iedere vlucht zijn winnaars kent. Dat was dus afgelopen weekend ook het geval. Zij het dat die na veel omzwervingen tot stand kwam.

Tonnie Knippenborg: winnaar samen met …
….. … vader Hemmie Knippenborg

Op het programma stond Charleville-de-Mézières, maar van het IWB en de Lossingscommissie kwam het advies om rechtstreeks naar Bierges te gaan, omdat de kans om zaterdag in Charleville te lossen nihil was. Zaterdag bleek het echter ook niet in Bierges te lukken en er werd uiteindelijk verkast naar Duffel. Daar lukte het zondag wel om de duiven los te laten. Om 11:15 uur kregen ze de ruimte en de vlucht verliep vlotjes. Maar onze gevleugelde vrienden hadden er wel opnieuw twee nachten mand op moeten wachten.

Han Schuurman: 2e van Duffel

Winnaars van Duffel werden de warme bakkers Hemmie en Tonnie Knippenborg, die om 13:19 uur hun jaarling duivin ‘709’ in het hok boven de oude bakkerrij zagen verschijnen. Zij bezorgde de combinatie de eerste prijs.
Op de tweede plek treffen we Han Schuurman, met de driejarige doffer ‘636’. Han draait geweldige prijspercentages, met ook nu weer 11 van de 14 duiven in de prijzen, waarmee hij bovenaan staat in het Hokkampioenschap Snelheid.

….. Theo Wiltink: lachende 3e van Duffel




Als derde noteren we Theo Wiltink, die het seizoen uitstekend heeft ingezet.
De ‘756’ bezorgde Theo de bronzen plak. Een jaarling doffer die al eerder mooie prijzen vloog dit jaar.
Plek 8 op de uitslag is eveneens voor Theo.


Bij de top tien zien we verder: Deny te Vruchte (4e); Vincent de Harder (5e, 9e én 10e!); Bert Stronks 6e) en Herman Testerink (7e).

In het grotere verband kwam onze vereniging heel goed te voorschijn. Met de noordwesten wind was dat te verwachten. Op het eerste blad van de afdeling (deelname 17.500 duiven) treffen we 14 clubgenoten!

.
.
.

Hieronder een overzicht van de scores in de C.C., Zuid en de Afdeling.

DuffelC.C. Achterheok
3.308 duiven
Afdeling 9 – Zuid
6.485 duiven
Afdeling 9
17.542 duiven
Knippenborg & Zn.255
Han Schuurman599
Theo Wiltink71111
Aaltense duiven op 1e blad281714

——————————————————————————————

25-5-2024: Winst voor Herman Testerink op Châlons

Châlons-en-Champagne

Afgelopen weekend stond vooral in het teken van onzekerheid over het weer en de lossingen van : Châlons-en-Champagne en Tienen.

“Niets is zo veranderlijk als het weer” wordt wel gezegd en dat was zeker van toepassing. Woensdag zag het er nog naar uit dat het in het weekend zondag beter zou zijn dan zaterdag, terwijl vrijdag het omgekeerde werd verwacht.

Al met al kon er zaterdag toch gelost worden, zij het vrij laat. De duiven in Châlons werden om 12:45 uur in vrijheid gesteld. De oefenvlcuht vanuit Tienen werd naar zondag verplaatst en zou later verzet worden naar Luyksgestel.

….. Herman Testerink winnaar van Châlons

Châlons werd een lastige vlucht. Het vertrek van de duiven was goed, maar onderweg stond ze nog wel het een en ander te wachten op hun tocht over hemelsbreed 370 kilometer. Buien en hier en daar onweer maakten het onze kampioenen moeilijk.

Maar zoals altijd kent iedere vlucht zijn winnaars.
In dit geval was het Herman Testerink die de snelste duif zag terugkomen. Klokslag vijf uur in de middag (om precies te zijn op de vijfde klokslag) constateerde Herman zijn ‘874’. Een éénjarige doffer die zijn 466 Aaltense concurrenten achter zich liet en ook heel goed scoort in groter verband.

Vincent de Harder: 2e, 3e én 4e !

