Nieuws

10-2-2024: Marcel van Melis koninklijk onderscheiden

Zaterdag werd Marcel van Melis verrast door de burgemeester van Oost Gelre, Annette Bronsvoort. Dat gebeurde in het bijzijn van zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen, familieleden, clubleden en andere belangstellenden. Zij speldde Marcel een koninklijke onderscheiding op voor zijn inzet voor de duivensport in het algemeen en voor de postduivenvereniging “De Blauwe Doffer” in het bijzonder. Marcel werd benoemd tot Lid van de Orde van Oranje Nassau voor zijn vrijwilligers werk op lokaal niveau, maar ook op het nationale en internationale vlak als concoursleider van het Nationaal Inkorfcentrum.

Een onderscheiding die Marcel dik verdient. Hij zet zich in navolging van zijn vader al van jongst af aan in voor de duivensport, zowel bestuurlijk als uitvoerend.
De festiviteit vond plaats in het clubgebouw van “De Blauwe Doffer”.
Om Marcel daar naartoe te lokken vond ‘s-middags tevens de huldiging van de kampioenen plaats en de onderscheiding van twee jubilarissen.
Marcel had dit niet verwacht en kon het nauwelijks geloven. Op de foto zien we, behalve de burgemeester, zijn trotse vrouw Monique en één van Marcels kleinkinderen.
Laten we hopen dat we nog vele jaren van Marcel en zijn niet te stoppen inzet voor de duivensport mogen genieten.
Voorlopig zal Marcel ongetwijfeld zelf genieten van wat hem overkomen is. En terecht!!!

—————————————————————————————-

4-11-2023: Kampioenenhuldiging klein maar fijn

Zaterdagmiddag rond 16:30 uur kwamen de leden van P.V. Aalten bij elkaar in het clubgebouw. Een clubgebouw dat er spik en span uitzag. Een week eerder hadden een aantal leden de handen uit de mouwen gestoken en het clubgebouw piekfijn in orde gemaakt. De vloeren gedweild, de ramen gewassen, gestofzuigd en ook buiten was de boel opgeschoond door onder andere het onkruid te wieden. Hulde aan deze schoonmaakploeg!

Het clubgebouw van P.V. Aalten ademt altijd wel gezelligheid, maar deze avond deed het dat in het bijzonder. Er ontbraken helaas nogal wat mensen door allerlei omstandigheden, maar de ‘harde kern’ was aanwezig en die weet er altijd wel een fijne warme sfeer aan te geven.
Bovendien had de Evenementencommissie flink uitgepakt. Dat begon met de bekende ontvangst met koffie en cake. Daarna werd overgeschakeld op fris, al of niet met een vleugje alcohol.
Op het programma stonden de huldiging van de kampioenen, een loterij en een warm/koud buffet.

Alle kampioenen werden verrast met een mooi diploma dat keurig was ingelijst. Vincent de Harder had daar zijn best op gedaan en niet zonder een uitstekend resultaat. Mooie diploma’s met daarop het logo van de club en een vermelding van de gewonnen prijzen. Ze vielen duidelijk in de smaak bij de winnaars.
De winnaars zijn overigens op deze site te vinden onder “Kampioenschappen”.

Daar zijn ook de vijf clubkampioenen te vinden die opgeteld op de vitesse-, de midfond-, de jongeduiven- en de natourvluchten in 2023 de meeste punten verzamelden met hun gevleugelde vrienden. Maar behalve daar willen we ze ook hier nog even in het zonnetje zetten.

Van links naar rechts zijn dat Tonnie en Hemmie Knippenborg (5e); Deny te Vruchte (1e); Han Schuurman (4e) en Vincent de Harder (3e). Op de foto ontbreekt helaas Gerrie Heinen die 2e werd.

Aanmoedigingsprijzen waren er voor Willem Stoelhorst (herintreder) en het nieuwe lid Gerben Kraaijenbrink, die zich beiden op enkele uitslagen wisten te klasseren in het afgelopen seizoen.

….. Gebben Kraaijenbrink

Marja Rave en Janni Visser werden door Vincent in de bloemen gezet voor hun verdiensten in het afgelopen seizoen. Gert Visser werd verrast met een diploma “Website beheerder van het jaar 2023: Allemaal mooie blijken van waardering, die op hun beurt weer werden gewaardeerd.

Nadat alle kampioenen onder luid applaus hun onderscheidingen hadden gekregen met een prachtige bos blommen van Flowers by Laura, was het tijd voor het buffet. Er kon worden gekozen uit warme en koude happen en uiteraard ook uit een mix daarvan. Dat het buffet letterlijk en figuurlijk in de smaak viel bleek uit het aantal malen dat er werd opgestaan om nog eens op te scheppen. Er bleef uiteindelijk maar weinig over, maar het bleek ruim voldoende en voortreffelijk van kwaliteit.

Marja en “Edje” Rave


Toen iedereen was verzadigd en verkwikt was het tijd voor de loterij. Er werden ruimhartig loten gekocht. Vooral omdat een aantal feestvierders het had gemunt op een mooie bos paling uit Aalsmeer die één van de prijzen vormde. Uiteindelijk ging Marja Rave daarmee vandoor. Zij en “Edje” hebben vast een fijne culinaire zondag beleefd.

Daarna bleef het nog lang rumoerig en gezellig.

Dat allemaal dankzij de inspanningen van de Evenementencommissie (Vincent de Harder, Deny te Vruchte, Bert Stronks en Tonnie Obrink) die een dikke pluim verdient. Van begin tot het eind was het meer dan oké en gezelligheid kende ook aan de Nijverheidsweg geen tijd.

—————————————–

13-10-2023: RABO-bank schenkt 100 euro

In het kader van “Rabo Clubsupport” mocht onze vereniging 100 euro ontvangen.
“Iedereen verdient een club”, aldus de Rabo-bank. “Het is als een 2e huis. Een plek waar je elkaar ontmoet, elkaar sterker maakt en helemaal jezelf kunt zijn. Kortom: verenigingen zijn onmisbaar. Daarom helpen wij hen graag met kennis, netwerk en geld om hun ambities te realiseren.”
Daar mocht ook P.V. Aalten van profiteren.

Bestuurslid Theo Kämink neemt namens P.V. Aalten de cheque van € 100,- in ontvangst

De Rabo-bank is trots dat ze ook afgelopen jaar weer vele sport- en cultuurclubs heeft ondersteund. En dat mag ze zeker zijn.
Voor onze club nam Theo Kämink (rechts) de cheque in ontvangst, terwijl Anton Kuiperij het plaatje schoot.
Ondanks dat het “vrijdag de dertiende” was, zat onze club helemaal goed, met dank aan de Rabo-bank.

23-4-2023: Karin Stronks maakt zich sterk voor de duivensport

Met een brief aan het Team Erfgoedzorg, die in kopie naar het NPO-bestuur, bestuur Afdeling 9 en de media werd verstuurd, brengt Karin Stronks het probleem van de beschermde status van de roofvogel versus dat van de status Immaterieel Cultureel Erfgoed van de postduivensport op een perfecte manier onder de aandacht. Hieronder de brief.


Aan Team Erfgoedzorg,
Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed,
Nederland.

Betreft: Borgen/beschermen Duivensport


Geachte dames en heren,

Deze brief schrijf ik namens duivenmelkers die hun geliefde Duivensport beoefenen. De Duivensport is sinds december 2017 erkend als Immaterieel Erfgoed. Door de erkenning Immaterieel Erfgoed wordt er actief gewerkt aan de toekomstbestendigheid van de duivensport.
Doorgeven van generatie op generatie en van persoon op persoon.
Immaterieel Erfgoed is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. En hier ligt een groot probleem.

De duivensport staat onder druk. De laatste jaren zijn veel liefhebbers gestopt vanwege de enorme overlast door roofvogels. Met name de slechtvalk is een geduchte vijand van de postduiven. Tijdens
vluchten rond het huis ofwel duivenhok vallen met grote regelmaat postduiven ten prooi aan deze predator. Er zijn duivenmelkers die dagelijks duiven verliezen aan de slechtvalk of andere roofvogels.
Het is een hele nare ervaring voor duivenmelkers die dagelijks met verliezen te maken hebben. Als in hun buurt slechtvalken, haviken of andere roofvogels nestelen, vaak in nestkasten die speciaal voor
deze roofvogels zijn opgehangen, is het beoefenen van de duivensport een ware crime. Komen duiven nog terug op het hok? Veel duiven leggen het af tegen de slechtvalk of andere predatoren.

Duivenmelkers worden soms zo wanhopig dat zij met pijn in het hart met de mooie sport stoppen. Ze vinden het geen doen. Hoe kan de duivensport, als Immaterieel Erfgoed, in deze schrijnende situatie een beroep doen op steun, hulp? Veel roofvogels hebben een beschermde status. Maar dat heeft de duivensport als Immaterieel Erfgoed toch ook? Is er geen verplichting om het Immaterieel Erfgoed
te borgen, te beschermen? Toekomstbestendig te maken en te houden?

Ik wijs u op een citaat van Unesco: “De UNESCO Conventie inzake Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is een internationaal cultureel verdrag dat in 2012 door Nederland is ondertekend. De doelstelling van het verdrag is de bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed, het waarborgen van onderling respect voor dit erfgoed, het verhogen van het bewustzijn voor het belang van immaterieel erfgoed en op internationaal niveau onderlinge samenwerking en bijstand.”

Hoe kan, in het licht van dit citaat, de duivensport als Immaterieel Erfgoed, worden beschermd tegen de roofvogels? Roofvogels die het de beoefenaars van de duivensport wel heel erg lastig en soms zelfs
onmogelijk maken?
Hoe kan dit schrijnende probleem worden opgelost?

Heel graag ontvang ik van u een reactie.

Vriendelijke groet,
Namens duivenmelkers die ik goed ken,
Karin Stronks, Aalten.

—————————————————————————————————-

1-4-2023: Gloednieuwe containerloods in gebruik genomen

Vandaag, zaterdag 1 april 2023, is de containerloods feestelijk in gebruik genomen.
De bouw van de loods bij Steghuis Transport Twente (STT Internationaal) in Denekamp heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. De vergunningverlening liet lang op zich wachten, maar vandaag was het dan zover.

Steghuis had het afdelingsbestuur, de Commissies Vervoer en Lossing en een aantal chauffeurs uitgenodigd om dit bij te wonen. Na de koffie met gebak werd een korte rondleiding door de nieuwe aanbouw gegeven, waarvan een deel nu door de afdeling in gebruik is genomen voor het plaatsen van alle containers. De ruimte is af te sluiten met grote roldeuren en voorzien van water, perslucht en ventilatie om de containers optimaal in conditie te houden. Directeur Frank Steghuis is zeer betrokken bij de duivensport. Naast het leiden van zijn bedrijf met 150 personeelsleden en 100 vrachtwagentrucks besteedt hij veel tijd aan het in orde houden van onze containers. In de werkplaats zijn alle wagens weer nagelopen op het goed functioneren van onder andere de ventilatie. De Apk-keuringen zijn probleemloos verlopen. Alleen de bedrading voor de pas aangeschafte meetapparatuur voor het klimaat in de containers verzorgt Steghuis nog en dan staat de zaak weer gesteld voor het nieuwe seizoen. Het is onvoorstelbaar hoe een man als Frank Steghuis zijn ziel en zaligheid legt in goed vervoer voor de duivensport en volop meedenkt over vernieuwingen en verbeteringen.


Na de bezichtiging trakteerde Steghuis nog op een buffet met hutspot, dat keurig werd verzorgd door ‘t Wubbenhof in Denenkamp.
Iedereen was vol lof over het nieuwe onderkomen voor onze containers en over de manier waarop de middag was ingericht.

We kunnen los.

———————————————

In memoriam
Jan Willem Rijks 26 augustus 1935 – 3 februari 2023

Jan Willem Rijks; zo kenden wij hem niet! Voor ons was hij Wim Rieks; Rijks uitgesproken in het onvervalst Achterhoeks – plat , Rieks dus, gewoon Wim Rieks.
Wim was de laatste der Mohikanen : de laatste nog in leven zijnde oprichter van P.V. de Reisduif.
Wim stond aan de oorsprong van de Reisduif die in 1949 werd opgericht door Wim samen met o.a. Herman Onnink; de grondleggers van deze vereniging.
Ook heeft Wim heeft heel wat jaren in het bestuur gezeten , o.a. als penningmeester.
Wim kon de fusie tussen de Reisduif en de Luchtpost aanvankelijk maar moeilijk accepteren, toch
stapte hij over zijn schaduw heen en werd hij steunend lid van de nieuwe vereniging P.V. Aalten , al met
al is hij meer dan 60 jaar lid geweest.
Wim is geboren op 26 augustus 1935 , hij groeide op in een groot gezin, ze woonden aan de
Bredevoortsestraat, dicht bij het zwembad het Walfort .
In zijn jeugdjaren had Wim al postduiven en postduiven heeft hij z’n hele leven gehad tot enkele jaren
geleden, toen moest hij stoppen vanwege z’n afnemende gezondheid .
In 1961 trouwde Wim met Dini. Samen hadden ze vier kinderen.
In zijn werkzame leven was Wim vrachtwagenchauffeur, een beroep dat maar matig te combineren
was met de duivensport, maar soms kruipt het bloed waar het eigenlijk niet gaan kan!
Wim en Dini waren 25 mei 2021 60 jaar getrouwd Ze kregen toen zelfs nog de burgemeester over de
vloer en een foto in Aalten Vooruit!
Na een periode van afnemende gezondheid heeft Wim afscheid moeten nemen van zijn familie en is
hij op 3 februari rustig ingeslapen.
Meer dan 60 jaar getrouwd, meer dan 60 jaar duiven …
Wim was een betrokken man, stond nooit vooraan en had nooit het hoogste woord.
Z’n droge humor en betrokkenheid zullen we ons blijven herinneren.
Als je maar lang genoeg gewoon blijft word je vanzelf bijzonder.
Wim ; bijzonder gewoon!
We wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen sterkte bij het dragen van dit verlies.

Bestuur en leden van P.V. A alten

—————————————————————–

12-6-2022: Kwaad met kwaad bestrijden

Van Frans Heezen hoorde ik een verhaal dat me erg verbaasde.
Bij Frans Breukers, een liefhebber in Beckum, krijgen de roofvogels weinig kans om zijn postduiven het leven zuur te maken.
Frans woont buitenaf op een boerderij en dan zou je zeggen dat je in het buitengebied veel last van roofvogels hebt.
Niets is echter minder waar.
Hoe Frans Breukers dit oplost?
Dat doet hij op een heel bijzondere manier. hij heeft de torenvalk ingeschakeld.

De torenvalk bidt altijd netjes voor zijn eten …..


Voor zover mij bekend was jaagt de torenvalk ook op duiven, maar bij Frans Breukers in Beckum ligt dat blijkbaar anders. Daar jaagt de torenvalk alleen op kleine prooien, zoals muizen. Grotere prooien, zoals onze postduif voor veel roofvogels is, laat hij links liggen.

Een nog veel plezieriger eigenschap van de torenvalk daar is dat hij andere soorten roofvogels uit zijn jachtgebied verjaagd. Zo beschermen de torenvalken bij Frans de duiven.
Bij hem lopen de torenvalken soms zelfs tussen zijn postduiven in het gras. De duiven zijn volkomen gewend geraakt aan de torenvalken.

….. de muis is blijkbaar atheïst

In een van de schuren heeft Frans een raampje weggehaald om de torenvalken zo een extra broedgelegenheid te bieden. Daar draagt de ene partner soms een muis aan voor de andere. Soms gaat de overdracht mis en valt de muis omlaag. Nog voordat de muis de grond raakt is hij alweer onderschept door de valk.

Wie weet is dit de oplossing voor ons roofvogelprobleem; ervoor zorgen dat de torenvalk volop gelegenheid heeft te nestelen in de buurt van onze hokken.

Johan Nibbelink van Het Spoor der Kampioenen gaat binnenkort op bezoek bij Frans Breukers. We horen of lezen dus ongetwijfeld meer over dit bijzondere geval.

———————————————————————————————

6-6-2022: Willem Stoelhorst komt prima uit de verf

Onze nieuwe secretaris, Willem Stoelhorst, kan niet alleen met de pen goed overweg, maar weet ook de schilderskwast te hanteren. We spreken dan niet over kwaliteiten die in de buurt van Rembrandt komen, maar over de andere vorm van schilderen. Dat Willem die kunst beheerst mag ook wel. Hij is voormalig eigenaar van een schildersbedrijf.

Willem Stoelkorst: klus geklaard

Door een ernstig bedrijfsongeval heeft hij het bedrijf over gedaan aan zijn zonen en werkt hij hard aan zijn revalidatie. Stukje bij beetje gaat het steeds beter en hij kan zich nu met behulp van een kruk weer behoorlijk redden. En dat terwijl het er aanvankelijk naar uitzag dat hij niet meer zou kunnen lopen.

Willem vond dat het tijd werd dat het clubhuis een verfje kreeg en begon enkele weken geleden met krabben, schuren, plamuren, gronden en de ramen werden van nieuw stopverf voorzien waar dat nodig was. Gelukkig kon hij overal bij zonder trapje, ladder of steiger.

Iedere dag die daar geschikt voor was stak Willem zich in zijn schildersoutfit en koerste in zijn zwarte bolide richting Nijverheidsweg 7.

Wat de meeste anderen het leukste werk vinden, namelijk het aflakken, dat vindt Willem het minst aantrekkelijke gedeelte van het schilderwerk. Maar ook dat heeft hij in zijn eentje geklaard.

Het resultaat mag er zijn. Het clubgebouw van P.V. Aalten staat super strak in de verf en oogt weer zo goed als nieuw.

Willem bedankt! Grote klasse!

———————————————————————————–

5-6-2022: Jongen wennen aan de reismand en drinken leren

Onze voormalige secretaris, Vincent de Harder, maakt een periode door waarin hij buitengewoon goed presteert met de duiven. Hoge bomen vangen veel wind en dus stonden er een paar dagen geleden zelfs dopingcontroleurs bij hem aan de deur.

Hard vliegen gaat niet vanzelf. Het begint met goede duiven.
Dat legt de basis, maar vervolgens is het aan de liefhebber om die goede duiven successen te laten boeken.
Daar is Vincent een voorbeeld in. Hij is zeer gedreven en continue bezig met het op een hoger plan brengen van de prestaties van zijn duivenstam.

Een voorbeeld is hoe hij de jongen leert wennen aan de reismand en het drinken daarin. Hij zet de jongen een dag en een nacht in een reismand in het clubgebouw.
Het VIDEO-FLIMPJE (klik hier) dat Vincent maakte laat zien wat het resultaat is

——————————————————————————

14-8-2021: Geslaagde BBQ en kampioenenhuldiging P.V. Aalten

Eindelijk kon met de versoepeling van de corona-maatregelen de verlate kampioenenhuldiging 2021 plaatsvinden, die werd gecombineerd met een feestelijk barbecue.

Deny te Vruchte heeft als trekker van de Evenementencommissie de organisatie ervan opgepakt. Dat heeft geleid tot een sfeervolle en smakelijke avond.

Er was volop te happen; van worstjes tot kalkoen en van spareribs tot karbonaadjes. Het kon ‘letterlijk’ niet op.


Jan Wiggers was zich er niet helemaal meer van bewust dat hij lid was van genoemde commissie, maar zijn vriendin Koko ter Haar gelukkig wel. Die had heerlijke salades gemaakt met ingrediënten voornamelijk uit eigen tuin. Die salades waren zo voortreffelijk dat ze snel verslonden waren.

René Fiering en Deny te Vruchte wierpen zich op als grillmeesters en dat ging ze perfect af.


Voorzitter Gert Visser verdeelde onder het eten de gewonnen Delftsblauwe prijzen 2020 aan de winnaars van de verschillende categorieën vorig jaar.

De kampioenen 2020 in het zonnetje

De Kampioenen Snelheid werden zowel letterlijk als figuurlijk in het zonnetje gezet. Op de footo van links naar rechts zijn dat Tonnie Obrink (2e), Deny te Vruchte (1e), Gerrie Heinen (4e) en Hemmie Knippenborg (3e).
Bij Knippenborg en Zn. hoort de zoon nog, vandaar hier nog een fotootje van Tonnie (links).
En verder ontbreekt op de foto nog de 5e kampioen Vincent de Harder. Ook daar nog een aparte foto van (rechts).


De dames Marja Rave (concourspenningmeester/rechts) en Janni Visser (prijzen en koppelvluchten/links) ontvingen uit handen van Jan ten Have nog een prachtig boeket bloemen voor hun inzet.

Het werd een gezellige en daardoor lange avond, waarvoor we de Evenementen commissie, te weten Hemmie Knippenborg, Jan ten Have, Jan Wiggers en Deny te Vruchte, hartelijk danken.
Top mannen!

Alle foto’s vind je als je onder “Foto’s en filmpjes”.

————————————————————

17-4-2021:
Kees van Rijs wint 1e prijs in de Achterhoek tegen 2.298 duiven

De kop is eraf … En dan bedoelen we in dit geval van het vliegseizoen. Met de vlucht vanuit Tienen (BE) werd het vliegseizoen geopend. Voor onze duiven een wedstrijd over 165 kilometer.
Het weer was prima. Misschien nog wat fris, maar dankzij het zonnetje was het thuiskomen voor de duiven geen enkel probleem. Een noorden wind zorgde er wel voor dat de snelheid van de winnende duiven niet veel hoger lag dan 75 km/uur. Maar dat is toch altijd leuker dan zo’n ‘waaivlucht’.

In Tienen werd met lossen gewacht tot na tienen zodat het wat warmer zou zijn, want ‘s-morgens was het nog behoorlijk koud. Maar net een paar graden boven het vriespunt.
De duiven hadden om 10:30 uur een goed vertrek dankzij een mooie blauwe lucht, gelardeerd met wat witte wolken. Een weerbeeld dat wij duivenhouders graag zien. Het is de beste garantie voor een goede vlucht. De duiven konden zich onder deze prima omstandigheden snel oriënteren en ook de 612 renpaarden van het luchtruim uit Aalten hadden de koers naar de Achterhoek gauw te pakken.

….. Kees van Rijs eerste in de Achterhoek

Deze eerste vlucht van het jaar kent uiteraard een winnaar. Dankzij de moderne communicatiemiddelen weten we tegenwoordig al snel waar de vroege duiven zitten. Dat dachten we te weten toen we naar het lokaal gingen om de klokken uit te lezen, maar de winnaar van Tienen bleek een verrassing. Aan ‘good old’ Kees van Rijs zijn de moderne media niet besteed en eigenlijk heeft dat ook wel iets. Hij bleek de snelste duif te hebben geconstateerd: zijn 5-jarige duivin NL16-1158195. En niet alleen de snelste in Aalten, maar ook de snelste in de Concourscombinatie Achterhoek tegen bijna 2.300 duiven! En dat alles met maar 8 duiven mee, waarvan er 3 op de uitslag prijken. Een heel mooi resultaat en een hele mooie overwinning.
Hoe Kees dat doet? Er gaan geruchten dat hij veel met zijn duiven praat. Dat hij ze bij het schoonmaken van de broedbakken beleefd vraagt hun pootjes op te tillen. Of het waar is … alleen Kees kan dat bevestigen. We zullen eens navraag doen.