Herman draaide 24 van zijn 43 duiven in de uitslag.

Genau vijf minuten later klokte Vincent de Harder in 19 seconden de tweede, derde en vierde duif van het concours! Een klasse prestatie.

Bij het eerste tiental staan verder: Tonnie Obrink (5e); Frans Wiltink (6e); Deny te Vruchte (7e en 8e); Gert & Janni Visser (9e) en ‘good old’ Wim Aalbers (10e). Een mooie opsteker voor Wim, die de helft van zijn duiven prijs zag vliegen. Top.
Ook Frans verdient een pluim, want met maar acht duiven mee de 6e prijs vliegen is knap werk.

Op de hogere niveaus blinkt het van de Aaltense duiven. Onze drie toppers klasseerden zich als volgt:

Châlons=en-ChampagneCC Achterhoek
2911 duiven
Afd. 9 – Zuid
5260 duiven
Afdeling 9
15063 duiven
Herman Testerink4882
Vincent de Harder18 20 2136 38 39300 320 326

Met op de eerste bladen van de uitslagen van Zuid en de Afdeling respectievelijk 15 en 13 Aaltense duiven!
—————————————————————————

11-5-2024: Vincent de Harder zegeviert van lastige Dizy

Dizy-le-Gros in vogelvlucht
Vincent de Harder 1e en 3e van Dizy

Met oost in de wind zijn er onder ons die de jonge duiven thuis houden. Voor oude duiven moet het altijd wel te doen zijn, maar afgelopen zaterdag viel dat toch weer tegen. Met een noordoosten wind kracht 2 hadden de duiven die in Dizy-le-Gros gelost werden het flink lastig. Het concours stond een uur open en dat is vrij ongebruikelijk voor een vlucht over iets meer dan 300 kilometer. Gelukkig kwamen de deuiven in de loop van de middag goed na en blijven de hokken gevuld.

Eerste werd van deze pittige vlucht Vincent de Harder, die door wat later te melden regelmatig voor het ‘duveltje uit het doosje’ zorgt. Ook deze vlucht maakte Vincent een mooie uitslag. Na winst op de eerste twee vitessevluchten won hij nu ook deze eerste midfondvlucht.

….. Theo Wiltink: zilver op Dizy-le-Gros

De duiven werden om 8:15 uur in Dizy gelost en om 12:45 uur viel ‘de 22-178’ bij Vincent op de plank. Haar snelheid lag net iets onder de 70 km/uur en dat toont aan dat het een lastige vlucht was.

Dat bleek overigens ook uit het verdere verloop. Er zat veel ruimte tussen de constateringen van onze gevleugelde vrienden.

Tussen de eerste en tweede duif zat niet veel ruimte. Theo Wiltink klokte een minuutje later zijn jarige ‘800’. Ook op de tiende plaats vinden we een duif van Theo.

Op de derde plek vinden we dan weer een duif van Vincent, die er drie bij de eerste acht wist te klasseren.

Onder de eerste tien zien we verder: Herman Testerink (de winnaar van vorige week nu op 4, 5, 7 en 9 !!!) en Han Schuurman (op plek 6).

Voor onze club zat de noordoosten wind niet echt gunstig, maar onze toppers wisten zich in groter verband toch heel behoorlijk te plaatsen tegen flinke massa’s duiven.

Dizy-le-Gros 11-5-2024C.C. Achterhoek
4.291
Afd.9 – Zuid
8.293
Afdeling 9
23.938
Vincent de Harder15 en 4545 en 115162 en 427
Theo Wiltink1852179

————————————————–

4-5-2023: Herman Testerink pakt 3e vitessevlucht

Een blik op de buitenrand van Marche vanaf een zogenaamde “harde wandelroute”

Waar alle duivencoaches het meest naar kijken is het weer op de dag van lossing. Dat zag er voor afgelopen zaterdag niet geweldig uit. Dikke kans op regen en zelfs onweer later in de middag.

Herman Testerink wint lastige vlucht an Marche

Toch vond de Lossingscommissie een gaatje. Om 8:15 uur werden de duiven in Marche-en-Famenne gelost. Aanvankelijk leek dat goed te verlopen, maar na een minuut of tien zagen de convoyeurs de geloste duiven opnieuw boven de losplaats. Daar circelden ze nog even, om vervolgens de juiste koers te kiezen. Waarschijnlijk verklaart dat de ruimte die er zit tussen de eerste zes duiven en de rest van onze club. Er is nog navraag bij de Lossingscommissie en het IWB gedaan over een mogelijke oorzaak, maar die kon niet worden aangegeven.

Winnaar van deze derde vitessevlucht over zo’n 210 kilometer werd Herman Testerink, Zijn driejarige duiven, ‘de 356’, vond het waarschijnlijk niet de moeite waard om de losplaats voor een tweede maal te bekijken en stoof zonder omkijken door naar haar hok aan de Lichtenvoordsestraatweg.
Ook op plek 8 staat een duivin van Herman. Het zijn de enige twee duivinnen bij de eerste tien.

Tonnie Knippenborg



….. Hemmie Knippenborg

Tweede werden Knippenborg & Zn., die tot 18:00 uur in spanning bleven over het al of niet winnen van de vlucht. Maar Herman bleek een minuutje eerder te zitten. Desalniettemin een mooie prestatie. Zeker als we in aanmerking nemen dat ook plaats 4 aan hun zegekar werd gebonden.

….. Grootmeester Bert Stronk

Op de derde plaats treffen we Bert Stronks. Bert zette een puike uitslag neer, met niet minder dan drie duiven bij de eerste negen. Nadoen!
Hij draaide ook nog eens 15 van zijn 23 duiven in de prijzen.
Bert voert mede daardoor nu trots het Hokkampioenschap aan; ook wel Grootmeesterschap genoemd. Hij heeft drie vluchten op rij mooie series neergezet. Dat is wel een biljartterm, maar zijn duiven gaan niet over drie banden, maar kiezen de kortste weg.

Bij het eerste tiental zien we verder vermeld: Gerrie Heinen (5e); Deny te Vruchte (6e) en Theo Wiltink (10e).

Verder valt het mooie prijspercentage van Han Schuurman op: 18/14.

Binnen de C.C. Achterhoek treffen we onze top drie nog op het eerste blad. In groter verband daarboven speelde Aalten met de zuiden wind geen toonaangevende rol, maar wat niet is ……

Klassering van
Marche-en-Famenne
C.C. Achterhoek
4.302 duiven
Afdeling 9 – Zuid
8.459 duiven
Afdeling 9
24.807 duiven
Herman Testerink622651551
Knippenborg & Zn.863602178
Bert Stronks984032469

————————————————————————

Vincent de Harder heeft de wind mee 

Onder totaal andere omstandigheden vond afgelopen zaterdag de tweede vitessevlucht plaats. Kwam de wind vorige week uit het noordwesten, nu blies die uit zuidoost. Maar over de wind straks meer.

Tongeren (België)

De weersverwachtingen waren niet bijster goed, maar tussen twee slechte weerfronten door wisten de convoyeurs onze duiven tegen 11 uur toch te lossen. Ondanks de wisselende weersomstandigheden kwamen de duiven prima af. Een veer op de hoed van de Lossingscommissie misstaat ze dan ook niet.

Vincent de Harder

Maar nog even terugkomend op de wind, die zoals bekend de duiven brengt.

Zoals al aangegeven waaide de wind uit een volkomen andere hoek dan vorige week. Dat scheen de duiven van Vincent de Harder niet te deren. Het gaat Vincent de eerste twee vluchten namelijk gewoon ‘voor de wind’.

….. Bert Stronks

De duiven werden om 10:55 uur gelost in Tongeren en kwamen met een snelheid van ruim 90 km per uur naar huis. Dat betekende dat de afstand van 145 km werd overbrugd in anderhalf uur, want om 12:28 uur tikte ‘de 665’ van Vincent de antenne aan. Behalve de eerste prijs ‘wind’ Vincent ook de vijfde en ziet hij 22 van zijn ingekorfde duiven op de uitslag terug

Hemmie Knippenborg

Bert Stronks greep de tweede prijs met ‘de 990’; een jaarling doffer die hem ongetwijfeld nog veel plezier gaat brengen.