2-4-2021: In Memoriam Herman Vreeman


Herman Vreeman 12-01-1944 ⴕ 25-03-2021

Op 25 maart jl. moesten wij afscheid nemen van mijn vader en duivensportvriend Herman Vreeman.

Herman Vreeman met de winnende duif van Ruffec


In 1970 begon hij een eigen aannemersbedrijf met Gert ter Haar: Ter Haar & Vreeman.
Al gauw maakte het bedrijf naam en faam waar en stroomden de opdrachten binnen. Er moesten metselaars komen. Vader was lid van schietvereniging HaMiWo (Haart- Miste-Woold) die hun thuisbasis hadden bij Café Bollen in Miste (het huidige Vivaldi). Onder de leden bevonden zich twee ferme boerenjongens die er niet bang uitzagen: Theo Kämink en Bertie te Winkel. Vader verleidde hen om voor hem te komen metselen.

Dat heeft hij geweten. Hele dagen ging het op de bouw maar over één ding: doeven. Vader raakte besmet met dit virus en ging zaterdags kijken hoe de duiven kwamen bij Theo Kämink, die zijn duiven hield bij Willy Hüning aan de Stationsweg in Bredevoort. Al gauw hielp Theo hem een hok timmeren; hielp hem aan ‘goeie’ en kon het feest beginnen.
Vader was ‘begeistert’. Zoals enthousiasme een goed fundament onder succes is bleef ‘erfolg’ dan ook niet lang uit. Ik heb heel vaak moeten fietsen om te vragen hoe laat Wim Rijks en Jan Vaags zaten. Het was een tijd waarin Herman Testerink afdeling Twente NBvZ domineerde. Elferink konden we vanuit ons hok zien. Die had vaak een vroege duif waarna vrouw Elferink met een bezem in de lucht zwaaide om de duiven naar binnen te drijven waarmee veel tijd verloren ging.

De beste duiven kwamen van Erik Kuenen. De ‘43’ was een Bosua duif en werd de stamduif van het hok. Tonnie Obrink heeft nog altijd nazaten in zijn hok. De ‘93’ van Toon is er een kleinkind van en streed de laatste jaren om de hoogste eer met de ‘93’ van Sjaak Lubbers. Vermaard was ook de ‘65’ die nog voor een leuk bedrag werd opgekocht op zijn oude dag.

Het grootste succes was toch wel het winnen van Nationaal Orleans. Met een aanvlieger notabene. Deze klepper die al soeverein op het duifkampioenschap afstevende had al zoveel gewonnen dat vader hem eigenlijk niet meer durfde spelen. Op aandringen van mij (ik zal een jaar of 10 geweest zijn) stak hij hem met wat poulegeld op de staart aarzelend in de mand. Het gevolg: De eerste ‘van de hele muziek,’ in Nederland.

Later ging vader samenspelen met Wim ter Horst. Die had veel meer geduld om op duiven te wachten. Wat ik me herinner is een overnachtduif die vader via Jan Elburg kreeg. Ruffec stond op het programma en deze jaarling ging mee. We hadden net een elektronisch constateersysteem en hadden s ’avonds bruiloft dus geen ‘letter’s’ bij het kot. Rond een uur of 11 was deze schimmel binnengelopen. Het was de enige en eerst geklasseerde duif die s ‘avonds er in slaagde thuis te geraken. De neutralisatie-tijd verwees de duif een eind terug wat ik nog altijd de meest omstreden sportonvriendelijke regel in de duivensport vind, maar dit terzijde.

Mijn vader was met Kees van Rijs een van de initiatiefnemers voor een gezamenlijk clubgebouw voor de twee verengingen. Ook met de bouw nam hij een groot aandeel in het metselwerk en stak er vele uren vrije tijd in.
Vele termijnen bestuurswerk heeft hij er op zitten. Onder andere als secretaris van afdeling Twente en als secretaris en voorzitter van de Reisduif.
Wij verliezen in hem een markant en gedreven duivenmelker en een verenigingsman pur sang.

Jan Willem Vreeman.

25-3-2021: We kunnen gaan vliegen

Vanavond is er digitaal overleg gevoerd tussen het NPO-bestuur en de Afdelingsbesturen.

De NPO kon melden dat vliegen vanuit België en Frankrijk vanaf 1 april mogelijk is. Dat houdt in dat het vastgestelde vliegprogramma 2021 gewoon kan worden gevolgd. Op 3 april vindt de eerste africhtingsvlucht van de afdeling plaats en op 10 april de eerste wedvlucht.
De uitslagen en kampioenschappen worden Nationaal, voor onze Afdeling, Zuid en de C.C. ‘s zoals vastgesteld berekend.

Het inkorven moet gebeuren volgens het Protocol 1.1 en dat wil zeggen dat er weer op schema ingekorfd gaat worden. Het dragen van een mondkapje wordt dringend geadviseerd en er mogen niet meer dan 5 personen in het inkorflokaal aanwezig zijn. De kantine blijft gesloten en de 1,5 meter regel blijft uiteraard van kracht.
Met het Protocol 1.1. kunnen we veilig inkorven en afslaan.

Het opschuiven van de avondklok geeft een uur speling voor het inkorven op vrijdagavond. Dat levert voor de meeste afdelingen geen problemen op. Er zal eerder gestart moeten worden op de meeste ophaalritten om er voor te zorgen dat de liefhebbers voor 22:00 uur thuis zijn.
Voor de overlaadploegen wordt een werkgeversverklaring aangevraagd.

Komen er wijzigingen (versoepeling of verzwaring) van de overheidsmaatregelen, dan zal de situatie opnieuw worden bekeken.

Al met al goede berichten als het gaat om onze sportbeleving.
Jammer dat de regels nog een forse inperking van onze sociale contacten inhouden. Maar het is nog even niet anders. Als over enkele maanden iedereen geënt is zal dat ook wel weer mogelijk worden.
De gezelligheid voor en na de vluchten wordt gemist. Maar nog even volhouden en laten we goed op elkaar en onszelf letten. De gemeente Aalten is op het ogenblik lijstaanvoerder in Gelderland als het gaat om het aantal corona-besmettingen. Enkele van onze leden ondervinden dat aan den lijve. Die wensen we veel sterkte en een snel herstel toe.

14-3-2021: Fonkelnieuwe club …. fonkelnieuwe toiletten
en we gaan weer vliegen!

De Evenementencommissie van onze club heeft ondanks de corona-perikelen niet stilgezeten.
De commissie was de staat waarin het heren- en damestoilet verkeerden ‘schijtzat’.
Nadat kortgeleden het recht van opstal voor het clubgebouw werd overgedragen aan onze nieuwe vereniging P.V. Aalten, werd daarom het plan opgevat om de toiletten opnieuw te betegelen. Zowel de wanden als de vloeren. Ook werden er nieuwe accessoires geplaatst in de vorm van een wandcloset en urinoirbak.

Zoals je kunt zien mag dit een luxe verbetering van onze accommodatie worden genoemd. Het ziet er oogverblindend netjes uit. Nu proberen het zo te houden.

Het nieuwe vliegseizoen komt binnen handbereik en het begint vast bij velen alweer te kriebelen. Iedereen is inmiddels met de kweek begonnen en menigeen heeft al jongen rondvliegen.
Misschien daarom wel goed om wat nadere informatie te geven, want het coronavirus waart nog rond en de avondklok houdt ons tussen 21:00 en 04:30 uur nog thuis; in ieder geval tot 1 april a.s.

Er is door de EU nieuwe wetgeving opgesteld voor dierenvervoer. Een van de regels is dat dieren 3 weken in quarantaine moeten voor ze de grens over mogen en dat er dan bij vervoer een gezondheidsverklaring van een dierenarts moet kunnen worden getoond.
Dergelijke regels vormen voor de duivensport uiteraard de doodsteek en daarom zijn de landelijke besturen van de omliggende landen in het geweer gekomen tegen deze nieuwe regels. Met succes, want voor postduiven is inmiddels een uitzondering gemaakt. Bovendien is de wetgeving 6 maanden opgeschoven.
Een probleem dat ergens in juli 2021 nog kan ontstaan is een regel voor de maximum temperatuur waarbij dieren mogen worden vervoerd. Men is in afwachting van de exacte tekst van dat voorschrift.

De avondklok vormt ook nog een belemmering. We mogen niet na 21:00 uur op straat komen, dus inkorven en vooral het laden van de duiven in de wagen is dan problematisch.
Op 23 maart a.s. horen we van het kabinet of de avondklok ook na maart nog van kracht blijft. Laten we hopen dat dit niet het geval is.
In het geval dat wel zo is zijn er nog wel opties. De duiven worden vervoerd door een professionele vervoerder: Steghuis Transport Twente. Dat bedrijf beschikt over de nodige volmachten om het vervoer te verzorgen. Het laden van de duiven is dus de bottleneck. Alternatieven zijn dan bijvoorbeeld zaterdag inkorven en zondag lossen. Dat is voor de zaterdagvliegers natuurlijk geen oplossing. Andere alternatieven zijn vrijdagnamiddag inkorven en uiterlijk tot 20:00 uur laden of zaterdagochtend vroeg inkorven en dezelfde dag lossen. Dat kan, want de eerste vluchten gaan over korte afstanden.

Dan is er nog het corona-verschijnsel op zich.
De Werkgroep Covid-19 van de NPO is vorige maand weer bijeen geweest. Er is een nieuwe versie van het coronaprotocol opgesteld en verder werden de volgende conclusies getrokken:

 • De werkgroep gaat er van uit dat zodra volwassenen buiten kunnen sporten in kleine groepen, de duivensport ook weer los kan. We kunnen dan nog niet in de lokalen, maar wel van daaruit de nodige werkzaamheden verrichten. Dat gaat dan onder een eventueel iets aangepast protocol 1 (met mondkapje, dan versie 1.1) zoals dat vorig jaar is gehanteerd.
 • De horeca is nog gesloten.
 • Er lijkt een reële kans dat we per 1 april kunnen starten
 • Een tweede inkorfploeg wordt toegelaten, na toestemming van eigen afdeling en mits er voldoende afstand kan worden gehouden en er dus de ruimte voor is. Er zijn dan maximaal 4 à 5 personen in het gebouw.
 • Vóór de start van het seizoen worden alle lokalen gecontroleerd, precies zoals vorig jaar. Het controle formulier wordt afgevinkt en ondertekend.

Inmiddels is het toegestaan dat volwassenen in kleine groepen weer buiten mogen sporten. Dat houdt in dat ook wij weer met onze duiven aan de slag kunnen.
In België mogen er vanaf 23 maart a.s. weer vluchten worden georganiseerd. Dat maakt waarschijnlijk dat er voor Belgische losplaatsen lossingsvergunningen kunnen worden afgegeven. Dat is vooral voor onze meest zuidelijke afdelingen van belang.

Al met al gloort er licht aan het eind van de tunnel.
Het vaccinatieprogramma is op gang. Het moet toch halverwege dit jaar weer enigszins normaal kunnen worden, zodat we weer gezellig kunnen ‘melken’ bij het inkorven en afslaan.
Voor de prijsuitreiking 2020 heeft de Evenementencommissie het idee om, zodra dat kan, komende zomer een BBQ te organiseren en die te combineren met de kampioenenhuldiging. Waar zouden we zijn zonder hen …….

Allemaal veel plezier en succes komend vliegseizoen!

9-9-2020: Afscheid van ere-voorzitter Wim Saalmink

Gisteren namen we in een kleine kring afscheid van onze ere-voorzitter Wim Saalmink.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Wim-Saalmink.jpg
….. Wim Saalmink op een geliefde plek

Wim dankte zijn ere-voorzitterschap aan hetgeen hij voor de P.V. De Luchtpost heeft betekend.
Niet alleen was hij vele jaren voorzitter van de vereniging, hij was ook de spil waarom de club in veel opzichten draaide.

Ook aan de Concourscombinatie Achterhoek heeft Wim Saalmink zijn steentje bijgedragen. Daar was hij eveneens vele jaren voorzitter van.

Wim had een technische opleiding en achtergrond en was buitengewoon nieuwsgierig als het om nieuwe ontwikkelingen ging.
De komst van de elektronische constateer systemen schrok veel mensen af, maar Wim was daar buitengewoon door geboeid.
Dankzij zijn interesse en knowhow verliep de invoering van het elektronisch constateren bij De Luchtpost zonder al te veel problemen.
Na de invoering ging natuurlijk niet alles op rolletjes. Er rezen uiteraard allerlei problemen. Wim loste die op; heel rustig en met veel plezier leek het wel. Zeker voor technische problemen vond Wim altijd wel een oplossing.

Als ‘duivenman’ wist hij samen met Anton Kuiperij uitstekende prestaties neer te zetten gedurende een lange reeks van jaren.
De Combinatie Kuiperij & Saalmink boekte in de duivensport tal van aansprekende resultaten.

Rond 2009 verslechterde Wims gezondheid. Er werd de ziekte van Parkinson bij hem geconstateerd.
Wim realiseerde zich dat dat onomkeerbaar was, maar bleef aan het roer van De Luchtpost zolang hij kon. Zijn hart lag bij zijn vereniging en dat was het laatste dat hij los wilde laten.
Bij het inkorven van de duiven en het afslaan van de klokken was hij altijd aanwezig om onder meer de uitslagen en standen te maken.
Ondanks de achteruitgang van zijn gezondheid klaagde hij daar nooit over.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Wim-Saalmink-erevoorzitter.jpg

In 2013 kon hij niet anders meer dan het stokje overdragen.
Op 18 december van dat jaar werd hij zeer terecht door zijn clubgenoten onder luid applaus uitgeroepen tot ere-voorzitter.
Klik hier voor de foto-reportage.

Door de slopende ziekte moest Wim uiteindelijk opgenomen worden in Den Ooiman in Doetinchem.
Ook daar probeerde hij het zo lang mogelijk vol te houden. Onder meer door zijn conditie op peil te houden met wandelingen in gezelschap van zijn dochter Katja.

Kortgeleden brak Wim door een val zijn heup en werd geopereerd. Een operatie die hij niet meer te boven kwam. Hij overleed op 3 september j.l.

Wim was voor de duivensport van onschatbare waarde.

We wensen zijn kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden veel sterkte bij dit verlies.

.

5-9-2020: Jaarlijke BBQ in teken fusie P.V. Aalten

Het waren geen geweldige omstandigheden dit jaar. De Corona-regels en het weer zaten niet mee. Maar toch hielden we dit jaar weer een barbecue voor de leden met aanhang.

Aan de organisatie lag het zeker niet. Deny te Vruchte, de grote animator achter de BBQ, had er alles aan gedaan om de avond tot een succes te maken. En dat werd het ook.

Deny had voortreffelijk vlees ingekocht in Duitsland. Samen met kruidenboter op stokbrood, een prima home-made knoflooksaus en prachtig opgemaakte goed smakende zalm- en huzarensalades werden we rijkelijk voorzien.


De BBQ stond in het teken van het samengaan van De Reisduif met De Luchtpost. Een fusie die in 2019 werd uitgeprobeerd door samen in te korven, één gezamenlijke uitslag te maken en kampioenschappen te houden. Dat beviel vorig jaar zo goed dat niemand meer tegen een fusie opzag. Integendeel; het samengaan werd met enthousiasme ontvangen en de vereniging werden samengevoegd onder de naam P.V. Aalten. Hoe kon het ook anders.
Dit jaar bleken tijdens het vliegseizoen de eerste successen van P.V. Aalten in de regio en daarbuiten meer dan goed te zijn. Er werden meerdere malen eerste en kopprijzen weggekaapt in de C.C. Achterhoek, Zuid en zelfs in de Afdeling Oost-Nederland en Sector 3.

Op de natoervlucht vanuit Burdinne had Jan Wiggers de eerste in de verenging en de C.C.

Tijdens de BBQ werd duidelijk dat Jan ook de eerste prijs in Zuid had gewonnen tegen 6.815 duiven en tevens de snelste van de hele afdeling had tegen 19.825 duiven! Dat werd uiteraard met applaus voor Jan begroet.

Alles bij elkaar was er ook nog een aardige opkomst, die er een gezellig gebeuren van maakte. Niemand kwam iets tekort. Integendeel; het vuur onder de BBQ zal nog wel een paar keer worden opgepord na het afslaan ….

.

26-7-2020: Tygo Nijland op eerste blad in Afdeling 9 Zuid tegen 4.632 duiven


De dertienjarige Dinxperlose duivenliefhebber Tygo Nijland is een beginnende liefhebber.
Een jongeman die gek is van dieren en van postduiven in het bijzonder.
Hij probeert overal aan ‘goeie’ te komen en doet er alles voor om ze goed te verzorgen.
Kweken vindt hij prachtig. Zelfs nu liggen er nog de nodige jongen in de schalen.

Tygo Nijland: topprestaties van Heusden-Zolder

Tygo heeft een eenvoudig grotendeels zelf gebouwd vlieghokje in de tuin van zijn opa.
Alles bij elkaar heeft hij niet meer dan 20 of 25 duiven. Zijn kwekers erbij opgeteld.

Deze zondag was de eerste jongeduivenvlucht uit Heusden-Zolder. Voor Tygo is dat een vlucht over zo’n 120 kilometer. Hij had 7 duiven voor deze wedstrijd ingekorfd en natuurlijk is het dan spannend hoe dat gaat verlopen. Maar hij werd voor zijn geduld beloond.
Niet alleen voor zijn geduld. Ook voor zijn omgang met zijn duiven. Hij heeft zijn duiven heel tam en laat ze vaak stoeien met zijn vingers. Hij en zijn duiven zijn zo te zeggen één.

Van zijn 7 duiven kwam de ‘432’ voorop. En hoe …..
De duiven werden om 8:30 uur in Heusden-Zolder gelost. Tygo zag precies 5 kwartier later zijn kopvlieger op de klep terug.
Na het afslaan van de klokken in zijn club “De Grensbode” bleek zijn ‘432’ de tweede prijs gevlogen te hebben tegen 173 concurrenten.
Zijn tweede duif, de ‘227’ zit in het midden van de uitslag op plek 21.

In de Concourscombinatie Achterhoek vloog Tygo’s ‘432’ de 6e prijs tegen 1.230 duiven.
Klap op de vuurpijl is zijn prestatie in Afdeling 9 Zuid, waar zijn duif de 68e prijs vliegt tegen niet minder dan 4.632 duiven.

Een droomstart voor Tygo van het jongeduivenprogramma. Gefeliciteerd en volhouden jongen!

09-06-2020: In memoriam Jos de Beukelaer

Het is nauwelijks te bevatten, maar onze club verloor in zeer korte tijd twee sympathieke marathonspelers.
Helaas bereikte ons vrijdagavond j.l. het bericht dat Jos de Beukelaer om 19:15 uur overleed.

Jos was een zeer geliefd lid van “De Luchtpost” – Aalten en jarenlang de penningmeester van deze vereniging. Hij was een man die een verbindende rol in de vereniging had. Hij heeft nog kunnen bijgedragen aan de totstandkoming van de fusie tussen “De Luchtpost” en “De Reisduif” en de succesvolle start van “P.V. Aalten” kunnen meemaken. Maar helaas kwam daarna te snel het einde.
Jos vocht vooral de laatste anderhalf jaar tegen een ongeneeslijke ziekte. Toch kwam zijn overlijden onverwacht snel. Donderdagavond stonden zijn clubgenoten verslagen bij het verenigingsgebouw na het horen van het vreselijke nieuws.

Jos de Beukelaer met zijn 1e Nationaal St. Vincent 1999, het “St. Vincentje”

Jos was behalve een aimabel mens, een man die als duivenliefhebber én als kapper mooie prestaties wist neer te zetten en prachtige prijzen won in beide ‘takken van sport’.
Voor wat de duivensport betreft was Jos een marathonspeler bij uitstek en hij schitterde op zowel de NPO- als de ZLU-vluchten. Jos won onder meer de 1e Nationaal St. Vincent en een 1e NPO Ruffec.

We hoorden na zijn overlijden uit de regio en van over de grens niets dan lovende woorden over Jos en dat schetst hoe gewaardeerd hij werd door zijn collega-duivenhouders. Hij was gul met adviezen en duiven en reikte waar nodig de helpende hand. Waar Jos ook kwam, hij droeg altijd de duivensport die hem zo na aan het hart lag op een waardige manier naar buiten.

Wij wensen zijn vrouw Erna, de kinderen, kleinkinderen en familie van Jos heel veel sterkte bij het dragen van dit immense verlies.

Als je meer over Jos wilt weten klik dan hier.

05-06-2020: In memoriam Bert te Winkel

Enkele dagen geleden ontviel ons onverwacht Bert te Winkel (hier links vooraan op de foto); door zijn clubgenoten meestal Bertie genoemd.
Dat leidde tot een schok onder al degenen die hem kennen. Het was bekend dat Bertie met zijn gezondheid tobde, maar een zo abrupt afscheid had niemand verwacht. Een hersenbloeding leidde tot een situatie waardoor hij in coma raakte. Een coma waaruit terugkeren niet meer mogelijk bleek.

Bertie was een op-en-top verenigingsmens. Hij stond altijd voor iedereen klaar. Als er ergens problemen waren, met de computer of een constateerstysteem, dan was het Bertie die direct de helpende hand bood en in de meeste gevallen ook de oplossing aandroeg.
Je kon hem een stille kracht noemen. Hij was niet iemand die op de voorgrond trad. Rustig pakte hij de dingen in de club op. Vaak met een minzaam glimlachje rond de mond, waar regelmatig een klein sigaartje in stak. Voor Postduivenverenging “De Reisduif” was hij van onschatbare waarde. Maar ook na de fusie met “De Luchtpost” droeg hij zijn steentje bij.

Bertie was iemand die ook vóór de fusie in beide verenigingen te vinden was. Zo hielp hij -misschien wel zonder dat hij het in de gaten had- mee aan het slaan van de brug tussen de twee clubs, die nu samengevoegd P.V. Aalten vormen.

Zijn hart lag bij het marathonspel en daar boekte hij tot voor kort nog hele mooie successen. Hij hield van de lange vluchten en enkele van zijn beste vrienden waren dan ook marathonspelers waar hij veel mee optrok, zoals met Wim te Hennepe.

We zullen Bertie ontzettend gaan missen en wensen zijn vrouw Nannie, de kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte bij het verwerken van dit enorme verlies.

02-06-2020: Nieuw NPO-bestuur geïnstalleerd

Gisterenavond vond de door de corona-crisis uitgestelde voorjaarsvergadering van de Ledenraad NPO plaats.
Doordat de voorzitter, Maurice van der Kruk, na een aangenomen motie van wantrouwen en een voorstel tot ontslag eindelijk zijn aftreden aankondigde en er 6 nieuwe kandidaten voor het bestuur waren gesteld, was de agenda door het zittende NPO-bestuur beperkt tot een miniem aantal punten. Zelfs het verslag van de vorige vergadering en een rondvraag waren niet geagendeerd.
Wel geagendeerd waren het financiële jaarverslag 2019 en de bestuursverkiezing, zoals dat statutair verplicht is in de jaarvergadering.