Als derden finishten Knippenborg en Zn., die 3 duiven bij de eerste 8 scoren. Een mooi tröpke.

..Tonnie Knippenborg

Bij de eerste tien treffen we verder: Han Schuurman (4e); Tonnie Obrink (6e) en Gerrie Heinen (9e en 10e).
Opvallend is nog dat Frans Wiltink 6 van zijn 8 duiven op tijd klokte en zich daarmee tussen de koplopers van het hokkampioenschap nestelt.



Gerben Kraaijenbrink staat voor het eerst op het eerste blad van de uitslag. Zijn ‘947’ was vlotter thuis dan hij met afslaan op de club. Een goed bedoelde reddingspoging van de altijd behulpzame Bert Stronks liep door miscommunicatie verkeerd, maar alle begin is moeilijk. Gerben staat nu wel in het krijt bij Bert.

In groter verband werden er met deze zuidoosten wind uiteraard geen potten gebroken.
Dat zag er als volgt uit:

C.C. Achterhoek
met 4.263 duiven
Afdeling 9 – Zuid
met 8.364 duiven
Afdeling 9
met 25.303 duiven
Vincent de Harder33111722
Bert Stronks501831065
Knippenborg & Zn.652291327

———————————————————

Vincent de harder opent seizoen met klinkende overwinning

Het eeuwenoude haventje van Heusden-Zolder

Voor je het weet is de winter weer voorbij en staan we aan het begin van een nieuw seizoen.
De eerste vitessevlucht vond plaats vanuit Heusden-Zolder, op zo’n 135 km afstand van Aalten.
In tegenstelling tot het weekend hiervoor waren de weersvoorspellingen niet geweldig. Koud, noordwesten wind en veel kans op regen. Het was dan ook de vraag of de duiven op zaterdag gelost konden worden. Uiteindelijk lukte dat om 12:00 uur en hadden we toch een mooi vluchtje tussen de bewolking en motregen door.

Vincent de Harder (l) en Theo Kämink zagen de duiven goed thuiskomen van Heusden-Zolder

Zo’n eerste vlucht is het altijd weer spannend hoe de duiven afkomen, maar de vlucht met 545 duiven uit Aalten e.o. verliep vlotjes en na de lossing om 12 uur vielen de snelste duiven rond 13:40 uur.

Het was Vincent de Harder die de twee snelste duiven van het Aaltense concours zag arriveren aan de Haartsestraat met een tussenpose van slechts 20 seconden. “De 105” was zijn eerste duif. Een 2-jarige duivin. “De 111” was zijn tweede. Eveneens een 2-jarige, maar in dit geval een doffer.
Vincent ziet vier van zijn duiven bij de eerste 10 terug.

Theo Kämink klokte de derde duif van het Aaltense concours. De 3-jarige ‘762’.
Theo pakte ze geweldig en mag zich voorlopig de koploper van de kampioenstanden noemen. Met 13 van de 14 duiven in de prijzen mag dat ook best! Wel wat lullig overigens voor z’n 14e (‘de 471’), die door 13 hokgenoten werd uitgelachen.

Bij de eerste 10 treffen we verder Deny te Vruchte (4 en 9); Gerrie Heinen (5e); G. Rave (6e) en Herman Testerink (7e).

Met de noordwesten wind spreekt het voor zich dat de duiven in onze regio goed vielen. Op de uitslag van Afdeling 9 – Zuid prijken Vincent en Thoe met hun drie toppers op de 6e, 11e en 24e plaats tegen niet minder dan 6.924 duiven!!!
In de CC Achterhoek was dat zelfs goed voor de 5e, 8e en 11e prijs van 4.075 duiven. Op het eerste blad van Zuid staan 15 Aaltense duiven en op de CC-uitslag treffen we 20 duiven aan van onze club, met Willem Stoelhorst op precies de 100e plek.

Dat is dit seizoen dus een veel belovende start voor P.V. Aalten. Wordt vervolgd …. hopen we.

Reacties zijn gesloten.