Het financieel jaarverslag gaf aan dat het vorig jaar is afgesloten met een positief saldo van ongeveer 10.000 euro.
Anderzijds liep de liquiditeit van de NPO de afgelopen twee jaar met ongeveer een half miljoen euro terug door investeringen in voornamelijk automatiseringsprojecten. De opbrengst van de verkoop van het kantoor in Veenendaal is hierin meegenomen. Een liquiditeitsprognose ontbrak nog steeds, ondanks herhaaldelijke verzoeken hierom. De beloofde meerjarenbegroting en de begroting voor een eventueel in Nederland te houden Olympiade ontbraken eveneens.
De Nationale Manifestatie 2019 was een financieel debacle. Daar moest 65.000 euro op worden toegelegd in plaats van de begrote 7.000 euro.

De bestuursverkiezing was een snel gelopen zaak.
Onze voormalige voorzitter van Afdeling 9 Oost-Nederland, Ben Geerink uit Langeveen, is gekozen als voorzitter. Jaap van Doormaal uit Noordhorn (v.m. lid WOWD) is benoemd tot secretaris en Hans van Dijk (v.m. voorzitter van Afdeling Oost-Brabant) tot penningmeester.
Als bestuurslid werden benoemd Gerard van de Aast uit Laren Gld.(voorzitter WHZB/TBOTB), Ton Geitenbeek uit Heelsum(v.m. voorzitter en penningmeester NPO) en Leen de Rijke uit Oudemolen.

Ben Geerink (l) ontving in 2018 de wél verdiende gouden speld bij zijn afscheid als voorzitter van Afdeling 9

Er rust een zware taak op het nieuwe bestuur. Veel beschadigde relaties vragen om herstel. Onder meer met gefrustreerde vrijwilligers uit alle lagen van onze organisatie, met standhouders, met het Spoor der Kampioenen, met het merendeel van de afdeling- en sectiebestuurders, met de Z.L.U. enzovoort.

Het verbeteren van het democratisch gehalte van onze organisatie is eveneens een pittige taak. Waar afdelingen tussen de 1.500 en 2.000 leden nodig hebben om 2 stemmen in de Ledenraad uit te mogen brengen, kunnen 3 secties en 3 platformen dat elk ook, terwijl die nauwelijks in de gelegenheid werden gesteld ruggespraak met hun doelgroep te houden. Eén van die platformen, het Platform Transport, beschikt niet eens over een achterban. Die wordt gevormd door een door het NPO-bestuur voorgedragen bestuur en uit iedere afdeling 1 of 2 vervoersdeskundigen. Het democratische peil van onze duivensportbond is dus tot ver onder nul gedaald. Laten we hopen dat daar verbetering in komt, gestoeld op de Vereniningswet.

Natuurlijk moet er ruimte blijven voor een betere inspraak en invloed van kleinere groeperingen in onze sport, zoals bijvoorbeeld de marathonspelers en de jeugd. Een Sportcommissie die zwaarwegende adviezen en voorstellen kan doen is wellicht een optie. Een dergelijke commissie zou ook voorstellen voor bijvoorbeeld het nationaal vliegschema kunnen doen. Een nationaal vliegschema verwezenlijken zoals dat de laatste jaren gebeurde is een aanfluiting.

Laten we hopen dat onze organisatie in rustiger vaarwater komt, waar respect voor elkaars opvattingen leeft, waar het beleid met elkaar wordt ontwikkeld en regelmatig geëvalueerd.
De kersverse NPO-voorzitter Ben Geerink gaf aan dat hij die weg wil volgen en het beleid op 3 hoekstenen opgebouwd wil zien:

1. de bestuurlijke agenda opgesteld 15 februari j.l. door bijna alle afdelingen, secties en platformen;
2. de enquête van het Spoor der Kampioenen;
3. wat er aan goeds over is van GPS 2021.

Er bleek het volste vertrouwen in de nieuwe bestuursploeg die nu aan het roer van onze bond staat en dat is een goed begin. We wensen ze veel succes!

16-05-2020: Eerste trainingsvluchtje een feit

Vrijdag was het voor het eerst weer mogelijk om onze duiven in te korven voor een africhting. Daarvoor werden door de Werkgroep Covid-19 protocollen opgesteld om dat corona-proof te doen.
Toen bekend werd dat inkorven onder de daarin staande strenge voorwaarden kon, hebben alle verenigingen in onze Afdeling Oost-Nederland zich tot het uiterste ingespannen om hun lokalen en de wijze van inkorven zo te organiseren dat het aan de voorschriften voldeed. Afgelopen maandag meldden zich niet minder dan 85% van de verenigingen gereed voor inspectie. Woensdag werden de controles afgerond en donderdag lagen de lossingsvergunningen er.
Alles leek op rolletjes te gaan, maar even leek de gemeente Enschede nog roet in het eten te gooien. Een Boa (bijzondere opsporingsambtenaar) bezocht daar een clublokaal van een van onze zusterverenigingen. Daar was men chipringen aan het koppelen. Na een gesprek met de daar aanwezigen vertrok de Boa met de protocollen onder de arm.

Enschede

Op basis van die protocollen en het “Veiligheidsbesluit voor buitensporten door jongeren tot 18 jaar” werd inkorven door de gemeente Enschede in eerste instantie niet toegestaan.
Er werd vrijdagmorgen een toelichting nagezonden van de Werkgroep Covid-19. In die toelichting werd aangegeven dat onze sport valt onder het “Veiligheidsbesluit voor buitensporten door volwassenen”. Daarnaast werd in de toelichting nog eens verduidelijkt hoe onze sport werkt, hoe ingekorfd zou gaan worden en waarom er dan (het toegestane) maximum van drie personen in het clublokaal aanwezig moet zijn.
Het werd een spannende vrijdag, maar rond 13:00 uur kwam er toch groen licht uit Enschede. Het protocol met toelichting heeft de toets weerstaan, dus petje af voor de Werkgroep Covid-19. Er zijn nu twee plekken in Nederland waar de overheden akkoord zijn: de Veiligheidsregio Groningen en de gemeente Enschede binnen de Veiligheidsregio Twente. Het kan niet anders of dit opent de deuren in de rest van Nederland voor de duivensport.

Het noorden van onze afdeling ging naar Kalkar en wij, als onderdeel van het zuiden, naar Venlo.
Het was goed duivenweer. De vroegste duiven kwamen in flinke groepen af, maar daarna ging het bij sommige hokken toch met horten en stoten. Niet zo gek als we zien dat we veel later beginnen en terugblikken op een seizoen 2019 dat vooral met de jonge duiven slecht verliep.
Al met al echter een training die nuttig en leerzaam was voor de duiven en nu kunnen we het wat verderop gaan zoeken.
Dat wordt voor onze afdeling richting Duitsland zolang de grens naar België dicht blijft. In Frankrijk mag al wel gelost worden, maar daar zijn we nog niet aan toe.

Zo is het eerste trainingsvluchtje een feit. Voorlopig blijven het ook trainingsvluchten, want wedstrijden houden is niet toegestaan volgens het Veiligheidsbesluit.
Beetje raar wel, want dat besluit gaat uit van mensen die onderling een wedstrijd spelen; of liever gezegd nu géén wedstrijden mogen spelen. Dan praat je over bijvoorbeeld voetbal-, hockey- of korfbalwedstrijden.
Dat het bij ons de duiven zijn die de wedstrijd vliegen is blijkbaar niet uit te leggen. We staan dus nog steeds niet op de kaart als duivensport. Op zich ook niet zo verwonderlijk met 15.000 leden in heel Nederland. Mogelijk kan er met terugwerkende kracht nog iets worden gedaan als wedstrijden wel weer worden toegestaan. En, alla, we kunnen de duiven weer laten vliegen. Dat is belangrijk om de oude duiven in hun ritme te houden en het plezier weer te gunnen van de vluchten. Voor de jonge duiven is het nog belangrijker. Zij moeten worden getraind om het naar huis komen onder de knie te krijgen. Zonder die opleiding zullen vele verloren gaan in een later stadium.
Dus laten we de handen dichtknijpen dat we weer mogen.
Eén ding werd wel duidelijk. Men baalt van het na de vlucht niet bij elkaar kunnen komen om ervaringen uit te wisselen onder het genot van een drankje. Maar ook dat zal op een goed moment wel weer kunnen, zij het ook onder strikte voorwaarden.

08-05-2020: WE MOGEN WEER ….!

Vandaag kwam het bericht dat het de Werkgroep Covid 19 met ondersteuning van de W.O.W.D. (Werkgroep Wetenschappelijk Onderzoek Welzijn Duiven) is gelukt om toestemming te krijgen voor het starten met vluchten met ingang van maandag 11 mei aanstaande. Met name de afdelingen 10 en 11 hebben hierin het voortouw genomen. Een mooi resultaat, waarvoor petje af.

Er zijn wel de nodige voorwaarden aan de start verbonden.
De verenigingen moeten eerst hun inkorflokalen corona-proof maken om weer mee te kunnen doen. Hoe dat moet daar zijn instructies voor en Falco Ebben heeft een video-filmpje gemaakt dat het allemaal nog eens verduidelijkt. Zodra de maatregelen in een inkorflokaal zijn getroffen kan controle vanuit het afdelingsbestuur volgen. Een bestuurslid van de verenigingen en de afdeling ondertekenen vervolgens een checklist als alle daarin genoemde punten in orde zijn. Als alle verenigingen in een afdeling hun controle hebben gehad worden de afgetekende checklisten door de afdeling naar de werkgroep gestuurd, die dan vervolgens goedkeuring geeft om te gaan inkorven. Verenigingen die hun inkorflokaal niet corona-proof weten te maken kunnen niet aan de vluchten deelnemen.

Nog een voorwaarde is dat er geen kampioenschappen mogen worden gehouden. Er mogen wel uitslagen van de vluchten worden gemaakt, maar geen kampioenschappen worden bijgehouden. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat andere sportcategorieën daar nog geen toestemming voor hebben. Wij doen met een kampioenschap niemand kwaad. Van het bijhouden van klasseringen in de duivensport krijg je geen corona en breng je niemand in gevaar. De duiven merken ook niet of ze wel of niet voor de punten vliegen. Maar alla, laten we blij zijn dat we weer los mogen.

Resumerend is er nog het nodige werk aan de winkel voor de verenigingen en afdelingen, maar de verwachting is dat iedereen zich tot het uiterste zal inspannen om 16 of 23 mei a.s. weer ‘on air’ te zijn.
Iedere liefhebber zal een klein vreugdesprongetje gemaakt hebben en voor de duiven is het ook goed nieuws. Dat stilzitten zijn ze in deze tijd van het jaar niet gewend en als we ze niet aan de gang houden kan dat hun thuiskomen later wel eens gaan bemoeilijken.
Aan de bak dus!

07-05-2020: Hinken op twee gedachten

Na de persconferentie van het Kabinet gisterenavond rijst de vraag hoe we er nu met de duivensport voorstaan. Er zijn verruimingen op verschillende vlakken, maar, zoals wel vaker, is het moeilijk de duivensport daarbinnen te positioneren.
Een belangrijke versoepeling van het beleid is dat het uitgangspunt “Zoveel mogelijk thuisblijven” is veranderd in ‘Thuisblijven bij klachten“.
Dat zou kunnen betekenen dat we weer kunnen inkorven, als we ons aan de overige voorschriften houden. Dat wil zeggen 1,5 meter afstand van elkaar bewaren en de kantines gesloten houden. Als daarnaast de regels uit het corona-protocol, dat onze Werkgroep Covid 19 heeft opgesteld, worden nageleefd voldoen we zelfs meer dan vereist aan de voorgeschreven regels.

Een dilemma is of het verstandig is om als organisatie zelf onze verantwoordelijkheid te nemen. Kunnen afdelingen, verenigingen en hun leden de verantwoordelijkheid aan. Nu al blijkt dat men zich in bijvoorbeeld Giesbeek, Ulft en ook in andere regio’s in het land niet kan beheersen. Zogenaamde duivensportliefhebbers kunnen het voor ons allemaal verpesten. Hoe gaat dat straks? Leven ze dan wél de voorschriften na, of lappen ze die ook aan hun laars?

Een andere manier om weer aan het vliegen te komen is richting overheid ‘safer’; namelijk door het corona-protocol voor onze sport ter goedkeuring aan te bieden bij de 25 veiligheidsregio’s in Nederland en te wachten op goedkeuring om weer te mogen starten. Dat is ”safer’ maar wel omslachtiger en zal dus meer tijd vergen.
Het is hinken op twee gedachten. Vanavond vergadert de Werkgroep Covid 19 en gaat zich over deze vraag buigen. We zijn benieuwd naar de uitkomst.

04-05-2020: Grens België dicht tot en met 8 juni

Er is een onduidelijk bericht over de openstelling, of liever gezegd het op slot blijven, van de Belgische grens. Naar verluidt blijft de Belgische grens tot en met 8 juni a.s. dicht voor niet-essentiële reizen. Woon- werkverkeer van personen blijft toegelaten.

Dat is een mooie term “niet-essentiële reizen”, maar wat dat precies inhoudt wordt niet duidelijk gemaakt. Je zou kunnen zeggen dat alleen vrachtverkeer met levensmiddelen en medische ladingen essentieel verkeer vormen. Maar het zal best wel wat breder dan dat liggen. Vallen daar onze duivencontainers onder? Vast niet.
Pas als de KBDB weer wedvluchten mag gaan houden kunnen wij er vanuit gaan dat we wellicht ook weer vanaf Belgisch grondgebied mogen lossen. Maar ook dat is slechts een veronderstelling.

In NordRhein Westfalen mogen de Duitsers met ingang van vandaag weer wedvluchten organiseren. Wellicht mogen wij daar ook gaan lossen, maar eerst moet er toestemming van onze eigen overheid zijn om in te korven.
Er wordt nu via de W.O.W.D. contact gelegd met het Ministerie van LNV om ondersteuning te krijgen voor de aanvraag om toestemming. Die aanvraag moet worden ingediend bij de Veiligheidsregio’s in Nederland. Het zijn de 25 Veiligheidsregio’s die daarover beslissen.
Terecht wordt de noodzaak om (jonge) duiven te trainen en te spelen als argument naar voren gebracht om latere massale verliezen te voorkomen. Verder wordt onder meer duidelijk gemaakt dat wetenschappelijk is aangetoond dat duiven het virus niet kunnen overdragen.
Het is nu afwachten hoe daar door de overheden op wordt gereageerd.

Een nationaal vliegprogramma zit er niet meer in, gezien het ongeloof van sommige afdelingen in een nog eerlijk nationaal kampioenschap, door het ontbreken van gelijke mogelijkheden voor africhting en gelijke startdata. Ook het feit dat het NPO-bestuur geen inspanning voor een alternatief nationaal programma levert bevestigt dit.
Een landelijk vliegschema kunnen we dus gevoegelijk vergeten. Samenwerking tussen afdelingen ligt nu het meest voor de hand. 

02-05-2020: Franse bond optimistisch gestemd

Alle duivenliefhebbers in Frankrijk wachten dinsdag aanstaande vol spanning op de presentatie van het vervolgplan in de corona-crisis dat door de premier gepresenteerd zal worden. Dat plan ziet er redelijk gunstig uit voor de duivenliefhebbers. De Franse duivenfederatie heeft iedereen gevraagd om de inperkingsmaatregelen tot 11 mei strikt te volgen en ze staat ​​erop dat de liefhebbers dat volhouden zolang het nodig is.

kantoor F.C.F.


De bewegingen van mensen worden weer toegestaan ​​tot 100 km. Individueel opleren (binnen een straal van maximaal 100 km van het hok) kan op 11 mei dus weer beginnen. Er wordt verwacht dat collectieve trainingen en wedstrijden dan ook weer kunnen starten op 11 mei, binnen het door de premier vastgestelde kader, tenzij op 11 mei anders wordt bepaald.
Bijeenkomsten van mensen worden beperkt tot maximaal 10 personen. Wegtransport is toegestaan. Feestzalen en zaalcomplexen blijven gesloten.
De voorzitters van verenigingen zullen hun burgemeester toestemming moeten vragen voor de opening van hun clubgebouw. Er is een protocol COVID 19 met instructies beschikbaar, opgesteld door de Franse bond. Dit protocol kan mede gebruikt worden om die toestemming te verkrijgen. Er staat met name in vermeld dat er niet meer dan 10 mensen in het verenigingsgebouw zullen zijn bij het inkorven.

01-05-2020: NordRhein-Westfalen gaat vliegen

Met ingang van 4 mei aanstaande mogen de Duitsers in NordRhein-Westfalen weer training- en wedvluchten houden. Zo zoetjes aan ontstaan er voor de sport wat versoepelingen.
Ongetwijfeld zullen overheidsinstanties ook nauwlettend in de gaten houden hoe zaken over de landsgrenzen heen worden aangepakt. Dan is wat er net over de grens gebeurt interessant voor de Nederlandse overheid, want NordRhein-Westfalen ligt stijf tegen een groot deel van onze oostgrens aan. Daar mag nog bij worden aangetekend dat in NRW het hoogste percentage corona-gevallen is genoteerd.


In noord-zuid richting strekt deze deelstaat zich vanuit Nederland geredeneerd uit van Losser (Overijssel) tot aan Lanzerath (Eiffelgebied) bezien vanuit België. Het gebied is in totaal zo’n 250 kilometer diep. Het biedt de liefhebbers in NRW de mogelijkheid om in ieder geval over kortere afstanden met de duiven te gaan starten. Een goede zaak.
Er is één A-viertje van de Duitse bond (VDB) met voorschriften voor het inkorven (zie hieronder). Daar kunnen we wellicht een voorbeeld aan nemen als het zover komt dat we in Nederland weer mogen gaan vliegen.

Hygienehinweise


Wat verheugend is is dat er nu in enkele dagen tijd twee positieve berichten liggen: de Belgen mogen weer individueel opleren en in NRW mogen weer vluchten worden georganiseerd.
We zijn benieuwd hoe de Nederlandse overheid gaat reageren op het corona-protocol voor onze sport, dat volgende week wordt ingediend op ministerieel niveau.

28-04-2020: Belgen mogen weer individueel opleren

Afgelopen vrijdag was er een zitting van de Veiligheidsraad in België .
Zaterdagochtend heeft de KBDB rechtstreeks contact opgenomen met de corona-crisislijn van de federale overheid om vanaf 27 april 2020 de liefhebbers de mogelijkheid te bieden om hun duiven individueel op te leren.
De afgelopen twee dagen werd telefonisch contact gehouden met de crisislijn van de federale overheid.
In het kader van het welzijn van de duiven kregen de Belgen met ingang van Koningsdag (ofwel Woningsdag) groen licht om -uitsluitend in België- individueel op te leren.
De KBDB brengt haar dank hiervoor over aan de bevoegde diensten van Dierenwelzijn Vlaanderen en Wallonië en aan de ingezette gespecialiseerde dierenartsen.

Ook vanuit Frankrijk werd positief nieuws ontvangen. Daar worden er versoepelingen aangekondigd vanaf 11 mei 2020.

Het protocol voor het inkorven, afslaan en vervoer van onze duiven is aangepast aan de vele aanvullingen en opmerkingen die de afgelopen week uit het land zijn gekomen. De NPO Covid-19 Werkgroep, die getrokken wordt door de afdelingen 10 en 11, gaat vrijdag aanstaande het protocol afronden, zodat het volgende week kan worden ingediend op ministerieel niveau.

Zo langzaam maar zeker wordt het tijd om alternatieve nationale vliegschema’s en kampioenschappen te ontwikkelen met verschillende startdata in mei en juni.

23-04-2020: Er zit wat beweging in …..

De verwachting van de Duitse postduivenbond (VDB) is dat wanneer er geen extra maatregelen door de overheid worden uitgevaardigd er misschien op 5 of 6 mei weer kan worden begonnen met de duiven.
In Portugal ligt er een soortgelijk verwachtingspatroon. Daar denkt men vanaf 9 mei weer van start te mogen gaan.

Dat zijn tekenen aan de wand die weer een sprankje hoop geven.
Volgende week wordt het definitieve protocol voor onze duivensport op ministerieel niveau ingediend. Laten we duimen dat daar snel een besluit over wordt genomen.
Met een vergelijkbaar protocol heeft de paardensportbranche (maneges) goedkeuring gekregen om weer met de jeugd t/m 18 jaar aan de slag te gaan. Wel moet uiteraard de 1,5 meter afstand in acht worden gehouden en worden er nog verdere maatregelen uitgewerkt door de KNHS en FNRS.
Omdat wij als duivensporters geen persoonlijk contact met elkaar hoeven te hebben om onze sport te bedrijven is het wellicht mogelijk dat wij op basis van ons protocol ook resultaten boeken. Vooral als het protocol voldoende waarborgen biedt voor de ouderen en kwetsbaren onder ons.

Maar laten we vooral niet té enthousiast en té hard van stapel lopen. Het kan zomaar omslaan en die goedkeuring ligt er nog niet. Ook de grenzen zijn nog niet open.
Een klein sprongetje mag ons ‘duivenhart’ wel stiekem maken.
Verder is het geduldig wachten, maar dat zijn we wel gewend.

21-04-2020: Corona-protocol voor de duivensport

Vandaag werd er in heel Nederland met grote belangstelling uitgezien naar de persconferentie van het Kabinet. Er was vanuit de overheid al gewaarschuwd niet te optimistisch te zijn. Uit de woorden van premier Rutte vanavond bleek dat een terechte waarschuwing.

Er is wat meer ruimte gekomen voor onder meer het basisonderwijs en de kinderopvang en voor de sportende jeugd. Maar in principe is er weinig tot geen verruiming geboden op het terrein waarbinnen onze duivensport zich beweegt. De 1,5 meter regel blijft overeind en ook het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven.

protocol - Bedrijvig en Ondernemend Zelhem

Toch moeten we hoop blijven houden dat we dit seizoen nog aan het vliegen komen. Die hoop wordt versterkt door een concept-protocol voor het veilig beoefenen van onze sport, opgesteld door de afdelingen 10 en 11 die ingangen hebben bij de veiligheidsregio’s. Dat werd gisteravond bekend.
De bedoeling is om met een dergelijk protocol de weg vrij te maken voor een start van de duivensport in alle afdelingen.
Er is in het bijzonder met kwetsbare ouderen rekening gehouden bij het opstellen van de in het protocol genoemde maatregelen.
Het concept is hier te lezen. Het is overgenomen door de NPO en positief ontvangen bij de afdelingen.

De bedoeling is dat er vanuit de afdelingen voor vrijdagmiddag aanstaande suggesties of aanvullingen komen. Heb je die, stuur ze dan uiterlijk donderdag aanstaande naar de afdeling via mail-adres: secretaris@afdeling9.nl.
Vrijdagavond worden de reacties besproken door de opstellers van het protocol. Kort dag dus, maar er moet vaart achter worden gezet.
Zaterdag maakt Falco Ebben een professioneel filmpje dat de inkorfprocedure duidelijk maakt.

De NPO, de WOWD en de Afdelingen gaan daarna met het protocol in de hand goedkeuring vragen bij de daartoe bevoegde autoriteiten voor een start van de duivensport in Nederland.
‘Fingers crossed’ …..

07-04-2020: “Nu volhouden” is het devies

Vanavond was er weer een persconferentie waarin premier Rutte en minister De Jonge een update gaven over de stand van zaken.
Er is enig optimisme dat er grip op de verspreiding van het coronavirus ontstaat. Het aantal opgenomen patiënten op de intensive care en het aantal doden van de afgelopen dagen laat een dalende tendens zien.
Maar er wordt zeer terecht gewaarschuwd voor verslapping bij het naleven van de voorgeschreven maatregelen. De angst bestaat dat als we ons niet blijven houden aan de maatregelen onze inspanningen tot nog toe teniet worden gedaan. De kans is dan groot dat we een terugval krijgen die ons weer bij af brengt.
Het devies is nu “BLIJVEN VOLHOUDEN”.
Het beetje optimisme dat er nu is wordt gebruikt om toch ook weer vooruit te kijken. Het is belangrijk dat onze economie op de een of andere manier weer op gang komt om de schade nog enigszins te beperken. Daarom wordt bedrijven en instellingen aangeraden na te denken over hoe zij in het post-corona -tijdperk weer kunnen opstarten.

Uiteraard is wat er gebeurt allemaal veel belangrijker dan onze duivensport, maar we mogen ons best laten aansporen om vast na te denken over een mogelijke start van het vliegseizoen 2020.
Twee dingen zijn dan belangrijk:
1. Hoe ziet het vliegprogramma er uit als we in mei of juni weer mogen starten?
2. Welke acties moeten we ondernemen als sommige maatregelen van kracht blijven?
Die twee vragen moeten we niet onbeantwoord laten tot het laatste moment. Het is zo 21 april en dan wordt duidelijk hoe de situatie vanaf 28 april ligt. Tijd dus om antwoorden te geven op deze vragen.
Stel dat de 1,50 meter regel van kracht blijft en bijeenkomsten van meer dan 2 of meer personen verboden blijven, hoe gaan we dan inkorven: de duiven in de vrachtwagen laden; het overladen regelen; het afslaan van de klokken en zo voort.
De kans is groot dat we soepeler moeten omgaan met reglementen die gelden voor bijvoorbeeld het inkorven. We zullen moeten bedenken hoe we die 1,50 meter in acht kunnen nemen en toch onze duiven op de rit krijgen. Tot slot zullen we ons moeten afvragen hoe we met bijvoorbeeld ontsmettingsmiddel iedereen veilig kunnen laten inkorven en afslaan.
Vanuit de NPO zijn er tot nog toe geen tekenen die er op wijzen dat er enige actie in deze richting wordt ondernomen. Er schijnt een plan te liggen maar daar wil men niet over communiceren voordat een mogelijke startdatum bekend is?
Nog 3 weken en dan is het 28 april …….

Aan het eind van de persconferentie wees premier Rutte op het feit dat we bovenal niet mogen vergeten dat er door het coronavirus veel slachtoffers zijn gevallen; dat er dus veel verdriet is onder nabestaanden; dat er nog steeds bij velen angst leeft en zorgen zijn over de toekomst. Die gedachten horen inderdaad voorop te staan.

02-04-2020: Vliegprogramma schuift minimaal 1 maand op

Het Kabinet heeft besloten de maatregelen die al bestonden zeker tot 28 april a.s. te verlengen. Een week eerder, op 21 april, horen we welke maatregelen na 28 april van kracht zijn.
Daardoor schuift het vliegprogramma in ieder geval een maand op. Als we het in zijn totaliteit overeind willen houden eindigen we dan in oktober. Door een week eerder met de jongeduivenvluchten en de natoer te starten kan met 3 weken verlenging van het seizoen worden volstaan.
De kans dat er ook in mei nog beperkingen worden opgelegd is groot. Er is enig optimisme over het effect van de maatregelen. Het credo is nu: volhouden.
Het is mooi om te zien dat we samen in staat zijn ons aan regels te houden in het belang van elkaars gezondheid. Ook indrukwekkend is de creativiteit die aan de dag wordt gelegd om belangrijke onmisbare zaken gewoon doorgang te laten vinden.

Bovenal mag het petje af en een diepe buiging worden gemaakt voor verzorgend en verplegend personeel, dat lange zware dagen maakt om zoveel mogelijk mensen weer huiswaarts te krijgen.

Al met al kunnen we blij zijn als we op zijn vroegst in juni weer aan de bak mogen.
Van de NPO is nog niets vernomen over een alternatief. Er schijnt hulp aangeboden te zijn om alternatieve vliegprogramma’s te ontwikkelen of een commissie in het leven te roepen die zich daarover buigt, maar daarop is nog geen reactie gekomen.

Het zou prima zijn als we een nationaal programma overeind kunnen houden, maar als dat door omstandigheden niet lukt moeten we dat loslaten en zien hoe per afdeling toch nog vluchten voor de leden kunnen worden georganiseerd.
Voor onze afdeling is er dan de optie om voor Duitse losplaatsen te kiezen in geval de Belgische grens dicht blijft en Duitsland wel toegang biedt.
Het blijft afwachten.

Veel belangrijker dan de duivensport is nu gezond blijven. Dat wensen wij iedereen toe en met name de oudere alleenstaanden wensen wij veel sterkte toe!

25-03-2020: Hoe nu verder?

Morgenmiddag besluit de regering mogelijk over nieuwe maatregelen in verband met het coronavirus.
De sluiting van sportverenigingen is tot nog toe opgelegd tot 6 april aanstaande. Er is dus nog hoop dat we volgens het vastgestelde programma kunnen vliegen.
Die hoop kan echter ijdel zijn. Stel dat sportverenigingen weer actief mogen zijn op die datum, dan blijft de vraag of de grenzen naar België en Frankrijk open worden gesteld voor onze wagens. Is dat niet het geval, dan zou men in het noorden en midden van het land kunnen beginnen met africhten. Voor het zuiden is dat niet mogelijk als de Belgische grens dicht blijft. Het zuiden kan dan alleen africhten als er in noordelijke richting wordt gedacht of zuidoostwaarts als de Duitse grens tegen die tijd wel open is.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Aantal-corona-gevallen.jpg
meer informatie

Het is allemaal nog koffiedik kijken.
We moeten zeker niet wanhopen. Ook al kunnen we pas in mei of juni van dit jaar met de vluchten beginnen dan nog is er een redelijk programma op te stellen als we er aan het eind van het seizoen een paar weken bij aanplakken. Het kan zijn dat we dan in alle categorieën één of twee vluchten moeten schrappen, maar dat offer moet dan maar gebracht worden. Het aantal jongeduivenvluchten kan sowieso vrij gemakkelijk wat worden teruggebracht.  Dat staat nu op 11 en kan terug naar 9 of 8 en in het ergste geval naar 7 zoals vroeger.

De vraag is verder of het Nationale Vliegprogramma op de een of andere manier door kan gaan. Misschien lukt dat, maar afdelingen moeten elkaar niet gijzelen. Als in het ene deel van het land wel gevlogen kan worden en in het andere niet, dan moeten we elkaar onze sport niet ontzeggen. Dan maar geen Nationaal Vliegprogramma en slaan we de nationale kampioenschappen een jaartje over. Het gros van de liefhebbers is daar niet in geïnteresseerd, dus geef die de ruimte als er een mogelijkheid is om te vliegen.

Het bestuur NPO laat weinig tot niets van zich horen over de door het coronavirus ontstane situatie. Of zij werkt aan scenario’s wat het vliegprogramma betreft is niet duidelijk. Er is naar het schijnt hulp aangeboden. Antwoord daarop wordt afgewacht.

Het opzetten van verschillende scenario’s is belangrijk om goed in te spelen op de komende ontwikkelingen. Hoe ziet het vliegprogramma er uit als we in april, mei of in juni of juli weer mogen beginnen? Wat als de grenzen naar België en/of Frankrijk nog dicht zijn en die naar Duitsland open? Wat als we wel kunnen vliegen maar een Nationaal Vliegprogramma moeten loslaten? Vragen die creatieve antwoorden verlangen.

19-03-2020: Duivensport in West-Europa ligt stil

Het bestuur van het VBD (Verband Deutscher Brieftaubenzüchter) heeft gisterenavond besloten de training- en wedvluchten tot 19 april aanstaande af te gelasten in verband met het coronavirus.

Enkele dagen eerder besloot het bestuur van de KBDB (Kon. Belgische Duivenliefhebbersbond) mede gezien de gemiddelde leeftijd van haar duivenliefhebbers de aandacht van haar leden te vestigen op het feit dat alle bijeenkomsten van allerlei aard verboden zijn en dit zelfs geldt voor privélokalen, inkorflokalen enz. Dit tot en met 3 april 2020 vanwege de federale maatregelen op het gebied van het coronavirus. Alle inkorvingen voor leervluchten en wedvluchten worden tot die tijd afgelast. De provinciale entiteiten die hun programma’s/kalenders voor de maand april willen wijzigen, worden verzocht de wijzigingen door te sturen naar de voorzitter van het Nationaal Sportcomité. Provinciale entiteiten die  normaliter hun vluchten op zaterdag inrichten, kunnen overwegen om op 4 april in te inkorven voor een lossing op zondag 5 april 2020.

Er werd afgelopen weekend in België echter vastgesteld dat bepaalde verenigingen hun lokaal hadden opengesteld voor publiek, ondanks de persmededelingen die werden gepubliceerd op de website en Facebook van de KBDB.
Er bleken ook mogelijkheden geboden om chipringen te koppelen bij bestuursleden of functionarissen thuis. Dit is -net als in Nederland- in strijd met de reglementen. In België luiden die reglementen:
De koppeling van een elektronische ring met een vaste voetring van een duif moet geschieden in een vereniging aangesloten bij de KBDB, in haar lokaal en onder toezicht van minstens twee afgevaardigden en met een door de nationale adviesraad voor elektronische constatatiesystemen gehomologeerde en jaarlijks goedgekeurde installatie.
Uiteraard wees de KBDB haar leden erop dat dit onverantwoord is en tegen de richtlijnen ingaat die door de federale regering werden genomen.

In het verlengde van de extra maatregelen die 17 maart j.l. werden afgekondigd door de federale overheid in België, dat niet noodzakelijke verplaatsingen worden verboden, verbiedt de KBDB ook het opleren van duiven vanaf 18 maart 2020.

17-03-2020: Ook in NordRhein-Westfalen veel corona-gevallen

Het aantal sterfgevallen aan het coronavirus in het aan onze streek grenzende NordRhein-Westfalen steeg in de middag van 17 maart tot twaalf. 
De meeste slachtoffers waren op hoge leeftijd en allemaal al ernstig ziek, zei de minister van Volksgezondheid Karl-Josef Laumann. 
De stad en stadsregio Aken maakten dinsdag de eerste slachtoffers bekend. Het zijn twee mannen, ongeveer 80 jaar oud, die beiden reeds ziek waren.

Het RKI schat het risico van het coronavirus voor de gezondheid van de bevolking in Duitsland nu in als “hoog”. Dat zei RKI-directeur Lothar Wieler vandaag in Berlijn. Tot dusver had het RKI gesproken over een “gematigde” dreiging in Duitsland.
Het Robert Koch Institut (RKI) is het centrale instituut van de regering op het gebied van de gezondheidszorg en dus vergelijkbaar met ons RIVM.
——————————————————————————–

16-03-2020: Maatregelen NPO wegens het coronavirus

Intussen hebben de ontwikkelingen van de laatste dagen onze ideeën alweer ingehaald over hoe we mogelijk toch zouden kunnen blijven vliegen ondanks het coronavirus.
In verband met de landelijk afgekondigde maatregelen neemt ook het NPO-bestuur een aantal maatregelen met betrekking tot de duivensport. Die maatregelen worden door onze afdeling gevolgd en zien er als volgt uit.

1. De start van het duivenseizoen wordt uitgesteld tot nader order, we volgen de ontwikkelingen rondom het virus op de voet.
2. Alle duivenverenigingen worden gesloten tot en met maandag 6 april.

3. Omdat veel van onze leden tot de kwetsbare groep behoren, raden we aan ook buiten de vereniging geen activiteiten te organiseren en wanneer u toch bij elkaar moet komen gepaste afstand te houden. Ons advies is alle activiteiten te cancelen .
4. De inleverdatum van de hoklijsten, die formeel op 1 april staat, stellen wij uit tot een nader te bepalen datum, tot het moment dat duidelijk is wanneer er weer sprake kan zijn van bijeenkomsten.
5. Het bureau is ook tot en met 6 april niet bemenst. Wij kunnen daarom geen telefonische oproepen aannemen. U kunt uw vragen mailen naar info@duivensportbond.nl en wij zullen deze zo snel mogelijk beantwoorden.
6. Ringbestellingen en overschrijvingen geven wij voorrang, boven de andere werkzaamheden. Houd er rekening mee dat het wel iets langer kan duren voor uw bestelling of eigendomsbewijzen verstuurd worden.

Tot slot vragen we u: Draag zorg voor uzelf en voor elkaar. We wensen u het beste toe in een tijd waar veel onduidelijk is en ook veel vragen zijn.
Wanneer er nieuws is komen we bij u terug met een update.

Bestuur NPO
———————————————————————————————

13-03-2020: Coronavirus bedreigt start nieuwe duivensportseizoen

Volgens het vliegprogramma gaan we 28 maart aanstaande van start met een africhtingsvlucht vanuit Rees (Dld.). Op 4 april staat de eerste wedvlucht gepland.

Met de komst van het coronavirus (SARS-CoV-2) die de ziekte COVID-19 verspreidt en de maatregelen die daartegen van overheidswege gisteren zijn afgekondigd, komt de start van het vliegprogramma waarschijnlijk onder druk te staan.
De afgekondigde maatregelen gelden tot eind van deze maand en het kan zomaar gebeuren dat er een verlenging wordt afgekondigd of nog strengere maatregelen worden getroffen. Het ziet er niet naar uit dat binnen 1 of 2 weken de verspreiding van het virus onder controle is. De situatie is meer dan ernstig.

In België wordt normaal gesproken eerder dan bij ons gestart. Eigenlijk deze maand al, maar vanwege het coronavirus heeft de Belgische bond alle vluchten tot 3 arpril a.s. afgelast. Daar worden nu de vliegschema’s voor april op aangepast.

Voor zover bekend, worden dieren niet ziek van het virus en verspreiden zij dit ook niet.
Er is geen bewijs dat dieren een rol spelen bij de verspreiding van het virus en een infectiebron kunnen vormen voor mensen. De overdracht van het virus lijkt vooralsnog alleen van mens op mens te gaan.

Er is één bericht dat in Hongkong een hond positief getest is op de aanwezigheid van dit virus. Deze hond werd getest nadat de besmette eigenaar van de hond was opgenomen in het ziekenhuis. De hond zelf was echter niet ziek en het is op dit moment onduidelijk of de hond wel echt besmet is, of dat het virus alleen aanwezig was in de neus van de hond door intensief contact met zijn zieke eigenaar. Er worden voor de zekerheid nog verdere tests gedaan.

Als de postduif niet besmet kan worden en het virus ook niet verspreidt kan onze sport doorgang vinden onder voorwaarden dat die binnen de veiligheidsmaatregelen van de overheid plaatsvindt.
Dat betekent dat we voor het inkorven van de duiven en het afslaan van de klokken een manier moeten vinden die past binnen de overheidsvoorschriften.
Onze sport telt veel ouderen.
De belangrijkste maatregel in onze situatie is dus dat sociaal contact wordt vermeden om besmetting van mens op mens te voorkomen. De maatregel luidt:
Voor kwetsbare personen (ouderen en personen met verminderde weerstand) geldt:
vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.

Bij het inkorven wordt hieraan voldaan door om beurten de duiven in hun mand bij het inkorflokaal te plaatsen. Iedere liefhebber zet zijn naam op zijn manden. De klok wordt erbij gelegd met een briefje waarop het aantal duiven staat vermeld en waar in de mand de doffers en duivinnen zitten. Als het goed is geeft de klok bij het inkorven ook aan of het om een doffer of een duivin gaat.
De 2 inkorvers bij de 2 loketten dragen mondkapjes om eventuele besmetting te voorkomen. Dat geldt ook voor de concoursleider en degene(n) achter de computer. Als het inkorven klaar is, krijgt men daar per mail of whatsapp bericht van en kan men om beurten de klok ophalen in het lokaal.
Het laden van de duiven in de wagen gebeurt door de vier inkorvers. Dit zou betekenen dat oudere inkorvers die fysiek niet in staat zijn te laden, uit het werkschema worden geschrapt. Dat trekt wel een wissel op de inzet van de wat jongeren onder ons.

Bij het afslaan legt men om beurten de klok in het lokaal en vertrekt weer. Als de uitslag is gemaakt, krijgt men daar per mail of whatsapp bericht van en kan men om beurten de klok en uitslag ophalen in het lokaal.

Tot slot:
Er zijn belangrijker zaken dan postduivensport. Dat is evident.
Het is dan ook maar een idee. Als iemand aanvullingen of betere suggesties heeft, laat het dan weten. Door dit idee te verbeteren en breder te verspreider kan het misschien helpen onze sport toch te beoefenen ondanks het coronavirus.

09-03-2020: Nieuw adres website is pv-aalten.nl

Dankzij de onmisbare inzet van Marcel Heinen is onze website verhuisd naar deze site: pv-aalten.nl.
Hij is onder luchtpostaalten.nl nog een poosje te volgen, maar daarna worden bezoekers er alleen nog doorverwezen naar het nieuwe adres hier.
Wees van harte welkom!

19-02-2020: P.V. AALTEN officieel opgericht

Vandaag werd bij de zeer gastvrije notaris Gertjan Hulleman in Vorden de Postduivenhoudersvereniging Aalten officieel opgericht door de beide nu nog bestaande verenigingen “De Reisduif” en “De Luchtpost”.
Theo Kämink (hieronder rechts) en Gert Visser (links) tekenden de statuten van P.V. Aalten namens “De Luchtpost”. Vincent de Harder is mede-oprichter namens “De Reisduif”, ook al kon hij niet lijfelijk aanwezig zijn.
Wat nog rest is de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, maar daar gaat de notaris een dezer dagen zorg voor dragen.

notaris Hulleman

..
Aansluitend vond ‘s-avonds de oprichtingsvergadering plaats en werd er een bestuur voor P.V. Aalten gekozen. Dat 5-koppige bestuur ziet er als volgt uit:
voorzitter: Gert Visser
secretaris: Vincent de Harder
penningmeester: Deny te Vruchte
bestuurslid: Theo Kämink
bestuurslid: Casper Brethouwer.

Bakker Hemmie Knippenborg met een smaakvolle verrassing


Bij binnenkomst in het clublokaal waar de oprichtingsvergadering plaatsvond verraste bakker Knippenborg de aanwezigen op een prachtig gebakje waarop het nieuwe logo van P.V. Aalten prijkte. Eigenlijk was het zonde om dat sierlijke kunstwerkje op te eten … maar ja … bewaren had ook geen zin.


De oude verenigingen blijven dan op papier nog wel even bestaan, maar toch werden de bestuursleden die daar zitting in hebben en niet verkiesbaar waren in het bestuur van P.V. Aalten alvast bedankt voor hun jarenlange inspanningen.
Jos de Beukelaer, Henri Doornink en René Firing ontvingen een oorverdovend applaus voor wat zij op bestuurlijk vlak hebben gedaan voor de postduivensport in Aalten en omtrek.
Jos de Beukelaer als penningmeester van “De Luchtpost”; Henri Doornink als penningmeester van “De Reisduif” en René Firing als secretaris van “De Luchtpost”.
We zijn hen heel veel dank verschuldigd voor de vele jaren van werkzaamheden die ze voor de verenigingen hebben verricht!
Van hen wordt officieel afscheid genomen aan het begin van het nieuwe vliegseizoen. Daar zie je dus binnenkort meer van op deze site.

09-01-2020: P.V. AALTEN
Nieuwe vereniging … nieuwe naam

Gisterenavond tijdens een gezellige Nieuwjaarsreceptie kwamen er een aantal onderwerpen aan bod die interessant waren voor de leden die nu nog lid zijn van de postduivenhoudersverenigingen “De Reisduif” en “De Luchtpost” in Aalten. Die waren bij elkaar gekomen om elkaar alle goeds te wensen voor 2020 en hun vastevoetringen op te halen.
Eén van de onderwerpen was het bedenken van een naam voor de nieuwe vereniging die deze clubs op korte termijn gaan oprichten.
Alle aanwezigen konden suggesties aandragen en die werden genoteerd. Daarna kon iedereen zijn stem uitbrengen op zo’n 15 goede ideeën, om er tenslotte 3 over te houden.
Een zeer ruime meerderheid koos uiteindelijk voor de meest voor de hand liggende naam, namelijk:
“P.V. AALTEN”.

De oprichting gaat uiterlijk in februari plaatsvinden, want begin april 2020 staat het nieuwe vliegseizoen voor de deur. Dan moeten ook alle zaken voor de gloednieuwe club zijn geregeld, zoals de deelname aan de wedstrijdvluchten in de Concourscombinatie “De Achterhoek” en Afdeling 9 Oost-Nederland, als ook aan de Nationale en Internationale vluchten.

Van hieruit wensen we “P.V. Aalten” vast alle succes en een zonnige toekomst!


20-12-2019: Fijne Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar

Vrolijke Kerst en een Gelukkig Nieuwjaar


Ook langs deze weg willen wij alle leden van “De Luchtpost” en “De Reisduif” in Aalten hele fijne feestdagen wensen en een gelukkig, gezond en succesvol 2020.
En dat geldt uiteraard in niet mindere mate ook voor onze trouwe en incidentele lezers. Ook die wensen wij alle denkbare voorspoed in het Nieuwe Jaar en spetterende Feestdagen!

Deze decembermaand biedt bij uitstek de mogelijkheid om nog eens nostalgisch om te kijken. Dat doen we onder het kopje >> Historie >>
Daar is een stukje te lezen dat terugblikt op de successen van Jos de Beukelaer.
We kregen onze bescheiden penningmeester eindelijk zover dat we de door hem op zolder bewaarde documenten en foto’s mochten inzien.
We bliezen het stof eraf …… en het resultaat is daar.
Je kunt ook gewoon hier klikken.


2-11-2019:   Kampioenenhuldiging

Op zaterdag 2 november vond de jaarlijkse huldiging van de kampioenen 2019 plaats. Daar wordt traditiegetrouw altijd een gezellig feest van gemaakt, waar alle leden met eventuele aanhang van harte welkom zijn.
Dit jaar was het een bijzondere gebeurtenis omdat dit jaar “De Luchtpost” en “De Reisduif” samen vlogen. Dus was er ook één gezamenlijke huldiging van de toppers uit beide verenigingen.

Na een welkomswoord van beide voorzitters (Vincent de Harder en Gert Visser) en nadat iedereen was voorzien van een drankje werden de kampioenen van de verschillende disciplines stijlvol gehuldigd. Ze ontvingen een hand-geschilderd Delftsblauw aandenken in de vorm van een wandbordje of duifje. Iedere kampioen kreeg ruim de aandacht en applaus van de aanwezigen. Dat gold ook voor de vier winnaars van de Koppelvluchten met de groene envelop.

Tussendoor werd de goed gevulde tomatensoep geserveerd om de eerste trek te stillen en als opmaat naar het warm/koud buffet dat later volgde.
Daartussenin was het tijd om de eerste vier kampioenen snelheid te huldiging. Het crème-de-la-crème zogezegd.

Hemmie Knippenborg

Tonnie Knippenborg

Dé kampioenen dit jaar zijn Knippenborg & Zn. (Hemmie en Tonnie Knippenborg).

Deny te Vruchte

Tweede is Deny te Vruchte; derde Theo Wiltink en 4e Sjaak Lubbers.
Met de kampioensjerp om en onder de deun van “We are the champions” werden de winnaars hartelijk gefeliciteerd.

Theo Wiltink

Sjaak Lubbers

.

Kort daarna werd het koud/warm buffet opgediend door “De Admiraal”. Er was voor iedereen wat wils en het ging er goed in.
Het aansluitende ‘toetje’ verhoogde de feestvreugde zichtbaar. Voor verschillende soorten ijs en mousse met al of niet een toef slagroom en verse vruchten bleek iedereen wel in.

Marja Rave en Janni Visser werden in de bloemetjes gezet door de commissie voor het vluchtpenningmeesterschap en voor het bijhouden van de koppelvluchten en het regelen van de kampioensprijzen.

Het kan niet missen of deze feestmiddag droeg zijn steentje bij aan het definitief samengaan van de twee Aaltense postduivenhoudersverenigingen. Plannen daartoe zijn in een ver gevorderd stadium. Volgend jaar – zo is de bedoeling – is een nieuwe vereniging waarin “De Luchtpost” en “De Reisduif” samen opgaan hoogstwaarschijnlijk een feit. De naam van de nieuwe club? Daar moet nog diep over worden nagedacht.

Zoals gezegd werd er gezellig nagetafeld aan tafels die met een bloemetje van Flauwers by Laura waren opgefleurd. Onderwijl kwam de lotenverkoop op gang. Ongelooflijk; maar net als eerverleden jaar was het Paula die een groot deel van de prijzen wegkaapte. Vorig jaar was het Erna de Beukelaer die volop in de prijzen viel.
Maar ondanks alles ging bijna iedereen wel met een leuke prijs naar huis. En zo moet dat ook.

Natuurlijk werd de Evenementencommissie aan het eind van de feestmiddag (die intussen aardig diep in de avond was doorgedrongen) onder luid applaus bedankt voor de organisatie van de prima verlopen en gezellige kampioenenhuldiging.
Loedi Rave, Deny te Vruchte, Jan ten Have, Hemmie Knippenborg en Vincent de Harder …. het was perfect.
Klasse mannen!

Alle foto’s zien: klik hier. 


17-08-2019:   Weer een gezellige barbecue aan de Nijverheidsweg

Het was weer tijd voor de jaarlijkse barbecue van de Aaltense duivensportverenigingen “De Reisduif” en “De Luchtpost”.
Het weer liet wel wat te wensen over en daarom werden de tafels in het clublokaal gedekt.
Het werd een prima avond, want ook binnen werd het heel gezellig.
De barbecue-meester Deny te Vruchte had een wind- en regenvrije plek gecreëerd in de oksel van het L-vormige clubgebouw.
Het gebouw hield hem uit de wind en een opgezette feesttent hield hem droog. 
Gelukkig hielden enkele clubgenoten hem gezelschap, anders was hij alleen met zijn glaasje whisky geweest. Nu bleven zijn bakkunsten tot het eind toe perfect. 

Binnen kon al worden genoten van elkaars gezelschap en van stokbrood met kruidenboter, een salade en een frisse groentemix. Ook de sausen stonden klaar voor gebruik. Die hoefden niet lang te wachten, want Deny had al snel een reeks worstjes gaar en die vonden gretig aftrek.

Terwijl die werden verorberd werd onder het genot van een drankje druk met elkaar gesproken. Vaak over duiven, maar gelukkig ook over een groot aantal andere onderwerpen.
Het was tevens een mooie gelegenheid om elkaar wat beter te leren kennen vanuit de beide verenigingen; alhoewel er hier en daar nog wel wat leden ontbraken.
De sfeer was er niet minder om en Deny wist van geen ophouden. Na de worstjes ging het pas echt los, met onder andere spareribs, kalfslapjes en ribeyes.

Tot laat in de avond lieten de aanwezigen het zich smaken.
En zo werd er weer een gezellige avond bijgetekend, met dank aan de Evenementencommissie, die de zaken weer prima voor elkaar had.

Top mannen!!!


4-06-2019:   Asbestverbod van de baan
Eerste Kamer veegt verbod op asbestdaken van tafel (Foto: RTV Oost / Jauke Boerdam)

Foto: RTV Oost, Jauke Boerdam

.

Voor onze club is er vandaag goed nieuws!
Het Asbestverbod is van de baan.

Asbestdaken mogen dus voorlopig blijven liggen.
Het verbod op asbestdaken – dat eigenlijk eind 2024 zou ingaan – is door de Eerste Kamer vanmiddag weggestemd, ondanks dat de Tweede Kamer er vorig jaar nog in grote meerderheid voor was.

Een tussenvoorstel van staatssecretaris Van Veldhoven om de ingangsdatum voor het verbod met drie jaar op te schuiven naar 2027 mocht niet baten. De Eerste Kamer was onvermurwbaar.

Voor onze Aaltense postduivenverenigingen betekent dit dat ze voorlopig niet hoeven te vrezen voor het dak boven hun hoofd.


11-05-2019:   Tonnie Obrink derde C.C.-Winnaar van Dizy-le-Gros

In totaal worden 1.960 duiven voor de vlucht uit Dizy-le-Gros ingekorfd binnen de ConcoursCombinatie Achterhoek.
En opnieuw verheugen we ons in een 1e prijswinnaar uit Aaltense gelederen.

Dit maal is het de beurt aan Tonnie Obrink.
De eerste duif die Aalten bereikt van de 436 voor deze wedstrijd daar ingekorfde duiven is er één van hem, te weten zijn 2-jarige ‘593’. Na een vlucht van ruim vier uur en een kwartier over 315 kilometer strijkt ze neer op de plank van haar thuishonk. De klok wijst 16:36 als deze duivin haar baas met haar terugkeer verblijdt en met de 1e prijs in Aalten én de C.C. Achterhoek tegen 1.960 duiven!

Vierde in de C.C. wordt eveneens een Aaltense duivin. Het is de ‘429’ van Vincent de Harder, die 2 minuutjes na de winnares haar opwachting maakt aan de Haartsestraat.

Deny te Vruchte (ook woonachtig in Aalten) weet zich eveneens bij de eerste tien in de Achterhoek te scharen. Zijn ‘966’ verschijnt om 16:40 uur als zevende duif in Aalten.

Prima prestaties in groter verband dus weer van de Aaltense duivencoaches. 


20-04-2019:   Opnieuw 1e in de C.C. Achterhoek.  Nu Henri Doornink


Net als vorige week wordt ook vandaag de 1e prijs in de ConcoursCombinatie Achterhoek weer gewonnen door een duivencoach uit Aalten.
En dat allemaal bij totaal ander weer dan vorige week zaterdag. Toen was het slechts 7 °C, terwijl vandaag het kwik aan de 25 °C reikt.
Dit keer valt de eer Henri Doornink te beurt. Zijn éénjarige doffer “De 082” is de hele meute te snel af.
Die ‘meute’ wordt gevormd door 2.324 duiven uit de Achterhoek die in Tienen werden gelost.
Tweede werd opnieuw Wim te Hennepe, net als vorige week! Een onvoorstelbare prestatie.
En hier bleef het niet bij. Tegen deze macht duiven wint Vincent de Harder maar liefst de 5e, 7e, 8e én 9e plaats. Nadoen!
Knippenborg & Zn. zorgden eveneens voor een mooie klassering en bezetten de 6e stek op de uitslag.
Prachtige resultaten dus voor de samenwerkende verenigingen “De Luchtpost” en “De Reisduif” – Aalten.


13-04-2019:   Han Schuurman vliegt 1e in de C.C. Achterhoek


Op de eerste vlucht van het seizoen vanuit Tongeren (B) wint Han Schuurman uit Aalten de 1e prijs tegen 1.295 duiven in de ConcoursCombinatie “Achterhoek”.
Wim te Hennepe, eveneens uit Aalten (Goudenregenstraat), legt in deze ConcoursCombinatie beslag op de 2e prijs.
Kortom: mooie prestaties van twee Aaltense duivencoaches.
Hiernaast een stukje uit het landelijke blad voor Nederlandse postduivenhouders “Het Spoor der Kampioenen”.
Op de eerste wedstrijdvlucht van de gezamenlijke postduivenhouders-verenigingen in Aalten worden de eerste twee kopprijzen netjes tussen beide clubs verdeeld: Han voor “De Luchtpost” en Wim voor “De Reisduif”.
Deze mooie uitslag in de C.C. Achterhoek is een kers op de taart voor de nog verse samenwerking tussen “De Reisduif” en “De Luchtpost” – Aalten.
Wie weet wat voor moois er nog volgt ……


30-03-2019:   Eerste wapenfeit nieuwe broederschap

mooie sfeerfoto gemaakt door Vincent de Harder

De eerste gezamenlijke actie van “De Reisduif” en “De Luchtpost” is een feit.
Vanmorgen werd er voor het eerst in een harmonieuze samenwerking ingekorfd voor de africhtingsvlucht vanuit Gennep.

eerste klus voor de nieuwe Iveco

In alle vroegte bij wat lichte grondnevel en lange schaduwen opgeworpen door de laagstaande zon, korfden de duivencoaches van de twee verenigingen maar liefst zo’n 500 postduiven in. Die vertrokken met de hagelnieuwe Iveco even na 9:00 uur richting Gennep; hemelsbreed zo’n 45 kilometer van Aalten.
Na een rustig ritje werden de duiven om 11:15 uur gelost met volop zon, een temperatuur van 14 °C en een zuidwesten wind kracht 2 à 3.

Hoewel het weer ideaal leek liep de oefenvlucht toch niet zo vlot als verwacht. Bij sommige liefhebbers duurde het menig uur voordat alle duiven weer thuis waren.
Maar de eerste vlucht hebben onze gevleugelde vrienden weer achter de wieken. Volgende week is er nog een africhting vanuit Venlo en dan gaat een week later het spel voor ‘het eggie’ op de wagen.
Op de planning voor de eerste wedstrijd stond Heusden-Zolder, maar door speedway-wedstrijden daar moet worden uitgekeken naar een andere losplaats.


25-03-2019:   “De Reisduif” en “De Luchtpost” in Aalten gaan samen

De twee postduivenhoudersverenigingen in Aalten gaan samen vliegen.
Dat wil zeggen: ze gaan één gezamenlijke uitslag maken van de wedstrijden met hun duiven en ook één gezamenlijk kampioenschap organiseren.

Beide verenigingen zijn in hetzelfde clubgebouw gehuisvest. Dat is een bijkomend voordeel. In feite is het een kwestie van de vouwwand opentrekken die de scheiding vormt.
De besturen van de verenigingen hebben goede afspraken kunnen maken voor het komend vliegseizoen. De leden hebben zich daarin kunnen vinden en de meesten kijken halsreikend naar de nieuwe competitie uit, die begin april van start gaat en tot midden september duurt.
We praten over totaal zo’n 50 leden en 40 duivencoaches die het met elkaar gaan oppakken en waarvan de duiven het tegen elkaar gaan opnemen.

Deze samenwerking in 2019 vormt de opmaat naar een mogelijke fusie in de winter 2019-2020. Helaas lopen de ledenaantallen van duivensportclubs de laatste jaren terug, hoewel er verwoede pogingen worden gedaan dat een halt toe te roepen. Nieuwe leden of in de duivensport geïnteresseerden zijn dan ook van harte welkom.
Als de samenwerking bevalt zal door het samengaan van “De Luchtpost” en “De Reisduif” in Aalten in ieder geval een sterke vereniging ontstaan, die de komende jaren is verzekerd van voldoende bestaansrecht.


14-12-2018:   In Memoriam Jan te Brake 

Tot onze spijt moeten we meedelen dat ons het droeve bericht bereikte dat ons lid Jan te Brake op 11 december jl. in zijn slaap is overleden.

Daarmee verliezen we een sportvriend die met veel gevoel met zijn duiven wist om te gaan en zo vele successen boekte.
Vorig jaar nog zette hij weergaloze prestaties neer op de vluchten met de jonge duiven.
Jan had veel plezier van zijn 17-185 die twee maal een eerste vloog en  van zijn 17-363 en 17-370.
Deze drie jonge duiven vlogen ook in groter verband mooie prijzen en werden 1e, 2e en 3e Kampioen Jonge Duiven in onze club.
Het is buitengewoon verdrietig dat Jan ze als jaarling niet meer thuis zal zien komen.
We zullen hem missen.

Onze vereniging wenst de kinderen, kleinkinderen en verdere familie van Jan heel veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.


24-11-2018:    Kampioenen P.V. “De Luchtpost” – Aalten  gehuldigd

Op 4 november jl. werden de kampioenen gehuldigd van onze Postduivenhouders Vereniging “De Luchtpost”.
De opkomst tijdens deze feestelijke middag was prima te noemen. Slechts een enkeling kon de middag niet bezoeken en met 34 personen werd de zaal goed gevuld en ontstond er een buitengewoon gezellige sfeer.
Zoals ieder jaar werden we ontvangen met koffie en cake en nadat iedereen vervolgens van een drankje was voorzien, werd de middag geopend door de voorzitter en een begin gemaakt met de uitreiking van de in 2018 gewonnen prijzen. Alle kampioenen zijn te vinden onder Kampioenschappen 2018.

De vier kampioenen op de Snelheid (Vitesse+Midfond+Jong) werden Gerrie Heinen, Knippenborg & Zn., Theo Wiltink en Han Schuurman.
Uiteraard kregen alle kampioenen de prijzen en het applaus dat hen toekwam, maar dit viertal spande de kroon en kreeg de welverdiende aandacht, bloemen en de felicitaties van alle aanwezigen.

De Kampioenen Snelheid 2018 v.l.n.r. staand: Gerrie Heinen (1e),  Theo Wiltink (3e) en Tonnie Knippenborg (2e)/ daarvoor:  Han Schuurman (4e) en Hemmie Knippenborg (2e)

.
Vanaf een uur of vijf werd er door Cafetaria “De Admiraal” een uitstekend warm en koud buffet afgeleverd, met soep vooraf.
Iedereen deed zich tegoed aan de overvloedige lekkernijen.
Alle drie de gangen waren prima in orde en ook dat verhoogde de feestvreugde.

 

Uiteraard werden er weer loten verkocht voor een loterij met veel mooie en leuke prijzen, onder andere geschonken door Garvo Duivenvoeders.
De meeste prijzen gingen deze keer mee niet met Paula en Frans Wiltink mee, die niet aanwezig waren omdat ze een familiefeestje hadden, maar naar Erna de Beukelaer. Zij trok de prijzen uit de loterij ‘als een magneet’ naar zich toe.

Voor onze Feestcommissie, bestaande uit Hemmie Knippenborg, Loedi Rave, Jan ten Have en Jos de Beukelaer, was er niets anders dan lof voor de uitstekend verzorgde en gezellige feestmiddag. Die toegezwaaide lof verdienden ze ook dik.
Hartstikke bedankt voor jullie inzet mannen. Het was weer super!

(Bekijk alle foto’s hier)


11-8-2018:  Traditionele afsluiting marathonseizoen bij N.I.C. Lichtenvoorde

Het wordt zo langzamerhand een smaakvolle traditie om aan het eind van het oudeduivenseizoen een barbecue te houden bij het Nationaal Inkorf Centrum “De Blauwe Doffer” in Lichtenvoorde.
Dit jaar vond dat plaats op zaterdag 11 augustus, nadat de hittegolf ons land verlaten had en het aangenaam vertoeven was in het ruime clublokaal. Trouwens; ook buiten was het goed toeven.

lekker buiten en ‘dicht bij het vuur’

Daar zaten ook de nodige smulpapen ‘dicht bij het vuur’.
‘Der grillmeister’, onze oosterbuur en collega-postduivenhouder Bernhard Hessling, was ruimschoots op tijd begonnen met het vertonen van zijn bak- en braadkunsten. Al bij binnenkomst werden de deelnemers aan de BBQ op broodjes worst vergast.
Bernhard werd prima geholpen door een eveneens Duitse postduivenhoudster: Christian Levers. Dit duo zette er van meet af aan de vaart in en ondanks de talrijke eters waren ze nauwelijks bij te houden.
Het vlees was van uitstekende kwaliteit. Daar was iedereen van overtuigd. En naast de kwaliteit was er ook niets mis met de kwantiteit. Er was vlees in overvloed en er waren er maar weinig die niet iets teveel aten. Zelfs aan het eind van de avond werden nog borden met stapels gegrild vlees aangedragen.

chef-kok Bernhard Hessling


onder-onsje “De Luchtpost”-Aalten

Het werd een heel gezellige avond. Op deze manier het Marathonseizoen afsluiten heeft toch wel iets bijzonders en versterkt zeker de band tussen de fondspelers.
Er werd over van alles gesproken. Het warme weer in de afgelopen weken was een geliefd gespreksonderwerp, maar natuurlijk ging het vooral over het afgelopen seizoen en de prestaties van onze gevleugelde vrienden op de verre afstanden.

v.l.n.r. Charles Verbeeten, Hennie Goossens en het echtpaar Olyslager, 5e+6e van Limoges


v.l.n.r. Gerrit en Marja Rave (4e Dax en 3e Périgueux) en Janni Visser (1e Perpignan)


Wim te Hennepe neemt er nog maar eens één op zijn 1e van Orange


men laat het zich smaken met Hein en Tonny Rave op de flanken: 1e en 2e Périgueux en Joke Mengerink: 3e Dax en 2e Bergerac


Herman Rave breed lachend: 3e van St. Vincent en 4e van Orange


ook aan de bar was het super gezellig


v.l.n.r. de broers Marcel en Vincent van Melis met voorzitter Leo Huurneman

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.
.
.
In rood geblokt shirt Frans Heezen en zijn combinatiegenoot Rudi Goossens in blauw geblokt hemd, de motoren achter het N.I.C. voor de ZLU-vluchten.
De Combinatie Heezen-Goossens was in 2018 goed voor 1e en 2e van Limoges, 2e van St.Vincent, 3e en 4e van Périgueux, 3e van Bergerac en 3e Pau.

Bijzondere dank zijn alle marathonspelers verschuldigd aan het bestuur en de leden van “De Blauwe Doffer”, waar we altijd gastvrij worden onthaald en waar veel werk wordt verzet om marathonvluchten mogelijk te maken van zowel de NPO als de ZLU.
Klasse heren én -zeker niet te vergeten- dames!

 

30-7-2018:   Koos Janssen met ‘Eerst effe naar m’n Duiffies’ slaat aan

Het dinsdag uitgebracht liedje ‘Eerst Effe Naar M’n Duiffies’ van Poeldijker Koos Janssen gaat ‘als een malle’ op Facebook. De videoclip was daar woensdag rond het middaguur al bijna 400 keer gedeeld en bereikte al ruim 50.000 mensen en dat niet alleen in Nederland, maar ook buiten de landsgrenzen.

Het aankondigingsbericht op de pagina van WOS Media ontlokte al meer dan honderd reacties van lezers uit het hele land: van het noorden van Groningen tot het zuiden van Limburg, uit alle provincies. Ook vanuit de kring van duivenliefhebbers in Vlaanderen zijn er tal van positieve reacties geplaatst.

Voor het nummer stond de Monsterse duivenman Harold van der Kruijk model. Hij is al jaren elke vrijdagochtend tegen 9.00 uur te horen in het OchtendMagazine op WOS Radio. De beschouwingen over de actualiteiten in de duivensport worden doorspekt met zijn kenmerkende schaterlach.

Om het te beluisteren klik hier,

Bron: WOS.nl 


25-7-2018:     Warme barbecue bij P.V. “De Luchtpost” met druppeltje regen

Bijna ging de barbecue bij “De Luchtpost” niet door.
Er was een misverstand over de datum met de cateraar.
Maar Deny te Vruchte loste dat soepel op door zijn eigen bbq op te halen en snel vlees te regelen bij de JUMBO.
Zo kwam alles toch nog op zijn pootjes terecht.
Zo’n 30 mensen konden van de bbq gaan genieten. De opkomst was prima, ondanks het warme weer. Wellicht was iedereen na die lange droge hete weken daar aan gewend geraakt.
Toch werden we na al die droge weken deze avond verrast met een spatje regen. Veel meer dan dat was het echter niet. Zo bleef ook na deze avond iedereen verlangen naar de lekkere plensbui, die volgens de weersverwachtingen op handen was.0

De salades, het stokbrood met kruidenboter en de verschillende sauzen bij het vlees maakten de dis compleet.
Het duurde even voor de boel op gang kwam, maar toen was er ook geen houden meer aan en kon iedereen ruimschoots aan zijn trekken komen.
En dat gebeurde ook.
Worstjes, hamburgers, spareribs, sjasliks enzovoort enzovoort. Het kon niet op.

Deny te Vruchte had zijn 50-ste verjaardag gevierd en had een vat bier over, zodat er getapt kon worden.
Hemmie Knippenborg, Loedi Rave en Jos de Beukelaer ontpopten zich als ware obers die op uitstekende wijze de drankjes onder de dorstigen verspreidden.
De ‘tappies’ gleden er makkelijk in, maar toch leek er geen eind aan het vat te komen.

Evenals vorig jaar wierp Deny zich op als grillmeester, af en toe afgewisseld door Inge Kämink.
Alles kwam prima van de grill en men liet het zich goed smaken.

Dat het richting middernacht iets frisser werd was alleen maar plezierig, na zo’n overmatig warme dag.

Het werd een buitengewoon gezellige avond, met dank aan de Feestcommissie (Jos de Beukelaer, Loedi Rave, Hemmie Knippenborg, Jan ten Have) en aan Deny te Vruchte voor de voorbereiding en uitvoering.
Super mannen !!!

 


Laon 2-6-2018:     Knippenborg & Zn. boeken prachtige Afdelings-overwinning

Hemmie (l) en zoon Tonnie Knippenborg: Afdelingsoverwinnaars van Laon

,.
Door de wat mindere  weersomstandigheden werd de vlucht vanuit Laon pas ‘s-middags om 13.00 uur gelost.
Onze vereniging had 225 duiven in de strijd, die 327 kilometer voor de boeg hadden naar Aalten.
Gezien de weersverwachting was het gespannen afwachten hoe de duiven zouden afkomen.
De wind hielp wel.
Die zat westelijk en daardoor kwamen de snelste duiven toch met een gemiddelde snelheid van 90 km/uur naar huis. Binnen een half uur was een kwart van de duiven thuis en waren de prijzen dus verdiend. 
.


Eerste op deze vlucht werden Knippenborg & Zn. (Hemmie en Tonnie), die niet alleen een 1e in hun club P.V. “De Luchtpost”-Aalten vlogen, maar ook in de grotere samenspellen een fantastisch resultaat neerzetten.

Laon - Gids voor toerisme, vakantie & weekend in de Aisne

Laon, hooggelegen middeleeuwse “Stad van Kunst en Geschiedenis”, heeft meer dan 80 historische monumenten.

Hun tweejarige doffer ‘De 877’ meldde zich om 16.38 uur boven de bakkerswinkel aan Plein Zuid. Hij bleek een super-prestatie te leveren.

Wat een fantastische klassering: 1e tegen 12.081 duiven in de Afdeling Oost-Nederland.
(Klik hier voor de uitslag.)

De stamkaart  van de NL16-1260877 laat zien dat zijn vader afkomstig is van Eric Keunen. Hij was zelf 2e Duif Kampioen Eendaagse Fond 2010 en 2011 en 2e Duif Kampioen Snelheid 2013 in de vereniging. De moeder is van het soort Joop Koch.


5-6-2018:   Persbericht NFO 2018

Over het omgaan met de neutralisatietijd bij de ZLU-vluchten is onderstaand persbericht verschenen namens ZLU, NPO en Sectie Marathon:

——————————————–
“Met het verschijnen van het ZLU Periodiek een aantal weken geleden, is een periode van onrust en onduidelijkheid ontstaan.
De toepassing van de NFO2018 regeling was het onderwerp van gesprek.
Het was en is niet de intentie geweest om verdeeldheid te creëren maar juist met alle input tot de best wenselijke werking te komen.
Dit is tenslotte op de laatste NPO Ledenraad van 10 maart 2018 unaniem besloten.
Tijdens deze Ledenraad is ook afgesproken dat na het seizoen 2018, de NFO2018 regeling wordt geëvalueerd. Het evaluatieproces zal in september aanvangen.
Na deze evaluatie kan het zijn dat in het seizoen 2019 de halfwaardefactor, die afhankelijk is van de neutralisatietijd, nationaal of internationaal, die gehanteerd wordt bij de berekening, wordt aangepast. Het seizoen 2018 wordt dus de NFO2018 gebruikt.

Hopende dat hiermee alle onduidelijkheid weggenomen is en het ZLU jubileumjaar een jaar wordt met prachtige internationale vluchten en bijbehorende winnaars.
Een goed seizoen gewenst.

Bestuur ZLU
Bestuur NPO
Bestuur Sectie Marathon”
——————————————–
Hiermee is het meningsverschil over de halfwaardefactor bijgelegd. Die wordt 0,75 in plaats van 0,50, waardoor de liefhebbers boven de rivieren ook kansen op de ZLU-vluchten blijven hebben met deze eerlijkere snelheidsberekening.


4-5-2018:   Han Schuurman Grootmeester van Charleville-Mézièreso

Han Schuurman Grootmeester van Charleville-Mézières

o

In het Spoor der Kampioenen lazen we dat Han Schuurman in Afdeling 9
DE GROOTMEESTER van CHARLEVILLE-MÉZIÈRES van 28 april jl. was.

Dat had alles te maken met het feit dat hij van deze vlucht maar liefst 9 van zijn 12 duiven in de prijzen draaide en zo 491 punten pakte voor deze klassering.

Hieronder het hele artikel met dank aan Het Spoor der Kampioenen.
Klik zo nodig  op het artikel om het te vergroten.


 


17-04-2018 Hart voor de Achterhoek … Hart voor “De Luchtpost” – Aalten

Vier ton voor verenigingen en stichtingen
Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek ondersteunt al jaren verenigingen en stichtingen in haar omgeving. Via Hart voor de Achterhoek stelt zij in 2018 een bedrag van € 400.000,- ter beschikking aan lokale verenigingen en stichtingen die bij haar bankieren.

Leden van de bank kunnen vijf stemmen uitbrengen op verenigingen en stichtingen die zij een warm hart toedragen. Iedere stem is geld waard.
Dit jaar doet “De Luchtpost” – Aalten opnieuw mee aan de actie “Hart voor de Achterhoek.

Postduivensport heeft steun nodig
De postduivensport is onlangs op de nationale lijst van immaterieel erfgoed geplaatst.
Helaas is het ledenaantal in de laatste decennia hard terug gelopen.
De Nederlandse Postduivenhouders Organisatie heeft daarom een erfgoedplan opgesteld om het erfgoed levend te houden en toekomst te geven. Voor de uitvoering ervan op clubniveau zoekt onze vereniging naar middelen.

Stem op P.V. “De Luchtpost” – Aalten
Alle leden van Rabobank Noord- en Oost- Achterhoek van 16 jaar en ouder kunnen hun
stem uitbrengen van dinsdag 22 mei tot en met woensdag 6 juni 2018.
Zij mogen vijf stemmen uitbrengen op verenigingen en stichtingen. Ze krijgen per post een code toegestuurd van de Rabobank.
Leden kunnen maximaal twee stemmen op eenzelfde vereniging uitbrengen. Iedere stem is dus geld waard.
Hoe meer stemmen “De Luchtpost” krijgt, hoe meer geld er verdiend wordt.
Op de website www.rabobank.nl/noa vind je alle informatie over de actie Hart voor de Achterhoek.

Lidmaatschap van de Rabobank 
Een klant van de Rabobank is niet per definitie lid.
Iedere klant van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek die 16 jaar of ouder is, kan lid worden van de bank. Alle leden die lid zijn van de bank mogen meestemmen.
Nog geen lid, maar wel een rekening bij de Rabobank? Wordt dan snel lid en stem op onze vereniging, zodat we de middelen bijeen kunnen sprokkelen voor ons voortbestaan.

!!! Bij voorbaat hartelijk dank  !!!


15-4-2018:   Komend weekend niet naar Strépy-Thieu

Komend weekend (21 april a.s.) mag de Afdeling niet lossen in Strépy-Thieu.
De duiven gaan naar Bierges of Asse-Zellik.
Komende dinsdag zal de Afdeling de definitieve losplaats bekend maken.


13-4-2018:   Kring 3 van Afdeling 9 gaat dit weekeinde naar Tienen

Afdeling 9 kan morgen niet in Heusden-Zolder lossen.
Daarvoor in de plaats komen er lossingen per kring.
Kring 3 gaat naar Tienen.

————————————————–

13-3-2018:   Duif vermist

Bij Sjaak Lubbers in Aalten is een postduif ontsnapt.
Het is een zogenaamde ‘schimmel’ met het Duitse ringnummer 05967-16-1297.
Mocht je de duif hebben opgevangen of er iets over gehoord hebben, neem dan s.v.p. contact met Sjaak op (0543-474120).
Bij voorbaat zijn dank.


5-3-2018:   Jan Brockötter, voorzitter “De Blauwe Doffer” – Lichtenvoorde, overleden

Op 2 maart j.l. overleed Jan Brockötter op 68-jarige leeftijd, na een jarenlange dapper gestreden strijd.

Jan Brockötter met zoon Bart

Jan heeft voor de duivensport veel betekend en mag gezien worden als een voorbeeld voor ons allen.
Hij was sinds jaar en dag de bevlogen concoursleider van het Nationale Inkorf Centrum in Lichtenvoorde.
Jan zette zich daar altijd met hart en ziel voor in. Zijn inzet voor de duivensport bleef ook tijdens zijn ziekteperiode onverminderd.
Jammer genoeg zou hij in 2018 al geen duiven meer houden door de fatale ziekte die hem had getroffen. De laatste diagnoses waren voor Jan helaas bijzonder ongunstig.

Sinds vorige week woensdag was hij opgenomen in het ziekenhuis en verkeerde in coma.
Na een jarenlang gevecht is voor hem helaas het einde gekomen.
Jan Brockötter was, voor zover ons bekend, zo’n 20 jaar voorzitter van zijn vereniging “De Blauwe Doffer” in Lichtenvoorde. De leden hadden hem daarom al tot ere-lid uitgeroepen.
Verder was Jan vanaf de oprichting bestuurslid van “Fiante” (Fondclub Internationaal Acht-Negen-Tien-Elf) en vanaf 2007 eveneens bestuurder van de Concours Combinatie “Achterhoek”.
Door de vele jaren dat Jan zich onafgebroken en op een zeer positieve en actieve wijze heeft ingezet voor de duivensport – vooral ook zonder klagen in de periode dat hij ernstig ziek was en vele onderzoeken en operaties onderging – verdient Jan Brockötter grote bewondering, respect en eerbetoon.

Wij wensen zijn vrouw José, zijn zoon Bart en de andere kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden namens P.V. “De Luchtpost” – Aalten heel veel sterkte bij het dragen van dit grote verlies.


24-12-2917:   Fijne feestdagen !!!

Image result for kerstkaarten 2017

Het jaar 2017 zit er bijna op. De feestdagen  en het nieuwe jaar staan voor de deur.

Het vliegseizoen 2017 had een alleszins goed verloop.
De kampioenenhuldiging en de tentoonstelling van onze club waren dit jaar weer uitstekend georganiseerd, super gezellig en goed bezocht.
Laten we hopen dat 2018 opnieuw een mooi duivenjaar wordt.
.

Het bestuur van de Postduivenhouders Vereniging “De Luchtpost” – Aalten wenst iedereen hele fijne feestdagen en een sportief, gezond en gelukkig Nieuwjaar.


12-12-2017:   Fraaie tentoonstelling bij P.V. “De Luchtpost” op zaterdag 16 december 2017

tentoonstellingJaarlijks organiseert ‘De Luchtpost’ een postduivententoonstelling. Dit jaar op zaterdag
16 december 2017.
U bent van harte welkom. De toegang is gratis.
Het programma ziet er als volgt uit:

Vanaf 14:30 uur is de tentoonstelling te bezoeken
Alle duiven zijn dan ‘s-morgens al in verschillende categorieën door een keurmeester gekeurd en aan de kooien hangen de labels met de puntenwaardering en een eventuele prijsvermelding.

.
Er zijn 6 categorieën: oude doffers en oude duivinnen (1 jaar of ouder), jonge doffers en jonge duivinnen (geboren in 2017), late jongen (geboren in de zomer of het najaar 2017) en viertallen (1 duif uit iedere categorie met uitzondering van de late jongen).

In het totaal zijn er meer dan 100 duiven te bewonderen.

Rond 17:00 uur is er een bonnenverkoop
De tentoonstellingscommissie is er in geslaagd een mooi aantal jongeduivenbonnen bij elkaar te brengen.
Voor degenen die nog wat versterking van hun hok zoeken is er weer een uitstekende kans zaterdag; zowel voor de overnacht- als de dagvluchten.
Image result for postduiven verkoping

Uiteraard hartelijk dank aan de schenkers !!!
De volgende bonnen worden bij opbod verkocht:

..1. Wim Aalbers – Aalten:   1 jonge duif
..2. Bernd Bolwerk – Suderwick:   1 jonge duif
..3. Tonny Rave – Aalten:   1 jonge duif of koppel eieren
..4. Heinz Elswijer- Burlo:   1 jonge duif of koppel eieren
  5. Frans Wiltink – Aalten:   1 jonge duif of koppel eieren
  6. Knippenborg & Zn – Aalten:   1 jonge duif
..7. J. Schigt, Zn. & Partners:    1 jonge duif of koppel eieren
  8. Th. Wiltink – Aalten:   1 jonge duif
  9. Cb. CoJa-Erpeka – De Steeg:   1 jonge duif of koppel eieren
10. V. de Harder – Aalten:   1 jonge duif
11. Berthold Elswijer Südlohn:   1 jonge duif of koppel eieren
12. Peter Jansen – Kleef:   1 zomerjong 2017 (in lokaal aanwezig)
13. Herman Testerink – Aalten:   1 jonge duif
14. A. Nijman – Dinxperlo:   1 jonge duif
15. R. te Molder – Zieuwent:   1 koppel eieren rond 10 mei
16. Stef Jordens – Dinxperlo:   1 jonge duif of koppel eieren
17. Bernd Bolwerk – Suderwick:   1 jonge duif
18. J.H. ten Have – Aalten:   1 jonge duif of koppel eieren
19. Heinz Hüning:   1 koppel eieren
20. G. Heinen – Aalten:   1 jonge duif
21. Gert&Janni Visser – Aalten:   1 jonge duif of koppel eieren

Om ongeveer 18.00 uur vindt de loterij plaats
Hierbij zijn mooie prijzen te winnen. Er zijn zowel prijzen voor de duivensport, maar ook een mooie levensmiddelenmand en andere welkome prijzen voor de feestdagen.

Tot slot is er om 18.30 uur de uitreiking van de tentoonstellingsprijzen.


12-12-2017:   Duivensport op lijst van immaterieel erfgoed

De duivensport maakt voortaan deel uit van ons immaterieel erfgoed.
In Nederland zijn ongeveer 17.000 mensen actief in deze sport en hobby.

Hemmie en zoon Tonnie Knippenborg

De postduivensport wordt al meer dan honderd jaar in ons land beoefend. Met speciaal gefokte duiven worden wedstrijdvluchten gehouden.
Daarbij gaat het om welke duif de afstand tussen de losplaats en de duiventil het snelst aflegt.
Het is een traditie die van generatie op generatie gaat.

De duivensport maakt voortaan deel uit van ons immaterieel erfgoed. In Nederland zijn ongeveer 17.000 mensen actief in deze sport en hobby.
De postduivensport wordt al meer dan honderd jaar in ons land beoefend. Met speciaal gefokte duiven worden wedstrijdvluchten gehouden.

Daarbij gaat het om welke duif de afstand tussen de losplaats en de duiventil het snelst aflegt. Het is een traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven en dat is een voorwaarde voor een plekje op de lijst van immaterieel erfgoed.
De Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO) heeft een zogenoemd erfgoedplan gemaakt ”om het immaterieel erfgoed levend te houden en toekomst te geven”.

(bron: www.nu.nl )

8-12-2017:   Opnieuw vogelgriep in Biddinghuizen

In heel Nederland geldt vanaf nu een ophokplicht voor pluimvee. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft dat besloten na de ontdekking van vogelgriep op een eendenbedrijf in Biddinghuizen, in Flevoland. Het gaat om een zeer besmettelijke variant, die voor de mens niet gevaarlijk is maar voor pluimvee wel.
Landelijk zijn dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen.
Dat betekent dat deze ophokplicht ook voor onze postduiven geldt, tot nadere berichten volgen.


24-11-2017: Kampioenen P.V. “De Luchtpost” – Aalten in het zonnetje

Op 12 november jl. werden de kampioenen gehuldigd van onze Postduivenhouders Vereniging “De Luchtpost”.
Tijdens deze mooie zondagmiddag ontstond er een buitengewoon gezellige feestmiddag, dankzij de verdiensten van de Feestcommissie van De Luchtpost.
Zoals ieder jaar ging de ontvangst gepaard met koffie en cake en nadat iedereen vervolgens van een drankje was voorzien, werd de middag geopend door de voorzitter en een begin gemaakt met de uitreiking van de in 2017 gewonnen prijzen. Alle kampioenen zijn te vinden onder
Kampioenschappen 2017.


De beste vier op de Snelheid (Vitesse+Midfond+Jong) werden Gerrie Heinen, Knippenborg & Zn., Theo Wiltink en Jan ten Have.
Uiteraard kregen alle kampioenen applaus, maar dit viertal spande de kroon en kreeg, na de opmars onder passende muziek, de welverdiende aandacht en felicitaties van alle aanwezigen.

`De Kampioenen Snelheid 2017 v.l.n.r. Jan ten Have (4e), Theo Wiltink (3e), Knippenborg & Zn. (2e) en Gerrie Heinen (1e)

Rond half vijf werd er door Cafetaria “De Admiraal” een uitstekend warm en koud buffet afgeleverd, waar iedereen zich aan tegoed kon doen. Dat gebeurde dan ook. Alle aanwezigen lieten het zich goed smaken.

De bestelbus van “De Admiraal” moest bij vertrek even worden aangeduwd, omdat de accu het liet afweten. Maar voor een paar ‘jonge gasten’ was dat geen enkel probleem.

het HEEL smakelijke dessertbuffet

Het resultaat van die inspanning was dat na het lekkere buffet de deur weer open zwaaide en het dessertbuffet door “De Admiraal” werd binnengebracht, met allerlei lekkernijen waaronder verschillende smaken ijs, mousse, chocolade enz.

Uiteraard werden er weer loten verkocht voor een loterij met veel mooie en leuke prijzen.
De meeste prijzen gingen deze keer mee met Paula en Frans Wiltink.
Frans kan er zo ongeveer zijn nieuwe woning mee inrichten.

Fijn dat er na afloop veel positieve reacties te horen waren over de organisatie van de feestmiddag.
Alle lof dus voor de Feestcommissie, bestaande uit Hemmie Knippenborg, Loedi Rave, Jan ten Have, René Fiering en Jos de Beukelaer.
Hartstikke bedankt voor jullie inzet mannen. Super!

Voor alle foto’s klik hier.


13-10-2017:     Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Sint Philipsland

Vogelpestvirus onder de elektronenmicroscoop

In het gebied van 1 kilometer rond het bedrijf in Sint Philipsland liggen geen andere bedrijven.
Minister Kamp van Economische Zaken heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 1 kilometer rond het bedrijf in Sint Philipsland.
Een vervoersverbod heeft betrekking op onder andere pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.
(Bron: Rijksoverheid)


8-9-2017:    Kamervragen over duivensport
………………
Partij voor de Dieren wil verbod op marathonvluchten

Image result for 2e kamer

Halbe Zijlstra (VVD)

Op 30 augustus heeft de Staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam, de Kamervragen beantwoord die de Partij voor de Dieren had gesteld over de duivensport.
Deze vragen waren het gevolg van een artikel in de Volkskrant over het verloop van Barcelona dit jaar. De Partij voor de Dieren vroeg de Staatssecretaris daarin om een verbod op langeafstandswedstrijden met duiven.

Halbe was in vroeger jaren zelf actief binnen de postduivensport

De Staatssecretaris vindt dat niet nodig omdat de NPO zelf regels heeft opgesteld om te voorkomen dat het welzijn van duiven wordt aangetast.
Hierbij heeft hij zich gebaseerd op informatie van de NPO die gezamenlijk met de WOWD is afgestemd met het Ministerie.
Dit toont nogmaals het belang aan dat we in de duivensport aandacht besteden aan het welzijn van de duiven en dat we als duivensport zorgen voor goede onderbouwing van onze regels en afspraken.
Ook individuele leden hebben de verantwoordelijkheid om te voorkomen dat anderen de duivensport aanspreken op zaken die misgaan.


23-8-2017:     Opgeven voor de secties NPO

Als lid van de NPO kun je je bij de NPO opgeven om zitting te nemen in een landelijke sectie.
De secties krijgen afgevaardigden in de Ledenraad NPO.
Zie onderstaande nieuwsbrief van de NPO.

Bekijk de nieuwsbrief online
Click 'Display images' to view images
Op (de) Hoogte
Nieuwsbrief 18 augustus 2017
11.185 abonnees
Secties
Bij welke secties wilt u horen?
We deden een aantal weken geleden een oproep om door te geven bij welke secties je wilt horen.
Hieraan gaven 750 leden al gehoor, maar we willen dit graag van alle leden weten.
Nog even waar het precies over gaat:
Vertegenwoordigers van de leden bestaan uit gelijk gestemde belangengroepen/secties.
Deze groepen bestaan uit de sectie Vitesse/Midfond, sectie Dagfond, sectie Marathon, sectie Jonge duiven.
De secties zijn zelfstandige groepen die in de Ledenraad van de NPO vertegenwoordigd zijn.
Ze hebben geen rechtspersoonlijkheid.
Je geeft zelf aan bij welke groep je wilt horen.
Je mag je aanmelden bij twee groepen en dus daar je stem laten horen.Let op! Elk lid uit een combinatie, geeft apart zijn voorkeur op!
Kies uit onderstaande secties twee groepen waar je zeker bij wilt horen:

 • Vitesse/midfond
 • Dagfond
 • Marathon
 • Jonge duiven

Vanuit de secties gaan wij met behulp van onze 676 verenigingsbesturen met ondersteuning van onze 11 afdelingsbesturen op zoek naar de kandidaten voor het sectiebestuur en sectieraad.

De profielen komen zeer binnenkort op de website en via Op (de) Hoogte beschikbaar.

Lastig om aan te melden? Overleg met het verenigingsbestuur. Mogelijk kunnen zij het voor alle leden in één keer organiseren.

Bestuur N.P.O.

 

6-8-2017:   Afsluitende barbecue bij “De Blauwe Doffer” weer een succes

In navolging van vorig jaar, was er ook dit jaar na de laatste overnachtvlucht een barbecue georganiseerd bij de “Blauwe Doffer” in Lichtenvoorde om zo het seizoen in saamhorigheid af te sluiten. Dat lukte meer dan uitstekend.

Grillmeister Bernhard Hessling in ‘volle’ actie

“Der Grillmeister” Bernhard Hessling liet wederom zien dat hij die titel niet zomaar draagt. Het was allemaal even voortreffelijk wat hij ons voorschotelde.
Een scala aan sausjes en salades vulde de maaltijd aan en met een biertje ernaast was het genieten.
Het weer was ons duivencoaches goed gezind en zo kon men zowel binnen als buiten eten en ervaringen uitwisselen.

De deelname was heel behoorlijk en naar mate de avond vorderde werd het steeds gezelliger.
Bernhard bakte er lustig op los en omringt door enkele andere Duitse en Duits sprekende liefhebbers leek hij het goed naar zijn zin te hebben.
Dat gold ook voor degenen die zijn vlees verorberden. Alom lof voor de kwaliteit van zijn producten.

Natuurlijk kan het niet anders of op zo’n avond wordt er volop over de duivensport gesproken.
In de gesprekken ging het over het afgelopen seizoen en sommigen blikten alweer vooruit naar het komende seizoen. Dat is ook het mooie van de duivensport: jaren en leeftijd gelden niet … het kan volgend jaar weer beter gaan dan het afgelopen jaar. Zo blijven we hopen op en geloven in steeds betere resultaten.
Zo werd er over Londen gesproken. Uit Nederland deden daar maar 38 duiven aan mee, maar dat “De Blauwe Doffer” het enige Nationale Inkorf Centrum voor deze vlucht is, is toch wel curieus.
Bernhard Hessling schijnt één van de liefhebbers te zijn die van Londen een vroege duif wisten te klokken. Ook de namen van Vincent en Marcel van Melis werden genoemd.

Jan Oonk, onverstoorbare werker


Marcel van Melis en Marja Rave, problemen aan het oplossen


Arnold Kemkens (rechts) winnaar van Cahors naast Hennie Goossens

.
Terwijl er nog hard gewerkt werd aan het maken van de uitslagen en het hier en daar oplossen van een probleempje, konden de eerste broodjes met gegrilde worst al worden opgehaald en was de feestdis geopend.

.
.
.
.
.
.
.
De uitslag van Cahors was het volgende gesprekspunt.
Arnold Kemkens won de 1e prijs in het N.I.C. en onze clubgenoot Wim te Hennepe klokte 5 minuten later de 2e van het inkorfcentrum.


Heinz Elsweyer (rechts): 3e en 4e van Cahors in het N.I.C. en 4 bij de eerste 9

Heinz Elsweyer vloog in het N.I.C. een 3e en 4e en onze eigen Tonny Rave een 5e en 6e prijs.


tevreden Wim te Hennepe (links): 2e en uitbundige Tonny Rave: 5e en 6e van Cahors


.

Maar natuurlijk ging het over meer dan alleen duivensport.
Het Nederlands dameselftal was volop onderwerp van gesprek.
Iedereen was vol lof en niet in het minst de aanwezige dames in het clublokaal.
Nederland Europees Kampioen Voetbal, dat was lang geleden.
Een geweldige prestatie van de Leeuwinnen.

Voor alle foto’s klik hier.

 


01-08-2017:   Gezellige barbecue bij P.V. “De Luchtpost” – Aalten

Ging door allerlei omstandigheden vorig jaar de barbecue bij “De Luchtpost” niet door, dit jaar kwam het er wel van.
Daarvoor was door de EvenementenCommissie -met Loedi Rave voorop- dit keer dinsdagavond 1 augustus gepland en dat bleek een goede zet, want het weer leende zich uitstekend voor een BBQ. Het was niet te warm en niet te koud.
0
0

Deny te Vruchte in de rol van ‘grill-meester’

De opkomst was ook prima.
Een-en-dertig mensen hadden zich aangemeld en dus waren er buiten twee lange tafels ingericht.

Het koude buffet, dat het gegrilde vlees vergezelde, zag er goed uit en smaakte ook zo.
De salades, het stokbrood met kruidenboter en de verschillende sauzen voor bij het vlees maakten de dis compleet.
Het duurde even voor de boel op gang kwam, maar toen was er ook geen houden meer aan en kon iedereen ruimschoots aan zijn trekken komen.
En dat gebeurde ook.
Karbonades, worstjes, hamburgers, kippenvleugeltjes, saté, sjasliks enzovoort enzovoort. Het kon niet op.

Deny te Vruchte had een loei van een barbecue geregeld.
Een groot en zwaar grilltoestel op wielen. Wie meer wil weten over het gewicht van het apparaat kan navraag doen bij Frans Wiltink.

Deny wierp zich ook als grillmeester op en dat ging hem uitstekend af.
Alles kwam prima van de grill.
De grillmachine had een 3 meter hoge pijp en dat was voor de deelnemers wel een fijne bijkomstigheid. Men had nauwelijks last van de rook.

Zoals al gezegd: ‘het kon niet op’.
Het kon letterlijk ook niet op, want er was zelfs nog wat over aan het eind van de avond.
Niemand kwam dus iets tekort. Integendeel; er bleef nog iets over, dat na het inkorven vrijdag’s-avonds werd verorberd.

Dat het richting middernacht wat frisser werd mocht niet deren. Daar was qua kleding op gerekend.
Jan ten Have had een bouwlamp geregeld, zodat ook na het invallen van de duisternis het feest gewoon verder kon.
Er werd nog menig biertje weggewerkt, mede dankzij Hemmie Knippenborg, die de terrasbediening volledig in de hand had.

Het liep gesmeerd deze avond en aan gezelligheid geen gebrek.

Dank aan de Feestcommissie (in dit  geval Jos de Beukelaer, Loedi Rave, Hemmie Knippenborg, Jan ten Have) en Deny te Vruchte voor de voorbereiding en uitvoering.
Klasse mannen!
Dit was weer een prima avond voor de versterking van het clubgevoel.

Voor alle foto”s klik hier.


29-06-2017:   M26 Nanteuil dag verplaatst

Inkorven M26 verplaatst naar vrijdagavond

De weersvooruitzichten zijn voor komende zaterdag op dit moment niet goed. Het bestuur heeft daarom besloten om het inkorven morgenavond van de midfondvlucht M26 Nanteuil le Haudouin te verplaatsen naar vrijdagavond 30 juni a.s.

Aan de hand van de laatste weersvooruitzichten zullen wij vrijdagavond (in de loop van de avond) beslissen naar welke losplaats onze duiven zullen gaan. Zeker is al wel dat ze niet naar Nanteuil le Haudouin zullen gaan. Het is wel de bedoeling om in Frankrijk te blijven.

Door het inkorven te verplaatsen naar vrijdagavond kunnen wij anticiperen (westelijker of oostelijker) op de laatste weersvooruitzichten. Een voordeel hierbij is dat wanneer wij zaterdag niet kunnen lossen onze duiven geen extra nacht in de mand zitten.

Het ophaalschema wordt voor komende vrijdagavond niet gewijzigd. Ophaalschema D blijft van kracht. Willen de vereniging besturen er zelf op toezien of ze hun duiven moeten aanleveren of dat ze worden opgehaald.

Bestuur Afdeling 9.


16-06-2017:   Uitbraak vogelgriep in België

In België is helaas weer vogelgriep geconstateerd.
Dit heeft geresulteerd in nieuwe maatregelen die ertoe leiden dat er in een straal van 10 km rondom Quiévrain niet mag worden gelost.

In België is het hoog-pathogene H5N8-vogelgriepvirus vastgesteld bij een professioneel bedrijf.
Het gaat om een pluimveehandelaar in het West-Vlaamse Oostkamp, vlakbij Brugge.
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen meldt verder dat het virus donderdag 15 juni opnieuw bij twee hobbyhouders te hebben geconstateerd, in het zuidelijk gelegen Quiévrain en het West-Vlaamse Zuienkerke. De Belgische landbouwminister Willy Borsus noemt de situatie ‘meer dan verontrustend’, en vraagt pluimveehouders de regels strikt te respecteren. De getroffen pluimveehandelaar verkocht weliswaar alleen dieren aan particulieren, maar de volledige pluimveesector blijkt in gevaar.
Waar in de meeste andere West-Europese landen het H5N8-virus weinig meer is gevonden in de laatste maanden, zijn er in België (dat eerder weinig uitbraken had) in de laatste weken nu in totaal zes uitbraken gemeld, waarvan vijf bij hobbydierhouders.


16-06-2017:   Vermelding uitslagen op teletekst SBS6

In de NPO ledenraad van 15 mei jl. is een voorstel van Bestuur NPO over het gebruik van SBS6 text 681 aangenomen.20070826_Chantilly
De pagina wordt uitsluitend gebruikt voor:
Weers- en lossingsinfo
Publicatie uitslagen sectorale en nationale concoursen
Zaterdags zo snel mogelijk t/m de woensdag daaropvolgend.
Maximaal 10 winnaars per concours, gebaseerd op 1‰ van het aantal deelnemende duiven.
Publicatie NPO eendaagse fond
Maximaal 10 winnaars per concours, gebaseerd op 1‰ van het aantal deelnemende duiven.
Publicatie 3 vitesse-/ 3 midfondvluchten/ 3 jonge duivenvluchten per afdeling
Maximaal 10 winnaars per concours, gebaseerd op 1 ‰ van het aantal deelnemende duiven per afdeling.
Niet in het weekend van een sectoraal, nationaal of NPO eendaagse fondvlucht.
Uitslagen worden gepubliceerd vanaf zondagmiddag 13.00 uur t/m de woensdag daarop volgend.
Publicatie ZLU uitslagen (1 pagina).
Actuele informatie NPO

Aan de afdeling de keuze om teletekst in tweeën te delen Noord/Zuid of Oost /West.


06-06-2017:   Hart voor de Achterhoek levert “De Luchtpost” € 236,- op !

BEDANKT VOOR UW STEM !!!

Zoals eerder bekend gemaakt deed onze vereniging mee aan de actie “Hart voor de Achterhoek”.
Een initiatief van de Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek.
Er werd € 400.000,- door de Rabobank verdeeld onder verenigingen en stichtingen in de Achterhoek.

Vanavond was in theater “De Storm” de feestelijke uitreiking van de sponsorbedragen.
De hoogte van de bedragen was afhankelijk van het aantal stemmen dat was uitgebracht door Rabobankleden.
Er deden 686 verenigingen en instellingen mee aan de actie.
Het gemiddelde uitgekeerde bedrag was € 583,-.
Onze vereniging heeft een aantal stemmen gekregen dat goed was voor een sponsorbedrag van € 236,-.
Als kleine vereniging mogen we dus best blij zijn met wat ons ten deel viel.

Alle Rabobankleden die op “De Luchtpost” hebben gestemd en familie en vrienden hebben aangespoord om dat te doen dus ‘HART’-stikke bedankt, namens het bestuur en de leden van onze postduivenvereniging !!!


09-05-2017:   Hart voor de Achterhoek … hart voor “De Luchtpost”

Wij doen mee aan de Rabobankactie Hart voor de Achterhoek.
Van 9 tot en met 26 mei kunnen leden van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek stemmen op verenigingen en stichtingen die zij een warm hart toedragen.
Iedere stem is geld waard en daarvoor hebben wij jouw hulp nodig.

Kom in actie en steun onze club!
Ken jij mensen die lid zijn van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek?
Het zou fantastisch zijn als jij en jouw familie, vrienden en kennissen tussen 9 en 26 mei hun stem op onze club uitbrengen. Dus kom in actie en vraag hen op ons te stemmen! 

Hart voor de Achterhoek: € 400.000,- voor verenigingen en stichtingen
Via Hart voor de Achterhoek stelt Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek een bedrag van € 400.000,- ter beschikking aan lokale verenigingen en stichtingen die bij hen bankieren.
De leden van de bank mogen vijf stemmen uitbrengen op verenigingen en stichtingen. Zij krijgen per post een code toegestuurd van de Rabobank.
Leden kunnen maximaal twee stemmen op eenzelfde vereniging uitbrengen. Iedere stem is dus geld waard. Hoe meer stemmen wij krijgen, hoe meer geld er verdiend wordt.
Op de website www.rabobank.nl/noa vind je alle informatie over Hart voor de Achterhoek.

Lidmaatschap van de Rabobank
Een klant van de Rabobank is niet per definitie lid. Iedere klant van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek die 18 jaar of ouder is, kan lid worden van de bank.
Alle leden die op 31 maart 2017 lid zijn van de bank mogen meestemmen.


14-04-2017:   Dagfondclub Achterhoek Twente opgericht

                 

Er is een Dagfondclub opgericht binnen afdeling 9.
Het doel van de Dagfondclub is het organiseren van attractieve concoursen en kampioenschappen op de 6 dagfondvluchten en de 3 laatste jonge duiven vluchten van het vliegprogramma van afdeling 9 en de Nationale concoursen.

Voor 2017 zijn dat de vluchten;
20 mei   E20        Pithiviers             afd                        19 aug   J33         Laon                                     afd
10 juni   E23        Gien                      afd                        26 aug   J34         Nanteuil le Haudouin      NIC
24 juni   E25        Bourges               afd                        2 sept    J35         Nanteuil le Haudouin       NIC
8 juli      E27        Blois                     afd
22 juli    E29        Chateauroux      NIC
5 aug     E31        Issoudun              NIC

Leden van afdeling 9 kunnen lid worden van de Dagfondclub a 12,50 euro per jaar.
Leden spelen automatisch in het concours van de Dagfondclub en betalen geen rekengeld. De inleg bedraagt 0,10 euro per duif en daarvoor dingt elke liefhebber mee naar de 6 gratis hoofdprijzen per wedvlucht en de gratis hoofdprijs ter waarde van 250 euro op Pithiviers en Laon.
De uitslag wordt digitaal en per email verstrekt in PDF formaat en is gratis. In de uitslag is een korte reportage en foto opgenomen van de winnaar. Als men een schriftelijk exemplaar à € 2,50 per uitslag wil dan kan dat, mits doorgegeven.
Deelname voor de hoofdprijzen en poules gaat via het invullen van een poulebrief. De opzet van deze poulebrief is heel eenvoudig, zo hoeven er bijvoorbeeld geen ringnummers ingevuld te worden. Als deelnemende leden niet spelen voor hoofdprijzen of poules hoeft er geen poulebrief ingevuld te worden. Elk deelnemend lid dingt altijd mee naar de kampioenschappen en gratis hoofdprijzen, ook zonder poulebrief.

In overleg met VNCC is besloten dat er in 2017 alleen hoofdprijzen en poules worden vervlogen op de dagfondvluchten met de oude duiven. Voor de jonge duiven zal worden gespeeld voor de kampioenschappen, duifkampioenen en gratis hoofdprijzen. Met ingang van 2018 zullen op alle concoursen, oud en jong, gegarandeerde hoofdprijzen en poules worden vervlogen.

Gegarandeerde hoofdprijzen op de vluchten Pithiviers, Gien, Bourges, Blois, Chateauroux, Issoudun Led tv of tablet                                             1,00 euro per duif
Voer bon twv 250 euro                               0,80 euro per duif
Levensmiddelenpakket twv 135 euro     0,65 euro per duif
Diner bon twv 125 euro                              0,50 euro per duif
Vleesmand twv 115 euro                           0,35 euro per duif
½ varken twv 90 euro                                  0,25 euro per duif
Vleesmand twv 70 euro                              0,25 euro per duif
3 Troostprijzen (1 zak voer)                       0,15 euro per duif
Gratis hoofdprijs op alle vluchten in natura ter waarde van 50 euro op prijs 50, 100, 150, 200, 250, 300
Gratis hoofdprijs in natura ter waarde van 250 euro op Pithiviers (E20) voor de eerste jaarling op de uitslag
Gratis hoofdprijs in natura ter waarde van 250 euro op Laon (J33) voor de eerst getekende op de uitslag

Per duif kan maximaal 1 hoofdprijs worden gewonnen. Per liefhebber kunnen maximaal 2 hoofdprijzen worden gewonnen.

De volgende kampioenschappen worden vervlogen volgens het NPO systeem;

 • 10 generaal kampioenschappen Oud Onaangewezen (1:10 verfijnd)
 • 10 generaal kampioenschappen Oud Aangewezen (2 van de bovenste 3 tellen)
 • 5 as duiven Oud
 • 10 generaal kampioenschappen Jong Onaangewezen (1:10 verfijnd)
 • 10 generaal kampioenschappen Jong Aangewezen (2 van de bovenste 3 tellen)
 • 5 as duiven Jong
 • Alle vluchtwinnaars worden apart gehuldigd

Er wordt gespeeld in afdelingsverband. Het melden van duiven bij de Dagfondclub is niet verplicht.
De hoofdprijzen en kampioenschappen worden uitgereikt op de nader te bepalen feestavond van de Dagfondclub Achterhoek-Twente.
Het bestuur van de Dagfondclub Twente-Achterhoek bestaat uit:
Gerard van de Bovenkamp, Voorzitter; Gerard van de Aast, Secretaris; Olaf Boers, Penningmeester, Enrico Doldersum, lid; Frank Kwekkeboom, lid; Bart Bomers, lid; Han Dijkhuis, lid.

Tot 6 mei kun je je via je verenigingssecretaris aanmelden als lid van de Dagfondclub Achterhoek-Twente.
Aanmelden in het seizoen kan, maar nimmer met terugwerkende kracht. Dus meld je tijdig aan!
De Dagfondclub Achterhoek Twente heeft een eigen website waar informatie is te vinden over vroege meldingen, nieuws, en uitslagen. Het web adres is: www.dfcachterhoektwente.nl
Voor eventuele vragen kunt je je altijd richten tot Gerard van de Aast, gerard.vandeaast@hotmail.com


2017-03-30:   Afdeling 9 gaat akkoord met toekomstplannen NPO

Logo

GPS 2021

Tijdens de ingelaste Algemene Vergadering van Afdeling 9 op 30 maart jl. gaf het NPO-bestuur uitleg over haar toekomstplannen. Daarna was er ruim de gelegenheid om vragen te stellen. De beantwoording was zo duidelijk dat de vergadering uiteindelijk instemde met de plannen van de NPO voor een gezonde toekomst van de postduivensport.
De  belangrijkste veranderingen betreffen een uitbreiding van de Ledenraad NPO van 19 afdelingsafgevaardigden met 12 afgevaardigden uit nieuw te vormen secties en platforms.
Het gaat om de Secties Vitesse + Midfond, Dagfond, Marathon en Jonge duiven en om de Platforms Transport en Jeugd.
De secties en platforms leveren ieder 2 afgevaardigden voor de Ledenraad NPO.
Daarnaast komt er een Congres NPO waar alle leden welkom zijn. Tijdens het Congres kan kennis worden genomen van ontwikkelingen in onze sport en inbreng worden geleverd.
Deze democratisering van onze duivensportorganisatie biedt de NPO de mogelijkheid om een echte sportbond te worden en zo (aspirant-)lid te worden van het NOC*NSF. Dat lidmaatschap biedt de NPO de mogelijkheid op professionele ondersteuning vanuit NOC*NSF op tal van gebieden, bijvoorbeeld bij het promoten van onze sport.
Daarnaast biedt het lidmaatschap een betere bescherming tegen voor onze sport ongunstige politieke invloeden.

De afdeling gaat op de vergadering van de Ledenraad NPO wel het voorstel doen om in de statuten op te nemen dat er niet minimaal 1x per 2 jaar, maar ieder jaar een Congres wordt gehouden. Dat Congres wordt waarschijnlijk gekoppeld aan de jaarlijkse Nationale Manifestatie van de NPO.
Daarnaast ligt er een suggestie van het Afdelingsbestuur om de naamgeving van het toekomstplan te verbeteren; “GPS 2021” spreekt niet aan, ook omdat er uit deze titel niet valt op te maken dat het iets met de duivensport van doen heeft.

De vergadering van de Ledenraad NPO vindt 15 mei a.s. plaats.
Hoe het is verlopen in de andere afdelingen is nog afwachten.


2017-03-16:   Extra ledenvergadering Afdeling 9 op 30 maart a.s.

Het NPO-bestuur komt de afdelingen bezoeken. Dit in verband met de belangrijke stukken waarover tijdens de komende NPO-ledenraad een beslissing wordt genomen. Het gaat om de toekomstplannen voor de duivensport van 2017 tot 2021.
Dat gebeurt tijdens een extra ledenvergadering in zalencentrum Assink in Hengevelde op donderdag 30 maart a.s., aanvang 20.00 uur.
De belangrijkste punten zijn ongetwijfeld het veranderen van de organisatie en het verbeteren van de promotie van de duivensport, om het tij te keren en onze afkalvende sport toch toekomstperspectief te bieden.
Klik hier om meer over het plan van de NPO te lezen.
Iedereen wordt door het afdelingsbestuur van harte uitgenodigd aanwezig te zijn.

Nadat het NPO-bestuur haar plannen heef toegelicht zal afdeling 9 een standpunt over de NPO-voorstellen innemen.
Het afdelingsbestuur rekent erop dat alle verenigingen aanwezig zullen zijn.
Met het oog op de toekomst van de duivensport is dit een zeer belangrijke vergadering!
Eventuele nadere informatie over deze extra ledenvergadering wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt.


2017-01-15:     De Kampioenen 2016 feestelijk gehuldigd

Zondagmiddag kwamen de leden van “De Luchtpost” in Aalten bijeen om hun kampioenen van vorig jaar te huldigen.
Het werd een gezellige middag die uitstekend was georganiseerd door de Feestcommissie, bestaande uit Loedi Rave, Hemmie Knippenborg, Jan ten Have, René Firing en Jos de Beukelaer.
Er was na de eerste drankjes zo halverwege de middag soep in twee smaken. En dat ging er best in op deze koude winterse middag.
De prijsuitreiking verliep prima. Er was volop aandacht voor de kampioenen die allemaal hun prijs en een welverdiend applaus van de aanwezigen ontvingen.
In die warme gezellige sfeer werden ook de vier Generale Kampioenen Snelheid in de bloemetjes gezet.

Kampioenen 2016Van links naar rechts:
1e Han Schuurman, 2e Wim Aalbers, 4e Gerrie Heinen en zittend 3e Hemmie Knippenborg
van de combinatie Knippenborg & Zn.
Ze ontvingen de felicitaties met welgemeende handdrukken van alle feestgangers. En natuurlijk werd daar op gedronken.
Zo rond zes uur in de middag werd het warme buffet opgediend, met volop keuze en dus voor ieder wat wils.
Het dessertbuffet zag er eveneens prachtig uit, met veel verschillende soorten ijs, mousse en chocola. Het kon niet op.
Met een wat ‘verlaat’ Wilhelmus werd nogmaals eer betoond aan Han Schuurman, de Kampioen 2016.
Tot slot werden de vele door de feestcommissie en leden bijeengebrachte prijzen verloot. Ook hier tevreden gezichten en een mooie spreiding van de prachtige prijzen.
Opvallend was dit jaar de geweldige opkomst van de dames, die het feest extra glans gaven. Terecht dat twee van hen met een zogenaamde damesprijs naar huis konden.
Dank aan de feestcommissie die voor een hele fijne middag zorgde, waarin leden en aanhang weer eens konden bijpraten in een prima ambiance.
Voor de foto’s klik hier. 


17-12-2016:     Fraaie tentoonstelling bij P.V. “De Luchtpost” op zaterdag 17 december 2016

Jaarlijks organiseert ‘De Luchtpost’ een postduivententoonstelling. Dit jaar op zaterdag 17 december 2016.
Het programma ziet er als volgt uit:


nl07-1002728
Vanaf 14:30 uur is de tentoonstelling te bezoeken
Alle duiven zijn dan in verschillende categorieën door een keurmeester gekeurd en aan de kooien hangen de labels met de puntenwaardering en een eventuele prijsvermelding.
Er zijn 6 categorieën: oude doffers en oude duivinnen (1 jaar of ouder), jonge doffers en jonge duivinnen (geboren in 2016), late jongen (geboren in de zomer of het najaar 2016) en viertallen (1 duif uit iedere categorie met uitzondering van de late jongen).
In het totaal zijn er meer dan 100 duiven te  bewonderen.

Rond 17:00 uur is er een bonnenverkoop
De tentoonstellingscommissie is er weer in geslaagd een groot aantal mooie jongeduivenbonnen bij elkaar te brengen.
Voor degenen die nog wat versterking van hun hok zoeken is er weer een uitstekende kans zaterdag; zowel voor de overnacht- als de dagvluchten.
Uiteraard hartelijk dank aan de schenkers!!!
De volgende bonnen worden bij opbod verkocht:

1. Jan Bruins Ulft 1 jonge duif in overleg
2. Albert Nijman Dinxperlo 1 jonge duif in overleg
3. G.A v/d Bovenkamp Doetinchem 1 jonge duif eind maart
4. Danny Frenken Winterswijk 1 jonge duif in overleg
5. Stef Jordens Dinxperlo 1 jonge duif in overleg
6. Bernd Bolwerk Suderwick 1 jonge duif in overleg
7. Comb. Bosman Doetinchem 1 jonge duif van de kwekers
8. Theo Kamink Aalten 1 jonge duif of een koppel eieren
9. Ben Bieper Borculo 1 jonge duif 3e ronde v/d kwekers
10. R. te Molder Zieuwent 1 jonge duif in overleg
11. Hans Vultink Eibergen 1 koppel eieren
12. Ad Wielens Eibergen 1 koppel eieren van de kwekers
13. Bomers & Zn Eibergen 1 jonge duif in overleg
14. Bernhard Hebling Borkum 1 jonge duif in overleg
15. Heinz Elswijer Burlo 1 jonge duif in overleg
16. Berthold Elswijer Sudlohn 1 jonge duif in overleg
17. Bart Brockotter Lichtenvoorde 2 jonge duiven in overleg
18. Bert Ros Winterswijk 1 jonge duif in overleg
19. Wim Mielekamp Winterswijk 1 jonge duif in overleg
20. Hans ter Haar Winterswijk 1 jonge duif in overleg
21. Frans Wiltink Aalten 1 jonge duif in overleg
22. Gert & Janni Visser Lintelo 1 jonge duif in overleg
23. Wim Aalbers Aalten 1 jonge duif in overleg
24. H & T Knippenborg Aalten 1 jonge duif in overleg
25. J. Schuurman Aalten 1 jonge duif in overleg
26. Jac. Lubbers Aalten 1 jonge duif in overleg
27. G. Heinen Aalten 1 jonge duif in overleg
28. Jos de Beukelaer Aalten 1 koppel eieren
29. Erik Kuenen Laren 2 jonge duiven (op tentoonstelling aanwezig)
30. J. Hartjes Ulft 1 laat jong
31. Vincent de Harder Aalten 1 jonge duif of koppel eieren in overleg.

Om ongeveer 18.00 uur vindt de loterij plaats
Hierbij zijn mooie prijzen te winnen. Er zijn zowel prijzen voor de duivensport, maar ook een mooie levensmiddelenmand en andere welkome prijzen voor de feestdagen.

Tot slot is er om 18.30 uur de uitreiking van de tentoonstellingsprijzen.


6-8-2016:     Geslaagde BBQ na laatste marathonvlucht

Het gebeurt niet vaak, vertelden mij insiders, maar zo af en toe heeft Herman Rave (dit weekend 2e van Bergerac in “De Luchtpost” – Aalten), een goed idee.
Een paar weken geleden bedacht hij dat het wel gezellig zou kunnen zijn, als het Der Grillmeistermarathonseizoen werd afgesloten met een barbecue bij het Nationaal Inkorf Centrum “De Blauwe Doffer” in Lichtenvoorde.
En zo geschiedde.
Jan Brockotter zorgde ervoor dat Herman zelf de uitnodigingen verzorgde en het deelname-bedrag inde.
Maar verder wist Herman toch slim het echte werk uit te besteden aan de “Grillmeister”, een bevriende relatie van de gebroeders Elsweijer, die dit jaar een meer dan prima seizoen hadden op de vluchten.

En geloof het of niet, het werd een bere-gezellige avond, met een uitstekend stukje (nou zeg maar ‘stukken’) vlees.
Met lekkere broodjes, sauzen en een drankje erbij kon er niets meer mis gaan.
Zelfs het weer werkte dit keer mee.


DSC01545

Bertie te Winkel maakt hapklare brokken van de laatste stukken vlees

Iedereen deed flink zijn best op de smakelijk gegrilde vleessoorten, maar dat nam niet weg dat er uiteindelijk nog overbleef.
Onder toeziend oog van Tonny Rave wist de altijd zorgzame Bertie te Winkel daar borrelhapjes van te snijden, zodat ook de laatste restjes een goede bestemming kregen.DSC01544


DSC01520

Gerrit Rave

DSC01507

Marja Rave

De laatste marathonvlucht binnen “De Luchtpost”in Aalten werd gewonnen door G. (Gerrit en Marja) Rave. In de Afdeling 19e tegen 1.408 duiven. Ook zij namen deel aan de prima verzorgde BBQ in Lichtenvoorde.


DSC01523

Initiatiefnemer Herman Rave (l) met zijn broer Tonny (r) en zwager Joke Mengerink (de deugd in het midden)

Er werd nagepraat over het vliegseizoen.
Natuurlijk was iedereen het erover eens dat we nog nooit zo’n raar verloop hebben gezien van de vluchten, ten gevolge van het alsmaar wisselvallig blijvende weer.
Maar ook de successen en mislukkingen van 2016 kwamen aan de orde.
En soms, heel soms ging het zelfs niet over duiven!

Uit de foto’s moge blijken dat iedereen het naar zijn zin had.
Er werd geopperd om dit na iedere marathonvlucht te doen, maar dat leek toch wat overdreven.

Rest ons nog de harde werkers van “De Blauwe Doffer” te bedanken voor hun inspanningen voor het N.I.C. dit seizoen.


DSC01526

Bart Brockotter: 1 t/m 3 van Blois in het N.I.C.

Aan en achter de ‘bar’ was het eveneens gezellig.

Bart Brockotter (midden) had reden genoeg om te lachen.
In het N.I.C. draaide hij 1 t/m 3 van Blois en 6 t/m 8 !!!
Charles Verbeeten deelt zichtbaar in de feestvreugde.
Links Vincent van Melis en op de rug gezien Hennie Goossens.

Ook achter de ‘bar’ was het gezellig.
Zie onderstaande foto van Jan Oonk: altijd gastvrij met een glimlach.

DSC01530

Jan: de ‘op en top’ gastheer van De Blauwe Doffer


DSC01536

De succesvolle gebroeders Elsweyer: op de voorgrond Heinz, Sector 3 Cahors 4e-4.407 d.


DSC01524

er waren zelfs dames: Hettie Rave (l) en Janni Visser


DSC01527

Jan Brockotter (r) …. pffff de marathon zit erop


DSC01534

B. Elsweyer: 1e van Bergerac in het N.I.C. en 9e op teletekst – 1.408 duiven


DSC01525

duivencoaches in gesprek; Kemkens (achter), Olyslager (links) en te Hennepe op de rug


DSC01529

v.l.n.r. Jan Brockotter, Hennie Goossens en Bart Brockotter


DSC01531

buiten was het ook te doen: Loedi Rave (l), Bertie te Winkel (m) en Marcel van Melis


DSC01540

Jos Lansink (l) met Tonny Rave

 


16-6-2016:     Verdacht persoon aangehouden in Aalten

Anton gepakt

Politie Aalten doet opzienbarende vangst

Aan de Nijverheidsweg in Aalten is woensdagmiddag en vanavond een verkeerscontrole gehouden op het terrein van Dorcas.

In totaal zijn bij deze controle 130 voertuigen en hun inzittenden gecontroleerd. 37 bekeuringen zijn er uitgeschreven voor onder andere mobiel bellen (5), niet dragen autogordel (10), te hoge snelheid (7), gladde band (7) en verschillende andere overtredingen. 13 brom- en snorfietsen zijn gecontroleerd. 6 daarvan hebben een WOK-melding ontvangen. De hoogst gemeten snelheid bij de bromfietsen was 79 km/uur.

Tevens werd er een mysterieuze man met blauwe pet en zonnebril (foto links) aangehouden, die al geruime tijd de Nijverheidsweg en omgeving onveilig maakt op zijn beige scooter.


12-01-2016:     Gerrie Heinen kampioen Samenspel Aalten

De verenigingen P.V. “De Reisduif” en “De Luchtpost” hebben in 2015 gezamenlijk een competitie gespeeld, die heeft geleid tot de Kampioen Samenspel Aalten 2015.
De competitie werd vervlogen over de vitesse-, midfond- en jongeduivenvluchten (uitgezonderd de laatste twee jongeduivenvluchten).
Het bleef lang spannend wie er met de eer zou gaan strijken. Tonnie Obrink van “De Reisduif” wist lange tijd in de race te blijven en wisselde regelmatig stuivertje met Gerrie Heinen van “De Luchtpost”. Gerrie, Vincent, Gert
Gerrie Heinen (midden) takelde uiteindelijk het kampioenschap binnen door een ferme eindsprint tijdens de jongeduivenvluchten. Daar deelden voor “De Luchtpost” ook Wim Aalbers (2e), Frans Wiltink (3e) en Theo Wiltink (4e) rake klappen uit, waardoor de eerste 4 plaatsen voor “De Luchtpost” waren.

Vincent de Harder (links) hield de eer hoog voor “De Reisduif”, zoals een goed voorzitter betaamt. Hij legde beslag op de 5e plaats.
Gerrie Heinen hield er, tijdens een gezellige huldiging, een beker, een envelop voor een zak voer en een bloemetje voor thuis aan over. Maar bovenal oogstte hij applaus van de beide voorzitters en natuurlijk de ‘eeuwige roem’ om als eerste dit kampioenschap te winnen.
Proficiat!
DSC01416
Hemmie Knippenborg ontving uit handen van Vincent de Harder (nu uit hoofde van zijn functie als voorzitter van de De Concourscombinatie “Achterhoek” een verlaat diploma voor zijn dagfondkampioenschap in de C.C. “Achterhoek”.
Beter laat dan nooit en zoals je ziet was Hemmie blij met zijn keurig ingelijste diploma.
Zo is alles wat verdiend werd in 2015 netjes bij de kampioenen terecht gekomen.

Hieronder nog een paar foto’s van de samenkomst, waarbij tevens gelegenheid was elkaar een gezond en succesvol Nieuwjaar te wensen, onder het genot van een hapje en een drankje van de club.
(Klik op de foto’s voor vergrotingen.)

DSC01418 DSC01420 DSC01422DSC01427DSC01417DSC01426

DSC01430

DSC0142423-12-2015:     Fijne Kerstdagen en een Gelukkig en Gezond Nieuwjaar !!!

De leden en het bestuur van “De Luchtpost” wensen alle bezoekers van onze site Fijne Kerstdagen en een Gelukkig en Gezond Nieuwjaar toe.


16-12-2015:     Fraaie tentoonstelling bij P.V. “De Luchtpost” op zaterdag 19 december 2015

Jaarlijks organiseert ‘De Luchtpost’ een postduivententoonstelling. Dit jaar op zaterdag 19 december 2015.
Het programma ziet er als volgt uit:

DSC01256Vanaf 14:30 uur is de tentoonstelling te bezoeken
Alle duiven zijn dan in verschillende categorieën door een keurmeester gekeurd en aan de kooien hangen de labels met de puntenwaardering en een eventuele prijsvermelding.
Er zijn 6 categorieën: oude doffers en oude duivinnen (1 jaar of ouder), jonge doffers en jonge duivinnen (geboren in 2015), late jongen (geboren in de zomer of het najaar 2015) en viertallen (1 duif uit iedere categorie met uitzondering van de late jongen).
In het totaal zijn er bijna 100 duiven te  bewonderen.


Rond 17:00 uur is er een bonnenverkoop

De tentoonstellingscommissie is er weer in geslaagd een aantal hele mooie jongeduivenbonnen bij elkaar te brengen.
Voor degenen die nog wat versterking van hun hok zoeken is er weer een mooie kans zaterdag; zowel voor de overnacht- als de dagvluchten. De volgende bonnen worden bij opbod verkocht:

 1. W. Aalbers – Aalten      (j.d. in overleg)
 2. F. Wiltink – Aalten      (j.d. in overleg)
 3. G. Heinen – Aalten      (j.d. in overleg)
 4. Th. Wiltink – Aalten      (j.d. in overleg)
 5. Gert & Janni Visser – Aalten      (j.d. in overleg)
 6. A. Rave – Aalten      (zomerjong in overleg)
 7. A. Nijman – Dinxperlo      (j.d. 2e ronde)
 8. G. Hulshorst – Dinxperlo      (j.d. in overleg)
 9. H. Elswyer – Borken      (j.d. in overleg/startbod van € 40,-)
 10. D. Frenken – Winterswijk      (j.d. in overleg)
 11. B. Ros – Winterswijk      (j.d. in overleg)
 12. R. Spranjers -Stadlohn      (j.d. in overleg)
 13. H. ter Haar – Winterswijk      (j.d. in overleg)
 14. B. Brockötter – Lichtenvoorde      (j.d. in overleg)
 15. J. Lubbers – Aalten      (j.d. uit de dagfondkampioenen)
 16. Th. Kämink – Aalten      (j.d. in mei)
 17. J.H. ten Have – Aalten      (j.d. in overleg)
 18. H. ten Brincke – Groenlo      (koppel eieren van de vliegers)
 19. V. de Harder – Aalten      (j.d. in overleg)
 20. J. Ras – Ruurlo      (j.d. in overleg)
 21. M. Kerkhof – Emmerich      (j.d. in overleg/startbod van € 75,-)
 22. B. Geerts – Ulft      (j.d. 2e ronde)
 23. Team Wopereis – Ruurlo      (2 jonge duiven rond maart)
 24. B. Bolwerk – Süderwick      (j.d. of koppel eieren)
 25. H. Hüning – Bocholt      (j.d. of koppel eieren)
 26. J. de Beukelaer – Aalten      (j.d. of koppel eieren)

Om ongeveer 18.00 uur vindt de loterij plaats
Hierbij zijn mooie prijzen te winnen. Er zijn zowel prijzen voor de duivensport, maar ook een mooie levensmiddelenmand en andere welkome prijzen voor de feestdagen.

Tot slot is er om 18.30 uur de uitreiking van de tentoonstellingsprijzen.


30-10-2015:     Kampioenenhuldiging C.C. Achterhoek weer goed bezocht

In het clubhuis van “De Blauwe Doffer” in Lichtenvoorde vond de huldiging plaats van de kampioenen 2015 van de ConcoursCombinatie “Achterhoek”.
Het bestuur van de C.C. Achterhoek is er weer in geslaagd om een goed bezochte avond te organiseren, die bovendien, net als ieder jaar, nog gratis is ook.

DSC01364

Vlnr. Hans Gelink (stand-in voor Hans Vultink), Heinz Elswyer en Fons Nijhof

Alle gewonnen prijzen werden uitgedeeld en de kampioenen kregen hun diploma’s en trofeeën overhandigd door voorzitter Vincent de Harder.

De drie grote kampioenen waren Fons Nijhof – Groenlo (Snelheid), Hans Vultink (Dagfond) en Heinz Elsweyer (Overnachtfond).
Hans Vultink was afwezig, maar de honneurs werden door naamgenoot Gelink waargenomen.
DSC01366
Bloemen, bekers en diploma’s vielen de kampioenen ten deel.
Hier links overhandigd door Jan Brockötter aan Fons Nijhof.

Verder was er een mooie bonnenverkoop, waar men van sterke duivencoaches uit de Achterhoek iets kon bemachtigen om mee verder te komen.
Naast de bonnenschenkers moest de loterij zorgen voor wat financiële ondersteuning van de avond. Dat lukte prima. Er waren mooie prijzen en dus vonden de loten gretig aftrek. Het leverde blije prijswinnaars op.DSC01375

En tot slot nog een lekker broodje warm vlees om de inwendige mens te versterken en de ‘drankjes’ wat te verdunnen. Dat ging er wel in! Wat wil een mens nog meer …

DSC01374Voorzitter De Harder troostte Hemmie Knippenborg nog even.
Hemmies diploma was er niet, maar wordt nagestuurd.
Het was de enige kleine ‘slip of the pen’, want verder was het een perfecte avond daar in Lichtenvoorde.
En … zo te zien was Hemmie snel over de teleurstelling heen toen hij het diploma van zijn buurman Theo Kämink mocht lenen voor deze opname.

Alle foto’s zijn te zien op Foto’s en filmpjes.


24-10-2015:     Zeer geslaagde feestavond P.V. “De Luchtpost” – Aalten

Vandaag werden de kampioenen gehuldigd van de PostduivenhoudersVereniging “De Luchtpost”.
Dankzij de inspanningen van de Feestcommissie van De Luchtpost werd het een heel gezellige feestavond.
Het schuifgordijn bleef dicht en dat gaf een prima sfeertje. Aan lange tafels werd de traditionele koffie met cake gebruikt.
Nadat iedereen daarna van iets ‘fris’ voorzien was, werd de avond geopend door de voorzitter en een begin gemaakt met de uitreiking van de in 2015 gewonnen prijzen. Alle kampioenen zijn te vinden onder Kampioenschappen.
De beste vier op de Snelheid (Vitesse+Midfond+Jong) werden Frans Wiltink, Gerrie Heinen, Wim Aalbers en Theo Wiltink.

DSC01332

De vier Kampioen Generaal Snelheid


DSC01333

V.l.n.r. Frans Wiltink 1e, Gerrie Heinen 2e, Wim Aalbers 3e en Theo Wiltink 4e

Rond half tien werd er door Cafetaria “De Admiraal” een uitstekend warm en koud buffet afgeleverd, waar iedereen zich aan tegoed kon doen.  Dat gebeurde dan ook. Alle aanwezigen lieten het zich goed smaken.
We hadden amper het lekkere buffet achter de kiezen of daar zwaaide de deur weer open en werd het dessertbuffet binnengebracht, met allerlei lekkernijen waaronder verschillende smaken ijs, mousse, chocolade enzovoort.
DSC01343
Uiteraard werden er weer loten verkocht voor een loterij met heel veel mooie en leuke prijzen. Bijna iedereen had wel wat.
De hoofdprijs, een grote levensmiddelenmand, ging naar Bredevoort met Marja en Edje Rave mee.

Na afloop hoorden we alleen maar positieve geluiden over de organisatie van deze feestavond en dus mogen we de Feestcommissie  hartelijk danken voor hun inzet.
Loedi Rave, Jan ten Have, René Fiering, Hemmie Knippenborg en Jos de Beukelaer: super gedaan!

Alle foto’s zijn te zien op Foto’s en filmpjes.


19-10-2015:     Twee oude typen chipringen niet meer te gebruiken

De N.P.O. heeft besloten dat er twee oude typen chipringen niet meer gebruikt mogen worden in verband met de fraudegevoeligheid ervan.
Het gaat om de SID500 en SID600, die al vanaf 2001 niet meer worden gemaakt. Deze ringen hebben een 64 bits beveiliging, terwijl de nieuwe ringen daar 256 bits ruimte voor hebben.
Verenigingen kunnen zonder extra kosten tot 31 december as. chipringen bij de N.P.O. nabestellen.


26-8-2015:     VNCC-programma jonge duiven gewijzigd

Zoals bij een ieder inmiddels bekend is het jonge duivenprogramma behoorlijk gewijzigd.
Als gevolg hiervan ziet het VNCC jonge duiven programma 2015 er nu als volgt uit:Home

Donderdag 27-8 inkorven Niergnies. Lossingsdatum zaterdag 29-8
Donderdag   3-9 inkorven VNCC derby Chalons en Champage. Lossingsdatum zaterdag 5-9
Donderdag 10-9 inkorven Nationale Derby Melun. Lossingsdatum zaterdag 12-9


18-8-2015:     Programma voor de resterende vluchten

Er komen weer dagen met zonneschijn aan.
Het Afdelingsbestuur heeft voor de resterende jongeduiven- en navluchten het onderstaande programma opgesteld. Klik hier voor volledig scherm.

Aanstaande vrijdag mogen er voor Quiévrain alleen jonge duiven worden ingekorfd; géén oude!
Oude duiven kunnen met de navlucht Lommel mee, die zaterdagavond wordt ingekorfd.
Vanavond kan ingekorfd worden voor de (natoer)africhting Venlo.

[spiderpowa-pdf src=”[spiderpowa-pdf src=”http://www.pv-aalten.nl/wp-content/uploads/2014/05/Resterende-Vliegprogramma-2015-18082015.pdf”]


16-8-2015:     Programma voor jonge duiven wordt aangepast

Het bestuur van Afdeling 9 laat weten dat, door het afgelasten van de vluchten dit weekend, het vliegprogramma wordt aangepast. Duiven in regen

Om dit vervoerstechnische uit te zoeken heeft het bestuur wat tijd nodig.
Ze zal het bijgestelde vliegprogramma komende dinsdag bekend maken.

Wel is er al de toezegging dat er komende vrijdag wordt ingekorfd voor een jongeduivenvlucht vanuit België.


 

21-7-2015:     Argenton gaat toch door

De afgelopen week werd er gemeld dat de NU attractie-vlucht Argenton niet zou doorgaan.
Het bestuur van de NU zat in over het financiële risico dat deze vlucht met zich meebrengt. Na overleg is er besloten dat de vlucht vanuit Argenton toch zal doorgaan.
De vrachtkosten zullen waarschijnlijk op nacalculatie worden berekend, zodat zeker gesteld kan worden dat het kostendekkend is.
Om het vervoer zo goed mogelijk te organiseren, is er een enquête gestart om inzicht te krijgen in de deelname. Zij verzoeken je met klem om deze enquête in te vullen als je op deze vlucht wilt deelnemen.

Enquête NU Argenton


15-7-2015:     Argenton afgelast

WP_20140419_020

Argenton-sur-Creuse, Frankrijk

De vlucht vanuit Argenton 1-8-2015 is afgelast.
Door het afgelasten van de Nationale dagfond-vlucht vanuit Chateauroux, blijven er voor de dagfond voor de Noordelijke Unie slechts 2 vluchten over. Uit overleg van de vervoerscommissies binnen het werkgebied van de NU kwam naar voren dat de afdelingen financieel geen bijdrage willen leveren aan de “attractie vlucht” Argenton van de NU welke gepland staat op 1 augustus a.s.
Verder hebben de afdelingen alle aangegeven de afgelaste vlucht van Chateauroux niet te willen vervangen door Argenton.

Al met al is de verwachting van het NU-bestuur dat de deelname aan Argenton, in een weekend waarin ook nog Bergerac en Perpignan op het programma staan, zeer minimaal zal zijn. Na overleg in het NU-bestuur is zij tot de conclusie gekomen dat het beter is om voor dit jaar Argenton te schrappen.


03-07-2015:     Isnes afgelast

De vlucht morgen uit Isnes is in verband met de hete weersomstandigheden afgelast.


02-07-2015:     Besluit over vlucht vanuit Isnes uiterlijk vrijdagmorgen

De vitesse vlucht van komende zaterdag 4 juli gaat voorlopig wel door. Uiterlijk vrijdagmorgen komt de Afdeling met berichtgeving hierover.


01-07-2015:     Châteauroux NPO afgelast

Het bestuur NPO heeft de vlucht Châteauroux (4 juli) gelukkig afgelast vanwege de zeer warme weersomstandigheden.
Ook het inkorten van de vlucht wordt niet verantwoord gevonden.
De vlucht is uitgesteld naar 18 juli 2015.

Ten westen en zuidwesten van Châteauroux strekt zich het 80.000 ha grote Parc Régional de la Brenne uit.
Het regionale park omvat een van de waterrijkste natuurgebieden.


30-06-2015:     Africhting Kalkar jonge duiven woensdag 1 juli

De africhting van de C.C. “Achterhoek” vanuit Kalkar woensdag 1 juli is afgelast in verband met de hitte.


26-06-2015:     Africhting Didam jonge duiven zondag 28 juni

Klad duiven
Aanstaande zondag 28 juni staat de eerste africhting met de jonge duiven vanaf Didam gepland.
Bij afgelasting horen we dit voor zaterdagmiddag 15.00 uur.
Het inkorven is zondagmorgen 28 juni tussen 8.00 en 8.45 uur.


16-03-2015:     Vogelgriep Barneveld incidenteel geval

Het recente geval van vogelgriep in het Gelderse Barneveld lijkt zich te hebben beperkt tot één bedrijf. Bij 17 andere pluimveebedrijven in de buurt werd het virus niet aangetroffen, zo blijkt vandaag uit onderzoeken van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en het Centraal Veterinair Instituut (CVI).
De twee instanties gingen de afgelopen dagen alle bedrijven af die in een straal van een kilometer rondom het getroffen bedrijf liggen.Uit dit eerste onderzoek is niet gebleken dat het virus zich heeft verspreid. Het ziet er dus naar uit dat het wel zal loslopen en ons wedstrijdprogramma niet in de knel raakt.


 

Reacties zijn gesloten.